Hava Durumu

#Yemek

TOURISMJOURNAL - Yemek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yemek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

YÖREX coğrafi işaretin kapısını açtı, 119 ürün sayısı 1632'ye yükseldi Haber

YÖREX coğrafi işaretin kapısını açtı, 119 ürün sayısı 1632'ye yükseldi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle Anadolu'nun binlerce yöresel ürünü Antalya'da buluşturan YÖREX, 13'üncü kez 9-13 Ekim tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezi'nde düzenlenecek. ATB Başkanı Ali Çandır, fuarın başladıkları yıl 119 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 1632'ye yükseldiğine dikkat çekerek, “Şu anda Avrupa'da da coğrafi işaretleme sistemine girmiş durumdayız, 26 tane ürünümüz tescil almış durumda. Biz bu ürünlerimizin hakkını hukukunu koruyarak ürettiğimizde, ihracat kapılarını rahatlıkla açacağız. Coğrafi işaretler katma değeri artırıyor, tüketici coğrafi işaretli ürün alırken daha pahalıya almak durumunda kaldığı için ihracat gelirlerimizde önemli ölçüde yükselme olacak” diye konuştu. Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle Anadolu'nun binlerce yöresel ürünü Antalya'da buluşturan YÖREX, 12 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu'nun el emeği göz nuru yüzlerce ürünü Antalya'da buluşturacak. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 13'üncü kez gerçekleştirecekleri Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'e Antalya'da bulunan herkesi davet ederek, fuarın kazanımları hakkında bilgi verdi. “119 olan coğrafi işaretli ürün sayımız 1632'ye ulaştı” Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, YÖREX denilince akla gelen coğrafi işaretin; yöresel ürünlerin hangi bölgeye ait olduğunu nasıl üretildiğini gösteren kimlik belgesi olduğunu ifade ederek, son dönemde sağlıklı yaşam için doğal ürünlere artan ilgi dolayısıyla coğrafi işaretli ürünlerin ön plana çıktığını kaydetti. Çandır, “İnsanlar artık kimyasallaşmış gıdalardan ziyade daha çok belli medeniyetlerden belli yörelerden belli kültürlerden oluşan ürünlere karşı talepte bulunuyor. Gelir düzeyi yükseldikçe bu ürünlere talepler daha da artıyor. Coğrafi işaretli ürünlerin fiyatları da muadili ürünlere göre minimum yüzde 20 daha pahalı oluyor. Böylelikle kırsal alanlara önemli ölçüde gelir kaynağı oluyor. Bunun yanında üretiminin yapıldığı bölgeler, turizm açısından da bir tanıtım destinasyonu haline geliyor. YÖREX, yerinde istihdam ve kadınlara iş gücü sağlayan bir organizasyon. YÖREX projemize başladığımızda Türkiye'de 119 tane coğrafi işaretli ürün vardı, projeye başladıktan sonra dünyada coğrafi işaretler piyasasına baktığımızda 200 milyar dolarlık bir piyasayı gördük. Ondan sonra Türkiye'de coğrafi işaretlemenin zorunluluk olduğunu düşünerek, konu hakkında büyük bir farkındalık çalışmasına başladık. Başladığımızda 119 olan coğrafi işaretli ürün sayımız 1632'ye ulaştı, 600 civarında da başvurusu kabul edilmiş ürünümüz var” ifadelerini kullandı. “Avrupa Birliği'nde 26 tane ürünümüz tescil almış durumda” YÖREX projesine ilk başladıklarında 3 bin 500 tane yöresel ürünün coğrafi işaret alabileceğini öngördüklerini açıklayan ATB Başkanı Ali Çandır, öngörüde bulundukları ürünlerin üçte ikisinin coğrafi işaret aldığına dikkat çekti. Çandır, “Elbette bu başarıda YÖREX'in payı olduğu kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'mizin (TOBB), Kalkınma Bakanlığı'mızın, geçmiş dönem Kalkınma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'mızın, Türkiye'de ki oda ve borsalarımızın çok önemli desteği oldu Şu an da Avrupa'da da coğrafi işaretleme sistemine girmiş durumdayız, 26 tane ürünümüz tescil almış durumda. Biz