Hava Durumu

#Tedarik Zinciri

TOURISMJOURNAL - Tedarik Zinciri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tedarik Zinciri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Havacılıkta Rekor: Uluslararası Seyahat Talebi Yüzde 11,6 Arttı Haber

Havacılıkta Rekor: Uluslararası Seyahat Talebi Yüzde 11,6 Arttı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Kasım 2024’e ilişkin küresel yolcu verilerini paylaştı. Gelir yolcu kilometresi (RPK) bazında ölçülen toplam yolcu talebinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artış kaydedildi. Kapasitedeki yüzde 5,7’lik büyüme ve yüzde 83,4’e çıkan yolcu doluluk oranı ile tüm zamanların en yüksek Kasım ayı seviyesine ulaşıldı. ULUSLARARASI YOLCU TALEBİNDE ÖNE ÇIKANLAR Uluslararası yolcu taşımacılığı, Kasım 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 11,6 artış kaydetti. Bu talep artışını yüzde 8,6’lık kapasite büyümesi izlerken, doluluk oranı 2,3 puan artışla yüzde 83,4’e yükseldi. Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerindeki hava yolları, bu büyümeye önemli katkılar sağladı. YURT İÇİ YOLCULUKLARDA KARIŞIK GÖRÜNTÜ Yurt içi seyahat talebi yüzde 3,1 artarken, kapasitedeki yüzde 1,5’lik artış doluluk oranını yüzde 83,5’e taşıdı. Çin ve Hindistan’daki yüksek talep, bu büyümenin temel itici gücü oldu. ABD iç hat yolculuklarında ise yüzde 2,7’lik bir gerileme yaşandı. BÖLGESEL PERFORMANS DETAYLARI Asya-Pasifik: Yolcu talebi yüzde 19,9 artışla liderlik konumunu sürdürdü. Kapasite yüzde 16,2, doluluk oranı ise 2,6 puan artarak yüzde 84,9 oldu. Avrupa: Talep yüzde 9,4, kapasite yüzde 7,1 arttı. Doluluk oranı yüzde 85,0 ile bölgeler arasında en yüksek seviyeye ulaştı. Orta Doğu: Yüzde 8,7 talep ve yüzde 3,9 kapasite artışı görülürken, doluluk oranı yüzde 81,0’a çıktı. Kuzey Amerika: Talep yüzde 3,1, kapasite yüzde 1,6 artış gösterdi. Doluluk oranı yüzde 81,0 olarak ölçüldü. Latin Amerika: Talep yüzde 11,4, kapasite yüzde 11,9 arttı ancak doluluk oranı yüzde 84,4’e düştü. Afrika: Talep yüzde 12,4, kapasite yüzde 6,0 artarken, doluluk oranı yüzde 72,9’a ulaştı. IATA’DAN AÇIKLAMA IATA Genel Müdürü Willie Walsh, Kasım ayında hava yolculuğuna yönelik güçlü talebin sevindirici olduğunu ifade etti. Ancak, uçak teslimatlarındaki gecikmelerin ve tedarik zinciri sorunlarının hava yollarının büyüyen talebe yeterince hızlı yanıt vermesine engel olduğunu vurguladı. Walsh, bu durumun müşteri hizmetleri ve çevresel sürdürülebilirlik açısından fırsat kaçırılmasına neden olduğunu belirtti. Havacılık sektöründeki rekor talep artışı, hem ekonomik büyüme hem de yolcu memnuniyeti açısından yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan 2025'te Rekor Ceza Düzenlemesi Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan 2025'te Rekor Ceza Düzenlemesi

