Hava Durumu

#Van Kalesi

TOURISMJOURNAL - Van Kalesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Van Kalesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İranlı turizmciler Akdamar Adası’na hayran kaldı Haber

İranlı turizmciler Akdamar Adası’na hayran kaldı

Van’daki turizm acenteleri tarafından düzenlenen bilgilendirme programı çerçevesinde Van’a gelen İranlı turizmciler, Akdamar Adası’na hayran kaldı. Turizm acenteleri, seçim sürecinde yaşanan olaylardan dolayı tedirginlik yaşayan İranlı acentelere yönelik bilgilendirme programı düzenledi. 3 günlük info çerçevesinde Van’a davet edilen İranlı acente ve tur operatörlerine kentin tarihi güzellikleri tanıtıldı. Van Kalesi, Van Müzesi ve Akdamar Adası başta olmak üzere birçok tarihi yeri ziyaret eden İranlı acente temsilcileri, ayrıca şehir merkezi ve otellerini de gezdi. İnfo ile ilgili açıklamada bulunan turizmci Ebubekir Zirek, “Özellikle son zamanlarda Van’da yaşanan olumsuz olaylardan dolayı ilimize gelen turist sayısında azalma oldu ve bu pazar payının başka illere yöneldiğini gördük. Bizde bu kapsamda bir hafta arayla ikinci infomuzu yaptık. Bu infoda İran’ın bütün şehirlerinden gelen acenteleri buraya getirip, Van’ın ören yerlerini, otellerini ve Van’ın güzellilerini tekrar anlattık. Burada herhangi bir olayın olmadığını ve turizmin çok güzel geçtiğini göstermek için böyle bir çalışma yaptık” dedi. Üç gün boyunca Van’ı gezen İranlı acente yetkilileri ise özellikle ilk defa gördükleri Akdamar Adası’na hayran kaldıklarını belirttiler. Akdamar Adası’nın ismini duyduklarını ancak bu kadar güzel olduğunu bilmediklerini belirten İranlı acente temsilcileri, iki ülke arasında turizmin daha da gelişmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını söylediler.

Osmanlı'nın Van'daki sembolü yeniden ibadete açıldı Haber

Osmanlı'nın Van'daki sembolü yeniden ibadete açıldı

2 bin 700 yıllık görkemli Van Kalesi'nin zirvesindeki Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı. Osmanlı Devleti'nin yöreye hakimiyetini gösteren sembol bir yapı olan Van Kalesi'nin zirvesindeki Süleyman Han Camii’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Dünyadaki sayılı eski yapılardan biri olan Van Kalesi, aradan geçen 2 bin 700 yıla rağmen bugün büyük kısmıyla hala tüm görkemiyle ayakta duruyor. Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından milattan önce 840-825 yıllarında Van Gölü kıyısına inşa edilen kalenin zirvesinde ise Süleyman Han Camii yer alıyor. Van Kalesi'nin siluetini etkileyen önemli kalıntılardan biri olan cami; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Van Valiliği tarafından restore edildi. Restorasyon çalışmaları tamamlanan cami, bugün Van İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık’ın kıldırdığı Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Kılınan namaz sonrası açıklamalarda bulunan Van Valisi Ozan Balcı, şehrin imar ve inşa edilmesi anlamında büyük gayretlerin olduğunu belirtti. Bu çalışmaların vatandaşın huzuru, refahı ve esenliği için yapıldığını ifade eden Vali Balcı, "Burada valilik başta olmak üzere; siyasetçilerimiz, milletvekillerimiz, iş dünyamız, çiftçilerimiz, işçilerimiz, basınımız, bürokrasimiz, üniversitemiz toplumun bütün kesimleriyle beraber birbirimizi severek kaynaşarak gelecek kuşaklara hazırlamaya çalışıyoruz. Burada güzel işler oluyor. Bu işleri de inşallah artırarak devam edeceğiz” dedi. “Camimizi bugün ibadete açtık” Görkemli Van Kalesi’nde fetih hatırası olarak Osmanlı Cihan Devleti tarafından bir cami inşa edildiğini hatırlatan Balcı, “Bu cami tarihin değişik döneminde restore edilmişti. Daha sonra biz de yeniden restore ettirdik. Restorasyonu biten camimizi bugün ibadete açtık. Güzel bir eser oldu. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bizler sadece bu caminin restorasyonu değil, eski Van şehrinde yer alan 700 yıllık Ulu Cami, Kızıl Minareli Cami ve Horhor Cami'nin de ihalesini yaparak restorasyonlarını başlattık. Eski Van şehrini de ayağa kaldırdığımız zaman kentin kültür ve turizmine çok büyük değer katmış olacağız” diye konuştu.

