Hava Durumu

#Telefon Turizmi

TOURISMJOURNAL - Telefon Turizmi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Telefon Turizmi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sarp Sınır Kapısı'nda, cep telefoncular izdiham yarattı Haber

Sarp Sınır Kapısı'nda, cep telefoncular izdiham yarattı

Telefon fiyatlarının ülkemizde yüksek olması sebebiyle yurt dışından Türkiye’ye getirilen cihazların kayıt ücreti 2023 yılında artıyor. Gelecek olan zamdan etkilenmemek için Diyarbakır ve Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi, Sarp Sınır Kapısı'na akın etti. 2022 yılı Ocak ayından itibaren yurt dışından gelen telefonlar için IMEI harcı 2 bin 6 TL’den 2 bin 732 TL’ye çıkmıştı. Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, 2023 yılında bu fiyatın artış oranı yüzde 122,39 olarak hesaplanarak 6 bin 91 TL’ye yükselecek. Yurt dışından telefon almak isteyen veya zamdan etkilenmek istemeyen Diyarbakırlılar, elindeki telefonu kaydetmek ve yurda giriş-çıkış yapmak için sınır kapılarına akın etti, tur firmaları ise günübirlik turlar düzenleyerek harekete geçti. Gürcistan ile Türkiye arasında kimlikle giriş yapılabilmesiyle, Sarp Gümrük Kapısı’na daha çok pasaportu olmayan vatandaşların akın ettiği görüldü. Diyarbakır’dan hem telefonunu kaydetmek için hem de turistik gezi amaçlı Batum’a geldiğini belirten Reyhan Karakuzu, "Gürcistan’a Diyarbakır’dan geldim. Hem turistik gezi amaçlı hem de yurt dışından bana hediye olarak gelen telefonumun kaydını yapmak için geldim. Yeni yıl sonrası telefon kayıt ücretinde artış olacağı için ben de bu zamdan etkilenmemek adına Gürcistan’a gelmek istedim" dedi. Mersin’den Batum’a gelen Sidar Öztürk ise "Ben Mersin’den Batum’a geldim. Hem gezi amaçlı hem de telefon almak için geldik. Gezimiz çok eğlenceli geçiyor. Gayet memnunuz" ifadelerini kullandı.

Gürcistan'a iPhone turizmi Türkiye'ye 15 milyar vergi kaybı Haber

Gürcistan'a iPhone turizmi Türkiye'ye 15 milyar vergi kaybı

Türkiye'de 44 bin lira olan iPhone 14 Pro Max 256 GB modeli Gürcistan'da 34 bin liraya satın alınabiliyor. Durum böyle olunca binlerce vatandaş, hem Gürcistan'ı görmek hem de ucuz telefon almak için âdeta ülkeye akın ediyor. Yol masrafı, Tax Free vergi düşümü ve kayıt ücreti ödendiğinde 45 bin liralık iPhone, Türkiye'ye 37 bin liraya geliyor. Kısacası 8 bin lira bir kâr ile ülkeye dönmek mümkün. Ancak yılbaşından sonra telefonlardan alman pasaport kayıt ücretine yüzde 120 civarında zam geliyor. Dolayısıyla Gürcistan'dan telefon almak cazip olmaktan çıkacak. iPhone alıcıları ise son günleri değerlendirmek için ellerini sıkı tutuyor. Bugüne kadar binlerce kişinin telefon almak için gittiği ülkede, yılbaşından bu yana 1 milyon adet iPhone satıldığı iddia ediliyor. Sirkeci Doğubank İletişimin sahibi Gürkan Acar, 1 milyon adetlik rakamın kaçak girişlerle birlikte 1,5 milyonu bulduğunu söyledi. Türkiye normal şartlarda yılda 2,1 milyon adet iPhone satıldığını ifade eden Acar "Büyük kısmı Gürcistan'a kaydı. Bizim telefoncular bile ülkeden alım yapıyor. Yalnızca Gürcistan değil, Irak üzerinde de telefon giriş var. Vergilerin yüksek olması vatandaşı bu tarafa yöneltti" dedi. Acar alman telefonların garantili olmasına rağmen sorunlu çıkabildiğine dikkat çekerek "Türkiye'den alan kişi alıcıyı tanıyor, direkt irtibat kurabiliyor. Arızalı çıksa dahi sorun hızlı çözülüyor" dedi. İPhone fiyatlarında Türkiye ile Gürcistan arasındaki 10 bin liralık fark, ülkede telefon turizmi başlattı. Yılda 450 bin adetlik telefon satılan Gürcistan'da son 1 yılda 1 milyondan fazla iPhone satışı gerçekleştiği belirtildi. Ancak yılbaşından sonra kayıt ücretlerine gelecek zam, Gürcistan'ı cazip pozisyonundan çıkaracak. Bu nedenle vatandaşlar son günleri değerlendirmek için hızlı hareket ediyor. HEM TELEFON HEM TATİL Türkiye'de satılan 40 bin liralık bir telefonda vergi payı yüzde 50 civarında, içinde KDV, ÖTV, TRT Bandrolü ve Kültür Bakanlığı payı bulunuyor. Kısacası 40 bin liralık bir iPhone'dan devlet 20 bin lira vergi alıyor. Ucuz fiyat avantajı sebebiyle iPhone alıcılarının Gürcistan'a kaymasından dolayı devletin 15 milyar liralık bir vergi kaybı olduğu tahmin ediliyor. Karadeniz Turizm şirketinin İşletmecisi Kazım Gören, Gürcistan'a yılbaşı turlarında artış olduğunu belirterek "iPhone almak ve yılbaşını Gürcistan'da geçirmek isteyenler bu turları tercih ediyor. Ancak yılbaşından sonra telefon kayıt ücretlerine zam geleceği için, Türkiye ile Gürcistan arasındaki fiyat farkı 3-4 bin liraya kadar düşecek. Bizim turlarımızın fiyatları 2 gece 3 gün 6 bin 800 liradan başlıyor. Yani tatil ücretinin yarısını buradan karşılamak mümkün. O nedenle bu yıl Gürcistan tatil turlarında yoğunluk yaşanıyor" diye konuştu. Kaynak: Turkiye Gazetesi

