Hava Durumu

#Turizm Geliri

TOURISMJOURNAL - Turizm Geliri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Turizm Geliri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Turizm gelirinde ikinci çeyrek rekoru Haber

Turizm gelirinde ikinci çeyrek rekoru

Turizm geliri nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 15,9'u Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 10 milyar 330 milyon 968 bin dolarını kişisel harcamalar, 4 milyar 544 milyon 550 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı yüzde 15 arttı Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15 artarak 16 milyon 97 bin kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 14,9'unu 2 milyon 405 bin kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 101 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 69 dolar oldu. Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 30,6, yeme içme harcamalarının payı yüzde 18,5, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 12,2 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre paket tur harcamaları yüzde 32,5, yeme içme harcamaları yüzde 10,6 ve uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 1,9 arttı. Ziyaretçiler yüzde 68,1 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 19,1 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 5,4 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise Türkiye’ye yüzde 66,5 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri yüzde 3,9 azaldı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden Türk vatandaşlarının harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 azalarak 1 milyar 955 milyon 807 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 610 milyon 431 bin dolarını kişisel harcamalar, 345 milyon 377 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3 artarak 2 milyon 963 bin 788 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 660 dolar olarak gerçekleşti.

Ersoy: Turizm geliri 56 milyar dolara ulaştı Haber

Ersoy: Turizm geliri 56 milyar dolara ulaştı

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılış konuşmasıyla başladı. Gastronomi ile turizm arasında son yıllarda giderek güçlenen bağa dikkat çeken Ersoy, “Gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek aktarımları arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır” dedi.  “İstanbul, İzmir ve Bodrum gastrocity olarak öne çıkıyor” Zengin bir gastronomi kültürüne sahip olan ülkemizin, bu zenginliğinin uluslararası kuruluşlar tarafından da tescil edilmesinin önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu alanda 6 yılda tamamlanacak çalışmaların iki yılda tamamlanarak Michelin Rehberi’nde yer alındığını belirtti. Bakan Mehmet Nuri Ersoy sözlerini şöyle devam etti: “Mutfak zenginliğimizin ve yaratıcı rehberliğimizin uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmesiyle, gastronomi turizminde ortaya koyduğumuz iddia daha da ileri bir boyuta taşınmış oldu. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri ile İstanbul, İzmir, Bodrum gibi destinasyonlarımız birer gastrocity olarak öne çıkmaktadır.”    Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Anadolu’nun yemek ve lezzet kültürüne değinerek, “Buraya gelen her davetli bizim için çok kıymetli. Bugün T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Turkuaz Medya desteğiyle yapılan bu organizasyonun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. Buraya gelen misafirlerimiz dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek ülkemizin gastronomi turizmine büyük katkıda bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken temel konu misafirlerimizin çoğu Anadolu’yla bağlantılı olması. Burası sadece fine dining şeflerinin olduğu bir yer değil aynı zamanda global olarak da kültürümüzü yaydığımız bir konumda bulunuyor” dedi.

Turizmde rüzgâr uzaktan esiyor! Haber

Turizmde rüzgâr uzaktan esiyor!

