Hava Durumu

#Türk Mutfağı Haftası

TOURISMJOURNAL - Türk Mutfağı Haftası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türk Mutfağı Haftası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne'de yöresel yemekler farklı tariflerle sunuldu Haber

Edirne'de yöresel yemekler farklı tariflerle sunuldu

Valiliğin destekleriyle kurulan Şehir Gönüllüleri Vakfının "Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi" uygulama binasında yöresel tatlara farklı tarifler uygulandı. Kooperatif üyesi ev hanımları ve şef Recep Efetürk'ün katılımıyla hazırlanan menüde güvemden tarhana çorbası, erişte mantısı, tarhana pilavı ve ekmeği, kaz oturtma, ev baklavası, yaprak sarma ve börek çeşitleri yer aldı. Menü planlaması ile pişirilen yöresel yemekler katılımcıların beğenisine sunuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, gazetecilere, Türk mutfağının zengin bir gastronomi mirasına sahip olduğunu söyledi. Edirne'nin yöresel lezzetli yemekleriyle öne çıktığını belirten Soytürk, ev hanımlarının kooperatifte ürettiği yöresel ürünlerin farklı menülerle sunulmasının kültürel zenginliğe katkıda bulunduğunu dile getirdi. Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğretim Görevlisi Burak İşçimen de kooperatifte üretilen ürünlerin fonksiyonel olabilmesi ya da daha farklı ve daha faydalı hale getirebilmesi için menü planlaması yaptıklarını dile getirdi. İşçimen, "Kooperatif çalışanlarına veya evsel tüketim boyutunda üretim yapan tüm kadınlarımıza yaptıkları ürünlerinin daha farklı nasıl pişirilebileceği nasıl sunulabileceği nasıl üretilebileceği ve nasıl sergilenebileceği konusunda gastronomik anlamda bildiklerimizi ekleyerek faydalı hale getirmeye çalıştık." dedi. Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Balı, Valiliğin desteğiyle kooperatiflerde çalışmalar yapan ev hanımlarının üretime katkı sağlamaya devam ettiğini dile getirdi. Türk Mutfağı Haftası'nda değerli çalışmalar yapan kooperatif üyelerine teşekkür eden Balı, yöresel yemekleri farklı menülerle sunumunun dikkati çektiğini kaydetti. Vatandaşlara yöresel yemekler ikram edildi Hafta kapsamında tadım, yemek sunumu, söyleşi ve yarışma gibi farklı etkinlikler düzenlendiğini belirten Soytürk, şöyle konuştu: "662 yıllık zengin bir saray ve Rumeli mutfağına sahip olan Edirne'nin yöresel gastronomik ürünlerini en güzel şekilde tanıtıp anlatmaya çalıştık. Geçmişten gelen gelenek ve göreneklerle oluşan yöreye özgü yemeklerin ve pişirme tekniklerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılan Türk Mutfağı Haftası etkinliklerini güzel bir şekilde tamamladık." Etkinlikler kapsamında, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Mor Ev Atölye'de de vatandaşlara lokma dağıtıldı.