Van Müzesi binlerce ünik eseriyle geçmişe ışık tutuyor Haber

Van Müzesi binlerce ünik eseriyle geçmişe ışık tutuyor

Van Kalesi'nin kuzeyinde 13 bin metrekaresi kapalı 50 bin metrekare alan üzerine inşa edilen müze, Van'ın yanı sıra bölge illerinin de geçmişine ait önemli eserleri bünyesinde barındırıyor. Tarihi eserlerin yanı sıra medeniyetlerin yaşam tarzına, savaşlarına ilişkin canlandırma bölümleriyle ziyaretçileri tarihi yolculuğa çıkaran Van Müzesi, dünyada Urartular dönemine ait en çok eserin sergilendiği müzelerin başında geliyor. Çağdaş müzecilik anlayışıyla tasarlanan ve 45 bine yakın tarihi eserden 2 bin 800'ünün sergilendiği müze, kronolojik sıralamaya göre düzenlenen koridorlarıyla, ilgi görüyor. "Teşhire koyabileceğimiz 45 bin eserimiz var" İl Kültür Turizm Müdürü Erol Uslu, AA muhabirine, müzelerin, dünya mirası konumundaki eserlerin geçmişten geleceğe aktarılmasında çok önemli görev üstlendiğini söyledi. Temelleri Cumhuriyet döneminde atılan ve 1972'de müdürlük kapsamına alınan Van Müzesi binasının, 2011'de meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerde hasar gördüğünü belirten Uslu, bunun üzerine Van Kalesi'nin karşısında yeni bir bina inşa edildiğini anlattı. Van'a modern bir müzenin kazandırıldığını dile getiren Uslu, "Çağdaş müzecilik kapsamında inşa edilen binamız 23 holden oluşuyor. 2019'da ziyaretçilere kapılarını açtı. Envanterinde kayıtlı olan Urartu dönemine ait eserleriyle ön plana çıkıyor. Dünyada Urartu koleksiyonunu barındıran tek müze diyebiliriz. Kaliteli ve çağdaş müzecilik anlayışını ön plana çıkararak ziyaretçileri geçmişten günümüze tarihi bir yolculuğa çıkarıyor." dedi. Müzede Van'ın tarihi hafızasının bir bütün olarak görülebildiğini belirten Uslu, şunları kaydetti: "Müze çok zengin bir koleksiyona sahip. Teşhire koyabileceğimiz 45 bin eserimiz var. Ancak 2 bin 800 eseri sergiliyoruz. Canlandırmalarla o döneme ışık tutuyoruz. Birbirleriyle aynı olan eserleri sergilemektense ünik, insanların dikkatini çeken eserlere yer veriyoruz. Birçok müzede olduğu gibi Van Müzesi, Akdamar Adası ve Van Kalesi gibi ören yerlerimizde Müzeler Haftası kapsamında vatandaşlara ücretsiz hizmet veriliyor. 2023'te müze ve ören yerlerimiz yaklaşık 60 bin ziyaretçiyi ağırladı. Sezon daha yeni açıldı. İnşallah 2023 yılı Van için iyi bir turizm yılı olacak." "Birçok eseri bir arada görüyoruz" İstanbul'dan gelen Özden Başak da "İlk kez bu müzeye geliyorum. Gerçekten çok özen gösterilmiş. Türkiye'de birçok müzeyi gezdim ama burayı çok etkileyici buldum. Çok keyif verici. Birçok eseri bir arada görüyoruz. Urartu medeniyetine ait bulguların hepsinin burada olması da ayrı bir güzellik katmış. Hiç bilgisi olmayan biri bile burada sağlıklı bilgilere erişebiliyor." dedi. Ziyaretçi Tuğçe İyigün de "Ülkemizde gezilecek birçok müze var ama burası gerçekten çok güzel. Van'a kazandırılan çok özel bir müze. Canlandırmalar ve diğer eserler muazzam. Herkesin burayı görmesini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası 260 bin turist ağırladı Haber

Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası 260 bin turist ağırladı

Van Gölü'nde bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Akdamar Adası ve üzerindeki Akdamar Anıt Müzesi’ni 2022 yılında 260 binin üzerinde kişi ziyaret etti. ​​​​​​ Van’da yer alan ören yerlerinin her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırladığını belirten Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, 2022 yılını hem pandemiden çıkışın hem turizm ile yeniden kavuşmanın ve turizm üzerinden dünyaya açılmanın bir kapısı olarak algıladıklarını söyledi. 2022 yılında 50 milyona yakın insanın Türkiye’yi ziyaret etmesinin büyük bir pasta olduğunu ve il olarak da bu pastadan iyi bir pay alınması gerektiğini belirtti. 2022 yılında yaklaşık 310 bin yerli ve yabancı turistin müze ve ören yerleri ziyaret ettiğini vurgulayan Uslu, “Bu da 2019 yılı yani pandemiden önce ile kıyasladığımızda 260 bini buluyordu. Aradaki farkın kapatıldığını ve 2023 yılı itibariyle de Van ve ülkemiz için turizm anlamında iyi bir gelir olacağını, iyi bir tirajın yakalanacağını şimdiden görmek mümkün olur. Temennimiz ve umudumuz da bu yönde. Yapılacak olan çalışmalar da bunu gösterecek. Tabi yapılacak olan çalışmalar neticesinde 2023 yılında daha çok ziyaretçi potansiyelini yakalamayı hedefliyoruz. Hedefimiz olan 500 bini yakalayabilmek için çalışmalar yapmak zorundayız” dedi. Turizmin farklı bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir sektör olduğuna dikkat çeken Uslu, “Bu sektörün bileşenlerini siz ne kadar güçlü tutabilirseniz, ilin tanıtımına katkı sağlayabilecek fonksiyonları daha iyi ön plana alabilirsiniz ve daha fazla turizm alanında destinasyon alanları oluşturabilirseniz, hem geceleme hem de konaklama açısından daha çok ziyaretçinin ili ziyaret etmesine olanak sağlamış olursunuz. Bu bağlamda yapılacak olan çalışmalar, turizm anlamında yakaladığımız istatistiğin 2023 yılında daha üst bir seviyeye taşınması içinde bir emsal temsil edecektir” ifadelerini kullandı. 2022 yılında yerli ve yabancı turistlerin en çok Akdamar Anıt Müzesi’ni ziyaret ettiklerini belirten Uslu, “Ağırlıklı olarak UNESCO Dünya Geçici Mirası listesinde yer alan Akdamar Adası’nda ziyaretçi sayısının daha çok olduğunu görmekteyiz. Hem tekne turu ile yapılan tatlı bir seyahat hem karşınızda Artos Dağı’nın güzelliği ile birlikte masmavi denizin ortasında inci gibi parlayan Akdamar Anıt Müzesi’nin, daha çok ziyaretçi çekmesine sebep oluyor. Bu sadece Akdamar üzeri değil, Akdamar’dan sonra Van Kalesi, Çavuştepe Kalesi ve Urartu Müzemiz var. Bunları bütünsel olarak değerlendirdiğimizde bu sayıyı diğer ören yerlerimize de aktarmak zorundayız. Fakat 2022 yılı istatistiğine baktığımız zaman yaklaşık 260 binin üzerinde insanın sadece Akdamar Anıt Müzesi’ni ziyaret ettiğini söylemek mümkündür” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.