Hava Durumu

#Tatlı

TOURISMJOURNAL - Tatlı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tatlı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Lezzet Tutkunlarına Diyarbakır’dan Dubai Pastası Haber

Lezzet Tutkunlarına Diyarbakır’dan Dubai Pastası

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da, son dönemlerde Türkiye'de popüler hale gelen Dubai çikolatasının pasta versiyonu üretildi. Bu yeniliğin arkasında, sektörde öncü girişimleriyle bilinen Hacıbaba Pastaneleri Ar-Ge ekibi bulunuyor. Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, Ar-Ge ekipleriyle birlikte çeşitli tatlılarda öncü olduklarını ve bu deneyimle Dubai pastasını ürettiklerini belirtti. Elaldı, "Hem hijyenik hem organik hem de fiyatının çok altında. Her zamanki sloganla, ‘en iyisini en ucuza' diyerek Dubai pastası yaptık. Buna da Türkiye'de en iyisi ve en ucuzu diyebiliriz. Sadece Diyarbakır'da değil, Türkiye'de bizim sektörde, bizim branşta hiçbir isim adı altında da bu kadar geniş yelpazesi olan bir kurum yoktur" sözleriyle pastanelerinin yeniliklerde lider olduğunu vurguladı. Elaldı, Dubai pastasının lezzeti kadar fiyatıyla da dikkat çektiğine vurgu yaparak, "Fıstık, bizim ana malzemelerimizden biri. Çikolata yine pastanemizin ana malzemesi. Kadayıf teli, Diyarbakır'a has tescilli ürünümüzdür. Bunlardan esinlenerek, Dubai Çikolatası'nın Dubai değil, Diyarbakır isimli olmasını tercih ederdim. Fiyat olarak şu bir no.'lu pasta 550 lira. Olması gereken 800 lira, ürünü 550 liraya veriyoruz. Tanıtım amaçlı. Bundan ucuz, kalitelisini şu anda Türkiye'de bulamazsınız diye iddia ediyorum" dedi. Elaldı, Dubai pastasının üretimine 10 gün önce başladıklarını belirterek, yakın gelecekte diğer pastaların üretimini durdurarak sadece Dubai pastası üretmeyi planladıklarını söyledi. Bu strateji ile Hacıbaba Pastaneleri, hem tatlı severlere yeni bir lezzet sunmayı hem de rakiplerine fark atmayı hedefliyor.

Manisa Mesir Macunu, Avrupa'dan Coğrafi İşaret Tescili Aldı Haber

Manisa Mesir Macunu, Avrupa'dan Coğrafi İşaret Tescili Aldı

MANİSA (İHA) - Türkiye'nin ve dünyanın en eski geleneklerinden biri olan Mesir Macunu, Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Manisa, tarihi festival geleneğiyle tanınırken, Mesir Macunu'nun bu tescili sayesinde uluslararası düzeyde tanınması hedefleniyor. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu başarıyı "Manisa'mıza hayırlı uğurlu olsun" diyerek kutladı. Tanık, Mesir Macunu'nun önce 2012 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras olarak kabul edildiğini hatırlatarak, 2018'de Türkiye'de coğrafi işaret aldığını ve şimdi de Avrupa'da tescillendiğini belirtti. Tanık, "Avrupa Birliği tescilini de aldıktan sonra bu geleneğimiz ve dolayısıyla mesir macunu ürünümüz artık tamamıyla, bir şekerleme ürünü olmasının dışında gelenek ve ürünün kendisi ile birlikte tescillenmiş oldu. Avrupa Birliği'ne üye tüm ülkelerde bu almış olduğumuz belge yayınlanacak ve ulaşamadığımız birçok kişiye bu şekilde Avrupa'da da ulaşmış olacağız" diyerek bu başarının hem Manisa'nın hem de Türkiye'nin turizmine önemli katkılarda bulunacağına inandığını ifade etti. Manisa'nın bu geleneğini yaşatmak ve ulusal pazarda hak ettiği değeri kazandırmak için destek veren herkese teşekkür eden Tanık, "Emek veren herkesin katkılarıyla bu belgeyi aldık. Mesir Macunu, tarihsel ve kültürel bağlarıyla sadece Manisa'nın değil, Türkiye'nin de önemli bir değeri" dedi. Mesir Macunu'nun ve bu yıl 484. kez kutlanan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin tarihçesi ise oldukça ilginç. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan’ın hastalığına şifa bulmak amacıyla Merkezefendi tarafından geliştirilen bu özel karışım, 41 çeşit baharat ve ot içeriyor. Merkez Efendi, bu macunu hazırladıktan sonra Hafsa Sultan'ın iyileşmesi üzerine halkla paylaşılması için Manisa'nın merkez cami kubbesinden dağıtılmasını sağlamış. Nisan aylarında düzenlenen festivalde, bu gelenek yaşatılarak macunun halka saçılması sağlanıyor. Mesir Macunu içindeki 41 çeşit baharat, sağlık açısından faydalı özellikler sunuyor. Bu baharatlar arasında tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, zencefil, safran ve kimyon gibi bilinen birçok baharat yer alıyor.