İstanbul Havalimanı'nda Hatay yemekleri tanıtıldı Haber

İstanbul Havalimanı'nda Hatay yemekleri tanıtıldı

İstanbul Havalimanı'nda 90'dan fazla işletmeyle yolculara uçuş öncesi ve sonrası yeme-içme hizmeti sunan TUM, Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı'nın tüm dünyadan birçok yolcuya ev sahipliği yaptığını söyledi. Etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Samsunlu, "Burada yolcularımız tattığı lezzeti ülkesinde anlatıyor. Bu bağlamda yolcularımıza Türk mutfağını tanıtan bu organizasyonun önemi büyük. Amacımız mutfağımızın lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak." dedi. "Yolcularımızı Türk mutfağının birer elçisi yapmak en büyük misyonumuz" TUM Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Dönmez ise Türk mutfağının zenginliğini uluslararası yolculara tanıtmak adına büyük bir sorumluluk üstlendiklerini belirtti. Medeniyetler şehri Hatay'ı yaşatma ve gelecek nesillere aktarmanın en önemli unsurlarından birinin de Türk mutfağına sağladığı büyük katkının anlatılması olduğunu dile getiren Dönmez, "Türk Mutfağı Haftası'nda Hatay mutfağının önemli lezzetlerini dünya yolcularıyla buluşturmanın gururu içindeyiz. Havalimanından dünyanın farklı bölgelerine dağılan yolcularımızı Türk mutfağının birer elçisi yapmak en büyük misyonumuz." diye konuştu. TAYA Ağırlama Hizmetleri ve Perakende Grup Üst Yöneticisi (CEO) ve TUM Yönetim Kurulu Üyesi Sadettin Cesur da Türk Mutfağı Haftası'nın temalarından "sürdürülebilirliğe" dikkati çekerek, "İGA İstanbul Havalimanı'nda gıda işletmelerinden alınan bütün atıklar ve aynı zamanda kahve posası kompostlanıp peyzaj çalışmasında kullanılıyor. Bu dönüşüm sayesinde buradaki peyzajın sulamasını haftada 2 güne düşürdük. Böylelikle atık azalırken toprağın iyileştirilmesini ve su tasarrufu da sağlıyoruz." ifadelerini kullandı. TUM'un tadım etkinliğinde Hatay mutfağının öne çıkan lezzetlerinden aşur, zeytin salatası, humus, kısır, mütebbel, fellah köftesi, babagannuş, muhammara, hoşaf ve künefe, yolcular ile havalimanı çalışanlarına ikram edildi.

Çorum’un damak çatlatan lezzetleri görücüye çıktı Haber

Çorum’un damak çatlatan lezzetleri görücüye çıktı

Çorum Belediyesi, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde turist rehberleri, tur operatörleri, gurme-şef ve gastronomi yazarlarına Çorum Mutfağı’nı tanıttı. Yöresel lezzetlerin görücüye çıktığı etkinlikte davetliler Çorum mutfağına hayran kaldı. 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası, Çorum’da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler çerçevesinde Çorum Belediyesi’nin ev sahipliğinde Tarihi Velipaşa Hanı’nda Çorum mutfağının meşhur lezzetleri tanıtıldı. Çorum’a davet edilen profesyonel turist rehberleri, tur operatörleri, acente yetkilileri, gurme-şefler, youtuber ve gastronomi yazarları Çorum mutfağının zenginliği ve özgünlüğüne vurgu yaptı. İskilip dolmasından, Çorum baklavasına, su böreğinden Çorum mantısına kadar birçok lezzetin sergilendiği tanıtım etkinliğinde davetliler Çorum mutfağını keşfetti. 'Çorum, gastronominin merkezidir' Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da etkinliğe katılarak Çorum mutfağının tanıtımına yönelik çalışmalardan bahsetti. Çorum’un gastronomiyle ilgili keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazineye sahip olduğunu belirten Başkan Aşgın “Barışın ve kardeşliğin merkezi olan Çorum aynı zamanda gastronominin de merkezidir. Çorumlular çok basit malzemelerden çok leziz yemekler üretebilirler. Yemeği adeta sanata dönüştüren ev hanımlarımızla gurur duyuyoruz.” dedi. Yerli ve yabancı turistleri Çorum’a davet eden Başkan Aşgın “Çorum’a gelmenin en önemli gerekçesi insanlarının muhabbet dolu olması ve kardeşliğin şehri olmasının yanı sıra yöresel yemeklerimizdir.” şeklinde konuştu. 'Yöresel Çorum Mutfağı' restoranı açılışa hazır Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Velipaşa Hanı’ndaki 'Yöresel Çorum Mutfağı' restoranının önümüzdeki hafta hizmete açılacağını duyurdu. Başkan Aşgın “Yöresel yemeklerin yer alacağı restoran diğer sosyal tesisler gibi Çorum Belediyesi tarafından işletilecek. Uygun fiyatlarla yöresel yemekler halkımıza ve misafirlere sunulacak.” ifadelerini kullandı.