bu ürünlerimizin hakkını hukukunu koruyarak ürettiğimizde, ihracat kapılarını rahatlıkla açacağız” diye konuştu. Coğrafi işaretli ürün ihracat gelirini artırıyor İhraç edilen coğrafi işaretli ürünün katma değeri artırdığını ve daha yüksek fiyata satıldığını aktaran Başkan Ali Çandır, yöresel ürünlerin ihracatının artması durumunda ihracattan sağlanan gelirin de yükseleceğinin altını çizdi. Çandır, şu şekilde devam etti: “Coğrafi işaretler katma değeri artırıyor, tüketici de coğrafi işaretli ürün alırken daha pahalıya almak durumunda kaldığı için bizim ihracat gelirlerimizde önemli ölçüde yükselme olacak. Esas amacımız; ürünün üretildiği bölgenin ekonomik kalkınmasının sağlanması, göçün azalması, oradaki insanlara iş aş olması, bir başka açıdan yöresel ürünlerin ihracı kültür ihracatına da girer. Çünkü, ürünlerin yetiştirdiği yerlerin hikayeleri tüketiciler tarafından takip ediliyor, biz de binlerce yıllık medeniyetin süzülmesini bir şekilde dünyaya ihraç etmiş oluyoruz.” Yöresel ürünler, yolculara ikram ediliyor Yöresel ürünler fuarı YÖREX'in katılımcılar arasında çok sayıda iş birliği oluşturduğunu da dile getiren ATB Başkanı Ali Çandır, kalkınma ajansları desteğiyle fuara gelen üreticilerin pazarlamacıların talebiyle de coğrafi işaret almaya başladığının bilgisini verdi. Çandır, “YÖREX'e ilk başladığımızda 119 coğrafi işaretli ürün vardı, bütün ürünler birbirinden etkileşerek şu an da sayımız 1632'ye yükseldi. Fuarımıza özellikle kalkınma ajansların vasıtasıyla gelen insanlar belki ulaşmakta zorluk çekecekleri Türkiye'nin en büyük e-ticaret sitesine, süper marketlerin temsilcilerine ulaşıp, ürünlerini tanıtabiliyor ve satabiliyor. Daha önce birçok iş bağlantısı yapıldı ve bunun dışında Antalya'da bulunan otellerin satın almalarından sorumlu olan kişilerle bağlantılar sağlanarak, ürünlerinin yıl boyunca satışı gerçekleşiyor. Ayrıca, Türk Hava Yolları catering firmaları da bu ürünlerden alım yaparak, yöresel ürünlerimizi yolculara ikram ediyor. Birçok ülkeyle ihracatımız gerçekleşiyor. Son yıllarda TOBB'un desteğiyle ortaya koyduğumuz yüz yüze görüşmeler, süper marketler, e-ticaret siteleri ile yapılan görüşmeler sonucunda da marketlerin talebi doğrultusunda coğrafi işaretler almaya başlayanlar oldu. Coğrafi işaretli ürünlerimizin etrafında üreticiyi örgütleyerek, miktar açısından ürünlerimizi hem iç piyasada hem de yurt dışında satılabilecek miktara ulaştırmamız gerekiyor. Bundan sonraki konsantrasyonumuzun oraya doğru çevrilmesi şart” dedi. “İhracat, turizmi destekler” Kalkınma ajanslarının fuarın olmazsa olmazı olduğuna değinen Başkan Ali Çandır, Antalya'da bulunan herkesi Anadolu lezzetleriyle özlem gidermeleri için fuara davet ederek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Kalkınma ajanslarımız bu projenin buraya gelmesinde çok önemli katkılarda bulundu. Çünkü, bu yaptığımız proje kalkınma ajanslarının temel ilkelerine en uygun konu. Bizim buradaki amacımız kırsala hayat vermek, kırsaldaki insana iş aş olmak, kırsaldaki değerleri ekonomiye çevirmek, katma değer sağlamak ve göçü önlemek gibi asli görevleri ihtiva ediyor. Onun dışında da inanıyorum ki; bu bölgelerin içinden önümüzdeki yıllarda çok önemli turizm destinasyonları çıkacak ve turizm sektörüne de katkı sağlayacak. Örgütlenmeyi becerebilir, miktar sorunumuzu aşabilirsek, ihracatta da müthiş zenginliği dünya insanlarına tattırmış olacağız. Bu konuda da kalkınma ajanslarının desteği önemli. Fuarımız, 9-13 Ekim tarihlerinde Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi'nde açılacak, yine buram buram Anadolu'yu koklayacağız, Antalya'da yaşayan ve Antalya'ya misafirliğe gelen herkesi fuarımıza bekliyoruz.”

