Hava Durumu

#Turizm

TOURISMJOURNAL - Turizm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Turizm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin ve Kuzey Avrupa’yı Bağlayan İlk Uçuş Haber

Çin ve Kuzey Avrupa’yı Bağlayan İlk Uçuş

OSLO, 24 Mart (Xinhua) -- Çin'in Hainan Havayolları, cumartesi günü Beijing ile Oslo arasında direk uçuş rotasını resmen başlatarak Çin ile Kuzey Avrupa arasındaki havayolu bağlantısını daha da güçlendirdi. Çin'in başkenti Beijing'deki Beijing Başkent Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan HU769 sefer sayılı uçak yerel saatle 5.02'de Oslo Gardermoen Uluslararası Havalimanı'na indi. Yeni rotanın açılışını kutlamak üzere havalimanında bir karşılama töreni düzenlendi. Çin'in Norveç Büyükelçisi Hou Yue yaptığı konuşmada doğrudan uçuş rotası başlatılmasının ekonomi, ticaret, kültür ve turizm alanlarında ikili işbirliğinin derinleştirilmesine, iki ülke arasında artan seyahat talebine daha iyi cevap verilmesine ve insanlar arası etkileşim ve karşılıklı anlayışın teşvik edilmesine yardımcı olacağını söyledi. Hou, daha fazla Norveçli ziyaretçinin Çin'in büyüleyici doğasını ve zengin kültürel mirasını keşfetmesinden memnuniyet duyacaklarını belirtti. Hainan Havayolları Başkan Yardımcısı Zhang Guoping, iki ülkeden yolcular için uygun bir seyahat seçeneği sunmayı ve etkin hava lojistiği yoluyla Norveç deniz ürünlerinin ve diğer özel ürünlerin Çin pazarına ihracatını desteklemeyi amaçladıklarını söyledi. Oslo-Beijing hattı, Hainan Havayolları'nın Çin'i Kuzey Avrupa'ya doğrudan bağlayan ilk uçuş rotası olma özelliğini taşıyor. Mevcut uçuş programına göre Hainan Havayolları, Beijing ve Oslo'dan salı, perşembe ve cumartesi günleri olmak üzere haftada üç kez gidiş-dönüş uçuşu gerçekleştirecek.

Şavşat Karagöl’de kışın son günlerinde mest eden görüntüler Haber

Şavşat Karagöl’de kışın son günlerinde mest eden görüntüler

Artvin'in Şavşat ilçesindeki Karagöl, kışın son günlerinde beyaza bürünmüş doğası ve buz tutmuş gölüyle mest eden bir manzara sunuyor. Ormanın yeşili, gölün beyaza bürünmüş hali kartpostallık görüntüleri andırıyor. Artvin'in "Sakin Şehir" ünvanlı Şavşat ilçesinde doğal güzellikleriyle ünlü Karagöl, kışın son günlerinde ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Kalp şeklini andıran görünümü, buz tutan göl beyaza bürünürken adeta masal diyarlarını andırıyor. Karadeniz'in gözde turizm rotalarından biri olan bölgenin ilkbahar renkleri öncesi kışın son günlerini görmek isteyenler soluğu Karagöl'de alıyor. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve kuş bakışı görüntüsü kalbi andıran Karagöl, şehirden uzak doğayla iç içe zaman geçirmek isteyen turistlerin ilgisini çekiyor. Sahara Milli Park içerisinde bulunan ladin ve çam ağaçları arasında kalp şeklindeki görüntüsü ile dikkat çeken Karagöl, görenleri mest ediyor. Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak için arkadaşları ve ailesiyle Karagöl'e günübirlik gelen doğa severler muhteşem doğanın tadını çıkartıyor. Yüksek dağlarla çevrili, doğal güzelliklerle bezenmiş Karagöl, her mevsim farklı bir atmosfer sunmasına rağmen, özellikle kış aylarında büyüleyici bir hal alıyor. Gölün yüzeyi, karla kaplanmış buz halini alırken, ağaçlarla üzerinde eriyen karlar ilkbaharın habercisi gibi yeşile bürünmüş durumda. Erzurum'dan gelen sosyal medya içerik üreticisi Taner Sarı yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin sayılı turizm noktalarından bir tanesindeyiz. Mavi bir gölle karşılaşmak istiyorduk. Karla buzla kaplı bir gölle karşılaşınca açıkçası şaşırdık. Gölün yüzeyi buz tutmuş durumda muhteşem bir görünüme kavuşmuş. Çekimlerimizi yaptık herkesi buraya kış turizmi yapmaya bekliyorum" dedi.

