Hava Durumu

#Volkan Kantarcı

TOURISMJOURNAL - Volkan Kantarcı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Volkan Kantarcı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Seyahat Acenteleri, Trabzon Köy Ürünleri Pazarında Buluştu Haber

Seyahat Acenteleri, Trabzon Köy Ürünleri Pazarında Buluştu

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) çatısı altındaki seyahat acenteleri temsilcileri, Akoluk Mahallesi’nde hizmet veren köy ürünleri pazarında bir araya geldi. Etkinliğe Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Kurulu Temsilcisi Volkan Kantarcı, Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ragıp Pirselimoğlu ve diğer yerel yetkililer katıldı.  Başkan Kaya, açılışta yaptığı konuşmada, pazarın Trabzon’a gelen ziyaretçiler ve yerel halk için önemli bir uğrak yeri olmasını istediklerini vurguladı. Akoluk Köy Ürünleri Pazarı’nın, köylerde üretilen doğal ürünleri daha geniş bir kitleye tanıtmayı amaçladığını belirtti ve bu projeyi daha da geliştirmek için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Kaya, bu projeyi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Köylü milletin efendisidir" sözünü hatırlatarak destekledi. YENİ PAZARLAR YOLDA Başkan Kaya, Trabzon’da iki yeni köy ürünleri pazarı ve yöresel kahvaltı yeri açmayı planladıklarını duyurdu. Bu pazarların, Yalıncak ve Akyazı bölgelerinde yaz aylarında hizmete gireceğini belirtti. Ayrıca, üreticilere fide, tohum ve gübre desteği verileceğini, hayvansal üretime de destek sağlanacağını sözlerine ekledi.  TÜRSAB VE TURİZM REHBERLERİNDEN TAM DESTEK   TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Kurulu Temsilcisi Volkan Kantarcı, köy ürünleri pazarını, bölgedeki turlar için bir mola noktası haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bugün Ortahisar Belediyemizin kurduğu Akoluk köy ürünleri pazarımızı ziyaret ettik. Hedefimiz bu pazarın önemini daha da artırarak yöre halkına daha fazla katkı sağlayabilmek. Böylece aynı zamanda ilimize ve bölgemize de katkı sağlamış olacağız" dedi. Kantarcı, Sümela Manastırı ve Karaca Mağarası'nın rotasında yer alan ve Zigana Dağına gidiş güzergahı olan bu noktanın turistik açıdan güçlü bir destinasyon olduğunu ekledi. "Günübirlik turlarla buradan geçen turistlerimiz için sabah yarım saatlik bir mola verilmesi, burada hem alışverişlerini hem de kahvaltılarını yapmasıyla ilgili bazı planlamalarımız var" dedi. TURİSTLER ORGANİK ÜRÜNLERLE BULUŞTURULACAK Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ragıp Pirselimoğlu ise organik üretimin dünya çapında artan önemini vurgulayarak, "Organik üretim artık bütün dünyada yükselen bir değer. Bizler de bölgesel turist rehberleri odası olarak Trabzon’a gelen misafirlerimizi bu organik değerlerle buluşturmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz, gerekli girişimlerde bulunacağız" dedi.

