Hava Durumu

#Ticaret Bakanlığı

TOURISMJOURNAL - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı'ndan 6,8 Milyar Lira Ek Tahakkuk ve Ceza Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan 6,8 Milyar Lira Ek Tahakkuk ve Ceza

ANKARA (İHA) - Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında gerçekleştirdiği denetim faaliyetleriyle toplamda 6,8 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini duyurdu. Bakanlık, bu denetimlerin devlet gelir kaybını önleme konusundaki başarısını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, "2024 yılında Sonradan Kontrol Denetimleri sonucunda yaklaşık 1,5 milyar TL, İkincil Kontrol Denetimleri neticesinde ise yaklaşık 5,3 milyar TL olmak üzere bir önceki yıla kıyasla yüzde 94 artışla toplam 6,8 milyar TL tutarında Ek Tahakkuk ve Ceza kararı düzenlenerek devletimizin gelir kaybının önüne geçilmiştir" ifadelerine yer verildi. Denetim sürecine ilişkin detaylara yer verilen açıklamada, firmaların geçmiş işlemlerinin sonradan kontrol edilmesi ve gümrük beyannamelerinin teslim sonrası incelenmesinin yıl boyu hız kesmeden devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, denetimlerde riskli işlemleri belirlemek için Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ileri analitik tekniklerin kullanıldığı belirtildi. DENETİMLERLE RİSKLİ İŞLEMLER TESPİT EDİLDİ 2024 yılında toplamda 250 firma, Ticaret Bakanlığı müfettişlerince sonradan kontrol denetimine tabi tutuldu. Bu denetimler sonucunda yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Gümrük beyannamelerinin ikincil kontrolü kapsamında ise 6 bin 133 firmanın tescil ettiği 20 bin 378 adet beyannamenin incelenmesi sonucunda yaklaşık 5,3 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. DENETİMLER 2025'TE SÜRECEK Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında da inceleme ve denetim faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti. Usulsüz işlem yapan firmaların tespitiyle devlet gelir kaybını önlemeye yönelik çalışmaların devam edeceği açıklandı.

Ticaret Bakanlığı'ndan 2025'te Rekor Ceza Düzenlemesi Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan 2025'te Rekor Ceza Düzenlemesi

ANKARA (İHA) - Bakanlığın yaptığı açıklamada, İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü kapsamındaki idari cezaların alt ve üst sınırlarının, 2024 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 43,93 üzerinden hesaplanarak artırıldığı belirtildi. Buna göre, bir mal veya hizmetin satışında fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi veya perakende işletmelere 2024 yılında uygulanan 100 bin TL ile 1 milyon TL arasındaki cezalar, 2025'te en az 143 bin 930 TL, en fazla 1 milyon 439 bin 300 TL olarak uygulanacak. Perakende işletmeler, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar gibi çeşitli ticari kuruluşlara yönelik düzenlemelere uyulmaması durumunda da ceza miktarları önemli ölçüde artacak. Örneğin, 2024'te 15 bin 856 TL ile 475 bin 380 TL arasında olan cezalar, 2025'te 22 bin 807 TL ile 684 bin 214 TL arasında uygulanacak. Ayrıca, denetim sırasında talep edilen belge ve kayıtları vermeyen ya da eksik veren işletmelere uygulanacak cezanın alt sınırı 114 bin 35 TL, üst sınırı ise 570 bin 178 TL olacak. Piyasada rekabeti engelleyen ve tüketicinin mallara erişimini kısıtlayan faaliyetlere yönelik cezalar da artırıldı. Bu tür ihlaller için 2024 yılında 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında değişen cezalar, 2025’te 1 milyon 439 bin 300 TL’den başlayarak 17 milyon 271 bin 600 TL’ye kadar yükselebilecek. Sebze ve meyve ticaretinde darlık yaratan veya fiyat manipülasyonuna yol açan davranışlara yönelik cezalar da yeniden değerlendi. 2024'te bu tür eylemler için uygulanan 123 bin 213 TL’lik ceza, 2025 yılında 177 bin 340 TL’ye çıkarılacak. Bununla birlikte, büyük mağazalar ve zincir marketlerin çeşitli düzenlemelere aykırı hareket etmesi durumunda, cezalar 14 bin 335 TL ile 718 bin 987 TL arasında değişecek. Reklam Kurulu'nun denetimindeki aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara yönelik cezalar da önemli ölçüde artırıldı. 2024'te 55 bin TL ile 22 milyon 100 bin TL arasında olan cezalar, 2025 yılında 79 bin 161 TL ile 31 milyon 808 bin 530 TL arasında uygulanacak. Tüketicilerle iş yeri dışında yapılan sözleşmelerde yetki belgesi alınmaması durumunda, 2024’te 1 milyon 100 bin 122 TL olan ceza, 2025’te 1 milyon 583 bin 405 TL’ye yükseltilecek. Ayrıca, tüketicilere yönelik sözleşme ve bilgilendirme eksikliklerine dair cezalar da 2024’teki 2 bin 200 TL’den 2025’te 3 bin 166 TL’ye artırıldı. Satış sonrası hizmetlere yönelik yetersizlikler için üretici ve ithalatçılara uygulanan cezalar da yükseltilerek, servis istasyonu eksiklikleri için 2024’te 124 bin TL olan ceza, 2025’te 178 bin 473 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, garanti belgesi ve kullanım kılavuzuna ilişkin eksikliklerde, 2024 yılında uygulanan 2 bin 172 TL’lik ceza, 2025 yılında 3 bin 126 TL’ye yükselecek. Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği bu yeni düzenlemeler, tüketici haklarını korumak ve ticari faaliyetlerin adil şartlarda yürütülmesini sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor.