Türkiye turizmde 2024 yılına başladığı rekor seviyeleri; yılın ilk çeyreğinde tüm zamanların en iyi turist sayısıyla perçinledi. Türkiye’ye Ocak-Mart 2024 döneminde, daha önce rekor kırılan 2023 Ocak-Mart dönemine göre 1 milyon 300 bin daha fazla turist geldi. Turist sayılarında tüm Avrupa ülkelerinden en az yüzde 30 seviyesinde artışlar yaşandı. Türk Hava Yolları’nın (THY) tüm uçuş rotasını tanıtım ve yeni pazarlar olarak belirleyen turizm sektöründe; uzak rotalardan gelen turist oranında uzun süre sonra yeni bir ivmelenme de başladı. ABD, Hindistan ve Kanada’dan gelişler, bugüne kadarki kendi ülke rekorlarını kırmış oldu.  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önceki gün turizm verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin turizmde 60 milyon turist/60 milyar dolar turizm geliri hedefini hatırlatırken; bu hedefe uyumlu bir turizm sezonunun devam ettiğini söyledi. Aynı zamanda 2024 ilk çeyrek döneminde Türkiye’nin 8.8 milyar dolar ile tarihindeki en yüksek turizm geliri de elde edilmiş oldu.  Amerikalılar 70 bini geçti Turizmde büyük hedefler bulunan ABD pazarı için geri dönüşler de umut verici. Bugüne kadarki mart ayları içinde ABD’den en yüksek oranda turist gelişi 41 bin 463 ile 2015 yılında gerçekleşmişti. 2023’te ise 64 bin olan turist sayısı geçtiğimiz ay 72 bin 553 ile yeni bir rekor seviyeye ulaşmış oldu. Harcama kapasitesi yüksek bir turist grubu olarak Hindistan’dan gelen turist sayısının da yükselmesi bekleniyor. Önceki yıllarda en yüksek geliş sayısı 2019’da 15 bin 691 ile 2019’da olan Hintliler; 2023 Mart’ta 16.436 turistle; 2024 Mart’ta ise 22 bin 839 turist sayısıyla kendi geliş rekorlarını elde etti. Bugüne kadarki mart ayları içinde Türkiye’ye en fazla 9-12 bin arasında turist gönderen Kanada’dan gelen turist sayısında ise 2024 Mart ayında 15 bine yakın turist geldi.  Avrupalılar Türkiye’de  Çin’den gelen turist sayısı Mart 2024’te 30 bin sınırına gelerek daha önceki 32 bin seviyesine yaklaştı. Japonya’dan da en son 2014’te 14 bini aşan turist sayısı uzun yıllar sonra yeniden 10 bin turist sınırına geldi.  Tüm Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelişlerde 2024 yılı yeni rekor seviyeler ile başladı. En az yüzde 30 oranında aylık bazda yükselişler dikkat çekiyor. Türkiye’nin kaynak pazarlarından Almanya, mart ayında da en çok turist gönderen ülke oldu. Önceki yılların mart aylarında turist sayısında 200 bin seviyesini koruyan Almanya’dan 2024 Mart ayında 360 bine yakın turist gelişi oldu. İngiltere’den Türkiye’ye en fazla turist gönderilen mart ayı rekoru da 2024’te kırıldı. 155 bine yakın İngiliz Mart 2024’te Türkiye’yi ziyaret etti. Mart boyunca en fazla turist gönderen ve kendi rekorunu kıran ülkelerden biri de Fransa oldu. Geçen ay Türkiye’ye Fransa’dan 48 bin turist geldi. Seviyesini yeni bir rekora taşıyan İtalya’dan ise 39 bine yakın turist gelişi oldu.