Trabzon Turizmi Zor Durumda: Komisyonculuk ve Kaçak Faaliyetler Sorunu Haber

Trabzon Turizmi Zor Durumda: Komisyonculuk ve Kaçak Faaliyetler Sorunu

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, "Ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de hanutçuluk, komisyonculuk, işletme belgesiz faaliyetler ve yabancıların kayıt dışı çalışmaları mevcut; bunlar turizme ciddi zararlar veriyor. Sahanın kesinlikle kontrol edilmesi gerekiyor. Devam eden olumsuz süreci toparlamalıyız" ifadelerini kullandı. Trabzon, Sümela Manastırı ve Uzungöl gibi doğa ve kültür turizmi açısından önemli destinasyonları barındırmasına rağmen yeni turizm sezonunu beklentilerin altında tamamladı. Kentteki turizm verileri, başta komisyonculuk, hanutçuluk ve kaçak turizm faaliyetleri olmak üzere; kayıt dışı işletmelerin artışı, bazı batılı ülkelerin vize muafiyeti ile Orta Doğu pazarına girişleri ve farklı fiyat uygulamaları nedeniyle geriledi. "BU YIL BEKLENEN RAKAMLARA ULAŞAMAYACAĞIZ" Kantarcı, "Pandemi öncesinde ciddi bir artış yaşanıyordu. Pandemi sonrası 2022 ve 2023 yıllarında da artışlar devam etti. 2023'te istatistiklere göre 700 binin üzerinde yabancı, 600 binin üzerinde de yerli turist geldi; toplamda 1 milyon 300 bin rakamını geçmiştik. Ancak maalesef bu yıl beklenen rakamlara ulaşamayacağız. Turist sayısına ulaşsak da önemli olan, bölgeye ve ülkeye ekonomik katkının ne olacağıdır. Beklenen gelirlere ulaşamayacağız. Çünkü hem rakamsal hem de gelir anlamında düşüşler yaşıyoruz" diye konuştu. "HERKES BİR PARÇA KAPMAYA ÇALIŞIYOR" Turizmdeki düşüşün nedenlerine değinen Kantarcı, "Sahada gördüğünüzde, özellikle dış pazar ve Orta Doğu pazarıyla ilgili olumsuzluklar ve şikayetlerin çoğu, farklı fiyat uygulamaları ve eğitimsiz personellerin çalışmasından kaynaklandı. Orta Doğu pazarı Türkiye için çok önemli. Rakip ülkelerimiz var. Geçtiğimiz kış Cumhurbaşkanımızın bir kararnamesiyle bazı Orta Doğu ülkelerine vizeyi kaldırdık. Sonrasında bunu İngiltere de yaptı. Herkes bir pay almaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıllarda farklı ülkelerin pazarlarından biraz pay almaya başlamıştık. Ancak bu rekabet, bu sezon bizi olumsuz etkiledi" dedi. "YANLIŞ YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK" Hizmet kalitesinin düşük olmasının hem ülkeye hem de sektöre gelir kaybı yaşattığını vurgulayan Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şikayetler artıyor. Sahanın kesinlikle kontrol edilmesi gerekiyor. TÜRSAB olarak, tur, transfer, kaçak faaliyetler ve kaçak turizm ofisleri ile ilgili düzenli denetimler yapıyoruz. Bunun dışında da farklı konular var. Ülke genelinde olduğu gibi bölgede de hanutçuluk, komisyonculuk, belgesiz işletme faaliyetleri ve yabancı kayıt dışı işler mevcut; bunlar turizme ciddi zarar veriyor. 'Karadeniz'e gittik, iyi hizmet almadık' şeklinde şikayetlerin olmaması için sahanın kesinlikle kontrol edilmesi gerekiyor. Devam eden olumsuz durumu düzeltmeliyiz. Tüm kurumlar yıl boyunca sahada olmalı. Eğer yapmazsak, bu kayıp önümüzdeki sene de devam eder. Bundan sonra yanlış yapma lüksümüz yok. Mevcut yanlışları da çok kısa sürede telafi etmemiz gerekiyor."

