Hava Durumu

#Yatağan

TOURISMJOURNAL - Yatağan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yatağan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bodrum'da Su Krizi: Barajlardaki Doluluk Kritik Seviyede Haber

Bodrum'da Su Krizi: Barajlardaki Doluluk Kritik Seviyede

MUĞLA (İHA) - Bodrum’daki su kaynaklarının doluluk oranı tehlikeli seviyelere geriledi. Kentin en önemli içme suyu kaynaklarından olan Geyik ve Mumcular barajlarında 8 Kasım itibarıyla kaydedilen doluluk oranları, dikkat çekici bir düşüşle kritik eşiğe ulaştı. Geyik Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 7'ye kadar inerken, Mumcular Barajı’nda bu oran yüzde 5 olarak ölçüldü. Kasım ve Aralık aylarında yaşanan yağışlar, bölgeye kısmen nefes aldırdı. 6-9 Aralık tarihleri arasında Milas’a metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’a ise 60 kilogram yağış düştü. Bu yağışların ardından Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 14’e yükseldi. Ancak, yağışlardan etkilenmeyen Mumcular Barajı’nda herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Geçen yılın aynı döneminde Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 27 olarak kaydedilmişti. Mumcular Barajı'ndaki doluluk oranı ise bu yılki seviye ile aynıydı. Geyik Barajı, Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli kaynak olarak öne çıkarken, bu barajdaki su seviyesinin düşük kalması, ilerleyen dönemde su krizi yaşanabileceği endişesini artırıyor. "YAĞIŞLAR YETERSİZ, SU KRİZİ YAKLAŞIYOR" Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ve Milas bölgesinin yakın gelecekte susuz kalabileceği uyarısında bulundu. Özçelik, "Bodrum, aylardır yağış almıyordu. Gelen yağışlarla beraber maalesef kentsel altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle taşkın ve su baskınları görülmeye başlandı. Bodrum’un bir yağmur suyu drenaj hattı olmamasından kaynaklı olarak yağan yağışlar, yüzeysel drenaj sistemleriyle tahliye edilmeye çalışılıyor. Bu ise en ufak bir yağışta dere yataklarının temizlenmemesi ya da rögarların temizlenmemesi nedeniyle su baskınlarına yol açıyor" dedi. Bodrum Yarımadası’nda Akyarlar ve Turgutreis gibi uç kesimlerde su baskınlarının sıkça görüldüğünü belirten Özçelik, "Yarımada’nın genelinde taşkın etkileri görülürken, rezervuarların bulunduğu Mumcular ve Yatağan bölgesinde yağış miktarı istenilen seviyede olmadı. Bundan kaynaklı olarak Mumcular Barajı’nda su seviyesi hala yüzde 5’ler civarında, Geyik Barajı’nda ise yüzde 14’ler civarında. Bu iki baraj, Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli barajlar; bu nedenle hâlâ stresin devam ettiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. "BÖLGENİN TEK GÜVENCESİ AKGEDİK BARAJI" Bölgedeki su krizine karşı tek güvence, Milas'a içme suyu ve Milas Ovası'na sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı olarak gösteriliyor. Doç. Dr. Özçelik, "Akgedik Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 40’lar civarında. Önümüzdeki dönemde eğer kuraklık etkileri devam ederse, sadece Bodrum’da değil, Milas da dahil olmak üzere bölgenin genelinde ciddi anlamda kuraklık etkileri söz konusu olacaktır" dedi.

