Hava Durumu

#Şiveydiz

TOURISMJOURNAL - Şiveydiz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şiveydiz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’in Şifa Dolu Lezzeti: Şiveydiz Haber

Gaziantep’in Şifa Dolu Lezzeti: Şiveydiz

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in meşhur kış yemeklerinden şiveydiz, içerdiği sebzeler ve doğal malzemeleriyle gribal enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik olarak tercih ediliyor. Sakatat yemeklerini sevmeyenler için kelle paçaya alternatif olarak görülen şiveydiz, Gaziantep mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Gastronomi kenti Gaziantep, kış aylarında şiveydizle sofraları renklendiriyor. Özellikle soğuk havalarda grip gibi hastalıklara karşı bir ilaç gibi tüketilen şiveydiz, tescilli bir lezzet olmasıyla dikkat çekiyor. Sebze ağırlıklı bu yemek, içerdiği et, nohut, yeşil soğan ve sarımsakla hem besleyici hem de lezzetli bir alternatif sunuyor. Şahinbey Belediyesi’ne bağlı Şiveydiz Restoran’da sunulan bu yemeğin bir porsiyonu ise 150 TL’den satılıyor. "GAZİANTEP’E ÖZGÜ BİR LEZZET" Şiveydiz Restoran’da aşçı olarak çalışan 56 yaşındaki Oya Yılmaz, bu yemeğin püf noktalarını paylaştı. Yılmaz, "Gaziantep yöresine ait soğan ve sarımsakla yapılan doğal bir yemektir. Sonbahar ve kış aylarında tüketilen şiveydiz, doğal bir antibiyotik olduğu için Gaziantep'te sık tüketiliyor. İçerisinde et suyu, et, nohut, yeşil soğan, yeşil sarımsak ve yoğurt bulunuyor" dedi. "SAKATAT SEVMEYENLERE ALTERNATİF" Yılmaz, şiveydizin sakatat yemeklerini tercih etmeyenler için de iyi bir seçenek olduğunu belirterek, "Şiveydiz doğal bir yemek olduğu için grip ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Soğan ve sarımsaklı bir yemek olduğu için yerli ve yabancı turistler ilk etapta çekimser davranıyor. Fakat tadına baktıktan sonra çok beğeniyorlar. Bu yemek sadece kış ayında tüketiliyor. Kelle paça gibi sakatat tüketmeyenler vatandaşlar için güzel bir alternatif" ifadelerini kullandı. "HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN HAFTADA BİR YİYORUZ" Şiveydiz müşterilerinden Leyla Şar, bu yemeği özellikle hastalıklardan korunmak için tercih ettiğini belirterek, "Şiveydizi severek tüketiyoruz. Hasta olmamak için haftada bir kez yemeye çalışıyoruz. Tüm vatandaşlara öneriyorum" diye konuştu.

UNESCO'lu Haber

UNESCO'lu "Gaziantep Mutfağı'ndan" damak çatlatan lezzetler

UNESCO’lu Gaziantep Yemekleri Gaziantep mutfağı, 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek dünyanın en önemli sekiz mutfağından biri oldu. UNESCO’nun tescillemesiyle birlikte dünyada genellikle ülke adlarıyla anılan mutfaklar arasına kendi şehir adıyla girerek, bugünkü nesillere kültür mirası olarak kaldı. Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Gaziantep mutfağının zenginliği, yakın çevresindeki iller ve ülkeler ile bir zamanlar içinde barındırdığı çeşitli din ve ırklara mensup grupların mutfaklarından ve damak zevklerinden bugünkü zenginliğine ulaşmış. Son verilere göre Gaziantep mutfağına ait 291 değişik yemek çeşidi, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş, sırada tescillenmeyi 500’e yakın daha çeşidi var. Gaziantep Kebapları Kuşbaşı Kebabı,  Küşleme Kebabı, Altı Ezmeli Tike kebabı, Altı Ezmeli Kıyma Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebzeli Kebap, Patlıcan Kebabı, Cağırtlak Kebabı, Simit Kebabı, Kazan Kebabı, Kemeli Kıyma Kebabı, Sarımsak Kebabı, Soğan Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Külbastı Alinazik Kuşbaşı Kebabı Küşleme Kebabı Patlıcan Kebabı Ali Nazik Gaziantep'in Et Yemekleri Lahmacun, Ekşili Taraklık Tavası, Soğan Yahnisi , Et Paçası,  Beyran, Ekşili Ufak Köfte, Kabak Oturtması, Doğrama Beyran Gaziantep'in Yoğurtlu Yemekleri : Yoğurtlu Yuvarlama,  Şiveydiz,  Sarımsak Aşı, Yoğurtlu Patates,  Yoğurtlu Bakla, Börek Çorbası Yuvalama Şiveydiz Gaziantep Pilavları: Firik Pilavı, İncikli Pilav, Mercimekli Pilav, Özbek Pilavı, İç Pilav, Maltıhalı Aş, Dövme Aşı, Simit Aşı, Yaprak Buğulaması, Meyhane Pilavı, Loğlazlı Pilav İç Pilav Gaziantep Sebze Yemekleri: Karnı yarık, İmam bayıldı,  Borani, Pirpirim aşı, Kabak Musakka, Domates Tavası, Saçma Tavası, Öcce, Bakla Yemeği, Etli Bamya, Kabaklama, Ciğer Kavurması Etli Bamya Karnıyarık Pirpirim Gaziantep Dolmaları: Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma, Bulgurlu Kabak Dolması, Firikli Acur Dolması, Haylan Kabağı Dolması, Yaprak Sarması, Karışık Yaz Dolması, Mumbar Zeytinyağlı Dolma Yaprak Sarması Mumbar Gaziantep Köfteleri: Çiğ Köfte, İçli Köfte, Maltıhalı Köfte, Yağlı Yumurtalı Köfte, Kısır Köftesi, Yağlı Köfte,  Omaç Akıtmalı Ufak Köfte Çiğ Köfte İçli Köfte Gaziantep Çorbaları: Ezogelin çorbası, Süzme Mercimek çorbası, Lebeniye çorbası, Alaca çorba, Maş çorbası, Un çorbası, Öz çorbası, Şirinli çorba, Bulama çorbası, Katma çorbası Süzme mercimek çorbası Gaziantep Tatlıları; Baklava, Şöbiyet, Dolama Burma Kadayıf ,Fıstıklı Kadayıf, Katmer,Şam Tatlısı, Krokan, Nişe Helvası, Kurabiye, Aşure, Sütlaç, Zerde, Antep Fıstığı Tatlısı, Peynirli İrmik Helvası, Ev Yapımı Sade Maraş Dondurması Baklava Şöbiyet Katmer Aşure Sütlaç Zerde Dondurma

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.