Tourism in Uzungol declines as Gulf tourists leave Black Sea region Haber

Tourism in Uzungol declines as Gulf tourists leave Black Sea region

there has been a noticeable decline in the number of tourists from Gulf countries visiting the Eastern Black Sea region in 2024, with many citing high prices at local tourist facilities as a key factor. Volkan Kantarci, Head of the Eastern Black Sea Region for TURSAB (Association of Turkish Travel Agencies), stated that Gulf tourists have expressed dissatisfaction with the rising costs. Sharp decline in Gulf tourists visiting eastern Black Sea “Tourists from the Gulf are opting for other destinations. This season, the world-famous tourism center Uzungol has seen significant losses. The same trend is visible in Trabzon. Even during peak periods, occupancy rates for four-and five-star hotels barely reached 60%, when they should have been at least 70%,” Kantarci noted. Kantarci highlighted that Türkiye had lifted visa requirements for six Middle Eastern countries during the winter period, but other countries followed suit shortly after. “Fifteen days after Türkiye lifted visa requirements, the U.K. did the same for four Middle Eastern countries. Bosnia-Herzegovina followed suit within a month. Russia is now offering visa-free travel to many countries, with direct flights to Sochi already started. Azerbaijan, particularly Baku, has also attracted some tourists,” he said. High prices in tourism facilities drive visitors away Many Middle Eastern families have visited the Black Sea region multiple times, with some investing in businesses or forming partnerships. However, Kantarci pointed out that it is natural for tourists to explore new destinations if they face high costs or other issues during their stay. “If they perceive certain problems or high costs, it is normal for them to choose other destinations for a few years. We need to take the right actions to recover these losses,” Kantarci added.

Kantarcı: “Körfezden Doğu Karadeniz’e gelenler yön değiştirdi” Haber

Kantarcı: “Körfezden Doğu Karadeniz’e gelenler yön değiştirdi”

Doğu Karadeniz Bölgesine Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında bu yıl belirgin bir azalma olduğu bunda da bölgedeki turistik tesislerin yüksek fiyat politikasının etkili olduğu belirtildi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı, son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesi'ne gele turistlerin farklı ülkelere yöneldiğini söyledi. Bölgeye gelen turistlerin zaman zaman yüksek fiyatlardan şikâyetçi olduklarını belirten Kantarcı, “Bu yıl münferit, benzer şikâyetler oldu ancak geçen yılki gibi olmadı. Geçen sene özellikle Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) sezon başı ve sonunda çok ciddi yoğun denetimleri vardı, belediyelerinde bazı uygulamaları vardı. Az sayıda olsa bile kapama uygulamaları vardı. Bu sene başında da TESOB hem tarife hem de diğer denetimlere başlamıştı. Dolayısıyla bu yıl geçtiğimiz yıllardaki kadar fazla şikâyet gelmedi. Yılın 365 günü yedi yirmi dört denetim ve kontrol mekanizması mutlaka işlemesi gerekiyor. Otokontrol sistemi olması gerekiyor. Esnaf esnafı şikâyet etme değil yarın öbür günü diğer esnafın kendisinin ve şehrin bir kaybı olmaması için her gördüğü yanlışı anında ilgililere iletmesi gerekiyor” dedi. Özellikle Körfez ülkelerinden bölgeye gelen turistlerin başka ülkelere kaydığını hatırlatan Kantarcı, “Başka ülkelere kayma var. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle geçtiğimiz kış döneminde 6 Ortadoğu ülkesine vize kaldırılmıştı. Biz vizeyi kaldırdıktan 15 gün sonra İngiltere 4 tane Ortadoğu ülkesine kaldırdı. Bir ay geçmedi Bosna Hersek kaldırdı. Bugün Rusya birçok ülke vize uygulamıyor. Soçi’ye bile direkt uçuşlar başlamış durumda. Azerbaycan, Bakü’ye yönelik gidişler var kayışlar olabilir bu normaldir. Ailenizle beraber bir bölgeye bir kez iki kez gidebilirsiniz. Ortadoğu’daki aileler üç, dört, beş defa geliyorlar bazıları yatırım yapıyor. Ticaret yapanlar ortaklık yapanlar var. Ancak belli bir zamandan sonra kendi hesaplarına göre bir pahalılık söz konusu ise ya da ziyaret etmiş oldukları ülkede kendilerince bazı sorunlar yaşamışlarsa birkaç yıllığına da olsa başka bir ülkeye gidebilmeleri normal. Önemli olan bizim doğru tespitlerle gerçekçi rakamlarla, istatistiklerle ciddi değerlendirmeleri yapıp bundan sonra yıllar için kayıpların olmaması ve var olan kayıpların geri kazanılması için doğru aksiyonları almamız gerekiyor” diye konuştu. Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de de bu sezon ciddi kayıplar olduğunu dile getiren Kantarcı, “Uzungöl’de de çok azalma var. Uzungöl Ortadoğu turistler için çok önemli bir destinasyon. Bütün Doğu Karadeniz’in marka değerlerinden en önde olanı Uzungöl. Uzungöl’de ciddi kayıplar var. Bu Trabzon özellinde de var. Bu yıl özellikle beş yıldızlı, dört yıldızlı otellerin ortalamaları yoğun zamanda bile yüzde 60’ın üzerine çıkamadı. Artan konaklama tesislerinin sayısı da önemli. En azından yüzde 70’leri bulması gerekiyordu. 20 Temmuz-20 Ağustos döneminde önceki yıllarda en yüksek doluluk oranı bu tarihler arasındaydı” şeklinde konuştu.