78 kişinin hayatını kaybettiği otel faciasında bilirkişi raporu tamamlandı Haber

78 kişinin hayatını kaybettiği otel faciasında bilirkişi raporu tamamlandı

Bolu’da Kartalkaya Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasında bilirkişi heyeti raporu tamamlandı. Raporda Bolu Belediyesi ve Bolu İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1. derece kusurlu bulundu. Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak gecesi çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında da 31 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında otelin sahibi Halit Ergül, genel müdürü Emir Aras, itfaiyeden sorumlu Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdür vekili Kenan Coşkun’un da bulunduğu 22 şüpheli tutuklanmıştı. Yangının çıkış nedeni belli oldu Grand Kartal Otel’de incelemelerini tamamlayan bilirkişi heyeti, hazırladıkları raporu Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Uzman ekiplerin hazırladıkları raporda yangının 03.16 sıralarında otelin 4’üncü katında bulunan restoran kısmındaki grill plate cihazının açık olması ve termostatının çalışmaması nedeniyle aşırı ısınmadan kaynaklı toplama kabında bulunan yağda aşırı ısınma ve buharlaşmayla meydana geldiği, ardından da çöp bidonuna sıçrayarak büyüdüğü ve LPG fleksi hortumunu eritmesinin ardından çıkan gazın alev almasıyla yangının büyüdüğü bilirkişi raporuna eklendi. "Asansör boşluklarının baca vazifesi gördüğü" Asansör boşluklarının baca vazifesi görmesi nedeniyle yangın dumanlarının tüm katlara yayıldığı belirtilen raporda, "Resepsiyon görevlisinin yangını öğrenmesiyle insanları tahliye edilmesi için uyarılmasında gecikmesi, yangın uyarı sistemlerinin çalışmaması veya yetersiz olması, çalışanların otopark ve lobi giriş kapılarını açarak ateşin ve dumanın otel içinde hızla yayılmasına sebep olması, personelin yangına müdahale konusunda bilinçsiz olması, merdiven ve asansörler otelde sonradan yapılan tadilat esnasında çatıdan doğal atmosfere çıkışları kapatılarak 11’inci ve 12’inci kat yerleşim yeri olarak düzenlendiğinden yangın gazları merdivenleri baca olarak kullanmış ancak dış atmosfere tahliye edilemedikleri için kısa sürede tüm oda katlarının süratle zehirli ve yanma gücü yüksek gazlarla doldu. Asansör boşluklarının baca vazifesi gördüğü, yangının ve dumanın diğer katlara yayılmasında etkili olduğu görüldüğünden binadaki tüm asansörlerin ve özellikle makine dairesi asansörlerin yeterli havalandırma ve dumandan arındırma bacası bulunmadığı, dumanın katlara yayılmasını engelleyecek asansör kuyularının basınçlandırılmadığı, dosya kapsamında asansör basınçlandırma hesapları yer almamıştır" denildi. "LPG depoları ve dağıtım hatları ile ilgili tesisat kurulum ve onay belgeleri talep edilmemiş, sorgulanmamıştır" Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008 yılından bu yana oteli 13 kez denetlediği ifade edilerek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin özellikle can ve mal güvenliği, personelin niteliği ve eğitim düzeyi başta olmak üzere gerekli tüm denetimleri özensiz ve yetersiz yaptıkları, mevcut eksiklikleri tespit etmedikleri saptanmıştır. Bina tahliye planları ve yangın ekipleri oluşturulmuş mu? Isı kaynakları kontrolü yangın emniyeti açısından önemli olmasına rağmen değerlendirilmemiştir. Heyetimizce yerinde yapılan incelemede muhtelif akaryakıt tankları, depoları, standart dışı bidonlarda benzinler, muhtelif LPG tüplerinin dikkate alınmadığı tespit edilmiştir. Parlayıcı ve patlayıcı madde değerlendirmesi, LPG ve doğal gaz algılama dedektörü hususu yangın emniyeti açısından çok büyük önem arz etmesine rağmen hiç değerlendirilmemiştir. Tesiste bulunan LPG depoları ve dağıtım hatları ile ilgili tesisat kurulum ve onay belgeleri talep edilmediği ve sorgulanmamıştır. Özellikle insan yoğun alanlarda LPG kullanımından kaynaklanabilecek tehlikeler için gerekli risk analizleri yapılmamıştır" ifadeleri kullanıldı. "İtfaiye tesis bünyesinde denetimi eksik yaptı" Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ile ilgili bahse konu eksikliklerin can ve mal güvenliği açısından oluşturdukları tehlikeler dikkate alındığında "İtfaiye yetkililerinin tespit ettikleri eksiklikleri mutlaka elektronik ortamda kayıt altına alması, raporun tutulduğu gün iş yeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili olan İl Özel İdaresi/Valilik ile tesisin tüm birimleriyle bütünleşik turizm işletmesi olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine bildirmesi gerekirdi. Söz konusu kritik bildirimin yapılmamasından dolayı talep üzerine tesis bünyesinde denetimi eksik yapan itfaiye yetkililerinin görevlerini gereği gibi ifa etmediğinden dahili olan yetkililerin cezai sorumlulukları ayrıca değerlendirilmesi gerekir. Otel ile ilgili yapı ve yapı kullanım ruhsatı verme, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve önceden ruhsatlandırılması yapılan yerlerin denetimlerinin İl Özel İdarelerinin yetki ve sorumluluğunda olduğu, otelde yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını periyodik sürelerde olmasa da denetleme görev ve sorumlulukları bulunmaktadır" denildi. "İhmalleri gerçekleştiren yetkili ve sorumluların birinci derecede asli kusurludur" Gerekli tüm denetimlerin özensiz ve yetersiz yapılması sebebiyle 2 bakanlık ve 2 kurumun 1. derece kusurlu olduğu eklenen raporda, "İhmaller zincirinin olayın gerçekleşmesi, engellenememesi, yayılması ve çok fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle doğrudan ilişkili ve illiyet bağının birçok noktadan birden fazla kere kuruldu. Otelin işletme belgesini veren ve onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri inceleme konusu olayda denetim süreçlerinde yetersiz kaldıklarından, Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri gerekli tüm denetimleri özensiz ve yetersiz yaptıkları, mevcut eksiklikleri gereği gibi işlemediklerinden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri gerekli denetimleri zamanında ve gereği gibi yapmadıklarından birinci derecede etkili olmuşlardır" diye raporda kusur belirtildi.