İspanya'nın turizm gelirinin 200 milyar doları aşması bekleniyor Haber

İspanya'nın turizm gelirinin 200 milyar doları aşması bekleniyor

İspanya'da turizm sektörü derneği Exceltur'dan yapılan açıklamada, ülkenin 2024 turizm gelirlerinde rekor kırılmasının beklendiği bildirildi. İspanya'nın bu yılki turizm gelirinin 202,65 milyar euroya ulaşması bekleniyor. Exceltur, bunun 2023'teki ülke rekorunu yüzde 8,6 artırarak "olağanüstü bir büyüme oranı" olacağını bildirdi.  Exceltur Başkan Yardımcısı Jose Luis Zoreda, yaptığı bir değerlendirmede, bu rakamın teyit edilmesi halinde, Fransa'nın ardından dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci ülkesi olan İspanya'nın turizm gelirlerinin ilk defa 200 milyar euro seviyesini geçeceğini ifade etti.  İspanyol ekonomisinin lokomotifi sayılan turizm sektörü, Covid-19 salgınının olumsuz etkisiyle son yıllarda on milyarlarca euroluk kayıp yaşadı. Madrid, pandeminin sona ermesinin ardından seyahat sektöründeki küresel toparlanmadan, özellikle de Asya pazarındaki canlanmadan payını almaya başladı.  Bu arada Exceltur, İspanya'ya gelecek ziyaretçi sayısındaki artışta, İsrail-Hamas savaşının etkisiyle Doğu Akdeniz'deki bazı rakip destinasyonlarda yaşanan güvenlik endişelerinin etkili olduğunun altını çizdi.  Diğer yandan İspanya'nın turizm sektörünün gelişimine hava bağlantılarındaki artışın yanı sıra yeni demiryolu operatörlerinin sektöre girerek fiyatları düşürmesi etkili oluyor.  Yeni demiryolu operatörlerinin pazara girişi rekabeti artırıyor ve hızlı tren seyahatlerinin fiyatlarını düşürerek daha ekonomik seyahat imkanı sağlıyor.  Bu da yabancıların yanı sıra yerli turistlerin de ülke içinde seyahat etme olanağını artırıyor. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne (INE) göre İspanya geçen yıl İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere 85 milyon Yerel halktan tepki: Evine dön Ziyaretçi sayısındaki artış, Balear Adaları, Kanarya Adaları ve Malaga gibi popüler turizm merkezlerinde yerel halk arasında tepkilere neden oluyor.  Turizm karşıtı hareketlerin büyümesi sorusunu yanıtlayan Zoreda "Amacımız İspanya'da turizmin sürdürülebilir olması ve toplumsal tepkiye yol açmaması için büyümeye devam etmesi" sözleriyle yanıt verdi.  İspanya'da turizm karşı hareketler artıyor, bu da yetkilileri yerel halkın ve bol kârlı turizm sektörünün çıkarlarını dengede tutma konusunda zorluyor. "Kanarya Adaları'nın bir sınırı var" sloganı altında bir araya gelen, takımadalarda yaşayan gruplar cumartesi günü bir dizi protesto gösterisi planlıyor. Öte yandan "Kanaryalar Satıldı" isimli bir grubun bazı üyeleri de yetkililer üzerinde baskı oluşturmak amacıyla geçen hafta "süresiz" açlık grevine başlamıştı.  Bölge halkı, adalarda yeni oteller yapılmasına karşı çıkıyor.  Kanarya Adaları geçen yıl 16 milyon ziyaretçi ağırladı; bu sayı 2,2 milyonluk nüfusun yedi katından daha fazla. Ada sakinleri, takımadaların sınırlı kaynakları göz önüne alındığında rakamların sürdürülemez bir seviye olduğunu dile getiriyor ve bunu "intihara meyilli bir büyüme modeli" olarak nitelendiriyor.  Benzer turizm karşıtı hareketler İspanya'nın başka yerlerinde de ortaya çıktı ve sosyal medyada oldukça aktif hareket ediyor.  Malaga'da bazı turistik mekanların duvarlarına ve kapılarına "Burası eskiden benim evimdi" ve "Evine git" gibi yabancı turist karşıtı sloganların yazılı olduğu çıkartmalar asılıyor.  Barselona ve Balear Adaları'nda aktivistler ise bazı popüler plajların girişlerine İngilizce "düşen kaya" veya "tehlikeli denizanası" riskine karşı uyarıda bulunan sahte tabelalar asıyor.  Yerel halk, Airbnb gibi kısa süreli kiralama platformlarındaki konaklama ilanlarındaki artışın konut sıkıntısını daha da kötüleştirmesinden ve özellikle şehir merkezlerinde kiraların yükselmesine neden olmasından şikayetçi.  Yerel halk, turist akınının gürültü ve çevre kirliliğine yol açtığı ve su gibi kaynakları vergilendirdiğini de dile getiriyor.