Turizmciler son yılların en düşük Eylül ayını yaşıyor Haber

Turizmciler son yılların en düşük Eylül ayını yaşıyor

Trabzon turizm anlamında son yılların en düşük Eylül ayını geçirirken, özellikle Körfez ülkelerinde okulların Ağustos ayı ortalarında açılmasıyla dönüş yolu başlamıştı. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı, turizm açısından son yılların en düşük Eylül ayını yaşadıklarını ifade ederek, "Orta Doğu pazarına baktığımız zaman yüzde 40-50 oranında Suudi Arabistan'dan gelen turistler var. Onların da okulları erken açıldı 15 Ağustos itibariyle. 18-19 Ağustos öncesi yoğun bir şekilde dönüşleri oldu. Ağustos sonuna doğru diğer ülkelerden de dönüşler arttı. Şuan ciddi anlamda azaldı. Geçtiğimiz yıllara bakacak olursak yüzde 50 daha düşük Eylül ayı geçiriyoruz” dedi. "Bu sene maalesef o rakamlara ulaşamayacak gibiyiz" Geçen sene Trabzon'u yerli ve yabancı 1 milyon 300 bin kadar turistin ziyaret ettiğini kaydeden Kantarcı, “Geçtiğimiz yıllarda sürekli rakamsal anlamda artan bir turist sayısı vardı. 2018-2019 üzerine koydu. Daha sonra 2020-2021'de pandemide aralık verdik. 2022-2023 yılı en yüksek rakama ulaştı. Geçen yıl yabancı 700 bin, yerli 600 binin üzerinde toplam bir milyon 300 bin Trabzon'da turist vardı. Bu sene maalesef o rakamlara ulaşamayacak gibiyiz. Gelen turist sayısından ziyade önemli olan kişi başı bırakacakları gelir. Aynı rakamlar aynı sayıda turist gelmiş olsa bile bölge ve ülke ekonomisine katkıları az ise kalabalık turist sayısının pek bir önemi olmuyor. Bu sene neden azalma var. Bunu irdelediğimiz zaman sadece Doğu Karadeniz, Trabzon'da değil ülke genelinde bir azalma var. Bunun ön plana çıkan en önemli nedeni ekonomik sebepler gibi duruyor. Son üç yılda enflasyona bağlı olarak bütün gider kalemlerinin 6-7 kat artması ama dolar euronun aynı oranda artmaması, sadece üç kat kadar artmış olması ve dolar euro bazında ülkemizin pahalı bir destinasyon haline gelmesi. Ciddi sayıda azalmalar var. Özellikle uçak ve otobüsle bölgemize gelen turist sayısında düşüş görmekteyiz. Bu durum bir taraftan turizmden ekonomiye geçiyor. Sezon ve yıl sonu değerlendirmelerinde mutlaka Kültür ve Turizm Bakanımız, Maliye Bakanımızla da bir değerlendirme yapacaktır. Çünkü bir taraftan kuru baskılama, sabitleme tutabilme uğraşı varken bir taraftan hem turizm anlamında en büyük gelir kaleminde azalma söz konusu oluyor. Diğer taraftan da ihracat yapan ve üreten fabrikaların gelirlerinde azalma oluyor" diye konuştu. Artan fiyat pahalılığı ve hizmet kalitesinin düşüklüğü etkiledi Azalan turist sayısının, artan fiyat pahalılığı ve hizmet kalitesinin düşüklüğüne bağlayan Kantarcı, "Diğer bir husus bölgede son yıllarda bölgede artan fiyat pahalılığı ve hizmet kalitesinin düşüklüğüyle ilgili. Bununla ilgili olarak da farklı destinasyonlarda benzer sorunları dönem dönem gördük. Bölgemiz yükselmekte olan artan talebi karşılamak için turizm paydaşlarının her sene artmış olduğu bir destinasyon. Özellikle Trabzon'da otel sayıları seyahat acentesi, taşıma firmalarının sayıları pandemi sonrasında inanılmaz arttı; ikiye katladı desek yalan olmaz. Bunu zaten araç sayısında ve seyahat acentelerimizin üye sayısında görebiliyoruz. Konaklama tesisleri inanılmaz arttı. Bununla ilgili kanunlar çıktı ancak bu kanunların denetimle beraber sahada yapılması, tam sistemin oturması en az 5-6 ay daha sürecek. 2025 sezonuna ancak konaklama tesisleriyle ilgili uygulamalar oturmuş olacak. Bu artan yoğunluğa bağlı olarak kalifiye eleman anlamında bazı sıkıntılar var" dedi.

