Hava Durumu

#Soğuk Algınlığı

TOURISMJOURNAL - Soğuk Algınlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Soğuk Algınlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soğuyan Havalarda Kış Çayına İlgi Artıyor Haber

Soğuyan Havalarda Kış Çayına İlgi Artıyor

BURSA (İHA) - Havanın soğumasıyla birlikte kış çaylarına olan talep hızla arttı. Soğuk algınlığı ve gripten korunmak isteyen vatandaşlar aktarları dolduruyor. Kilosu 500 TL’ye ulaşan kış çayı, hem sağlıklı hem de doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor. Kış aylarında en çok tüketilen bitkiler arasında ıhlamur, adaçayı, zencefil, tarçın ve karanfil yer alıyor. Aktar Cihan Özdemir, kış çayı hazırlarken doğru miktarda kullanımın önemine dikkat çekti. Özdemir, "Tüketirken doğru miktarda kullanılmalı. Çünkü doğru dozda kullanmanın iyileştirici etkisi varken, yanlış doz kullanıldığında zehirleyici etki de gösterebilir. 1 çorba kaşığı kış çayını, 2-3 bardak su ile 5-6 dakika kaynatıp, 10 dakika dinlendirdikten sonra gün içerisinde 2-3 bardak içmelerini tavsiye ediyorum. 2-3 bardaktan fazlası kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir" uyarısında bulundu. KIŞ ÇAYINDA DOĞALLIK VE TAZELİK ŞART Özdemir, kış çaylarının taze olmasına vurgu yaparak, "Bazı bitkilerde gözle görülür şekilde bitkinin renginde solukluk, nemlenme, kararma, tüylenme ve böceklenme varsa alırken dikkat edilmeli. Çünkü hazırlayan esnafın bile dikkatinden kaçmış olabilir. Raf ömrü 2-3 seneyi geçmiş bir ürün, kış çayının içerisine konulmuş olabilir. Vatandaşlar gözleri ile kontrol etsin. İnternetten ürün görsellerine bakarak karşılaştırma yapsınlar. Ancak bu şekilde ayırt edebilirler" dedi. AİLE BÜTÇESİNE UYGUN ÇÖZÜM Ortalama 150-200 gramlık paketlerde satılan kış çayı, bir ailenin iki haftalık ihtiyacını karşılıyor. Özdemir, "Ayda iki paket kış çayı ile kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün" diyerek doğal antibiyotik etkisi bulunan ıhlamurun düzenli tüketimini de önerdi.

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı Haber

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı

KONYA (İHA) - Soğuk havaların kendini hissettirmesiyle bitki çaylarına olan ilgi hızla artıyor. Bu dönemde özellikle ıhlamur, doğal şifa kaynaklarının başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme, gribal enfeksiyonları hafifletme ve stresi azaltma özellikleri sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa katkı sağlıyor. İçeriğindeki antioksidanlar ve rahatlatıcı bileşenlerle ıhlamur, soğuk algınlığına karşı koruma sağlarken, aynı zamanda toksinlerden arınmayı destekliyor. "HERKES İÇİN UYGUN BİR BİTKİ" Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, "Ihlamur, kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara çok iyi gelmektedir. Çocuk, yetişkin, yaşlı herkesin kullanımına uygun bir bitki olması, en fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Ihlamur iki çeşide ayrılır: yaprak ıhlamur ve çiçek ıhlamur. Çiçek ıhlamurun içeriğinde daha fazla ekstraktlı yağlar olduğu için daha fazla tercih edilmesini öneriyoruz. Ihlamur içerken de günde 3 bardağın geçilmemesi özellikle önemlidir. 3 bardağı geçen ıhlamur, kişide su kaybına yol açarak ishale sebep olabilir" dedi. Çebiç ayrıca hamileler ve yeni doğum yapmış kadınların ıhlamuru doktor kontrolünde tüketmesini önerdi. DOĞRU TÜKETİM ÖNERİLERİ Ihlamur çayının demlenmesi ve tüketimi konusunda doğru yöntemlerin önemine dikkat çeken Çebiç, şu bilgileri paylaşıyor: Ihlamur, beş dakika kaynatılarak ya da kaynamış suya bir tutam atılarak 10 dakika demlenebilir. Sıcak tüketilmesi önerilir, çünkü sıcak içildiğinde toksinlerin ve ağır kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Tatlandırma için bal kullanılması faydalıdır. Bal, hem bitkinin özünü korur hem de mide hassasiyetine, reflüye ve insülin direncine iyi gelir. Şeker ise bitkinin faydalarını azaltır. Çebiç, bal tercih ederken doğal ürünlerin kullanılmasının önemini de ayrıca vurguladı. "TEKRAR KAYNATMAYIN" Ihlamurun doğru tüketilmediği durumlarda faydalarının kaybolabileceğini belirten Çebiç, defalarca kaynatılan ıhlamurun etkisiz hale geldiğini ifade ederek, aynı ıhlamurun tekrar tekrar kaynatılması yerine, her seferinde taze demleme yapılmasını önerdi. Bu yöntemle bitkinin içerdiği faydalı bileşenlerin korunmasının sağlanacağını ekledi. Defalarca kaynatmanın, ıhlamurun özünü yok ederek faydadan çok zarar vereceğini belirtti.