ABD ve Çin Türkiye’nin 2028’de 100 milyar dolar turizm geliri hedefinde Haber

ABD ve Çin Türkiye’nin 2028’de 100 milyar dolar turizm geliri hedefinde

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde “2023 Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “asrın afeti” olarak kabul edilen 6 Şubat depremlerine ve Filistin-İsrail savaşına rağmen Türkiye turizminin frene basmadan büyümeye devam ettiğini söyledi. Ersoy, “Pandemide çok başarılı süreç yürüten Türkiye 46,5 milyar dolar ‘rekor’ gelir elde etmişti. Ziyaretçi sayısı olarak baktığımızda pandemi öncesi sıralamada altıncı iken sonrasında sıralamada dördüncülüğe yükseldik. Bu yıl turist sayısı 56,7 milyona çıktı. 2024 yılında yeni rekorlara imza atacağız. 2024'te 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir hedefliyoruz. Bu hedefle, Orta Vadeli Program'da belirlenen 59,6 milyar dolar gelir hedefinin üzerine çıkılması planlanıyor” dedi. Türkiye’de turistlerin geceleme sayısı 2021’de 10,3 iken sonraki iki yılda 9,8 ve 9,7’ye düştü. Kişi başına gecelik harcama miktarı ise 2021’de 88 dolar iken takip eden yıllarda 99 ve 106 dolara yükseldi. Kişi başına gecelik harcama pandemi öncesi 2017 yılında 65 dolardı. ABD’den gelen ziyaretçi ikiye katlanırken Çin’den gelenler yarıya düştü TÜİK verilerine göre Türkiye'ye gelen 56,7 milyon ziyaretçinin yaklaşık yüzde 18’i Almanya’dan. Almanya’dan Türkiye’ye gelen 10,3 milyon ziyaretçi arasında gurbetçiler de yer alıyor. Almanya’yı 6,3 milyon ziyaretçiyle Rusya, 4,2 milyonla İngiltere, 2,9 milyonla Bulgaristan, 2,5 milyonla İran takip etti. Son beş yılda en yüksek ziyaretçi artışı, ABD'den oldu. 2019’da bu ülkeden 628 bin turist Türkiye’ye gelirken 2023’te bu rakam ikiye katlanarak 1 milyon 350 bini aştı. En büyük kayıp ise Çin Halk Cumhuriyeti pazarında meydana geldi. 2019’da Türkiye Çin’den 475 bin turist çekerken 2023’de bu sayı 234 bine geriledi. Hedef pazarlar ABD, Kanada ve Çin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, ABD ve Çin’i Türkiye’nin hedef pazarları olduğunu vurguladı. Ersoy, “Yeni pazarlara konsantrasyonumuzu arttıracağız. İskandinavya pazarı var. Bu sene yüzde 23’lük İsveç pazarında, yüzde 15 Finlandiya pazarında büyüme hedefliyoruz. Esas önemli olan iki tane yeni destinasyonumuz var. Birinci pazar Kuzey Amerika. ABD pazarında yüzde 31’lik, Kanada pazarında ise yüzde 41’lik büyüme hedefliyoruz. Çin’de yüzde 102’lik büyüme bekliyoruz” dedi. Turizm Bakanı’nın bir diğer hedef pazar olarak tarif ettiği Kanada’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2020’de 53 bin iken geçtiğimiz