Hava Durumu

#Yabancı Turistler

TOURISMJOURNAL - Yabancı Turistler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yabancı Turistler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İstanbul'a yılın ilk 4 ayında gelen yabancı turist sayısı açıklandı Haber

İstanbul'a yılın ilk 4 ayında gelen yabancı turist sayısı açıklandı

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, İstanbul'a 2023'ün ilk 4 ayında 4 milyon 770 bin 533 yabancı turist geldi. Bu sayı, bu yıl yüzde 10 artarak 5 milyon 244 bin 936 oldu. Nisanda 1 milyon 478 bin 218 yabancı turistin geldiği kente, geçen yıl nisan ayında 1 milyon 289 bin 903 yabancı turist giriş yapmıştı. Buna göre nisanda gelen yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 arttı. İstanbul'da nisanda gelen turistlerin 1 milyon 459 bin 83'ü hava yolunu tercih etti. Deniz yoluyla şehri ziyaret edenlerin sayısı ise 19 bin 135 oldu. İstanbul'a hava yoluyla gelenler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı, deniz yoluyla gelenler ise yüzde 29 azaldı. Nisanda Atatürk Havalimanı'ndan 1276, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 394 bin 772, İstanbul Havalimanı'ndan da 1 milyon 63 bin 35 kişi İstanbul'a giriş yaptı. Tuzla Limanı'ndan 1799, Karaköy Limanı'ndan 11 bin 702, Sarayburnu Limanı'ndan 3 bin 661, Zeytinburnu Limanı'ndan 1279, Ambarlı Limanı'ndan 308, Haydarpaşa Limanı'ndan 234, Pendik Limanı'ndan 150, Marmara Limanı'ndan ise 2 yabancı ziyaretçi geldi. Kente gelenlerin yüzde 72,86’sı İstanbul Havalimanı'nı kullanırken yüzde 27,06'sı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nı tercih etti. RUSLAR İLK SIRADA Nisan ayı rakamlarına göre yabancı ziyaretçiler arasında 167 bin 824 kişiyle Ruslar ilk sırada yer aldı. Rusya'yı; sırasıyla 109 bin 202 turistle Almanya, 80 bin 193 turistle İran, 68 bin 103 turistle ABD, 62 bin 404 turistle Fransa, 60 bin 429 turistle İngiltere, 42 bin 59 turistle Suudi Arabistan, 41 bin 195 turistle İtalya, 31 bin 810 turistle Özbekistan, 31 bin 348 turistle Çin Halk Cumhuriyeti, 31 bin 168 turistle Hollanda ve 28 bin 381 turistle Azerbaycan takip etti. İstanbul'u nisanda ziyaret edenlerin yüzde 11,35'ini Ruslar, yüzde 7,39'unu Almanlar, yüzde 5,42'sini İranlılar oluşturdu. Gelen turistlerden yüzde 4,61'i ABD'liler, yüzde 4,22'si Fransızlar, yüzde 4,09'u İngilizler (Birleşik Krallık) olarak sıralandı. Nisanda İstanbul'a 199 ülkeden turist gelirken, Porto Riko, Nauru, Tonga, Somaliland, Sao Tome ve Principe, Samoa, Kuzey Kore'den birer kişi, Tuvalu, Saint Vincent ve Grenadinler'den (St. Vincent) ikişer kişi kenti ziyaret etti. Öte yandan, İstanbul'u Nisan 2020'de 960, Nisan 2021'de 419 bin 686 ve Nisan 2022'de 977 bin 888 yabancı turist ziyaret etmişti.

Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladı Haber

Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte dünyanın ikinci büyük krater gölü olma özelliğine sahip Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü’nde turizm sezonu açıldı. Doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü, her mevsim büründüğü farklı güzellikleriyle misafirlerini ağırlıyor. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) projesi çerçevesinde ‘Mükemmeliyet ödülü’ alan Nemrut Krater Gölü; buhar bacası, küçük ve büyük gölleri ile her mevsim ziyaretçilerine ayrı ayrı güzellikler sunuyor. Tatvan ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan bin 250 rakımlı Nemrut Krater Gölü aynı zamanda bölgede yaşayan ayılarıyla da son yıllarda sık sık gündeme geldi. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinden arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Bitlis ve Nemrut Krater Gölü’ne gelen Ahmet Karaaslan, bölgenin tarihi ve doğasına hayran kaldığını belirterek, “Ben Bitlis’i merak ettiğim için buraya geldim. İlk geldiğimde tarihi eserleri gezdim. Daha sonra Nemrut Krater Dağını merak ettim. Arkadaşlarım bana tavsiye ettiler. Gidip görmemi istediler. Geldim, gördüm. Türkiye’deki insanlar bilmese de; Avrupa’dan, Asya’dan insanlar gelip burayı görüp ziyaret ediyor. Ne yazık ki bizim insanlarımız araştırmıyor, gezmeyi sevmiyor ve dolayısıyla buraları bilmiyor. Bu manzarayı görünce çok mutlu oldum. İyi ki gelmişim. Herkese tavsiye ederim. Bence Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerimizin güzel tarihi mekanlarını herkesin gezip, bilmesi gerekiyor” dedi. Tur olarak bölgedeki tarihi ve doğal mekanları gezmek için Antalya’nın Alanya ilçesinden gelen Nimet Saçlı ise bölgeye ilk defa geldiğini belirterek, “Ben Alanya’da yaşıyorum. Kendim de turizmciyim. Doğasına, yeşilliğine, göllerine, kraterlerine bayıldım. Buraya gelmemek büyük bir kayıp. Dostlarım bir an önce tur alıp bu bölgeye gelmeliler” ifadelerine yer verdi. Ergün Erdoğan isimli vatandaş da, “Nemrut düşündüğümden de harika bir yer. Bu krater gölünün bu kadar geniş bir alan yayılması çok etkileyici. Burası bir ova gibi. Etraf yemyeşil ve resmen ormanı var. Müthiş bir rengi var. Her şey çok güzel” şeklinde konuştu.

Ölüdeniz’de bayram yoğunluğu yaşanıyor Haber

Ölüdeniz’de bayram yoğunluğu yaşanıyor

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde hava sıcaklığının 27, deniz suyu sıcaklığının ise 19 derece ölçüldüğü Fethiye’de, Ölüdeniz Belcekız ve Kumburnu plajları hareketlendi, trafikte uzun kuyruklar oluştu. Fethiye’de Ramazan Bayramı yoğunluğu yaşanıyor. Güneşli havayı fırsat bilen yerli ve yabancı turistler, öğle saatlerine doğru Ölüdeniz’in Belcekız ve Kumburnu plajlarına akın etmeye başladı. Yerli ve yabancı turistler, Nisan ayında deniz, kum ve güneşin tadını çıkardı. Kimi tatilciler de yamaç paraşütü ve çeşitli su sporları ile doyasıya eğlendi. Yoğunluktan dolayı trafikte uzun araç kuyrukları oluştu. Ölüdeniz bölgesinde ciddi bir yoğunluk yaşandığını belirten Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Muhammet Kökten, “Açık olan oteller nerdeyse dolu. Bu sene sezon iyi geçecek gibi gözüküyor” dedi. Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Muhammet Kökten açıklamasında, “Öndelikle tüm Fethiyeli hemşerilerime iyi bayramlar diliyorum. Bugün bayramın birinci günü ve Ölüdeniz’i hep beraber dolaştık. Ölüdeniz’de şuan ciddi bir yoğunluk var. Özellikle Kumburnu tarafı neredeyse dolu diyebiliriz. Belcekız plajında da ciddi bir yoğunluk söz konusu. Sezon ise iyi başladı. Açık olan oteller nerdeyse dolu. Bu sene sezon iyi geçecek gibi gözüküyor. Şimdiden herkese iyi sezonlar, bol ve bereketli kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Bali’ye giden yabancı turistler 10 dolar vergi ödeyecek Haber