Senegal'ın lezzetleri Haber

Senegal'ın lezzetleri

1. Thieboudienne: Senegal'in ulusal yemeği olarak bilinen Thieboudienne, balık, sebze ve pirincin bir araya geldiği nefis bir yemek. Genellikle acı biber, domates, patates ve yerel sebzelerle hazırlanıyor. 2. Mafé: Mafé, fındık soslu et veya tavuk yemeği. Fındık ezmesi, domates sosu ve sebzeler ile hazırlanan bu yemek, Senegal mutfağının önemli bir parçası. 3. Yassa Poulet: Yassa Poulet, tavuklu bir yemektir ve genellikle limon, soğan, hardal ve biberle marine edilerek hazırlanıyor. Tavuk, bu harika marinatla lezzetlendirilir ve ardından mangalda veya tencerede pişiriliyor. 4. Ceebu Jen: Ceebu Jen, Senegal'in diğer bir pirinç tabağı. Tavuk, balık veya et, sebzeler ve baharatlarla birlikte pişirilerek servis edilen bu yemek, Senegal'de sıkça tüketiliyor. 5. Tiep bou dien: Thieboudienne'nin bir başka versiyonu olan Tiep bou dien, genellikle kırmızı biberle baharatlanmış balık ve sebzeler içeriyor. Bu yemek, Senegal mutfak kültürünün önemli bir parçası. 6. Ceebu Yapp: Ceebu Yapp, et (genellikle kuzu veya koyun eti) ile hazırlanan bir pirinç tabağı. Et, sebzeler ve baharatlarla birlikte pişirilerek servis ediliyor. 7. Pastels: Pastels, kızarmış hamur işi atıştırmalıklardan oluşuyor. İçerisinde genellikle baharatlı biftek, soğan ve acı biber bulunuyor. Bu atıştırmalıklar, sokak lezzetleri arasında oldukça popüler. 8. Dakar Salatası: Dakar Salatası, marul, domates, salatalık, yeşillik ve bazen tuzlu bir peynir olan Bouye'nin (baobab meyvesi) eklenmesiyle yapılan bir salata. 9. Accara: Accara, yer fıstığı ezmesi ve soğanın karışımından yapılan köfteler. Bu lezzetli atıştırmalık, genellikle soslar veya garnitürlerle birlikte servis ediliyor. 10. Bissap: Bissap, hibiskus çiçeğinden yapılan bir içecek. Tatlı ve ekşi bir lezzete sahiptir ve genellikle soğuk olarak servis ediliyor.