İzmir'de Uluslararası Turizm Zirvesi 12 Bin Katılımcı Ağırladı Haber

İzmir'de Uluslararası Turizm Zirvesi 12 Bin Katılımcı Ağırladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı himayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleştirilen fuar, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcı ve ziyaretçileri ağırladı. İZFAŞ ve TÜRSAB tarafından düzenlenen 18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi ile bu yıl ikincisi düzenlenen TTI Health Sağlık Turizmi Fuarı, toplamda 12 bin 361 ziyaretçiyi ağırladı. TTI İzmir Fuarı’nda Almanya, Venezuela, Sırbistan, Bosna Hersek ve Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin 61 farklı şehrinden katılım sağlandı. Bakanlıklar, valilikler, belediyeler, odalar, sivil toplum kuruluşları, seyahat acenteleri, tur operatörleri, oteller, havayolu ve taşımacılık şirketleri, turizm teknolojisi ve yazılım firmaları gibi birçok kurum etkinlikte yer aldı. Fuarda, şehirler kendi kültürlerini ve turizm faaliyetlerini tanıtırken, oteller ve acenteler gibi turizm sektöründeki firmalar profesyonel ziyaretçilerle iş anlaşmaları gerçekleştirdi. Türk Hava Yolları sponsorluğundaki etkinlikte, 38 ülkeden 90 sektör profesyoneli bir araya gelerek iş birliği görüşmeleri yaparak anlaşmalara imza attı. SAĞLIK VE TURİZM BİR ARADA TTI İzmir ile eş zamanlı düzenlenen TTI Health Sağlık Turizmi Fuarı, uluslararası turizm aktörleriyle sağlık sektörü profesyonellerini İzmir’de buluşturdu. Etkinliğin katılımcı profilinde hastaneler, sağlık turizmi acenteleri, estetik merkezleri, termal turizm, SPA, welness ve geriatri turizmi firmaları ile medikal alandaki şirketler yer aldı. Fuar kapsamında İzmir Ticaret Odası iş birliğiyle alım heyeti programı düzenlendi. İtalya, Rusya, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi 16 ülkeden sağlık turizmi profesyonelleri bu programa katılarak ikili görüşmeler yaptı. Eş zamanlı olarak, Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin düzenlediği bilimsel etkinliklerde, 300 katılımcı sağlık turizminin geleceğini ve cerrahi uygulamalardaki yenilikleri ele aldı. Bu büyük organizasyonlar, İzmir’in turizm ve sağlık alanında uluslararası bir merkez olma konumunu güçlendirdi.

Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Denetim Başlattı Haber

Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Denetim Başlattı

İSTANBUL (İHA) - Ticaret Bakanlığı, İstanbul'da 25 ilçede 45 ekiple, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimlerde, işletmelerin etiket, gramaj ve fiyat bilgileri incelendi. Ayrıca, asgari ücrete yapılacak zamdan dolayı fiyatlarda artış yapmaya çalışan işletmelere cezai işlem uygulandı. DENETİMLERDE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİ ÖN PLANDA İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "İstanbul'da 25 ilçede 45 ekiple denetimler yapıyoruz. Bazı işletmelerin ürünlerine asgari ücret zammının yılbaşından önce yansıtılması olasılığına imkan vermemek için bugün özellikle işletmelerimizi denetliyoruz. Temel gıdalardan olan su, ekmek, sebze, kırmızı ve beyaz et başta olmak üzere 47 ana başlıktaki ürünü rutin olarak inceliyoruz. Bu incelemelerimizde ürünlerin o günkü fiyatlarını not ediyoruz, bir sonraki denetimde de arada ne kadar fark var görebiliyoruz. Bugün yaptığımız denetimlerde baktığımız ürünlerin fiyatlarını aldık, not ettik. Ocak ayında da buralara tekrar gelip tekrar bakacağız" dedi. CEZAİ İŞLEM UYGULANDI Denetimlerde, fiyat etiketlerinde zorunlu düzenlemelere uymayan işletmelere 2 bin 200 TL idari ceza kesildi. Menteşe, Kasım ayında yaklaşık 9 bin 207 işletmenin denetlendiğini ve bu çalışmaların tüm Türkiye genelinde devam edeceğini söyledi.