Bali’ye giden yabancı turistler 10 dolar vergi ödeyecek

Endonezya’nın Bali adasına girmek isteyen yabancı turistler 10 dolar vergi ödeyecek. Dünyanın en fazla turist alan adalarından biri olan Bali’ye girişler artık ücretli. Endonezya’nın Bali adasına girmek isteyen yabancı turistler 10 dolar vergi ödeyecek. Endonezyalı yetkililer, adanın çevresini ve kültürünü korumak amacıyla vergi getirildiğini duyurdu. İlk olarak geçtiğimiz ay açıklanan turist vergisi, bugünden itibaren geçerli olacak. Yurtdışından ya da Endonezya’nın farklı noktalarından Bali’ye gelen yabancı turistlere yönelik olan uygulamadan Endonezyalı yerli turistler muaf olacak. Adaya girmek isteyenler online olarak ödeme yapabilecek. En fazla turist Avusturalya’dan Turizm, Korona virüs salgınından önce Bali’nin yıllık yurtiçi gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 60’ını oluşturuyor. Resmi verilere göre, Bali’yi en fazla Avusturalyalı turistler tercih ediyor. Avusturalya’dan Bali’ye geçtiğimiz yılın Kasım ayında 100 bin varış kaydedilirken Avusturalya’yı Hindistan, Çin ve Singapurlu turistler takip etti. Öte yandan yabancı turistlerin Bali halkına davranışları da sık sık gündeme geldi. Geçtiğimiz Mart ayında Rus turist Agung Dağı'nda soyunmasının ardından Bali'den sınır dışı edildi. Yine Mart ayında, trafik kurallarının ihlal edildiği olayların yaşanmasıyla yabancı turistlerin motosiklet kullanımının yasaklanması gündeme geldi. Resmi verilere göre, geçtiğimiz yılın Ocak ve Kasım ayları arasında yaklaşık 4.8 milyon turist Bali adasını ziyaret etti.

Yabancı turistlerin Ayasofya'ya girişi ücretli oldu: İşte yeni fiyatı Haber

Yabancı turistlerin Ayasofya'ya girişi ücretli oldu: İşte yeni fiyatı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadete gelenler ile kültürel amaçlı ziyaret eden kişilerin girişlerini birbirinden ayırma çalışmaları sona erdi. Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak giriş ücreti 25 euro olacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde başlattığı restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının 3'üncü Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi, 15 Ocak'ta hizmete girecek. Gezi güzergahı boyunca koruyucu önlemlerin alındığı Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde güvenlik kameraları ile yangın algılama ve acil anons sistemleri yerleştirildi. GİRİŞTE UZUN KUYRUKLAR OLMAYACAK Caminin galeri katındaki mermer kaplamalarda ve ahşap korkuluklarda, temizlik ve koruma çalışmaları Bilim Kurulu'nun onay ve danışmanlığıyla restoratör ve konservatörler tarafından yapıldı. Bakan Ersoy'un, daha önce Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde başlatılacağını duyurduğu ziyaretçi yönetim planı uygulaması ile artık tarihi camide uzun kuyruklar oluşmayacak. Tarihi caminin güney cephesindeki 2'nci Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampasına gelişleri kontrollü bir şekilde sağlanacak. Ayasofya-i Kebir Camii'nde ziyaretçiler galeri katına ulaştırılarak kuzeydoğu yönündeki rampa ile çıkışları sağlanacak. Galeri bölümüne gelen turistler burada cami harim katı ile Osmanlı dönemi eklerini görerek cennet-cehennem kapısından geçecek ve bu bölümdeki Bizans dönemi mozaiklerini inceleyebilecek. 15 Ocak'ta başlayacak olan yeni uygulama ile turistler camideki ibadet ortamını da bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirebilecek. Ayasofya'da QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistem ile ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri de rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecek. Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak giriş ücreti ise 25 euro olacak.