Kapadokya mutfağından benzersiz lezzetler Haber

Kapadokya mutfağından benzersiz lezzetler

Testi Kebabı: Kapadokya'nın en ünlü yemeklerinden biri olan Testi Kebabı, et (genellikle kuzu veya tavuk), sebzeler ve baharatlar içeren özel bir karışımın testi içinde pişirilmesiyle yapılır. Testi, misafire özel bir sunumla masaya getirilir ve ardından testi kırılarak içindeki lezzetler ortaya çıkarılıyor. Mantı: Kapadokya'da yapılan mantı, genellikle ince hamurla kaplanmış, içerisinde kıyma, soğan ve baharat karışımı bulunan küçük yuvarlak paketlerden oluşuyor. Üzerine yoğurt ve biberli tereyağı eklenerek de servis edilip afiyetle yeniyor. Pide: Kapadokya pidesi, ince hamurun üzerine çeşitli malzemelerin eklenmesiyle yapılıyor. Geleneksel olarak kıyma, sucuk, kaşar peyniri ve sebzeler kullanılıyor. Kapadokya pidesi, fırında pişirilir ve sıcak servis ediliyor. Zeytinyağlı Yemekler(Soğan Dolması): Kapadokya'da zeytinyağlı yemekler, genellikle sebze bazlı oluyor. Kabak, patlıcan, taze fasulye gibi sebzeler, zeytinyağı, soğan ve baharatlarla pişiriliyor. Özellikle soğan dolması oldukça sağlıklı ve hafif bir seçenek. Beyaz Kabak Tatlısı: Beyaz kabak tatlısı, beyaz kabakların şeker ve su ile kaynatılmasıyla yapılıyor. Üzerine taze ceviz veya fındık eklenerek servis ediliyor. Kapadokya Şarabı: Kapadokya'nın iklimi ve toprak yapısı, üzüm bağları için uygun bir ortam sağlıyor. Bu nedenle bölge, lezzetli yerel şaraplarıyla ünlü. Yerel üzüm türleriyle üretilen şaraplar, özel bağ turlarında tadılabiliyor. Siron: Yoğun kıvamlı taptaze bir üzüm suyu olan siron, özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir içki olarak tercih ediliyor. Kapadokya Otlu Peyniri: Kapadokya'nın özel ot yataklarında beslenen sürülerden elde edilen sütten yapılan otlu peynir, bölgeye özgü bir lezzet. Otlu peynir, farklı otların eklenmesiyle zenginleştiriliyor. Nohutlu Yahni: Önceden kavrulmuş koyun eti ve soğanın, dana eti, soğan, tereyağı, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar eklenerek hazırlanan, Kapadokya'daki her restoranda görebileceğiniz nohutlu yahni yemeğini kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.  Gendime: Kavrulmuş yarma üzerine su eklenerek hazırlanan, kurutulmuş kemik üzerinde tandırda pişirilen gendime yemeği, Kapadokya halkı tarafından da özel günlerde itinayla hazırlanan yemekler içerisinde.