Trabzon'da turizmciler kepenk kapatacak: Son 10 yılın en kötü sezonu Haber

Trabzon'da turizmciler kepenk kapatacak: Son 10 yılın en kötü sezonu

Trabzon'da bu yıl turizm sezonu hayal kırıklığı yarattı. Turizm paydaşları döviz bazında artan fiyatların turizmi olumsuz etkilediğini belirterek son 10 yılın en kötü sezonunu yaşadıklarını belirtti. 2010'lu yıllarda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle Doğu Karadeniz'de başlayan turizm hareketliliği sezonun sonuna gelirken turizmcileri memnun etmedi. Turist sayısındaki azalma az olsa da harcama miktarının düşmesi ve sektöre giren çok sayıda kayıtsız işletme hem konaklama işletmelerinin hem de acentelerin kârlılığını büyük oranda düşürdü. Kaçak işletmelere karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çıkardığı kanunlara rağmen kamu kurumları tarafından denetimlerin yeteri kadar yapılmaması bir çok kayıtlı işletmeyi kapanma noktasına getirdi. KANTARCI: TÜRKİYE PAHALI HALE GELDİ Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı, bu yıl sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde değil ülke genelinde ülke genelinde turizm paydaşları ve esnafın önceki yıllardaki verimliliği elde edemediğini söyledi. Bunun hem ekonomik hem de uygulamalarla alakalı sorunlardan kaynaklandığını dile getiren Kantarcı, özellikle salgın sonrası yaşanan ekonomik dengesizliği Türkiye'yi pahalı bir destinasyon haline getirdiğini belirtti. Türkiye'nin önceki yıllarda ucuzluğuyla dış pazarda ilgi çektiğini ve her geçen yıl turizmde artış yaşandığını kaydeden Kantarcı, "Ülkemizde TL bazında giderler son 3 yılda 6 kat 7 kart artarken döviz aynı oranda artmadı. Dolayısıyla 2 sene önce bir işletme TL'yi dolara çevirdiği zaman bir ürünü 80 dolara satıyorsa bu sene o giderleri dolara çevirdiği zaman aynı ürünü 120-130 dolara satabiliyor. İçeride de ciddi fiyat artışları var. Her ne kadar haberlerde 'etiket kontrolü yapılıyor, marketler, restoranlar denetleniyor' denilse de sahaya çıktığınız zaman bunların sadece sembolik hareketler olduğunu herkes görebiliyoruz. Bunun tabi iç pazara da çok ciddi yansımaları oldu. Bölgemize İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara, Antalya ve Güneydoğu'dan gelen gruplar oldukça azaldı. Bu yıl hiçbir firma otobüslerini 45 koltuk yapamadı. 15-20 kişiyle gelen otobüsleri gördük. 30'un altı firmalara için zarar yazmaya başlar" dedi. 'BÖLGE TURİZMİNDE YENİLİK YAPILAMADI' 'Arap turizmi' olarak tabir edilen bölgeye Körfez ülkelerinden gelen turist yoğunluğunun azalmasının ekonomik sebepler dışında da nedenleri olduğunu kaydeden Kantarcı, Arap turistlerin son yıllarda bölgeye fazlaca gelmesinin ve yeni bir şey sunulamamasının turistleri farklı destinasyonlara yönelmesine sebep olduğunu belirtti. Kantarcı, "Sektörde eğlence adına bir proje geliştiremedik. Yanı başımızdaki Gürcistan her yıl turizmde üzerine koyuyor. Batum'da tekneler bir anda arttı. Jet ski, deniz paraşütü, muz bot, tüplü dalış gibi farklı farklı deniz aktiviteleri oluşturdular. Black Sea Arena diye 13 bin kişilik etkinlik mekanı yaptılar, dünyaca ünlü sanatçıların konserleri oluyor. Biz o anlamda ekside kaldık. Trabzon'da son yıllarda yapılan sadece Tünel Akvaryum ve seyir terası bile turizme katkı sağladı. Yeni bir şey yapılmayınca bölgeye zaten çokça gelen Orta Doğu'dan gelen turistler de Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan ve hatta İngiltere'ye yöneldiler" sözlerini kullandı. 