Yabancı turistler Türkiye'de ortalama 2.900 dolar harcıyor Haber

Yabancı turistler Türkiye'de ortalama 2.900 dolar harcıyor

Visa 2023 Global Seyahat Trendleri Araştırması, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin seyahat başına ortalama 2.900 dolar harcadığını ortaya koyuyor.  Araştırmaya göre, Türkiye’yi ziyaret eden turistler ağırlıkla Almanya, İngiltere, ABD ve Orta Doğu ülkelerinden geliyor. Her 10 turistten 4’ü 12 ay içinde Türkiye'ye yeniden gelmeyi planlıyor. Ödemelerini kartla yapan turistlerin %83’ü temassız ödeme yapmayı tercih ediyor.  Visa 2023 Global Seyahat Trendleri Araştırması, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin tercih ve harcama alışkanlıklarına dair önemli içgörüler sunuyor. Araştırmaya göre, Türkiye en çok Almanya, İngiltere, ABD ve Orta Doğu ülkelerinden seyahat edenler için cazip bir destinasyon olma özelliğini taşıyor. Her 10 yabancı turistten 4’ünün 12 ay içinde ülkemize yeniden gelmeyi planladığını ortaya koyan araştırmaya göre, lezzetli yemekler (%54), bütçe dostu olma özelliği (%42) ve cazip alışveriş imkanları (%41) ülkemizi çekici kılan ana nedenler arasında yer alıyor. Türkiye’yi özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği de görülüyor. Ödemelerde kart ve temassız işlemler tercih ediliyor Araştırmaya göre turistlerin %57’si ödemelerini kartla yapmayı tercih ediyor. Turistlerin kart kullanımını tercih etmedeki başlıca sebepleri; kart kabulünün yaygınlığı, kartların ATM’lerde geçerliliği ve kişisel tercihe bağlı olarak kart kullanmaları şeklinde sıralanıyor. Kart kullananların %83’ü ödemelerini temassız yapmayı tercih ediyor.  Seyahat başına ortalama harcama tutarı 2.900 dolar Visa 2023 Global Seyahat Trendleri Araştırması’na göre ülkemizi ziyaret eden yabancı turistler seyahat başına ortalama 2.900 dolar harcıyor. Seyahat başına en yüksek harcamayı 4.015 dolar ile 12 yaşından büyük çocuklarla seyahat eden aileler gerçekleştiriyor.  "Türkiye’nin turizm gelirlerini 40 yıldır destekliyoruz" Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, “Visa 2023 Global Seyahat Trendleri Araştırması’ndan çıkan sonuçlar, ülkemizdeki turizm sektörü için önemli içgörüler barındırıyor. 2024, Visa’nın Türkiye’deki varlığının 40. yıldönümü. Visa olarak ilk günden bu yana ülkemizi ziyaret eden yabancı turistlerin her zaman rahat ve güvenli ödeme yapabilmeleri yolunda bir köprü olduk. Ülkemize döviz bazlı turizm gelirlerinin akışını sağlayan altyapımız sayesinde bu rolümüzü en iyi şekilde yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz.” dedi. Turistler, Türkiye'de ortalama 11 gece konaklıyor Araştırma yabancı turistlerin Türkiye'de ortalama 11 gece konakladığını da ortaya koyuyor. Güvenlik, temizlik ve konum, ülkemizi ziyaret eden turistler için konaklamada temel  kriterleri oluşturuyor. Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin %80'i konaklamak için otelleri tercih ediyor. Bu alanda BAE (%91), Almanya (%89) ve İngiltere (%84) öne çıkıyor. Kişisel rezervasyon ve deneyimler tercih ediliyor  Visa 2023 Global Seyahat Trendleri Araştırması’na göre Türkiye’ye gelen ziyaretçiler en çok tatil amaçlı seyahat ediyor ve kişiselleştirilmiş deneyimleri tercih ediyor. Turistlerin %29'u "her şey dahil" konaklama, %21'i "kısmi paket" seçerken, %50’si kendi rezervasyonunu kendi yapmayı tercih ediyor. Arkadaş veya aile önerileri, seyahat edenler için önemli bir referans kaynağı olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda seyahat inceleme siteleri, arama motoru sonuçları ve sosyal medya paylaşımları da etkili oluyor. Turistler genellikle konaklama ve ulaşım için bir ay öncesinden rezervasyon yapmayı tercih ederken, restoran rezervasyonları ülkeye ulaştıktan sonra gerçekleştiriliyor.  Sürdürülebilir seyahatin geleceği açık Visa 2023 Global Seyahat Trendleri Araştırması, Türkiye’ye gelen turistlerin %87’sinin, diğer alternatiflere göre benzer fiyat seviyesinde ya da daha ucuz olması durumunda çevre dostu seyahati tercih edeceğini ortaya koyuyor. Sürdürülebilirlik kriterlerine uygun konaklama tesisleri (%24), ulaşımda enerjinin verimli kullanımı (%20), tek kullanımlık plastikten kaçınma (%20) ise sürdürülebilir seyahat alanında turistlerin dikkate aldığı temel unsurlar olarak öne çıkıyor.