Online yemek siparişlerinde en çok lahmacun tercih edildi Haber

Online yemek siparişlerinde en çok lahmacun tercih edildi

Online yemek siparişlerinin 6 aylık verilerine göre market tarafında en yoğun sipariş, akşam 17-19 saatleri arasında verilirken, yemekte en yoğun ilgiyi kahvaltıda simit, öğle ve akşam yemeklerinde ise lahmacun gördü. Dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, Trendyol Yemek ve Trendyol Hızlı Market uygulamalarına yönelik yılın ilk 6 ayına ait verileri açıkladı. Geçen yıla göre restoran sayısını yaklaşık yüzde 31 oranında artıran Trendyol Yemek'in ilk yarı verilerine göre kullanıcılar en çok 17:00 ve 19:00 saatleri arasında sipariş verdi. Market, kasap, manav ve pet shop’lardan yaklaşık 4 bin 400, su siparişinde yaklaşık 50 satıcı ve 7 binden fazla noktada sipariş alındı. Lahmacun yine zirvedeki yerini korudu Trendyol Yemek’in son şampiyonu lahmacun, bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi yılın başından bugüne kadar en çok sipariş verilen yemek oldu ve zirvedeki yerini korudu. Lahmacunu Adana dürüm, tavuk döner, çiğ köfte dürüm ve pizza takip etti. 81 ilin tamamında 3 büyük il dışında en çok sipariş veren iller sırasıyla Bursa, Kocaeli, Antalya, Eskişehir ve Mersin oldu. Yemeklerin yanında ise sırasıyla en çok ayran, gazlı içecekler, su ve soğuk çay tercih edildi. İstanbul’un en çok sipariş veren ilçeleri Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Sarıyer, Kadıköy ve Üsküdar’ın gözdesi lahmacun ve ayran ikilisi oldu. Yılın ilk yarısında yemeğin üstüne tatlı sipariş etmek isteyenlerin tercihi ise waffle, profiterol, antep fıstıklı ekler, kazandibi ve soğuk baklava oldu. Kahvaltılar için en çok tercih edilen ürünler sırasıyla simit, kaşarlı poğaça, kahvaltı tabağı, patatesli gözleme ve çikolatalı açma olurken en çok sipariş verilen çorbalar; mercimek, ezogelin, tavuk suyu, yayla ve kelle paça oldu. Kullanıcılar deniz ürünleri içerisinde en çok hamsi tava, balık çorbası, ekmek arası hamsi, ızgara levrek ve ekmek arası uskumru siparişi verdi. Kullanıcılar en çok 17:00 ve 19:00 saatleri arasında sipariş veriyor Yılın ilk yarısındaki verilere göre market, kasap, manav ve pet shop’lardan 4 bin 400, su siparişinde 50 satıcı ve 7 binden fazla noktada sipariş alan Trendyol Hızlı Market uygulamasında kullanıcılar en çok 17:00 ve 19:00 saatleri arasında sipariş veriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana ve Eskişehir en çok sipariş verilen şehirlerin başında geldi. 2023 yılı itibariyle kullanıcıları kasap, manav, pet shop, fırın için ay boyu süren çatı kampanyalar ile buluşturan Trendyol Market, kampanyalarına hızlı teslimat yapan marketlerle devam etti. 2023'ün ilk yarısında büyük marketlerde hayata geçirilen kupon fırsatlarıyla da kullanıcılar tasarruf sağladı. İlk 6 ayda en çok tercih edilen atıştırmalıklar bisküvi, kraker, ay çekirdeği, cips, gofret olurken, kahvaltıda en çok salam, peynir, sürülebilir çikolata ve yumurta sipariş edildi. En çok sipariş verilen ürünler ise sebze, meyve, çikolata, bisküvi, kraker, süt ve cips oldu. Hafta sonu kaçamaklarında ise sebzeden ve meyveden sonra yine çikolata, bisküvi, kraker, süt ve cips tercih edildi.

Kayseri, Artık Dünya Gastronomi Şehri Haber

Kayseri, Artık Dünya Gastronomi Şehri

Kayseri, Artık Dünya Gastronomi Şehri Anadolu’nun kadim şehirlerinden Kayseri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne girmeyi başardı. 6 bin yıllık tarihinde Hititler, Frigler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı medeniyetlerine beşiklik eden ve zengin mutfak kültürüne sahip Kayseri; Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar’ın ardından Türkiye’yi gastronomi alanında uluslararası prestij kazandıran unvanı elde eden dördüncü şehri oldu. Gastronomi turizminde Kayseri’nin sloganı ‘Tarihten Kültüre Lezzet Diyarı’ Gastronomi turizminde söz sahibi olmak için “Tarihten Kültüre Lezzetler Diyarı” sloganı ile ulusal ve uluslararası ölçekte çeşitli tanıtım faaliyetleri gerçekleştiren Kayseri Büyükşehir Belediyesi, sucuk ve pastırmayla yapılan pek çok yemeğin yanı sıra mantı, yağlama, pöç tandır, fırın ağzı, kurşun aşı, Develi cıvıklısı, çemen, kete, katmer, aside, nevzine, gilaburu suyu gibi yöresel lezzetleri dünya vitrinine taşımıştı.  Kayseri’nin yöresel lezzetlerine dünyanın en iyisi ödülü Ayrıca dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışmalarından biri olan Gourmand Cookbook Awards 2020’de Kayseri mutfağının geleneksel yemeklerinin özgün tariflerininin yer aldığı 'Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı' kitabı Yerel Mutfak Kategorisi’nde "Dünyanın En İyisi" ödülünü kazanmıştı. Kayseri’ye özgü 100’ün üzerinde yemeğin tarifini derleyen Şef Yunus Emre Akkor’un hazırladığı 300 sayfadan oluşan kitap, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden lezzet avcılarının beğenisine sunulmuştu.