İngiltere’nin önde gelen kış acenteleri Erciyes’i keşfetti Haber

İngiltere’nin önde gelen kış acenteleri Erciyes’i keşfetti

Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın organizasyonu ile İngiltere’den gelen turizm acentesi yetkilileri, Kayseri Erciyes’i yerinde inceleme fırsatı buldu. Kayseri Erciyes A.Ş. tarafından düzenlenen program kapsamında, İngiliz turizmciler için kayak merkezi ve bölgenin sunduğu imkânlar ile ilgili kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, Erciyes’in modern tesisleri, farklı zorluk seviyelerine sahip kayak pistleri, doğal güzellikleri ve uluslararası standartlardaki altyapısı detaylı şekilde anlatıldı. Sunumun ardından Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman, Genel Müdür Zafer Akşehirlioğlu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, İngiliz turizm temsilcileri ile bir araya gelerek karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Görüşmelerde, Erciyes’in İngiltere pazarına yönelik özel tur paketleri hazırlanması ve bölgenin kış turizmindeki potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi konuları ele alındı. İngiliz turizmciler, Erciyes Kayak Merkezi’ni bizzat deneyimleyerek tesislerin yüksek kalitesinden ve pistlerin çeşitliliğinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ayrıca, Erciyes’in sadece bir kayak merkezi olmanın ötesinde, Kayseri’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de birleşerek ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunduğunu belirttiler. Gerçekleşen görüşmede, Kapadokya’ya olan yakınlığı, tarihi zenginliği, geleneksel mutfağı ile Kayseri’nin, kayak turizmini kültürel keşif ile birleştiren özel bir destinasyon olduğu vurgulandı. Bu ziyaretin ardından İngiliz turizm acenteleri, Erciyes’e yönelik özel kayak paketleri ve farklı konseptlerde programlar hazırlayacaklarını ifade etti.