ANKARA (İHA) - Bakanlığın yaptığı açıklamada, İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü kapsamındaki idari cezaların alt ve üst sınırlarının, 2024 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 43,93 üzerinden hesaplanarak artırıldığı belirtildi. Buna göre, bir mal veya hizmetin satışında fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi veya perakende işletmelere 2024 yılında uygulanan 100 bin TL ile 1 milyon TL arasındaki cezalar, 2025'te en az 143 bin 930 TL, en fazla 1 milyon 439 bin 300 TL olarak uygulanacak. Perakende işletmeler, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar gibi çeşitli ticari kuruluşlara yönelik düzenlemelere uyulmaması durumunda da ceza miktarları önemli ölçüde artacak. Örneğin, 2024'te 15 bin 856 TL ile 475 bin 380 TL arasında olan cezalar, 2025'te 22 bin 807 TL ile 684 bin 214 TL arasında uygulanacak. Ayrıca, denetim sırasında talep edilen belge ve kayıtları vermeyen ya da eksik veren işletmelere uygulanacak cezanın alt sınırı 114 bin 35 TL, üst sınırı ise 570 bin 178 TL olacak. Piyasada rekabeti engelleyen ve tüketicinin mallara erişimini kısıtlayan faaliyetlere yönelik cezalar da artırıldı. Bu tür ihlaller için 2024 yılında 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında değişen cezalar, 2025’te 1 milyon 439 bin 300 TL’den başlayarak 17 milyon 271 bin 600 TL’ye kadar yükselebilecek. Sebze ve meyve ticaretinde darlık yaratan veya fiyat manipülasyonuna yol açan davranışlara yönelik cezalar da yeniden değerlendi. 2024'te bu tür eylemler için uygulanan 123 bin 213 TL’lik ceza, 2025 yılında 177 bin 340 TL’ye çıkarılacak. Bununla birlikte, büyük mağazalar ve zincir marketlerin çeşitli düzenlemelere aykırı hareket etmesi durumunda, cezalar 14 bin 335 TL ile 718 bin 987 TL arasında değişecek. Reklam Kurulu'nun denetimindeki aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara yönelik cezalar da önemli ölçüde artırıldı. 2024'te 55 bin TL ile 22 milyon 100 bin TL arasında olan cezalar, 2025 yılında 79 bin 161 TL ile 31 milyon 808 bin 530 TL arasında uygulanacak. Tüketicilerle iş yeri dışında yapılan sözleşmelerde yetki belgesi alınmaması durumunda, 2024’te 1 milyon 100 bin 122 TL olan ceza, 2025’te 1 milyon 583 bin 405 TL’ye yükseltilecek. Ayrıca, tüketicilere yönelik sözleşme ve bilgilendirme eksikliklerine dair cezalar da 2024’teki 2 bin 200 TL’den 2025’te 3 bin 166 TL’ye artırıldı. Satış sonrası hizmetlere yönelik yetersizlikler için üretici ve ithalatçılara uygulanan cezalar da yükseltilerek, servis istasyonu eksiklikleri için 2024’te 124 bin TL olan ceza, 2025’te 178 bin 473 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, garanti belgesi ve kullanım kılavuzuna ilişkin eksikliklerde, 2024 yılında uygulanan 2 bin 172 TL’lik ceza, 2025 yılında 3 bin 126 TL’ye yükselecek. Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği bu yeni düzenlemeler, tüketici haklarını korumak ve ticari faaliyetlerin adil şartlarda yürütülmesini sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor.

Türk Lezzetleri Amerikalı Şeflerin Gözdesi Oldu Haber

Türk Lezzetleri Amerikalı Şeflerin Gözdesi Oldu

İZMİR (İHA) - Türk lezzetleri, Amerikalı şeflerin menülerinde daha fazla yer bulmaya başladı. Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı desteğiyle 5 yıl önce başlatılan Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi ile ABD’ye Türk gıda ihracatını artırmayı hedefliyor. Proje, ABD’ye gıda ihracatını 800 milyon dolardan 1,5 milyar dolara çıkarmayı başardı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’de ağırladığı Amerika Aşçılar Federasyonu’nun eski Başkanı Thomas Macrina, Türk ürünlerinin tazeliği ve lezzetini överek, "Türk zeytinyağını diğer ülkelerin zeytinyağlarından ayırt edecek konuma geldim. Türk kuzusu dünyada tartışmasız 1 numara. Türkiye’deki kuzu etinin lezzeti dünyanın hiçbir yerinde yok. TURQUALITY Projesiyle kurduğumuz güçlü bağlar, Türk ihraç ürünlerinin ABD pazarında daha güçlü temsilini beraberinde getirecek. Çok yakında ilk zeytinyağı siparişimizi vereceğiz. Türk markalı zeytinyağları ABD’ye gidecek. Zeytinyağlarını kuru meyve barları takip edecek" dedi. Menülerinde levrek, zeytinyağı ve kuru incir gibi ürünlere sıkça yer verdiğini belirtti. ABD’nin önde gelen şeflerinden ve Chef Hall of Fame üyesi ve US Foods Üst Düzey Yöneticisi Anthony M. Rizzo, "Türkiye’deki insanların üretimdeki becerileri bizim ABD pazarında işimizi kolaylaştırıyor. Türk üreticilerinin hijyen ve sürdürülebilirliği ciddiye almaları ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin daha fazla temsilini sağlayacak. Türk gıda sektörünün ABD pazarında ihracat hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi son derece gerçekçi" ifadelerini kullandı. TURQUALITY PROJESİ İLE GÜÇLÜ BAĞLAR KURULUYOR Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, TURQUALITY Projesi kapsamında Amerikalı şefler, üniversiteler ve satın almacılarla güçlü bağlar kurulduğunu belirterek, "Türkiye geneli ABD’ye gıda ihracatımız 2018 yılında 708 milyon dolar iken 2023 yılı sonunda 1 milyar 712 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı sonunda 2 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. TURQUALITY Projemizin sonunda 5 milyar dolara yükselmek için büyük adımlar atıyoruz. Bu yolculukta Amerikalı şeflerin bizimle hareket etmesi çok kıymetli. Projemize verdikleri destek için teşekkür ediyoruz" dedi. ABD ve Japonya’daki fuarlarda Amerikalı şeflerle ortak etkinlikler düzenlenecek. 2025’te Japonya’daki Foodex Japan Fuarı’nda Türk mutfağı tanıtılacak. TÜRK BALIĞI ABD SOFRALARINDA Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türk somonunun ABD’ye ihracatında artış olduğunu ve Türk mutfağının protein odaklı beslenme alışkanlıklarıyla ön plana çıktığını dile getirdi. Turkish Cargo ile taze balık ihracatının da son yıllarda hızlandığını dile getirdi. Girit, "Levrek ve çipurada Avrupa birincisiyiz. ABD’ye ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde raflarda yerini alıyor. Düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi engelliyor. Ürünlerimizin içindeki değerli yağ asitleri beyin fonksiyonlarına direkt katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesini sağlıyor" dedi. ŞEFLER TÜRK MUTFAĞINA HAYRAN KALDI Türkiye’ye gelen Amerikalı şefler, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, Türk ürünlerinden oluşan kahvaltı menüsünün Amerikalı şefler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Seda Genç, "Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yönetici Şefi Selin Güloğlu önderliğinde, Türkiye’nin gıda ihracatında öncü markalarından Pınar’ın ABD pazarında yer alan ürünlerinden öğrencilerimiz tarafından hazırlanan kahvaltı menüsünde simit, boyoz, karakılçık ekmeği, menemen, peynir çeşitleri ve höşmerim yer aldı. Öğrencilerimiz, Amerikalı şeflere İzmir’in lezzetlerini sundu" diyerek konuşmasını tamamladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Amerikalı şeflerin Turkish Tastes projesini benimsemesinin Türk gıda ürünlerinin uluslararası tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade etti. Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen programa, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel, ve Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ferika Özer'in aralarında bulunduğu isimler katılım sağladı.