Dubai Çikolatasına Sivaslı Dokunuş Haber

Dubai Çikolatasına Sivaslı Dokunuş

SİVAS (İHA) – Son dönemde Türkiye'de de popüler hale gelen ve dünyada büyük ilgi gören Dubai çikolatası, Sivas'ta bir gıda firması tarafından satışa sunulmaya başladı. Firma sahibi, sağlıksız ve merdiven altı ürünlere karşı vatandaşları uyardı. Lezzeti ve şık ambalajlarıyla dikkat çeken Dubai çikolatası, sosyal medya platformları sayesinde hızla ün kazanarak Türkiye’de de bir trend haline geldi. Muhammed Gündoğdu, işlettiği firmanın Dubai çikolatasına olan yoğun ilgiyi karşılamakta zorlandığını belirtti ve çikolatanın farklı kültürlerin damak zevkine hitap etmesinin popülerliğini artırdığını söyledi. Çikolatanın içinde Araplar, Türkler ve Avrupalılar'ın sevdiği, Antep fıstığı, kadayıf, tahin ve pudra şekeri gibi farklı damak zevklerini bir araya getiren ürünler olduğunu belirtti. "ORTAK DAMAK ZEVKİ POPÜLERLİĞİNİ ARTIRDI" Gündoğdu, Dubai çikolatasının dünya genelinde tercih edilmesinin ardında sentez bir lezzet olmasının yattığını vurguladı: "Aslında bu furya haziran ayında başladı. Gurbetçiler aracılığıyla Avrupa’da tutuldu. Bu çikolatanın Dubai’de çıktığı varsayılıyor. Bazı bloggerler tarafından da paylaşıldı. Araplar Türkler ve Avrupalıların damak tadına uyduğu için bir anda popülerleşti. Ortak nokta diyebiliriz. Çikolata Avrupa’dan geliyor. Tahin ve Antep fıstığını da biz Türkler olarak seviyoruz. Araplar da oldukça sevince, bu çikolata dünya geneline yayıldı” dedi. "KALİTE DETAYDA GİZLİ" Gündoğdu, kullanılan malzemelerin kaliteye etkisinin büyük olduğunu ifade ederek, "Birinci kalite ürünler kullanılması gerekiyor. Antep fıstığını püre kullanıyoruz. Kadayıfın kavrulma oranına kadar birçok etkeni var. Tahinin saf ve doğal olması gerekiyor. Çikolata kalitesiyle beraber hepsini birleştiriyoruz. Çikolatalar önce kalıplara dökülüyor. İç harcı özel olarak hazırlanıyor. Üzerine tekrar çikolata döküyoruz ve dondurucularda donmaya bırakıyoruz. Şu anda ciddi bir talep var. Avrupa’dan gelen talepleri karşılayamıyoruz. Önceliğimiz kendi firmamızın bulunduğu illerin talebini karşılamak.” derken tüketicileri içerik okumaya, merdiven altı ürünlerden uzak durmaya teşvik etti.

Erzurum'un kadayıf dolması iftar sofralarını süslüyor Haber

Erzurum'un kadayıf dolması iftar sofralarını süslüyor

Evlerin yanı sıra tatlıcılarda ve lokantalarda yapılan kadayıf dolması, ramazan ayında yoğun talep görüyor. Kesilen kadayıfın içine bol bol ceviz konulup sarılmasının ardından dolma şekliyle yumurtaya bulanıp kızartılan ve daha sonra soğuk şerbete batırılan tatlı, hünerli ustaların ellerinde hazırlanıyor. Dondurmayla da servis edilen Erzurum'un tescilli lezzetini üreticiler, ramazan ayında kargoyla il dışındaki müşterilerine de ulaştırıyor. Kentteki bir işletmede yaklaşık 30 yıldır şeflik yapan Akın Açar, AA muhabirine, kadayıf dolmasının Erzurum'un Türkiye'ye açılan asırlık tatlılarından olduğunu anlattı. Kadayıf dolmasının özellikle ramazanda iftar sofralarını süslediğini ifade eden Açar, "Yöresel tescilli lezzetlerimizden olan kadayıf dolmasının ramazanda hem satış hem de paket servisleri ikiye katlanmış durumda. Yoğunluk dolayısıyla ek mesai yapıyoruz. Genelde il dışına ve dışarıya paket servislerimiz daha yoğun oluyor. Zaten bu şehirde olanlar ramazanda mutlaka evlerinde kadayıf dolması yapıyor." diye konuştu. Kent dışından gelenlerin kadayıf dolmasını tercih ettiğini söyleyen Kaçar, "İl dışından gelenler mutlaka paket yaptırıp bu lezzeti şehir dışına götürüyor. İnternet üzerinden ve telefondan siparişle kadayıf tatlılarını kargoyla gönderiyoruz." dedi. "Ramazanda daha çok tüketiliyor" Kadayıf ustası Fatih Şahin de iftar sofralarının vazgeçilmezi kadayıf dolmasına ramazan ayında talebin fazla olduğunu dile getirdi. Kente özgü çok sayıda tatlı çeşidinin bulunduğunu ancak kadayıf dolmasının yerinin çok ayrı olduğunu vurgulayan Şahin, "Kadayıf dolması normalde ramazan ayının tatlısıdır ama günlük hayatta da sıklıkla tüketiliyor. Kadayıf dolması normal günlere göre ramazanda daha çok tüketiliyor. Özellikle il dışından yoğun talep alıyoruz. Elimizden geldiğince taleplere yetişmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.