Gastronomiye yön veren Haber

Gastronomiye yön veren "İncili Rehber'in" yenisi yolda

Turistlerin kaliteli yemeğe göre tatil seçmeleri, kişilerin damak tadına uygun restoran konusunda daha fazla arayışta olmaları gibi bir çok nedenle, gastronomi sektöründe bilinçlenme artıyor ve yeni çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de, gastronomi sektörüne bir standart getirmeyi hedefleyen ve sektörün en prestijli rehberlerinden olan, Türkiye'nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi. Şu an rehberin beşincisi yolda. İnciler 2023 ün ilk yarısında sahiplerini bulacak.  Fatih Karaca'nın ortaklığında, proje koordinatörlüğünü Hürriyet yazarı Müge Akgün'ün yaptığı, İncili Gastronomi Rehberi, Hürriyet ve Karaca iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez değerlendirme ve derecelendirme sistemiyle yürüyen bir gastronomi rehberi. REHBERİN GİZLİ MÜFETTİŞLERİ VAR Gastronomi konusunda bilgili, keşfetme tutkusu olan, damak tadına, şeffaf, dürüst değerlendirme yapacağına güvenilen isimler gizli müfettiş olarak belirlenmiş.  İNCİLİ REHBER HER YIL YAYGINLAŞIYOR, İNGİLİZCESİ YOLDA Önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişlerin katkılarıyla ilk İncili Gastronomi Rehberi 2017 yılında, ikincisi 2018 yılında raflardaki yerini almış, 2020’de de üçüncü rehberi yayımlanmış. 2022'deki İncili Gastronomi Rehberi’nin kapsamı biraz daha genişlemiş. İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya ve Bursa’nın yanı sıra Gaziantep’in restoranları ve lezzet noktaları da rehbere dahil edilmiş. Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda, proje ortağı Fatih Karaca şunları söyledi; "Öncelikle İncili Gastronomi Rehberi'nin artık İngilizcesi de olacak ve tanıtımını da ocak ayı sonunda Londra'da yapacağız. Bu hamlemiz aslında rehberi yurtdışma da açma anlamına geliyor. Ki bu adım hem Türkiye'nin tanıtımı hem de Türk gastronomi dünyasının Avrupa ve diğer ülkelerde duyurulması açısından kıymetli bir adım." Fatih Karaca röportajda ayrıca" Her yeni gelen rehberin Türk gastronomisine büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Gelsinler ki Türk mutfağı tüm dünyada tanınsın, turizm gelişsin. Sadece güneş-deniz tatili yapmak için değil restoran keşfetmek, iyi yemek için de gelsinler. İncili Gastronomi Rehberi aslında onlar için iyi bir referans, iyi bir kaynak çalışma. "dedi. EN YÜKSEK PUAN 5 İNCİ  Rehberde ayrıca, derece alan restoranların yanı sıra 'Lezzet Noktaları', 'Sokak yemekleri' ve 'Alışveriş adresleri' de yer alıyor. Kurgulanan sisteme göre restoranlar malzeme, lezzet, yaratıcılık, servis, fiyat-kalite dengesi, sunum ve dekorasyon gibi özellikleriyle değerlendiriliyor. Puanlama sisteminin sembolü İNCİ. En yüksek puan 5 İnci ile simgeleniyor.İnci açılımları 5 İnci: Sıra dışı deneyim 4 İnci: Mükemmel 3 İnci: Çok iyi 2 İnci: İyi 1 İnci: Gitmeye değer