yıl bu sayı 255 bine yükseldi. Mehmet Şimşek: “Hedefimiz 2028’de 100 milyar dolarlık turizm geliri” Hükümetin ekonomi politikalarına yön veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de turizmdeki gelişmelerden memnun. Bugün sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, Türkiye’nin 2023 yılında turizmde tüm zamanların en iyi performansını sergilediğini dile getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı, “Ülkemizi ziyaret eden kişi sayısı yıllık yüzde 11,1 artışla 57,1 milyona ulaşarak yıl sonu hedefini (56,7 milyon) aştı. Turizm geliri ise 54,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Orta Vadeli Programa göre, bu yıl da turizmde güçlü seyrin devamı ile ziyaretçi sayısının 59,4 milyona, turizm gelirinin ise 59,6 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz. 2028 yılı hedefimiz 82,3 milyon ziyaretçi ile 100 milyar dolar turizm gelirine ulaşmaktır” ifadelerini kullandı. Bahattin Yücel: “Yabancı ziyaretçi sayısı yüksek gösteriliyor” Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Türkiye’nin transit yolcuyla gecelik konaklayan misafir ayrımı yapmadan hepsini turist olarak hesapladığını söylüyor. VOA Türkçe’nin konuştuğu Yücel, “Ukrayna savaşından sonra Ruslar'ın yurtdışına çıkması zorlaştı. Büyük bir Rus nüfus Türkiye’yi batıya açılan bir koridor olarak görüyor. Bunlar geliyor ve gidiyorlar. Ayrıca Avrupa ülkelerindeki gurbetçiler de bu toplamın içinde. Bir de günlük ziyaretçilere bakmak gerekiyor. Bulgaristan 2,9 milyon turist gelmiş. Hakeza Gürcistan’dan 1,6 milyon. Bunların ne kadarı Türkiye’de turizm faaliyeti içinde yer almış? Kaçı kaç gece konaklamış. Edirne ve Artvin günübirlik turist merkezi oldu. Yabancı ziyaretçi sayısı bana kalırsa bir nedenle yüksek gösteriliyor” dedi. “100 milyar dolarlık turizm hedefi gerçekçi değil” 2028 yılı için 100 milyar dolarlık turizm hedefini gerçekçi bulmayan Bahattin Yücel, dünyadaki ekonomik sorunların Ortadoğu’daki siyasi ve askeri sorunları Türkiye’nin önündeki ciddi engeller olarak tarif ediyor. Yücel, “Birincisi Avrupa pazarı daralıyor. Türkiye’nin ana turizm pazarı olan Avrupa ülkelerinde ciddi ekonomik kriz beklentisi var. Çünkü unutmayın bize Avrupa’dan orta ve alt gelir grubuna sahip turistler geliyor ve ekonomik sorunlar öncelikle onları vuruyor. Kaldı ki turistler bir ülkeye gelirken önce özgürlüklere bakar. Sonra güvenlik durumu önemlidir. Ve tabii ki uluslararası normlara uygun adalet. Türkiye’nin bu konularda alması gereken yol var. Tabii ki hedef konur ama bunları gerçekleştirmek kolay gözükmüyor” diye konuştu.