İranlı kadınlar, Kayseri yemeklerini öğrendi Haber

İranlı kadınlar, Kayseri yemeklerini öğrendi

Tahran'da her yaştan İranlı kadının ilgi gösterdiği Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) yemek atölyesinde, her hafta farklı tariflerle Türk yemekleri hazırlanıyor. Her yıl mayıs ayında düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" çerçevesindeki etkinliğe katılan kadınlara da mantı, Kayseri yağlaması ve zeytinyağlı yaprak sarması ile elmalı kurabiye yapımında kullanılan ürünlerle ilgili bilgi verildi. Atölyeye katılan kursiyerler, daha sonra usta öğreticilerle hamur açıp mantı yaptı ve yaprak sardı. "İranlılar Türk yemeklerini çok seviyor" Yunus Emre Enstitüsünün Geleneksel Türk Mutfağı Atölyesinde Kayseri yemeklerini uygulamalı öğreten Kadriye Tekin, İranlıların Türk yemeklerini çok sevdiğini söyledi. Kayseri mantısı ve yağlaması, zeytin yağlı yaprak sarması yaptıklarını aktaran Tekin, Seda Özdemir’in de katılımcılara elmalı kurabiye tarifini ifade etti. Yaprak sarmasını da Kayseri usulü ve zeytinyağlı yaptıklarını belirten Tekin, "Biz yemeklerimizi yaparken öğrencilerimiz dikkatle takip ettiler. Bizimle beraber mantı sıktılar, yaprak sardılar. Gayet hoşnut kaldıklarını düşünüyorum. İnşallah tatlarına baktıkları zaman da çok memnun kalacaklarını düşünüyoruz.” dedi. Atölyede öğrendikleri yemekleri evlerinde yapıyorlar Türk mutfağını ve yemeklerini sevdikleri için atölyeye katıldıklarını dile getiren İranlı kadınlar da öğrendikleri tariflerle evlerinde hazırlayacakları yemekleri aileleri ile misafirlerine sunacaklarını anlattı. Kursiyerlerden Mehdiye İntizariyan, 2 yıldır YEE’de Türkçe öğrendiğini ve açılan diğer kurslara da katılmaya çalıştığını kaydetti. Bu etkinlikte atölye kapasitesinin dolması nedeniyle misafir öğrenci olarak katıldığını paylaşan İntizariyan, “Çok şeyler öğrendim. Çok iyi vakit geçirdim. Mantı, yaprak sarması ve elmalı kurabiye ve yağmala öğrendik. Ben bunları kesinlikle evde deneyeceğim ve ailemle birlikte yiyeceğiz.” diye konuştu. Yunus Emre Enstitüsünde "güçlü aşçıların" yanında, aşçılığı tecrübe ettiğini ifade eden Masume Sabiti de “Çok güzel yemeklerin nasıl yapıldığını öğrendim, hamur işlerini, sarma yemeğinin yapılışını öğrettiler. Hakikatten yemeklerin yapılışından keyif aldım.” şeklinde konuştu. Başından beri atölyeyi takip ettiğini ve tüm derslere katıldığını aktaran Sabiti, “Daha önce kebap yapılışını öğrendim, yaptım ve herkes yemekten keyif aldı. Kek, tatlı yapma derslerine de katılmak istiyorum ve başka kebap dersleri olursa memnuniyetle ona da katılırım.” dedi. "Dersler İranlılar için kültür etkileşimi oluyor" Fernaz Abedkohi de atölyedeki dersleri aralıksız takip ettiğini dile getirerek, Türk yemeklerinin yapılışını öğrendiklerini söyledi. Atölyede yapılan birkaç yemeğin çok hoşuna gittiğini ifade eden Abdekohi, daha önce tarifini aldığı revani tatlısını evinde yaptığını ve çok beğenildiğini vurguladı. Abedkohi, yeni öğrendiği yemekleri çok beğendiğini ve evde yapacağını belirterek, “Kesinlikle bu yemekleri de evde yapacağım. Bu dersler Türk kültürüyle daha yakından tanışmamıza olanak sağladı. İranlılar için kültür etkileşimi oluyor.” değerlendirmesinde bulundu. YEE Tahran Koordinatörü İbrahim Furkan Özdemir ise Geleneksel Türk Mutfağı Atölyesinin ilgiyle karşılandığını, kontenjanlarının 24 saat içinde dolduğunu bildirdi. Gelecek sezon dersleri için şimdiden 40'tan fazla kişinin kayıt başvurusunda bulunduğunu aktaran Özdemir, bu talebi karşılamak için gerekli çalışmalarda bulunacaklarını kaydetti.

