Hava Durumu

#Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

TOURISMJOURNAL - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Havayolu Tazminatlarında Kur Hesaplama Sistemi Değiştirildi Haber

Havayolu Tazminatlarında Kur Hesaplama Sistemi Değiştirildi

Havayolu ile seyahat eden yolculara ödenen euro cinsi tazminatların hesaplanmasında önemli bir değişikliğe gidildi. Artık tazminat ödemelerinde biletin satın alındığı gün değil, tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz satış kuru esas alınacak. Bu düzenleme, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından hazırlanan "Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. DAHA ÖNCE BİLETİN ALINDIĞI GÜNÜN KURU ESAS ALINIYORDU Yönetmelikteki eski düzenlemeye göre, yolculara euro cinsinden ödenen tazminatların Türk Lirası karşılığı, biletin satın alındığı günün TCMB döviz satış kuru üzerinden hesaplanıyordu. Bu sistem, özellikle kurların dalgalı olduğu dönemlerde yolcular için avantaj sağlıyordu. Ancak, yeni düzenlemeyle artık tazminatın ödendiği günün kuru esas alınacak. Bu durum, ödemelerde yaşanacak gecikmelerde yolcuların, kur farkı nedeniyle kayba uğrama ihtimalini artırıyor. TAZMİNAT MİKTARLARI AYNI KALDI Kur hesaplamasında değişiklik yapılmasına rağmen, yönetmelikte ödenen tazminat miktarları aynı kaldı. Daha önce olduğu gibi iç hat ve dış hat uçuşlarında geçerli olan tazminat rakamları şu şekilde uygulanacak: İç Hat Uçuşları:        - 100 euro Dış Hat Uçuşları:        - 500 km veya daha kısa uçuşlar için: 250 euro        - 1500 ile 3500 km arası uçuşlar için: 400 euro        - 3500 km’den daha uzun uçuşlar için: 600 euro Bu miktarlar, yolcuların uçuştaki mağduriyetlerine göre belirlenmiş tazminat hakları kapsamında ödeniyor. UÇUŞ GECİKMELERİNDE TAZMİNAT ZORUNLULUĞU GENİŞLETİLDİ Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer düzenleme, uçuş gecikmelerine ilişkin tazminat yükümlülüğünün netleştirilmesi oldu. Buna göre, teknik ve operasyonel nedenlerle uçuşların tehir edilmesi ve yolcuların planlanan varış noktasına 3 saat veya daha fazla bir gecikmeyle ulaşması durumunda, uçuşu gerçekleştiren hava yolu şirketi, yolculara tazminat ödemekle yükümlü olacak. Bu düzenleme, yolcuların gecikme nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri en aza indirmeyi amaçlıyor. Tazminat ödemeleri, uçuş mesafesine göre yukarıda belirtilen euro cinsinden rakamlar üzerinden yapılacak.

TCMB, SPK, BBDK'da burada olacak. İstanbul Finans açılıyor Haber

TCMB, SPK, BBDK'da burada olacak. İstanbul Finans açılıyor

Megakent İstanbul’u dünyanın önemli finans merkezlerinden biri haline getirecek İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinde sona yaklaşıldı. İFM inşaatı çalışmalarında işçilerin gökdelenlerden halatlarla sarkarak çalışmalar yaptıkları görüldü. Çalışmalarda sona yaklaşılan İstanbul Finans Merkezi havadan görüntülendi. Türkiye’nin metropolü İstanbul’u dünyanın en önemli finans merkezlerinde biri haline getirecek İstanbul Finans Merkezi’nde çalışmalarda adım adım sona gelindi. 2021 yılında başlanan proje, Nisan ayında teslime hazır olacak. Projede çalışmalar dron ile görüntülendi. Bakan Kurum, Nisan ayını işaret etti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının birlikte çalışmalarını yürüttüğü İstanbul Finans Merkezinin son durumuna yönelik, geçtiğimiz pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularına yanıt veren Bakan Kurum, çalışmaların Nisan ayında bitirmeyi planladıklarını belirtti. Türk ve uluslararası işletme ve yatırımcılarla yakın işbirliğinin merkezi haline gelecek olan İstanbul Finans Merkezi projesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsa İstanbul, kamu ve özel bankalar gibi finansal kuruluşlarının binaları yer alacak. Ayrıca proje alanı içinde özel yatırımcıların ofis projeleri de yer alıyor. Merkez Bankası ilk defa Ankara dışına çıkıyor Merkez Bankası'nda geçtiğimiz Haziran ayında ilgili birim yöneticilerine yollanan mesajla çalışanların 5 Temmuz 2022'ye kadar nakil tarihlerini bildirmeleri istendi. Merkez Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından yollanan mesajda öğrenim çağında çocuğu olan çalışanların nakil tarihinin 1 Eylül 2022, olmayanların ise 30 Eylül 2022'ye kadar belirleneceği bilgisi verildi. Merkez taşınsa da Ankara'daki mevcut çalışanların tamamının mı İstanbul'a kaydırılacağına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. Yine de çalışanların büyük çoğunluğunun İstanbul'a gelmesi bekleniyor. Akıllı şehir modeliyle hayata geçiriliyor Finans merkezi projesi, 1,4 milyon metrekarelik ofis alanı, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişi kapasiteli kongre merkezi, 30 bin metrekarelik 5 yıldızlı otel içerisinde barındıracak. Projede tasarlanan 21 ofis binası, tüm yönetim sistemlerini tek bir çatı altında toplayarak akıllı şehir modeliyle hayata geçiriliyor. 5 yıldızlı toplantı odaları ve dünyaca ünlü lüks restoranların yer aldığı alışveriş merkezi ile yurt içi ve yurt dışından tüm çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanması hedefleniyor. İki katta toplam 3,3 kilometre uzunluğundaki cadde, sokak ve meydanlara yayılmış şekilde olacak olan ve her gün yaklaşık 100 bin çalışan ve ziyaretçiye hizmet verecek bu yeni alışveriş merkezinde dünyaca ünlü perakende markalarının mağazalarının yer alması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.