2023 yılında turizm geliri 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu Haber

2023 yılında turizm geliri 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu

Turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16,9 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu. Bu yılki gelirin 41 milyar 61 milyon 408 bin dolarını kişisel harcamalar, 13 milyar 254 milyon 134 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı dördüncü çeyrek turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,8 artarak 12 milyar 272 milyon 673 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 15,2'si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 9 milyar 47 milyon 94 bin dolarını kişisel harcamalar, 3 milyar 225 milyon 579 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16,9 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu. Bu yılki gelirin 41 milyar 61 milyon 408 bin dolarını kişisel harcamalar, 13 milyar 254 milyon 134 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,1 arttı Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2023 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,1 artarak 12 milyon 472 bin 145 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 13,6'sını 1 milyon 694 bin 536 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artarak 57 milyon 77 bin 440 kişi oldu. Bunların yüzde 13,5'ini 7 milyon 730 bin 473 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizde geceleme yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 93 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu. Yıllık olarak değerlendirildiğinde; geceleme yapanların gecelik ortalama harcaması 99 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 72 dolar oldu. Bu çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 49,4, konaklama harcaması yüzde 14,3 ve yeme-içme harcaması yüzde 12,9 arttı. Yıllık olarak değerlendirildiğinde ise spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 70,7, yeme-içme harcaması yüzde 33,2 ve konaklama harcaması yüzde 27 arttı. Bu çeyrekte ziyaretçiler ülkemizi yüzde 63,6 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla ziyaret etti İkinci sırada yüzde 22,4 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 6 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 70,4 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Yıllık olarak değerlendirildiğinde ziyaretçilerin geliş amaçlarında birinci sırada yüzde 67,6 ile "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" yer alırken yurt dışı ikametli vatandaşlar ülkemize yüzde 67,4 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36 arttı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36 artarak 1 milyar 968 milyon 374 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 664 milyon 310 bin dolarını kişisel, 304 milyon 64 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yıllık olarak değerlendirildiğinde; turizm gideri, geçen yıla göre yüzde 65,3 artarak 7 milyar 68 milyon 901 bin dolar oldu. Bunun 5 milyar 916 milyon 935 bin dolarını kişisel, 1 milyar 151 milyon 967 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2022 yılı dördüncü çeyreğine göre yüzde 26,3 arttı Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 26,3 artarak 3 milyon 142 bin 263 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 626 dolar olarak gerçekleşti. Yıllık olarak değerlendirildiğinde; yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yıla göre yüzde 52,3 artarak 11 milyon 67 bin 359 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 639 dolar olarak gerçekleşti.

