Hava Durumu

#Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

TOURISMJOURNAL - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hava Yolu Yolcularına 600 Euro'ya Kadar Tazminat Hakkı Haber

Hava Yolu Yolcularına 600 Euro'ya Kadar Tazminat Hakkı

KOCAELİ (İHA) - Hava yolu yolculuklarında yaşanan gecikmelerde, yolculara 600 Euro'ya kadar tazminat alma hakkı tanındı. Hava Yolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik, 10 Aralık 2024’te Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. YENİ DÜZENLEME NELERİ KAPSIYOR? Hava yolu yolcularının haklarını güvence altına alan yönetmelik, 2011 yılından bu yana geçerliydi. Avukat Buket Nurşah Tekışık, yeni düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. Tekışık, "Çıkarılan bu yönetmelikte tazminat, geri ödeme ve güzergâh değişikliği, belirli hizmetlerden faydalanma hakkı, üst veya alt hizmet sınıfına yerleştirme, yolcuların sağlık, güvenlik gibi sebepler haricinde uçağa alınmaması halinde hava taşıma işletmelerine tazminat yükümlülüğü doğuyor" dedi. Yeni düzenlemeye göre, uçuşun teknik ya da operasyonel nedenlerle planlanan varış noktasına 3 saatten fazla gecikmesi durumunda, yolculara tazminat ödenecek. Bu kapsamda hava yolu şirketleri, gecikme süresine ve uçuş mesafesine göre farklı miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalacak. TAZMİNAT MİKTARLARI NASIL BELİRLENECEK? Yeni yönetmelikle yolculara ödenecek tazminat miktarları netleşti. Avukat Buket Nurşah Tekışık, bu konuda şu bilgileri verdi: İç Hat Uçuşları: 100 Euro tazminat ödenecek. Dış Hat Uçuşları: 1.500 km'ye kadar olan uçuşlarda 250 Euro, 1.500 - 3.500 km arası uçuşlarda 400 Euro, 3.500 km’den uzun uçuşlarda 600 Euro tazminat ödenecek. Tazminatların Türk Lirası karşılığı, ödemenin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak. NASIL BAŞVURU YAPILACAK? Yolcular, gecikmeli uçuş sonrası tazminat alabilmek için bilet bilgileri ve rötar süresini içeren bir başvuru ile ilgili hava yolu şirketine müracaat etmek zorunda. Değerlendirme sonucunda, hak edilen tazminat belirlenen kurallar çerçevesinde ödenecek. MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇMEK AMAÇLANIYOR Yapılan bu düzenleme ile hava yolu şirketlerinin operasyonel süreçlerinde daha titiz davranmaları ve yolcu mağduriyetlerini en aza indirmeleri amaçlanıyor. Söz konusu yönetmelik, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Uraloğlu: Haber

Uraloğlu: "Uçağı Rötar Yapana 600 Euroya Kadar Tazminat Ödenecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uçuşlarda yolcu haklarını güçlendirecek yeni düzenlemeyi açıkladı. Resmi Gazete'de 10 Aralık 2024'te yayımlanan karara göre, uçuşların 3 saat ve üzerinde gecikmesi durumunda yolculara tazminat hakkı tanındı. İç hat uçuşlarında 100 euro, dış hat uçuşlarında ise mesafeye göre 250 ile 600 euro arasında tazminat ödenecek. Bakan Uraloğlu, "Değişiklikle uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle 3 saat ve üzerinde gecikmesi durumunda yolculara tazminat hakkı getirildi. Artık iç hat uçuşlarında 100 euro, dış hatlarda ise mesafeye göre 250 ila 600 euro arasında ödeme yapılacak" dedi. İÇ HATLARDA 100 EURO, DIŞ HATLARDA 600 EUROYA KADAR TAZMİNAT Bakan Uraloğlu, daha önce yalnızca uçuş iptali durumunda yolculara tazminat ödendiğini, ancak uçuşların gecikmesi durumunda böyle bir hakkın bulunmadığını hatırlattı. Yeni düzenleme ile bir eksikliğin daha giderildiğini vurgulayan Uraloğlu, "Türk hava yolu şirketleri, Avrupa Birliği (AB) Yolcu Hakları Tüzüğü kapsamında AB çıkışlı ya da AB varışlı uçuşlarda yabancı yolculara tazminat öderken aynı durumda Türk vatandaşlarına bu ödemeyi yapmıyordu. Yeni düzenlemeyle bu farklılık ortadan kaldırılmış ve uluslararası standartlara uyum sağlanmıştır" ifadelerini kullandı. Dış hat uçuşlarında tazminat miktarının uçuş mesafesine göre belirlendiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Dış hat uçuşlarında bin 500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 euro, bin 500-3 bin 500 kilometre arası için 400 euro ve 3 bin 500 kilometreden uzun uçuşlarda ise 600 euro tazminat verilecek. Tazminat alacaklarının Türk lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınacak" dedi. YOLCU HAKLARINI GÜÇLENDİRMEK VE GECİKMELERİ ÖNLEMEK HEDEFTE Bakan Uraloğlu, düzenlemenin hava yolu şirketlerinin operasyonel planlamalarını iyileştirmesi ve uzun süreli gecikmelerin önlenmesi amacıyla yapıldığını belirtti. Uraloğlu, "Söz konusu düzenlemeyi, hava yolu işletmelerinin uyum sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla operasyonların daha az yoğun olduğu kış döneminde hayata geçirdik. Yaz döneminde olumlu etkilerinin görülmesi bekliyoruz" diye ekledi. Yolcuların haklarının güçlendirilmesi adına atılan bu adım, hem yolcular hem de hava yolu şirketleri açısından önemli bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.