Batman'dan Gürcistan'a 'telefon' turizmi Haber

Batman'dan Gürcistan'a 'telefon' turizmi

Yeni yılda daha yüksek telefon kayıt ücret bedeli ödememek için Batman ve bölge ilerindeki nüfus müdürlüklerinde yaşanan pasaport yoğunluğundan dolayı sıra alamayan vatandaşlar, kimlikle Gürcistan'a akın ediyor. Batman'da bir tur firması, otobüsle vatandaşları telefon almak için Gürcistan'a taşıyor. Uygun fiyatlı telefon almak isteyen vatandaşlar farklı yollara başvurmaya başladı. Batman’da turizm şirketleri ucuz telefon almak ve telefonlarını açtırmak için haftada 300 kişiyi Batum’a götürdüklerini kaydetti. Ülkede yoğunluktan ötürü Batum’u tercih ettiğini söyleyen vatandaşlardan Serdar Ulu, “Batum’a telefonlarımızı kayıt yapmak için gidiyoruz. Batum’a pasaportsuz gidildiği için daha kolay gideceğimizi düşünüyoruz. Daha önce Irak'a gitmeyi düşündük ama orada yaşanan yoğunluktan ötürü ve nüfus müdürlüklerinden yaşanan pasaport yoğunluğundan dolayı pasaport çıkarmadık. Onun için kimlikle Batum’a gitmek daha kolay oldu. Eşime telefon almıştım, telefon kaydını yapmak için gidiyoruz. Televizyonlardan izlediğimize göre çok yoğunluk var Türkiye’nin her ilinden bir yoğunluk Batum’da mevcut, biz de gidip göreceğiz. Irak ve diğer ülkeler için pasaport gerektiği için nüfus müdürlüklerinde yoğunluk var sıra bulamıyoruz. O alamadığımız sırayı Batum’a giderek alacağız” dedi. Haftada 300 kişiyi Batum’a götürdüklerini söyleyen turizm işletmecisi Vedat Aker ise, “Bugünkü turumuz Batum’a çıkıyor. Yaklaşık olarak haftada 300 kişiyi Batman’dan, Diyarbakır’dan Batum’a gönderiyoruz. Kapanan telefonların açılması için yurt dışına giriş çıkış yapılması taktirde insanlar telefonlarını açtırabilecekler. Biz de bu durumu değerlendirerek onlarla beraber Batum’a gidip geri geliyoruz. Yılbaşına kadar bu turlarımızı sürdüreceğiz. Normal şartlarda Batum’a gidiyorduk ama bu telefon muhabbetinden sonra daha çok seferlerimizi artırdık. Haftada 6 otobüs Batman ve bölgeden çıkıp Batum’a gidiyor. İnsanlarda bu durumdan mutlu telefonlarını açtırıp Batman’a geri dönüyorlar. Kapanan telefonların kaydını yapma şu an için 2 bin 700 TL ama yeni yıldan sonra 6 bin 500 TL olacağı söylendiği için çok yoğunluk var. Biz de vatandaşlara yardımcı oluyoruz. Batum’a daha çok ek seferler çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.