Turizm geliri ilk 9 ayda 42 milyar dolara yükseldi Haber

Turizm geliri ilk 9 ayda 42 milyar dolara yükseldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayılarının aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştığını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık turizm verilerini açıkladı. Buna göre 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirleri geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayıları aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştı. Bakan Ersoy, turizm gelirlerinde OVP hedefi olan 55.6 milyar dolara doğru uygun şekilde ilerlediklerini kaydetti. Bakan Ersoy, “Bu dönemde ortalama kalış süreleri ilk 9 ayda yüzde 6 azalarak 9,5 geceye geriledi. Kalış sürelerinin azalmasında ekonomik kriz ve pandemi sonrası yüksek enflasyonun tüm dünyada etkili olması sonucu turistlerin tatil sürelerinin kısalması, yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarının toplam ziyaretçi sayısındaki payının azalması, hafta sonu şehir kaçamakları, uluslararası etkinlikler ve sportif turnuvalar ve festivaller etkili oldu. Ortalama kalış süreleri 2022’de ilk 9 ayda 10.1 geceleme vardı. Yıl ortalaması 10.3 olarak gerçekleşmişti. Bu, 2023’te 9.5 geceleme yıl ortalaması tahmini 9.8 geceleme olarak gerçekleşecek” dedi. Ziyaretçi sayılarında önemli olan konu olarak aylık olarak düzenli şekilde bir önceki yılın aynı ayına göre artış sağlanmış olmasını işaret Bakan Ersoy, “2018 yılında yaptığımız strateji değişikliğiyle önceliğimiz ziyaretçi sayısı değil, kişi başı gelir ve toplam gelirdeki hedeflerimiz. Ancak burada sevindirici konuların başında 2023’ün başında karşılaşılan birçok bölgesel ve ülkemizdeki olumsuzluklara rağmen aylık bazda ziyaretçi sayısının her ay bir önceki yılın aynı ayına göre artarak devam etmiş olması geliyor” diye konuştu. Kişi başı gecelik harcamada yıl ortalamasını 100 dolar olarak tahmin ettiklerini belirten Bakan Ersoy, “2022 yılında 89 dolar iken bu yıl ilk çeyrekte 85 dolar ikinci çeyrekte 112 dolar, üçüncü çeyrekte 103 dolar ve son çeyrekte tahmini 96 dolar olmasını bekliyoruz. Yıl ortalamasında 100 dolarla tamamlamayı düşünüyoruz. Geçen seneye göre yüzde 112.7’lik bir artış söz konusu. Aslında hedeflerimize uygun bir şekilde Türkiye turizminin şekillendiğini görüyoruz” diyen konuştu. Kişi başı harcamanın da orantılı olarak arttığını vurgulayan Bakan Ersoy, “2022 yılında 905 dolar, 2023 yılında tahmini 988 dolar olarak gerçekleşeceğini görüyoruz. Kişi başı harcamadaki artış oranı, ortalama kalış süresinden dolayı kişi başı gecelik harcamanın altında. Bizim için önemli olan rakam kişi başı gecelik harcamadır” diye konuştu. “2024 sonu itibariyle konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak” Turizmde önce nicelik değil nitelik stratejisinin uyguladıklarını belirten Bakan Ersoy, “Niteliği artırmak için, kalıcı çalışmalar yapıyoruz. Eskiden bazı oteller belediye veya Turizm Bakanlığı belgeliydi. 2019 yılında kanunda yaptığımız değişiklikle bütün oteller belediye artı bakanlık belgeli olacak dedik. Bu otellerin geçiş süreçleri hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Artık turizm konutları da bakanlıktan belgeli hale geliyor. 2024 sonu itibariyle konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak” diye konuştu. Bakan Ersoy, “Turizm meslek liselerinin teknik lise seviyesine dönüştürülmesinde önemli gelişmeler yaşandı. Müfredatlarında değişiklik yapıldı, artık turizm meslek teknik liselerinde lisan ağırlıklı eğitim veriliyor. Öğrenciler Nisan ayında Ekim sonuna kadar stajlarını protokol dahilindeki otellerde görüyor. 3 lisan öğrenerek mezun oluyorlar. Turizm teknik lisesine dönüşümde 80’i geçtik 200’e kadar durmayacağız” diye konuştu. Gastronomide Michelin Guide’a İstanbul’un dışında yeni şehirlerin ekleneceğini belirten Bakan Ersoy, “Michelin 9 kasımda tanıtım yapacak. Yeni eklenen şehirleri açıklayacaklar. İzmir, Çeşme, Urla ve bodrum Michelin Guide konseptine girecekler” şeklinde konuştu. Konutların turizm amaçlı kiralanmasında birkaç hususun yanlış anlaşıldığını belirten Bakan Ersoy, “Turizm amaçlı kiralama konutların en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması ifade eder maddesini açıklamak istiyorum; yani konutlar tek seferde 100 güne ve daha kısa kiralanıyorsa bakanlığımızdan belge almak kaydıyla kısa süreli olarak kiraya verilebiliyor. Tek