Deutsche Bank: Haber

Deutsche Bank: "Türkiye Ekonomisi Yumuşak İnişte"

Deutsche Bank, "Gelişmekte Olan Piyasalar 2025 Görünümü" raporunda, Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecinde olduğunu belirtti. Rapora göre, bu yıl yüzde 2,9 olarak öngörülen ekonomik büyümenin, 2025'te yüzde 2,8'e gerileyeceği tahmin edildi. Gelişmekte olan piyasalarda, özellikle ABD’nin politika değişiklikleri kaynaklı olumsuz etkiler ve artan gümrük tarifeleri gibi faktörlerin belirsizliklere yol açacağı ifade edildi. EKONOMİDE YUMUŞAK İNİŞ VE ENFLASYONLA MÜCADELE Türkiye'nin ekonomik durumu, "Türkiye: İstikrara Giden Kademeli Yol" başlığı altında değerlendirildi. Banka, sıkı parasal koşulların tüketim ve yatırım talebini sınırlaması nedeniyle Türkiye’nin 2025’in ikinci yarısına kadar potansiyelinin altında büyüyeceğini öngörüyor. Bununla birlikte, 2026’da iç talepte toparlanma ve büyümenin uzun vadeli eğilimine yaklaşması bekleniyor. Deutsche Bank, büyüme tahminlerini, ortodoks ekonomi politikalarının devam edeceği varsayımıyla hazırladı. Ancak politikaların daha destekleyici bir duruşa geçmesi durumunda büyümenin hızlanabileceği vurgulandı. DEZENFLASYON DEVAM EDECEK Raporda, iç talepteki zayıflama, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve Türk lirasının reel değerlenmesinin dezenflasyonu destekleyeceği kaydedildi. 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 45’e, 2025 sonunda ise yüzde 25,4’e gerilemesi bekleniyor. Bununla birlikte, mali politikaların etkisi ve asgari ücretteki olası değişikliklerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler oluşturabileceği belirtildi. Raporda, "Mevcut politika çerçevesinin sürdürülmesi halinde, enflasyonun 2026 yılı sonuna kadar yüzde 20'nin altındaki seviyelere gerileyebileceğine inanıyoruz" ifadelerine yer verildi. FAİZ POLİTİKASINDA KADEMELİ GEVŞEME BEKLENTİSİ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık 2024’te 250 baz puan faiz indirimi yapmasının beklendiği belirtildi. Rapora göre, 2025 yılı boyunca TCMB’nin kademeli ve temkinli bir faiz indirimi politikası izlemesi bekleniyor. Faiz oranlarının 2025’in ilk yarısında yüzde 37,5’e, yıl sonunda ise yüzde 30’a düşmesi tahmin edildi. Ayrıca, TL mevduat hedefleri ve kredi tavanları gibi makro ihtiyati politikaların gevşeme döngüsünü desteklemeye devam edeceği ifade edildi. Deutsche Bank’ın bu öngörüleri, 2025’in Türkiye ve diğer gelişmekte olan piyasalar için zorlu ancak dengeli bir geçiş dönemi olacağını işaret ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.