Hava Durumu

#Üfe

TOURISMJOURNAL - Üfe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üfe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2025'te Pasaport Harçlarına Yüzde 43,93 Zam Haber

2025'te Pasaport Harçlarına Yüzde 43,93 Zam

2025 yılında yurt dışına çıkış yapmayı planlayanları ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın kesinleşmesiyle birlikte pasaport harç bedellerine yüzde 43,93 oranında zam yapıldı. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürülüğe giren bu değişiklik, ilk kez pasaport alacakları ya da pasaportlarını yenileyecekleri doğrudan etkiliyor. 2025 PASAPORT HARÇLARI NE KADAR OLDU? 2025 yılında ödenecek pasaport harç bedelleri, pasaportun süresine göre farklılık gösteriyor. 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 10 yıllık pasaport harçları şu şekilde belirlendi: 6 Aylık Pasaport Harcı: 2.351 TL (2024'te 1.639 TL) 1 Yıllık Pasaport Harcı: 2.439 TL (2024'te 2.397 TL) 2 Yıllık Pasaport Harcı: 5.644 TL (2024'te 3.923 TL) 3 Yıllık Pasaport Harcı: 8.012 TL (2024'te 5.558 TL) 10 Yıllık Pasaport Harcı: 11.281 TL (2024'te 7.833 TL) Pasaport Defter Bedeli: 1.137 TL (2024'te 790 TL) ZAM ORANI NASIL BELİRLENDİ? Kasım ayında açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) 12 aylık ortalaması esas alınarak belirlenen "Yeniden Değerleme Oranı" bu yıl yüzde 43,93 olarak kesinleşti. Bu oran, ehliyet, pasaport harçları, trafik cezaları ve benzeri çeşitli ödemelere yansıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu oranı yüzde 50 oranında artırma veya düşürme yetkisini kullanmadı. Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oran Resmi Gazete'de yayınlanarak resmîleşti. YENİ HARÇ BEDELLERİ SEYAHAT PLANLARINI ETKİLEYECEK Pasaport harçlarındaki bu artış, yurt dışına çıkış yapacak kişiler için önemli bir maliyet unsuru olacak. Özellikle 10 yıllık pasaport harçının 11.281 TL'ye yükselmesi, uzun vadeli pasaport almak isteyenlerin kararlarını etkileyebilir. Bu artışla birlikte, yurt dışı planları yapan kişilerin pasaport yenileme veya yeni pasaport başvurusunu erkene alması ya da daha kısa vadeli pasaport tercih etmesi söz konusu olabilir. Uzmanlar, pasaport yenileme işlemlerinde yoğunluk yaşanabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Tahminleri Haber

Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Tahminleri

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, gelişmekte olan piyasalarla ilgili hazırladığı raporunda, Türkiye ekonomisi için detaylı tahminlerde bulundu. Raporda, Türkiye'nin "bir dönemecin başında" olduğuna dikkat çekildi.   Morgan Stanley, Mayıs 2023’ten itibaren uygulanan politika değişikliklerinin, parasal ve finansal koşullarda sıkılaşmayı sağladığını ve makroekonomik dengesizlikleri azalttığını belirtti. Raporda, "Bu da makro dengesizlikleri azalttı ve hem yurt içinde hem de yurt dışında güveni artırdı" yorumlarına yer verildi.   DÖVİZ VE REZERVLERDEKİ GELİŞMELER   Raporda, mevduat dolarizasyonunun belirgin şekilde azaldığı ve döviz korumalı mevduatların (KKM) zirve noktasından önemli ölçüde gerileyerek 38 milyar dolara düştüğü ifade edildi. Türk lirası mevduatlarının payı ise yıl başından bu yana 13,6 puan artarak toplamda yüzde 56'ya ulaştı. Net portföy girişlerinin 17 milyar dolara çıktığı ve 12 aylık cari açığın GSYİH’nin yüzde 0,8’ine düştüğü de vurgulandı. Bu gelişmeler sonucunda Türkiye'nin brüt ve net döviz rezervlerinde önemli artış yaşandığı kaydedildi.   KREDİ NOTLARINDA ARTIŞ   Türkiye’nin artan dışsal dayanıklılığını vurgulayan Morgan Stanley, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıl içinde Türkiye’nin kredi notlarını iki kademe artırdığını hatırlattı.   EKONOMİK YAVAŞLAMA   Raporda, Türkiye'nin reel GSYİH büyümesinin 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 5,3’ten ikinci çeyrekte yüzde 2,5’e gerilediği ifade edildi. Morgan Stanley, ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte de sürdüğünü ve sanayi üretiminde daralmalar yaşandığını belirtti. Ancak perakende satışların üçüncü çeyrekte toparlandığı ve tüketici güveninde bir miktar artış görüldüğü de raporda yer aldı.   ENFLASYONDA DÖNÜM NOKTASI   Raporda, çekirdek enflasyonun sıkılaşmaya olumlu tepki verdiği, ancak hizmet enflasyonunun sabit kaldığı belirtildi. Hizmet enflasyonundaki artışın, fiyat kontrollerinin kaldırılması ve dirençli iç talep gibi etkenlerden kaynaklandığı ifade edildi. Morgan Stanley, enflasyonda bir dönüm noktasına yaklaşıldığını vurguladı.   ASGARİ ÜCRETE ZAM TAHMİNİ   Morgan Stanley, ocak ayından itibaren asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam yapılacağını ve elektrik ile doğal gaz fiyatlarında yüzde 25 artış öngörüldüğünü belirtti. Banka, manşet enflasyonun Aralık 2024'te yüzde 44,5'ten Aralık 2025'te yüzde 26’ya düşmesini bekliyor.   KADEMELİ FAİZ İNDİRİMİ   Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kademeli bir faiz indirimi döngüsüne yaklaşmakta olduğu belirtildi. TCMB’nin 2025 sonu için enflasyon tahminini yüzde 21, 2026 sonu için ise yüzde 12 olarak revize ettiği hatırlatıldı. Merkez Bankası'nın, temel enflasyon eğilimindeki düşüşle birlikte faizleri kademeli olarak indirmesi ve makro ihtiyati tedbirlerin büyük ölçüde yürürlükte kalması bekleniyor.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.