Turizmciler Körfez’den Trabzon’a ulaşım olanaklarının arttırılmasını bekliyor Haber

Turizmciler Körfez’den Trabzon’a ulaşım olanaklarının arttırılmasını bekliyor

Trabzon'a ve bölgeye yıl boyunca Dubai'den turist getiren acenta sahibi Uğur Yılmaz, turizmi 12 aya yaymanın önündeki en büyük engelin ulaşım olduğunu söyledi. Turizmde birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Yılmaz, "Turizmi 12 aya yaymak, ülke genelinde dengeli bir turizm hareketliliği sağlamak ve yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük hedeflerimizden biri. Ancak Körfez ülkelerinden yılın 12 ayı uçak seferi olmayan bir bölgeye nasıl turist getirebiliriz? Şu an ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yaz aylarında yalnızca yabancı havayolu firmaları bölgemize uçuş düzenliyor ve bilet fiyatlarını yüksek tutuyor. Bu durum, özellikle ailelerin daha uygun fiyatlı destinasyonlara yönelmesine neden oluyor. Yabancı havayolu şirketleri ile bu sorunu aşmak zor görünüyor. Çözüm, Türk bayrak taşıyıcı firmalarımızın devreye girmesiyle mümkün olabilir" ifadelerini kullandı. "Trabzon, 12 ay turizm potansiyeline sahip" Türkiye'nin turizm açısından rakiplerine göre avantajlı bir konumda olduğunu ancak mevcut turist sayısının potansiyelin çok altında kaldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Trabzon ve bölgesi, dört mevsim sunulabilecek turizm çeşitliliğine sahip. Ancak turist akışı belirli aylara sıkışmış durumda. Kasım-Mayıs ayları arasında da turizmi canlandırabilirsek Trabzon, gerçek anlamda bir turizm şehri olabilir. Ülkemizde turizm yalnızca deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret değil. Sezon dışında da Arap turistleri bölgeye getirmeye devam ediyoruz. 12 ay turizm hedefi doğrultusunda çalışmalar yapılıyor ancak biz bunu zaten gerçekleştiriyoruz. Tek ihtiyacımız, önümüzün açılması. Gerekirse garanti koltuk bile alabiliriz. Yeter ki Türk bayrak taşıyıcı firmalarımız Dubai-Trabzon arasında doğrudan uçuşlar başlatsın. Dubai'den Antalya'ya yapılan uçuşlarda kişi başı bilet fiyatı 370 dolar iken, Trabzon'a yapılan uçuşlar 520 dolara mal oluyor. Oysa Trabzon, Antalya'dan daha kısa mesafede olmasına rağmen bilet fiyatları çok daha yüksek. Dubai-Antalya arası, 3.708 km, uçuş süresi 4,5 saat, Dubai-Trabzon arası: 3.160 km, uçuş süresi 3,5 saat sürüyor." Geçmiş yıllara kıyasla Trabzon ve bölge genelinde turizm konusunda daha bilinçli adımlar atıldığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Turizm işletmeleri, özellikle Arap turistlere yönelik daha bilinçli yatırımlar yapıyor. Konaklama tesislerinden restoranlara kadar bölgedeki işletmeler, turistleri ağırlamaya hazır. Ancak uçak bilet fiyatlarının yüksekliği nedeniyle turist çekmekte zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yüzde 60 olan aile rezervasyon oranı, bu yıl yüzde 15'e düştü. Bu da bölgeye gelen turist sayısındaki düşüşü net bir şekilde gösteriyor. En büyük sorunumuz, yabancı havayolu şirketlerine bağımlı olmamız. Biz acenteler ve şehir olarak 12 ay turizme hazırız, yeter ki ulaşım sorunumuz çözülsün. Turistlerin sadece yaz aylarında değil, yıl boyunca Trabzon'a gelmesini istiyoruz. Turizm 50 gün değil, 360 gün olmalı. Dünyada trend olan Dubai'yi Türkler de görmek istiyor ancak bu fiyatlarla bu mümkün değil."

