Hava Durumu

#Tiyatro

TOURISMJOURNAL - Tiyatro haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tiyatro haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tralleis Antik Kenti, 3 Bin Yıllık Tarihi Mirası ile Gün Yüzüne Çıkıyor Haber

Tralleis Antik Kenti, 3 Bin Yıllık Tarihi Mirası ile Gün Yüzüne Çıkıyor

AYDIN (İHA) - Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de bulunan ve ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Tralleis Antik Kenti, kazı çalışmalarının hızla devam ettiği bir tarihi miras alanı olarak dikkat çekiyor. İlk kazı çalışmalarının 1996 yılında başlatıldığı Tralleis Antik Kenti'nde, bu yıl 28. kazı sezonu sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında devam eden kazılar, antik kentin gizli kalmış tarihini aydınlatmayı amaçlıyor. Aralık ayının sonuna kadar sürecek olan kazılarda, tiyatro ve stadyum gibi yapılar gün ışığına çıkarılmayı bekliyor. Tralleis Kazı Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çekilmez, kazı çalışmaları kapsamında birçok önemli keşif yapıldığını belirtiyor. Tiyatronun yaklaşık 5 ila 10 bin kişilik bir kapasiteye sahip olduğunu ve duvarlarının oldukça iyi korunduğunu aktaran Çekilmez, tiyatro ve stadyumun yan yana konumlanmasının antik çağda çok nadir görülen bir özellik olduğuna dikkat çekiyor. ANADOLU'NUN EN BÜYÜK GYMNASİUM KOMPLEKSİ Kazı çalışmalarının bu yıl Aralık ayına kadar süreceğini ifade eden Prof. Dr. Çekilmez, "Bu çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras projesi kapsamında yapılıyor. Sütunlu Cadde olarak adlandırdığımız hamam, gymnasium kompleksinin kuzeyindeki caddede çalışmalara başladık. Daha sonra çalışma alanımız Anadolu'nun en büyük hamam, gymnasium kompleksi olarak bildiğimiz buradaki eski hamam gymnasium kompleksinin içerisindeki mekanları anlamaya yönelik oldu" dedi. Tralleis Antik Kenti’nde süren kazı çalışmalarıyla, bölgenin kültürel ve tarihi yapısı daha ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. 2025 YILINDA ZİYARETE AÇILMASI PLANLANIYOR Kazı alanında işçiler ve bilim insanlarından oluşan 100 kişilik bir ekiple çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Çekilmez, antik kentin ziyaretçilere açılması için gerekli projelerin tamamlandığını da belirtti. Çevre düzenleme projelerinin 2024 yılı Haziran ayında tamamlandığını söyleyen Çekilmez, “Tralleis Antik Kenti'nin turistler tarafından ziyaret edilmesi, ziyarete açılması ile ilgili projeleri yürütüyoruz. 2025 yılında antik kenti turizme açmayı düşünüyoruz" diyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Aydın Valiliğine destekleri için teşekkür etti. Prof. Dr. Çekilmez, 2025 yılında antik kentin turizme açılmasının planlandığını belirterek, ziyaretçilerin bölgenin tarihi mirasına tanıklık etme imkanı bulacağını vurguladı.

Kardeşlik Destanı Denizli'de Cumhuriyet Coşkusuyla Bütünleşti Haber

Kardeşlik Destanı Denizli'de Cumhuriyet Coşkusuyla Bütünleşti

Alagöz Kültür Sanat Topluluğu’nun büyük emek vererek beş yılda hazırladığı “Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi” Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Denizli halkıyla buluştu. Yapımcılığını Cantürk Alagöz'ün, Genel Sanat Yönetmenliğini Serhat Turak'ın üslendiği tiyatral dans gösterisi, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde organize edilen “Destanların Dansı Yüzyılın Destanı” isimli etkinlikte büyülü bir gece yaşattı. Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, sanatseverler karanlıktan aydınlığa, erenlerden ozanlara, ağıtlardan manilere, zaferlerden destanlara uzanan büyülü bir yolculuğa çıktı. Türk toplumlarının zenginlikleri harmanlandı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Garnizon Komutan Vekili Albay Erkan Dabi, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Jandarma Komutanı Hıdır Ayçiçek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serhat Akbulut, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı ile çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte Türk toplumlarının kültürel zenginlikleri harmanlanarak binlerce yıllık tarih ve kültür; müzik, dans ve tiyatro gibi gösteri sanatlarının en etkili metotlarıyla sahneye yansıdı. Türk ve Azeri 100 dansçı 12 farklı hikâyeyi dansla anlattı Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan geniş coğrafyada halkların kültürlerinin sahneye taşındığı program iki perdeden oluştu. Dede Korkut’un gözünden, Nuh Tufanı, Nevruz Bayramı, Boğaçhan Destanı, Tomris Hatun, Nizami Gencevi ile Mevlana, Leyla ile Mecnun, Alpaslan, Cevanşir, Çanakkale Destanı, Kafkas İslam Ordusu, Atatürk ve Haydar Aliyev, Ayrılık, Mehmet Akif Ersoy ile Ahmet Cevat, Hari Bülbül ve Karabağ’ın tekrar Türk yurduna kazandırılması konularının işlendiği zengin program büyük beğeni topladı. Türkiye’den ve Azerbaycan’dan 100 dansçının “Bir millet iki devlet” sözünü görsel sanatlarla seyirciye ulaştırdığı etkinlikten büyük keyif alan izleyiciler, sanatçıları ayakta alkışladı. Başkan Zolan: İnşallah Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacak Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tiyatral dans gösterisinin ardından yaptığı konuşmada ortaya konan eser ile tarihin derinliklerine uzanan bir yolculuğa çıktıklarını söyledi. Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan Başkan Zolan, “Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Bize düşen bu emanete en güzel şekilde sahip çıkıp daha ileri ve yukarı götürmek, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmaktır” dedi. Bu coğrafyada güçlü olmak, ele ele vererek çok çalışmak gerektiğini vurgulayan Başkan Zolan, “İnşallah Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacak. Yaşasın Cumhuriyet” diye seslendi. Başkan Zolan daha sonra Genel Sanat Yönetmeni Serhat Turak’a üzerinde Denizli horozu bulunan kaide hediye etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.