New excavations have started in the city of gladiators Haber

New excavations have started in the city of gladiators

The excavations started in 1977 in Stratonikeia, which is known as the "city of gladiators" and shown as one of the largest marble cities in the world, continues for 12 months. In the ancient city, which is important for the Hellenistic, Roman, Byzantine as well as the Menteşe Principality, Ottoman and Republican periods, new artifacts are brought to light every year, and historical buildings in the city are restored. The structures in Stratonikeia Ancient City take visitors on a journey through time with its 3D technology. "We found 1216 artifacts last year" Head of the Stratonikeia Ancient City Excavations Committee Prof Dr Bilal Söğüt told Anadolu Agency (AA) that the structures from different periods in the historical area have been preserved as a whole. Stating that they had a productive work period last year, Söğüt said, "We delivered 1216 artifacts that we unearthed in 2022 to the Muğla Museum. Although we have just started this year, we have reached 37 artifacts in the excavations. Especially in the city, we are digging the area that we can call the center and main street of the main city, where the Roman bath, west street, parliament building and Ağa Konakları are located." Söğüt stated that the restoration works in the city continue and they carry out projects with the Governor's Office and Yatağan Municipality. Pointing out that they work with women from the neighborhoods of Yatağan in the ancient city, Söğüt said, "Our employees are mostly women. We had a very productive process together last year. We will continue to work in the field in the same way this year." "We are making an effort to promote the ancient city and Yatağan" Yatağan Mayor Mustafa Toksöz noted that thanks to the excavations, many people brought bread to their homes and that historical and cultural places were cleaned and organized in a better way. Expressing that they believe Stratonikeia is the most important ancient city of Muğla, Toksöz said: "As Yatağan, we will participate in the Eastern Mediterranean International Tourism and Travel Fair EMITT for the first time on April 10-16. At the fair, we will arrange the entrance of our Governor's stand as the entrance gate of Stratonikeia. We have tried to create an environment where the tourists can have a good time, visit and understand the history. The ancient city has become a city where a citizen, a tourist can come and spend time until the evening and feed self in a historical and cultural sense. Toksöz noted that they restored the village coffeehouse in the ancient city square, and the restoration work of the headman's mansion continues.

Gladyatörler kentinde yeni kazılar başladı Haber

Gladyatörler kentinde yeni kazılar başladı

"Gladyatörler kenti" olarak bilinen ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia'da 1977'de başlayan kazı çalışmaları 12 ay devam ediyor. Helenistik, Roma, Bizans'ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte her yıl yeni eserler gün yüzüne çıkarılıyor, kentteki tarihi yapılar restore ediliyor. Stratonikeia Antik Kenti'ndeki yapılar, 3D teknolojisiyle ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor. "Geçen yıl 1216 eser bulduk" Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, tarihi alandaki değişik dönemlerden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi. Geçen yıl verimli bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirten Söğüt, "2022'de gün yüzüne çıkardığımız 1216 eseri Muğla Müzesi'ne teslim ettik. Bu yıl yeni başlamış olmamıza rağmen kazılarda 37 esere ulaştık. Özellikle kentte Roma hamamı, batı cadde, meclis binası ve Ağa Konakları'nın olduğu esas şehrin merkezi, ana caddesi diyebileceğimiz alanı kazıyoruz." diye konuştu. Söğüt, kent içinde restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini, Valilik ve Yatağan Belediyesi ile proje yürüttüklerini dile getirdi. Antik kentte, Yatağan'ın mahallelerinden gelen kadınlarla çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Söğüt, "Çalışanlarımız genelde kadınlardan oluşuyor. Geçen yıl birlikte çok verimli bir süreç geçirdik. Bu yıl da aynı şekilde alanda çalışmaya devam edeceğiz." dedi. "Antik kent ve Yatağan'ın tanıtımı için çaba gösteriyoruz" Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz de kazı çalışmaları sayesinde birçok insanın hem evine ekmek götürdüğünü hem de tarihi ve kültürel yerlerin daha iyi bir şekilde temizlenip düzenlendiğini kaydetti. Stratonikeia'nın Muğla'nın en önemli antik kenti olduğuna inandıklarını dile getiren Toksöz, şunları söyledi: "10-16 Nisan'da Yatağan olarak ilk kez Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT'e katılacağız. Fuarda Valiliğimizin standının girişini Stratonikeia'nın giriş kapısı olarak düzenledik. Gelen turistlerin iyi vakit geçirebileceği, gezeceği, tarihi dokusuyla anlayabileceği bir ortam yaratmaya gayret ettik. Ufak nüanslara da dikkati çektik. Antik kent bir vatandaşın, turistin gelip akşama kadar vakit geçirebileceği, tarihi ve kültürel manada kendini doyurabileceği bir şehir haline geldi." Toksöz, antik kent meydanındaki köy kahvehanesini restore ettiklerini, muhtarlık konağının restorasyon çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.