'KAÇAK İŞLETMELER İÇİN KANUNLAR UYGULANMIYOR' Bölge turizminde en büyük problemin kaçak işletmeler olduğunu belirten Kantarcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çıkardığı kanunlara rağmen gerekli uygulamaların yapılmadığını söyledi. Özellikle 2 yıllık genel ve yerel seçim sürecinde sahanın boş bırakıldığını kaydeden Kantarcı, "Uygulamayla ilgili müdürlükler sahaya çıkmaya başladı ama belgesiz konaklama tesislerinin sayısı o kadar çok fazla ki 1-2 haftada birkaç ayda gerekli cezaların ve kapamaların yapılması mümkün değil. Dolayısıyla en azından önümüzdeki sezon başına kadar şubat bu yetki belgesiz konaklama tesisleri için aksiyon alınması gerekiyor. Özellikle sosyal medya hesaplarında üzerinden ciddi kaçak faaliyetler var. Bakanlıktan hala daha sosyal medya hesaplarıyla ilgili bir dijital denetleme mekanizması kurmasını bekliyoruz. Bu bu başa bela bir durum. Etrafımızda kimse yok ki çevresinde sosyal medya üzerinden rezervasyon yapıp da dolandırılmış olmasın" değerlendirmelerinde bulundu. Bölgeye gelen yabancı turist sayısında ciddi bir düşüş olmamasına rağmen gelir anlamında büyük kayıplar olduğunu kaydeden Kantarcı, sezon sonunda değerlendirmelerin doğru yapılması gerektiğini söyledi. Turizmdeki azalmayı geçici bir kayıp olarak görmek istediklerini kaydeden Kantarcı, "Rakamsal veriler ortaya çıktığında 'bakın çok da büyük kayıp yaşamadık' diye değerlendirilmemeli. Önemli olan bölgeye, esnafa, turizmcilere bırakılan yani ülke ekonomimize olan katkıdır. Bu sene bu seneki katkı maalesef düşüktür. Umarım 2025 sezonunda daha kötü bir yıl geçirmeyiz. Çünkü bu gidişatla beraber önümüzdeki dönem başta Maliye Bakanlığı olmak üzere ekonomik tedbirler üzerinde yeni sıkılaştırmalar, esnafı, turizmcileri sıkıştırmaya devam ederse iş başka yerlere gider" diye konuştu. 'EYLÜLDE BİR ÇOK OTEL VE ACENTA KEPENK KAPATACAK' Bölge turizminde ciddi bir daralma beklentisi oluştuğunu kaydeden Volkan Kantarcı sezonun sona ermesiyle bir çok işletmenin kapatacağını söyledi. Kantarcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şeyleri tekrar etmekten sıkıldık. Üzerine ekonomik sıkıntılar da bu sıkkınlığımızı katlıyor. Sağ olsun Maliye Bakanımız da her ay yeni yeni vergiler koymaya devam ediyor. Ekim sonrasında turizm sektöründe ciddi daralmalar olacak. Geçen gün ziyaret ettiğim 4 otel ve 3 acente sahiplerinin bazıları faaliyetlerini yarıya indireceğini bazıları ise bir sonraki sezona kadar tamamen kapatacağını söyledi. Kış mevsiminde bir çok turizm işletmecesi daralmaya gidecek. Otellerin bir çoğu dönemsel olarak kapanacak. Bu da işsizliği artıracak. Geçtiğimiz yıllarda iki haftalık inanılmaz bir yoğun dönem yaşanırken hiç iş yapamayan işletmeler oldu. Haziran ayında işsiz sayısı 232 bin artmış. Haziran ayı turizm sektörünün en yoğunlaştığı ay iken ekim kasımda durum ne olacak merak ediyorum. Ankara'da ya da İstanbul'da ülke genelinde sahada neyin nasıl gittiği doğru görünmüyor olabilir. Doğru görenler bizleriz. Bununla ilgili de mütevazı olmamıza da çok fazla gerek yok. Her yerde işleyişi ve gidişatı görüyoruz, anlıyoruz. Bununla ilgili olarak gerçekleştirilecek olan eylem planlarında sahaya kulak verilmesi gerekiyor." BİLGİN: ARAÇ KİRALAMA ORTALAMASI 30 GÜNDEN 8 GÜNE DÜŞTÜ Trabzon'da araç kiralama yapan Eray Bilgin kiralama