Safranbolu’nun Tescilli Yeni Lezzeti: "Yanık Safran"
KARABÜK (İHA) - Gülevi işletmecisi yüksek mimar İbrahim Canbulat, 2008’den beri Safranbolu safranının gelişimini ve tanıtımını desteklemek için çalışmalar yürütüyor. Canbulat, ilçe turizmi açısından önemli bir değer olan safranı tatlıya uyarlayarak "Yanık Safran" adını verdiği özgün lezzeti ortaya çıkardı.
Kilosu 450 bin TL’yi bulan safranla hazırladığı tatlı, üç aylık çalışmanın ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Canbulat, Safranbolu’da safran üretiminin arttığını ancak baharatın gastronomide yeterince kullanılmadığını belirterek, işletmesinde 60’a yakın safranlı lezzet sunduklarını dile getirdi.
SADECE BU TATLI İÇİN REZERVASYON YAPILIYOR
Canbulat, "Yanık Safran"ın yoğun ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Büyük gruplar sadece ve sadece bu tatlıyı yemek için rezervasyon yapıyorlar. O zaman da tatlının artık tescil edilmesi gerektiği ortaya çıktı. Üç aylık bir süreçte hem adı hem de yapılış tarzı Türk Patent ve Marka tarafından özgün bulundu ve bu tescil belgesi elimize ulaştı" dedi.
Canbulat, bu tescilin ardından başka işletmelerin de safran gastronomisine yönelmesini beklediğini ifade etti. 12 kişilik bir tatlı yapımında 2 gram safran kullanıldığını da sözlerine ekledi.