Endonezya’da Lewotobi Laki-laki yanardağı patladı, Bali uçuşları iptal edildi Haber

Endonezya’da Lewotobi Laki-laki yanardağı patladı, Bali uçuşları iptal edildi

Endonezya’daki Lewotobi Laki-laki yanardağının patlamasının ardından gerçekleştirilen tahliyelerde bir kişinin yaralandığı kaydedildi. Avustralya ile Bali Adası arasındaki uçuşlar da askıya alındı. Endonezya’nın Doğu Nusa Tenggara eyaletinin Doğu Flores bölgesinde bulunan Lewotobi Laki-laki yanardağı patladı. Endonezya Ulusal Jeoloji Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Doğu Nusa Tenggara eyaletindeki yanardağda dün akşam saatlerinde yaşanan patlamanın 13 Mart’tan bu yana çok sayıda küçük patlamaların ardından yaşandığı bildirildi. Yanardağın, 8 kilometreden daha yüksek kül püskürttüğü kaydedilirken bölgede alarm durumu da en yüksek seviyeye çıkarıldı. Patlamanın ardından çok sayıda sivilin bölgeden tahliye edildiğini aktaran yetkililer, tahliye sırasında 1 kişinin yaralandığını bildirdi. Jeologlar, bu sabah saatlerinde de küçük çaplı patlamaların yaşandığını bildirdi. Uçuşlar askıya alındı Endonezyalı yetkililer, Avustralya ile Bali Adası arasındaki uçuşların askıya alındığını açıkladı. Bali’deki havalimanı sözcüsü, havalimanının faaliyette olduğunu, sabah saatlerinde 7 uçuşun iptal edildiğini ve bazı iç hat uçuşlarının ertelendiğini söyledi. Kasım ayında 9 kişi hayatını akybetmişti Lewotobi Laki-laki yanardağının geçtiğimiz Kasım ayında patlaması sonucu da 9 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de tahliye edilmişti. Patlamanın ardından bölgedeki evlere, yanardağdan kopan kaya parçaları isabet etmişti. Pasifik “Ateş Çemberi” üzerinde yer alan Endonezya’da 130 aktif yanardağ bulunuyor.