gün sayılarının bu yıl oldukça düştüğünü söyledi. Bölgeye gelen turistlerin harcama rakamlarının ciddi oranda azaldığını kaydeden Bilgin, son yıllarda Doğu Karadeniz'e Orta Doğu'nun düşük gelirli gruplarından turist geldiğini söyledi. Döviz bazındaki fiyat artışlarından dolayı turistlerin de daha az harcadığını kaydeden Bilgin, "Geçtiğimiz yıllarda Arap turistlere ortalama 30 gün kiralarken şimdi ortalama 8-10 gün kiralıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda araçlarımız yaz döneminde en fazla 8-9 gün boşta kalırken şimdi 30 güne yakın boşta kalıyor. Turizm sezonunu artırmaya çalışırken sezon çok daha daraldı. Trabzon'da bu yıl turizm sezonu 40 güne kadar düştü. Son dönemde Körfez ülkelerinden az da olsa araçlarıyla gelenler de oluyor. Enflasyon, pahalılık ve fiyatların döviz bazında da artması en büyük sebeplerden" dedi. Bölgede zaman zaman gündem olan fahiş fiyat uygulamalarının da Orta Doğulu turistlere olumsuz yansıdığını kaydeden Bilgin, "Kendi aralarında da gruplarında esnafların yüksek fiyat verdiğini ve daha çok pazarlık yapmaları gerektiğini konuşuyorlar. Bu şekilde de fiyat politikamızdan çok daha aşağı inmek zorunda kalıyor. Yıllar önce bazı esnafların yaptığı fahiş fiyat uygulamaları da buna sebep oldu. Bu durumlar Arap turistleri harcama olarak düşürdü. Arap turistler azalmaya başladı ve geri dönem ihtimali yok" sözlerini kullandı. DÜNDAR: SON 10 YILIN EN KÖTÜ SEZONUYDU Trabzon'da otel işletmeciliği yapan Mustafa Dündar, kentte turizm hareketliliğinin 19 Ağustos'tan sonra bıçak gibi kesildiğini dile getirdi. "Son 10 yılın en kötü sezonuydu" diyen Dündar, yüksek enflasyonun turizmi çok olumsuz etkilediğini ifade etti. Otel konaklama fiyatlarının geçen yıla göre döviz bazında ortalama yüzde 20 aşağıda olduğunu buna karşın yiyecek içecek sektöründe yapılan fahiş fiyat uygulamalarının ve alışveriş merkezlerindeki pahalılığın turistleri kaçırdığını kaydeden Dündar, "Döviz bazında fiyatların artması turizmi en çok etkileyen durum oldu" dedi. Rakamsal olarak son verilere göre geçen yıl gelen yabancı turist sayısından sadece yüzde 6'lık bir kayıp yaşadıklarını kaydeden Dündar, "Turist sayısında aşırı azalma yok fakat biz bu turistleri otellerde konaklatamadık. Otelciler Birliği Derneği'mizin de çok üzerinde durduğu yasa dışı konaklatma faaliyetleri otellerin önüne geçti. Turizmi baltalayan en önemli gerçek budur. Gelen turistlerin yüzde 60'ı bu kaçak işletmelerde konaklıyor. Sezonda bile resmi işletmelerin doluluğu yarıda kaldı" sözlerini kullandı. 'KAÇAK İŞLETMELER ÇIKAR ÇEVRESİ HALİNE DÖNÜŞTÜ' Kaçak işletmelerin bölgede bir çıkar çevresi haline geldiğini ve kanunların uygulanmadığını ifade eden Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizm Bakanlığı bununla ilgili iki tane yasa çıkardı. Bu yasalar sektöre çok ciddi düzen getiren, düzenleyen, çok yerinde kanunlar fakat ne yerel yönetimler ne de kamu kuruluşları bu yasayı uygulamamakta ısrarcı oldular. Ben bazı kaçak işletmelerin bir çıkar çevresi haline dönüştüğünü ve siyaset üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Bu durumun düzelmesi için önce kanunların uygulanması gerekiyor ve liyakatli yöneticilerin işi ele alması gerekiyor. Kanun var, fakat bunu uygulamamakta direnirseniz, hiçbir şey düzelmez. Kanunu uygulamadığınızda uyuşturucu satışı da patlar, trafik suçları da patlar, bu böyledir." 

