Hava Durumu

#Taş Fırın

TOURISMJOURNAL - Taş Fırın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taş Fırın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İzmir Ödemiş'te 132 Yıllık Lezzet Geleneği: Haber

İzmir Ödemiş'te 132 Yıllık Lezzet Geleneği: "Töngül Pide"

İZMİR (İHA) - İzmir’in Ödemiş ilçesinde, 1892’den beri hizmet veren Töngül Pide fırını, 132 yıldır taş fırının ateşini hiç söndürmedi. Dededen toruna aktarılan bu lezzet geleneğinde, fırında yalnızca aile soyadını taşıyan "Töngül Pide" üretiliyor. Kıymalı, maydanozlu, yumurtalı iç harcı ve üzerine serpilen tereyağı ile Ödemiş tulumu, bu coğrafi işaretli pidenin benzersiz tatlarından biri olmasını sağlıyor. Fırın, her sabah 04.00’te açılarak pidelerin hazırlanması için hummalı bir çalışmaya sahne oluyor. Hamurlar yoğruluyor, fırın yakılıyor ve 06.00’da pideler servise sunuluyor. Fırında dumanı üstünde çıkan pidelerin sıcaklığını hisseden vatandaşlar, yanına çayını alarak bu tarihi lezzeti tatmanın keyfini çıkarıyor. 4. kuşak Töngül ailesi üyeleri, dedelerinin başlattığı geleneği devam ettiriyor. İşletmecilerden Nedime Töngül, "Dedelerimiz çıkarmış, biz 4. kuşağız. Soyadımız, oradan geliyor. 132 yıllık burası; ‘Töngül'ün fırını, Töngül pidesi' derken, Töngül Pide olarak ismi verilmiş. Patenti bizde. İnsanlarımız beğeniyor, fırınımız taş fırın. Kıyma, yumurta, maydanoz var içerisinde, üzerinde de tereyağı ve tulum peyniri var" dedi. LEZZETİN SIRRI: SEBAT VE TAŞ FIRIN Fırının 40 yıllık ustası İsmail Otçeken, sabahın erken saatlerinden itibaren pide yapımına başladıklarını söyledi. Otçeken, "40 yıldır bu işi yapıyorum. Ben bu fırında işi öğrendim. 10 dakikada pişiyor. Sabah açıyoruz, öğleden sonra kapatıyoruz. Bu işin sırrı bence sebat etmek. Her gün bu işi aynı saatte yapacaksın; sabah 04.00'te geliyoruz, 06.00'da pideler çıkmış oluyor. Bir gün 06.00'da, bir gün 08.00'de geldim olmaz. Bizim fırınımız taş fırındır. Lezzeti buradan geliyor" dedi. Her sabah 06.00’da ilk pidelerini çıkartan fırın, öğleden sonra 14.00’e kadar hizmet veriyor. Hem İzmir’den hem de farklı şehirlerden gelen vatandaşlar, Töngül Pide’yi tatmadan ilçeden ayrılmıyor. Vatandaşlar, bu eşsiz lezzeti ilçenin simgesi olarak görüyor.

Taş fırında pişen bayramlık baklavalar tezgahta Haber

Taş fırında pişen bayramlık baklavalar tezgahta

Konya’da geleneksel şekilde meşe odunuyla taş fırında pişirilen baklavalar Kurban Bayramı için tezgahtaki yerini alıyor. Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan baklava üretiminde Kurban Bayramı öncesinde sipariş yoğunluğu başladı. Geleneksel yöntemlerle meşe odununda taş fırında pişirilen baklavaya artan talep, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala baklava ustalarına yoğun mesai harcatıyor. Yapılacak tepsinin boyutunda kesilen baklava yufkaları, sade yağ kullanılarak çeşidine göre fıstıklı, cevizli şeklinde tepsilere yerleştiriliyor. Hazırlanan tepsiler, pişmesi için meşe odununun közünde ısınan taş fırına sürülüyor. Pişen ve çıtır çıtır olan baklavalara son olarak hazırlanan sıcak şerbet dökülüyor. Dinlenen baklavalar en son baklavacıda tezgaha koyularak alıcısını bekliyor. “Baklavaları geleneksel usullerle yapıyoruz, kara fırında pişiriyoruz” Baklava yapmaya 9 yaşında başlayan ve 30 yıldır mesleğe devam eden İbrahim Taşdemir (39), “30 yıldan beri bu mesleği yapmaktayım. 9 yaşında başladım mesleğe. Baklavaları geleneksel usullerle yapıyoruz, kara fırında pişiriyoruz. Elimizden geldiğince müşteriye iyi hizmet sunmaya çalışıyoruz. Günlük üretiyoruz, günlük satıyoruz. Tatlımız erken biter, biz erken saatte camımıza yazarız ‘tatlımız bitti’ diye. Bayram yoğunluğumuz başladı. Bayram siparişlerimiz günlük ortalama 70-80 tepsi civarında. Bu talebi karşılamak için arife gününe kadar yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi. “Yiyemeyeceğimiz bir şeyi tezgahımıza koyup satmıyoruz” İyi baklavanın nasıl anlaşılacağını ve vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi veren Taşdemir, “Vatandaşların iyi bir baklava seçmesi için önerimiz var. Fıstığın kilosu 600-650 lira bandında, sade yağın kilosu 300-350 lira bandında, bunların bir maliyeti var. Bu maliyete göre hassasiyet gösterip tercih ederlerse mutlu olurlar. Alınabilecek iyi bir baklavanın maliyetti 350 lira civarında. Daha üstü de vardır daha altı da vardır. Daha altına inince merdiven altı dediğimiz baklavalar çıkmakta. Biz yiyemeyeceğimiz bir şeyi tezgahımıza koyup satmıyoruz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.