Türk Hava Yolları Hizmet İhracatında Zirvede Haber

Türk Hava Yolları Hizmet İhracatında Zirvede

İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY), Hizmet İhracatçıları Birliği'nin 6. Hizmet İhracatçıları Birliği ödül töreninde "Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri" kategorisinde birinci oldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katıldığı törende, 18 farklı kategoride toplam 54 ödül dağıtıldı. TİCARET BAKANI’NDAN EKONOMİYE ÖVGÜ Ticaret Bakanı Ömer Bolat törende yaptığı konuşmada, "Geçen yıl yüzde 5,1 büyümeyle kapatan ülke ekonomimiz, bu yıl da ilk 6 ay itibarıyla yüzde 3,8'lik büyüme sağladı ve buna en büyük katkıyı veren, net mal ve hizmet ihracatı oldu. Kişi başına milli gelirimizi 13 bin 243 dolara geçen yıl sonu itibarıyla yükselttik. Bu yıl sonunda 15 bin dolar sınırına dayanacağız" sözleriyle ekonomik büyüme hedeflerini açıkladı. AHMET BOLAT: "YENİLİKÇİ ADIMLARLA BAYRAĞIMIZI DAHA YÜKSEKLERE TAŞIYACAĞIZ" Ödülle ilgili açıklamada bulunan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, "Türkiye'nin hizmet ihracatı rekortmeni olarak zirvedeki yerini koruyan bayrak taşıyıcımız, küresel alanda ülkemizi gururla temsil etmeye devam ediyor. Türkiye'nin ekonomik büyümesinin önemli göstergelerinden biri olan hizmet ihracatı alanında 2024 yılı hedeflerimizi aşarak ulaştığımız bu başarı, çalışanlarımızın üstün gayreti ve misafirlerimizin bize olan güveni sayesinde mümkün oldu. Gelecekte de yenilikçi adımlarla bayrağımızı daha yükseklere taşımaya kararlıyız" dedi.

Çakır: Haber

Çakır: "Mersin İçin Katma Değerli Turizm Hedeflenmeli"

MERSİN (İHA) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in turizmde henüz istenen noktaya ulaşamamasını doğru planlama için bir fırsat olarak değerlendirdi. Mersin Ekonomi Zirvesi kapsamındaki Turizm Arama Konferansı'nda konuşan Çakır, turizmde önceliklerin belirlenmesi gerektiğini ve kitle turizmi yerine katma değeri yüksek çeşitlere odaklanılması gerektiğini ifade etti. Ticaret Bakanlığı ve Mersin Valiliği koordinasyonunda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Ekonomi Platformu (MEP) organizasyonunda, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle organize edilen Mersin Ekonomi Zirvesi’nin üçüncü gününde düzenlenen konferansa, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ve Komite Üyelerinin yanı sıra Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, MEP Başkanı Servet Özkaya, Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, turizm sektör temsilcileri ve akademisyenler katılım sağladı. Toplantıda Mersin’in turizm altyapısı, tanıtım eksiklikleri, Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın etkin kullanımı ve teşvikler değerlendirildi. Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü ve Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yetkililerinin de katıldığı toplantı, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Birdir moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Önceki toplantılarda belirlenen sorunlara öncelik sıralaması yapılırken, yeni talepler de alındı. ÇAKIR: "GELİR SEVİYESİ YÜKSEK TURİSTİ KENTİMİZE ÇEKMELİYİZ" MTSO Başkanı Çakır, Mersin’in turizm potansiyelini değerlendirmek için bölgeye özel projelere ihtiyaç olduğunu belirtti. Barselona ve Antalya örneklerine değinen Çakır, "Adı geçen iki kentin de ekonomisinin temelinde turizm var. Ancak ikisi de kitle turizminin getirdiği zorlukları yaşıyor. Mersin bu sektörde henüz oldukça bakir. Doğru planlamayla bunu bir fırsata çevirebiliriz. Gelir seviyesi yüksek turisti kentimize çekecek projelere yoğunlaşabiliriz. Bu noktada ASCAME aracılığıyla Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle ortak çalışmalar yürütebiliriz" dedi. Çakır, ayrıca Akdeniz'de deniz temizliği ve Akdeniz Olimpiyat Oyunları için yapılan spor tesislerinin turizme entegre edilmesi konularına de dikkat çekti. İZOL: "YATIRIM VE TANITIM ŞART" MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin’in turizmde eski günlerini yakalaması için yatırımların artırılması gerektiğini söyledi. İzol, bölgedeki karışıklıkların turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, "En büyük beklentimiz birçok yerin turizm alanı ilan edilerek turizm bölgesine çevrilmesi. Kente turist çekebilmek için belli bir yatak kapasitesine ulaşılması şart. Bunun için yatırım teşvikleri ve tanıtım destekleri önemli" dedi. VALİ YARDIMCISI DEMİRÖZ: "SOMUT ÇÖZÜMLER SUNACAĞIZ" Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, toplantının ardından kısa, orta ve uzun vadeli çözümler içeren bir zirve düzenleneceğini ifade etti. Demiröz, Mersin’in kültürel bir destinasyon olma potansiyelini de vurguladı. Toplantının ardından, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Başkanı Servet Özkaya, sürecin detayları hakkında katılımcıları bilgilendirirken, bölgenin turizmde hak ettiği değeri kazanması için ortak çalışmaların altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.