Ayasofya’da ‘ziyaretçi yönetim planı’ uygulanacak Haber

Ayasofya’da ‘ziyaretçi yönetim planı’ uygulanacak

31 Ekim günü Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’ni ziyaret eden yabancı turistlerden 15 Ocak 2024'ten itibaren bilet ücreti alınacağını, Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı yaptıkları ziyaretlerin ise eskiden olduğu gibi ücretsiz olacağını söyledi. 2020’DE ‘MÜZE’DEN ‘CAMİ’YE ÇEVRİLDİ Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya'yı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle 24 Temmuz 2020 tarihinde ibadete açmıştı. Camiye çevirme kararı öncesinde, müze statüsünde olduğundan girişler de ücretliydi. Ancak camiye çevrildikten sonra giriş ücretsiz oldu. Ve tarihi yapının başta ana kapısı olmak üzere birçok yerine zarar verildi. TAHRİBAT İDDİALARI Tarihi yapı, İmparator Kapısı'nın madalyonunun hasar gördüğü ve su haznesinin kırılıp içine ayakkabı konulduğu iddiaları ile gündeme geldi; Ayasofya'nın duvarlarından parçaların koparıldığı ve taşların arasına ve üstüne ayakkabı konulduğuna dair görüntüler sosyal medyada tartışıldı. Hatta Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, İmparator Kapısı’ndaki tahribatla ilgili UNESCO Direktörü Audrey Azoulay ile telefonda görüşerek söz konusu tahribatın tarihi yapının bütünlüğüne ve evrensel karakterine yapılan bir saygısızlık olduğunu söyledi. “DENETİM ZAYIF” Restorasyondan sorumlu bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, galeri katındaki restorasyonun tamamlandığını söyleyerek, “Ayasofya, cami yapıldıktan sonra üst galeri ziyarete kapatılmıştı. Şimdi buradaki restorasyon bitti ve galeri ziyarete açılacak. Müzelerde bir rehber eşliğinde 15-20 kişi yapıyı ziyaret eder, ardından da bir başka grup girer. Ancak burada öyle olmuyor, çok büyük bir kalabalık oluyor. Dolayısıyla denetim mekanizması zayıf” diyor. YOĞUNLUK KONTROL EDİLECEK “Ne kadar çok insan gelirse ve bu insanlar üzerinde denetim ne kadar zayıfsa o kadar aşındırma olur” diyen Ahunbay, bakanlığın, içeri girenleri sayısal anlamda kontrol altında tutmaya çalıştığını da ekliyor. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) tavsiyesi üzerine 15 Ocak itibarıyla Ayasofya’da ziyaretçi yönetim planına geçilecek. Buna göre, yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Böylece ziyaret kalitesi ve güvenlik artırılmış, yoğunluk farklı katlara yayılarak kontrol altına alınmış olacak. TURİST GİRİŞİ FARKLI OLACAK İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının girişinde bir değişiklik yok. Mevcut ibadet alanında ibadetlerini gerçekleştirip, ibadet bittikten sonra yine şu andaki çıkış kapısından çıkacaklar. Diğer taraftan turistik ve kültürel amaçla ziyarete gelen yabancı ülke vatandaşları üst kotta, Topkapı Sarayı'nın olduğu üst kapıdan alınacak. Yabancı turistlerin, restorasyonu biten galeri katını gezip galerinin sonunda aşağı inerek çıkış kapısından çıkmaları sağlanacak. Böylece Ayasofya’ya ibadet amaçlı gelenlerle turistik amaçlı gelenlerin girişte çakışması engellenecek. Ayrıca QR kod uygulaması ve kulaklık ile Ayasofya hakkında 16 dilde bilgilendirme yapılacak. Böylece ibadet edenleri rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda ziyaretçilerin bilgi alması sağlanacak. RESTORASYON HANGİ AŞAMADA? Batı cephesindeki restorasyon çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Ahunbay, “Güney, doğu ve kuzey cepheleri için projelendirmeler hazır; onların ihalesi yapılacak. Bunun dışında kurşun örtünün bakımının yapılması ve ciddi lekelenmeler ve aşınmaların elden geçmesi gerekiyor. 1950’lerde yapılan çimentolu sıvaların alınıp harçla sıva yapılması çalışması var” diyerek Ayasofya’yı “onarımı bitmeyen bir anıt” olarak nitelendiriyor.