Kapadokya’nın 4 bin yıllık mutfak kültüründen günümüze yolculuk Haber

Kapadokya’nın 4 bin yıllık mutfak kültüründen günümüze yolculuk

Kapadokya Bölgesi’nin 4 bin yıllık zengin kültüründeki geleneksel tatlar modern bir dokunuşla harmanlanarak unutulmaz lezzetlere dönüştü. Kapadokya’nın yerel mutfağını yansıtan Uzundere Kapadokya Mutfağı, Hititler’den Osmanlı’ya kadar uzanan bir tarihi zenginliği bir arada sunuyor. Sirkencübin Şerbeti, Tarihi Kültepe Kurabiyesi, Kapadokya mutfağında ayrı bir yeri olan ekşi mayalı ekmekler, baharatlı tandır etleri, meyvelerle tatlandırılmış et yemekleri ve şerbetler gibi gelenekler, binlerce yıllık tarih ve kültürle şekillenir gibi eski tatlar tekrar gün yüzüne çıktı. Kapadokya’nın 4 bin yıllık mutfak geleneğini günümüze taşıyan dünyaca ünlü şef Ulaş Tekerkaya, üç yıl boyunca Kapadokya başta olmak üzere Anadolu’nun yemek kültürünü araştırdı ve kaleme aldı. Kapadokya ve Anadolu’nun 4 Bin yıllık mutfak kültürünü inceleyen Tekerkaya Hititler, Frigler, Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarttı. Nevşehir’in merkeze bağlı Göreme beldesinde bulunan ve bölgenin tek Helal Sertifikalı otelinde unutulmaya yüz tutmuş tatları tekrar gün yüzüne çıkaran Şef Ulaş Tekerkaya; “Kapadokya bölgesindeki 4 bin yıllık mutfak kültürünü günümüze taşıdık. Tamamen bu bölgede yaşayan insanların ve medeniyetlerin bu bölgede neler tükettiğiyle alakalı bütün kaynaklara eriştik ve günümüze uyarladık. Yemeklerin yanında yemeğin tarihi kaynaklarını gösterebileceğimiz QR kodları oluşturduk” dedi. “Üzüm ve kabak çekirdekleri ve kurutulmuş meyveler kullandık” Tarihi yemeklerin hiç birisinde domates salatalık biber salça gibi ürünler kullanmadıklarını söyleyen Tekerkaya; “Tamamen bu bölgede yetişen üzüm kabak, kuru meyveler kabak çekirdeği ve o dönemki yapılmış olan buğday arpa tahıl çeşitliliği ile beraber orijinal bir menü çıkardık. Menümüzün içerisinde de tamamen doğal olan yiyecekler mevcut. Tatlılarımızın çoğunluğunda şeker un gibi faktörler yok.” ifadelerini kullandı. “Diş kirası ile uğurluyoruz” Ünlü Şef Ulaş Tekerkaya misafirlerine en sonda giderken diş kirası adı altında bir hediye sunduklarını söyledi. Tekerkaya; “O diş kirasını yabancılara ve yerli misafirlere ne kadar önem teşkil ettiğini ve mütevaziliğin Kapadokya başta olmak üzere Osmanlı, Selçuklu, Anadolu ve Türk tarihindeki önemini anlatıyoruz” diye konuştu. 53 çeşit menü oluşturuldu Geçmişi 4 bin yıl öncesine kadar dayanan 53 çeşit yemek ve içecek oluşturduklarını söyleyen Terkaya; “Çorbalarımızın içerisinde insan oğlunun ilk çağlardan bu tarafa tüketmiş olduğu, Hz. Adem (A.S.) söylemlerin de ve kayıtlarında geçen baba çorbası dediğimiz buğday çorbası ile başlıyoruz. Günümüzdeki göçebe mutfağındaki tarhana çorbasına kadar hepsini oluşturduk. Tatlılarda da Göremeye ait olan ve Roma döneminde yapılmış bir Korama Roma tatlısı var. Tamamen geçmişin izlerini taşıyan ve hacı Bektaş velinin dergahından pirpir lokması içerisinde herhangi bir şeker yağ un olmayan bir tatlı. Bu lezzetler ve tatlıları insanlığa kazandırmış olduk. Tatlılarımızda ve yiyeceklerimizin çoğunluğun da Hititlerden, Firiklerden, Roma imparatorluğundan, İslam mutfağından, Selçuklu’dan Mevlevilikten, Osmanlı’dan ve Hacı Bektaş’tan izler var. Çünkü Hacı Bektaş Veli’nin söylemiyle ‘Bir lokmayı iki kişi bölüşürse dostluk pekişir’ sözüyle o yoldan devam ettik. Tatlılarımızın ve şerbetlerimizin içerisindeki ürünlerin hepsinde de bölgedeki yetişen ürünlerden oluşturduk” dedi. Gelen misafirlerine İslamiyet’teki sofra adabının da anlatıldığını söyleyen Tekerkaya; “Menümüzü ilk başta sofraya başlama ve en sonda sofraya bitirme olarak nitelendirdik. İslamiyet‘te ve diğer dinlerde insanların sofradaki saygı, sevgi ve adabı Mevlevilik ve Bektaşilik kültüründeki sofra adabının nasıl devam ettiğini anlatabilmek için menüye kısa bir not yazdık. Gelen misafirlere ilk başta besmeleyle başlayıp, yemek duasıyla bitirdiğimiz bir İslami konsept oluşturduk. İşletmemiz Kapadokya bölgesinde helal belgesine sahip tek işletme” dedi. Tekerkaya gelen misafirlere; “Bizim soframızı şenlendirdiniz, dişleriniz yoruldu” diye küçük hediyeler verdiklerini de sözlerine ekledi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.