seferde 100 gün ve daha kısanın anlamı, birkaç kere farklı insanlara 10 gün, 20 yıl sonunda 365 gün kiralayabiliyorsunuz, eğer tek seferde 100 gün ve altı kiralama yapıyorsanız turizm konutu kapsamına giriyorsunuz. Kiralamalar 100 günün üzerindeyse normal kiralama prosedürü uygulanıyor, bakanlığın turizm konutu kapsamına girmiyorsunuz. Yıl içinde kısa süreli 365 günün 365 günü kiralayabilirsiniz. Öte yandan halk rezidans olarak bilinen özel nitelikli konutların yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetlerine izin verildiğine dair hüküm bulunuyor ve bu plan tapuya şerh edilmişse bu konutlar istisna olarak kabul edildi” dedi. “Ayasofya’da ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz” Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi’nde Unesco’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçileceğini açıklayan Bakan Ersoy, “Ziyaretçi yönetim planı uygulamasının amacı ziyaret kalitesi ve güvenliği artırılmış olacak, yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Ayasofya koruma ve tanıtma odaklı ideal bir ekosisteme dahil edilmiş olacak. İbadet amaçlı gelen Türk vatandaşları ile turistik amaçlarla gelen yabancı ziyaretçilerinin çakışmasını engelleyerek yoğunluğu farklı katlara dağıtıyoruz. Ziyaret ile ibadet kalitesinin artırılması sağlanmış olacak. Ziyaretçilere girerken QR kod ile ibadet edenleri rahatsız etmeden Ayasofya Camimizle ilgili bütün detayları alarak gezebilecekler. QR kod uygulaması 16 farklı dilde hizmet verecek. Caminin tarihçesi ve detaylı bilgilendirmeye cep telefonları üzerinden ulaşabilecek” şeklinde konuştu. Bakan Ersoy turistik amaçlı ziyaretlerin 15 Ocak’tan itibaren ücretlendirileceğini açıkladı. 15 Ocak’tan itibaren yabancı ziyaretlerin turistik amaçlı yapacağı ziyaretler ücretli olacak. İbadetlerini ifa etmek üzere gelen Türk vatandaşlarında ücret alınmayacak” dedi. Bakan Ersoy, 1618 sayılı yasayla ilgili çalışma içerisinde olduklarını açıkladı. Ersoy, ilgili değişiklikleri Meclis’e gönderip sektörün yeni yasaya kavuşmasını sağlayacaklarını açıkladı. Ayasofya’nın restorasyon süreciyle ilgili bilgi veren Bakan Ersoy, “Ayasfoya’nın dijital kopyası çıkarıldı. Çalışmalara başladık. İkinci Beyazıt minaresinde çalışma yapılacak. Gerekli iskele kurulumlarıyla birlikte başlıyoruz. Ne ziyarete ne ibadete kapatılmayacak” diye konuştu. “Kişi başı gecelik gelirde 100 dolarda durmayacağız” Toplantının soru cevap kısmında konuşan kişi başı gelir ve Uzakdoğu pazarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Ersoy, “Pandemiyle birlikte olağandışı kalış sürelerinde artış olmuştu. Turistlerin seyahat alışkanlıkları değişmişti. Pandeminin etkilerinin geçmesiyle normale dönüyor. Sezonu uzatmak ve turizmi 81 ile yayma çalışmaları yaptık. Ortalama kalış süresinin azalması normal bir akış, daha azalabilir. Pazar çeşitlendirmesinde farklı uygulama yapıyoruz. Uzak destinasyondan gelen ziyaretçilerin sayılarını artırıyoruz. O ziyaretçiler uzun kalıyor, onların sayısını artırarak ortalama kalış sürelerini dengeleyeceğiz. Kişi başı gecelik gelirde 100 dolarda kalmayacağız öncelikli hedef 130 dolar. Kişi gelirin önemi yoktur kişi başı gecelik gelirin önemi vardır” şeklinde konuştu. Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle her zaman krize açık olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Türkiye çok kişinin ilgisini çekiyor. Buna global krizler de eklenmeye başladı, pandemi gibi. Bu krizlerin kaçınılmaz olduğunu bildiğimiz için bizim tek stratejimiz var; Sektörümüzü bu krizlere bağışıklı hale getirmek. Sektör ve devlet birlikte hareket etme kararı aldı. TGA ile birlikte bunu sağlıyoruz. Birçok ülke bizi örnek alıyor. Avrupa’nın bir şehri bizi örnek alıyor. Yakın zamanda bunu zaten siz de göreceksiniz” diye konuştu. Çin'in Türkiye'yi de kapsayan turist kararlarını değerlendiren Bakan Ersoy, “Çin, bu kararları kendi kendine almadı. Bunların altyapılarını biz oluşturuyoruz. Hedefimiz büyük, Asya pazarında hızlı bir büyüme bekliyoruz. Bu yıl 300 bin, gelecek yıl 500 bin ziyaretçi geleceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda aşamalı şekilde birkaç milyonluk sayılara gelmesini bekliyoruz. Hedef pazarları 4-5 yıl önceden belirleyip çalışmaya başlıyoruz. Hedef pazarlar arasında Hindistan da yerini aldı” ifadelerini kullandı.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.