Sinop, kruvaziyer turizmiyle yabancı turistleri ağırlıyor Haber

Sinop, kruvaziyer turizmiyle yabancı turistleri ağırlıyor

ABD'nin Florida eyaletindeki Miami kentinde 2009 yılında yapılan kruvaziyer zirvesinde, büyük gezinti gemileri ağına dahil edilen Sinop, bu yılın geride kalan bölümünde 8 kruvaziyere ev sahipliği yaptı. Gemilerle kente gelen yaklaşık 9 bine yakın turist, kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezerek alışveriş yapma fırsatı buldu. Kent sahillerinde denize giren turistler, şehir hakkında yetkililerden bilgi aldı. Turistler ayrıca rehberler eşliğinde kendilerine sunulan doğa rotasıyla Akliman, Hamsilos ve Erfelek Tatlıca Şeleleri’ni, kültür rotasıyla Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi, Tarihi Buzhane Binası ve tarihi kaleleri gezme fırsatı buldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, AA muhabirine, Sinop'un kruvaziyer turizmi açısından deneyimli bir kent olduğunu söyledi. Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını öncesi çok sayıda kruvaziyere ev sahipliği yaptıklarını anlatan Süren, salgın sonrası tekrar büyük gezinti gemilerini kentte ağırlamaya başladıklarını dile getirdi. Süren, "Pandemi sonrası da normalleşmeyle geçen yıl 12 seferimiz vardı, bu yıl da planlanan 10 seferden 8'i gerçekleşti. Alternatif turizm kaynakları bakımından zengin olan ilimiz, kültür ve turizm rotalarıyla ciddi bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli planlayıp hayata geçirdiğimizde hem deniz hem de kruvaziyer turizmi açısından iddialı duruma geleceğiz." diye konuştu. Kruvaziyerle kente gelen turistlere "doğa ve kültür rotası" seçenekleri sunuluyor Kenti ziyaret eden turistlere iki farklı seçenek sunduklarını aktaran Süren, şöyle devam etti: "Biz bu sene için gerekli planlamalarımızı yaptık. Doğa ve kültür rotası şeklinde iki farklı seçenek sunuyoruz. Acentelerimiz gemiden gelen talepler doğrultusunda kültür veya doğa rotasını tercih ediyorlar. Yani biz seçeneği onlara bırakmış oluyoruz." Süren, gelecek yılın planlamalarını da şimdiden yapmaya başladıklarını vurgulayarak, hem alternatif rotalar geliştirme hem de daha fazla gemi ağırlama noktasında girişimlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.