Covid-19 Sonrası Spor Yaparken Hayati Risklere Dikkat Haber

Covid-19 Sonrası Spor Yaparken Hayati Risklere Dikkat

SAMSUN (İHA) - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Covid-19 pandemisi sonrası gençlerde ani ölümlerin artışına dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, "Salgın sonrası özellikle acil servislerde genç hastalarda artan sayıda akciğer ve kalp/damar hastalıkları başvuruları gözlüyoruz. Özellikle profesyonel veya amatör sporcuların halı saha maçlarında ani ölümlerin arttığını görüyoruz" dedi. Soğuk havanın ve ağır egzersizin Covid-19 sonrası riskleri artırdığını ifade eden Özkaya, virüsün insan vücudunda kalıcı hasarlar bırakabildiğini belirtti. "Maalesef virüsün milyonlarca insanı etkilediğini biliyoruz. Teknolojik gelişmelerin ışığındaki ilk ölümcül salgın Covid-19 virüsü oldu ve yaptığı etkileri gelişmiş tanı yöntemleri ile görebiliyoruz. 'Sitokin' fırtınası dediğimiz klinik tablo ile Covid-19 virüsünün mekanik kılcal damarlarda bıraktığı hasar kişiden kişiye değişmekle birlikte, nerdeyse tüm bu virüsü alan insanlarda pandemi öncesi ve sonrasında belirgin fizyolojik, metabolik ve psikolojik farklılıklar gözleniyor" açıklamasını yaptı. COVID-19 SONRASI AĞIR EGZERSİZ RİSKLERİ Virüs sonrası ağır fiziksel aktivitelerin özellikle kalp ve akciğerlerde ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Özkaya, "Covid-19 sonrası başta akciğer ve kalp kılcal damarlardaki kalıcı hasar, ağır egzersiz sonrası kanın yeterli oksijen sunumunu sağlayamaması sonucu ani ölümle kadar gidebilen ciddi şikayetlere neden oluyor" dedi. Halı sahada oynayan amatör sporculardan profesyonel sporculara kadar bu tür vakalarda artış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özkaya, kapalı ve havasız alanlarda spor yapan gençlerde zatürre vakalarının ciddi bir artış gösterdiğini ifade ederek, "Kapalı, havalandırması bozuk, kalabalık spor salonları ve toplu seyahatlerden sonra gençler kolayca zatürre oluyorlar. Özellikle Covid-19 pandemisinden etkilenen vatandaşlarımızın, kış mevsiminde ağır egzersiz, soğuk hava ve hala aramızda olan başta virüs olmak üzere diğer solunum yolları patojenlerine dikkat etmeleri gerekiyor" uyarısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.