Sakarya, Zonguldak, Karabük ve Bartın'da lezzetler tanıtıldı Haber

Sakarya, Zonguldak, Karabük ve Bartın'da lezzetler tanıtıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde bu yıl ikincisi kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adapazarı Belediyesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliğinde Çark Caddesi'ndeki Menekşe Sanat Sokağı'nda etkinlik düzenlendi. Yöresel ürünlerin ve el sanatlarının sergilendiği organizasyonda, vatandaşlara kentin coğrafi işaret belgeli dartılı keşkek ve kabak tatlısı ile yöresel lezzetlerinden Boşnak böreği ikram edildi. Sakarya Vali Vekili Ersin Emiroğlu, programda yaptığı konuşmada, bir kültür mozaiği olan Sakarya'nın etnik yapısının çok geniş olduğunu söyledi. Kentin marka yemeklerinin lezzetinin kadınların sevgisinden kaynaklandığını vurgulayan Emiroğlu, "Üreten kadınlarımızı, tüm kooperatiflerimizi tebrik ediyorum. Mottomuz özetle sıfır atık diyoruz ya aslında bunu hepimiz biliyoruz. Mottomuz şu: 'Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz.' Hayırlı olsun." dedi. AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, gastronominin sadece yeme içme gibi görünse de kültürleri çok uzun yıllara götüren, büyüklerden kalan çok önemli miras olduğunu söyledi. Bu mirasa sahip çıkmanın memnuniyetini yaşadıklarını ifade eden Atabek, bu anlamda birçok konuda çok önemli öncülükler yapan Emine Erdoğan'a teşekkürlerini sundu. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Süleyman Acar, kentin zengin yemek kültürüne sahip şehirler arasında öne çıktığına değinerek, bu kültürün oluşmasında yerel özelliklerin yanı sıra farklı kültür gruplarının etkisinin önemli rol oynadığını söyledi. Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu ile SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ da bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, yöresel ürünlerin ve el sanatlarının sergilendiği stantları gezerek, ikramlardan tattı. Zonguldak Zonguldak'taki programda coğrafi işaretli Çaycuma manda yoğurdu, Devrek beyaz baklavası ve Devrek cevizli kömecinin yanı sıra yöresel tatlardan kabak böreği, artizan ekmeği, Devrek simidi, çaylı kurabiye, zılbıt ve malay tanıtıldı. Vali Mustafa Tutulmaz, konuşmasında, turizmin en önemli ayaklarından birinin gastronomi olduğunu vurgulayarak, "Herkes bir yere gittiğinde, 'Orada ne yenilir?' sorusunu sorar. Turizmin en önemli ayağı olduğunu iyi bir şekilde görüyoruz. Eğer gastronomi ön plana çıkarılamadıysa orada turizmin bir ayağı eksik kalıyor." diye konuştu. Konuşmanın ardından halk oyunları gösterisi ve Devrek Bando ekibince müzik dinletisi gerçekleştirildi. Karabük Karabük'ün Eskipazar ilçesinde "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında düzenlenen etkinlikte yöresel ev yemekleri tanıtıldı. Bu yıl ikincisi kutlanan hafta çerçevesinde düzenlenen "Karabük Lezzet Şenlikleri" beşinci gününde devam etti. Karabük Valiliğinin koordinasyonunda Sarı Kale'de yapılan etkinlikte, yöresel ev yemekleri tanıtıldı, katılımcılara ikramlarda bulunuldu. Etkinlikte Vali Fuat Gürel ve protokol üyeleri, yöresel yemeklerin olduğu stantları gezdi. Hadrianopolis Antik Kenti gezisiyle sona eren etkinliğe, Vali Gürel'in eşi Özlem Aras Gürel, Karabük'te AK Parti'den milletvekili seçilen Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, il ve ilçe protokolü ile vatandaşlar katıldı. Bartın Bartın'da "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağından Yemek İkramı" etkinliği düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Ulus Belediyesi işbirliğinde bir otelde yapılan programda ilçeye özgü cevizli keşli erişte ikramı yapıldı. Programa, Vali Nurtaç Arslan, yardımcılar Uğur Karakaya ve Miraç Akbulut, Ulus Kaymakamı Mehmet Sadık Kılıç, Kurucaşile Kaymakamı Muhammed Ebrar Evsen, Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.