Koç Topluluğu Anadolu Buluşmaları'nda Bir Araya Geldi Haber

Koç Topluluğu Anadolu Buluşmaları'nda Bir Araya Geldi

Koç Topluluğu, Çanakkale'de düzenlenen 32. Anadolu Buluşmaları'nda bölgedeki bayi temsilcileriyle bir araya geldi. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan yaklaşık 500 bayi temsilcisi, etkinlikte Koç Topluluğu’nun gelecek hedeflerini ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. KOÇ: "CUMHURİYET KURUMU OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ" Etkinliğin açılış konuşmalarını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve CEO Levent Çakıroğlu yaptı. Ömer M. Koç, topluluğun 2026 yılında 100. yaşını kutlayacak bir Cumhuriyet kurumu olduğunu hatırlatarak, "Merhum Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım, demokrasi varsa hepimiz varız' sözleriyle istikametimizi tayin ettiği bu yolda, geçmişte olduğu gibi ikinci asrımızda da siz kıymetli bayi ve servis teşkilatımızla kol kola yürüyeceğiz" dedi. Koç, 2024 yılında dünya genelinde enflasyonun düşmeye devam edeceğini ve faiz indirimlerinin başladığını belirtti. 2025 yılı için ise jeopolitik gerilimler, korumacı ticaret tedbirleri ve tedarik zinciri sorunlarının öne çıkan riskler arasında olduğunu vurguladı. ÇAKIROĞLU: "ÇOK ULUSLU BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜK" CEO Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun büyüme vizyonunu aktararak, "Halihazırda çok uluslu bir topluluk haline geldik. 42 bini yurt dışında olmak üzere 132 bin çalışma arkadaşımızla, 60 ülkede üretim ve satış şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. Ofislerimizde 45 dil konuşuluyor, 45 farklı para birimi yönetiliyor" dedi. Çakıroğlu, dijitalleşme, çevik yönetim ve karbon dönüşüm programlarının başarıyla sürdüğünü ifade etti. Koç Topluluğu’nun uzun vadeli yatırımlarına devam edeceğini belirterek, "İçinden geçilen tüm zorluklara rağmen, Koç Topluluğu olarak ülkemizin geleceğine güveniyor ve uzun vadeli perspektifle yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde işlerimizi büyütmeye ve yeni ürünlere yatırım yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz" dedi. EKONOMİK DEĞERLENDİRMELERLE GELECEK PERSPEKTİFİ Etkinlikte ayrıca Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ve Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, ekonomik gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Koç Topluluğu, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına adım atarken hem ulusal hem de uluslararası alandaki varlığını daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.