Tourism destinations are on the rise in Eastern Black Sea Region Haber

Tourism destinations are on the rise in Eastern Black Sea Region

Volkan Kantarcı, Chairman of TÜRSAB Eastern Black Sea Region Representation Board, stated that especially Arab tourists have shown great interest in the Eastern Black Sea region in recent years, and noted that tourism destinations in the region are increasing. Reminding that the Eastern Black Sea Region stands out not only with its natural beauties but also with its historical values, Kantarcı drew attention to the restoration works carried out on the ruins in recent years. Expressing that they hope that the restoration works carried out in historical areas in the region as well as Sümela will increase the number of visitors this season, Kantarcı said, “The preferred destinations of Arab tourists to our region are increasing day by day. In recent years, they visit destinations they visited less frequently in the past. For example, when we looked at Giresun Kuzalan Waterfall, Blue Lake compared to before the pandemic, the number of visitors was very few. With the landscaping, the interest in these places is increasing. We have very beautiful historical values in Gümüşhane. Limni Lake, Karaca Cave, Torul Observation Terrace, Tomara Waterfall were in the foreground. With the recent restoration work, the Imera Monastery and certain churches in the Krom Valley come to the fore. The works in the ancient city of Satala in Gümüşhane and the restoration process of Bayburt Castle have been completed, making a serious contribution to our region.” The Eastern Black Sea Region stands out not only with its nature but also with its history Stating that the Eastern Black Sea Region stands out not only with its greenery but also with its historical ruins, Kantarcı said, “The Eastern Black Sea Region stands out with its historical structures rather than its greenery, waterfalls, streams, lakes, mountains and plateaus. Thanks to the restoration works carried out in historical places, the preference for these places is increasing. Therefore, natural beauties and historical buildings increase the attractiveness of the region. Again in our region, the plateaus in the Kaçkar Mountains in the Fırtına Valley came to the fore. In this sense, sharing on social media makes these places more recognizable. Depending on the number of travel agencies in the region, promotional activities are increasing. Boutique tours to Artvin used to be only in the summer months, but now they started to get active as of May. There will definitely be an increase in the number of foreign markets this season. Whether it is DHMI civil aviation flight planning or travel agencies, this intensity is evident in the pre-bookings they have already made.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.