Türkiye'nin UNESCO'lu yemekleri yarıştı Haber

Türkiye'nin UNESCO'lu yemekleri yarıştı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağında bölüm öğrencilerinden oluşan takımlarının hazırladığı ve Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesi ile UNESCO Geliştirici Şehirler Ağı’na Gastronomi alanında dahil olmuş 3 şehrin (Afyonkarahisar, Hatay, Gaziantep) yemeklerinden oluşan menüler yarıştı. Turizm Fakültesi uygulama mutfağında gerçekleştirilen yarışmada, AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, Şef Nevzat Kalkan ve Şef İbrahim Malkoç’tan oluşan jüri Gastronomi bölümü öğrencilerinden oluşan toplam 10 ekibin başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlıdan oluşan dörder adet ürünlerini puanladı. Öğrencilerin Türk mutfağı ve yöresel mutfak hakkında bilinirliğini artırmak ve onları araştırmaya sevk etmeyi amaçlayan yarışmada, Gaziantep yemeklerini hazırlayan takım birinci, İç Anadolu Bölgesi yemeklerini hazırlayan takım ikinci ve Karadeniz yemeklerini hazırlayan takım ise üçüncü oldu. Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı, Türkiye’nin dünyanın en zengin mutfaklarından birine ev sahipliği yaptığını belirterek, “Jüri olarak 10 takımın sunduklarını seçerken gerçekten çok zorlandık. Hatta puanlamada da takımlar birbirine çok yakın sonuçlar elde etti” dedi.

UNESCO'lu Haber

UNESCO'lu "Gaziantep Mutfağı'ndan" damak çatlatan lezzetler

UNESCO’lu Gaziantep Yemekleri Gaziantep mutfağı, 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek dünyanın en önemli sekiz mutfağından biri oldu. UNESCO’nun tescillemesiyle birlikte dünyada genellikle ülke adlarıyla anılan mutfaklar arasına kendi şehir adıyla girerek, bugünkü nesillere kültür mirası olarak kaldı. Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Gaziantep mutfağının zenginliği, yakın çevresindeki iller ve ülkeler ile bir zamanlar içinde barındırdığı çeşitli din ve ırklara mensup grupların mutfaklarından ve damak zevklerinden bugünkü zenginliğine ulaşmış. Son verilere göre Gaziantep mutfağına ait 291 değişik yemek çeşidi, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş, sırada tescillenmeyi 500’e yakın daha çeşidi var. Gaziantep Kebapları Kuşbaşı Kebabı,  Küşleme Kebabı, Altı Ezmeli Tike kebabı, Altı Ezmeli Kıyma Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebzeli Kebap, Patlıcan Kebabı, Cağırtlak Kebabı, Simit Kebabı, Kazan Kebabı, Kemeli Kıyma Kebabı, Sarımsak Kebabı, Soğan Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Külbastı Alinazik Kuşbaşı Kebabı Küşleme Kebabı Patlıcan Kebabı Ali Nazik Gaziantep'in Et Yemekleri Lahmacun, Ekşili Taraklık Tavası, Soğan Yahnisi , Et Paçası,  Beyran, Ekşili Ufak Köfte, Kabak Oturtması, Doğrama Beyran Gaziantep'in Yoğurtlu Yemekleri : Yoğurtlu Yuvarlama,  Şiveydiz,  Sarımsak Aşı, Yoğurtlu Patates,  Yoğurtlu Bakla, Börek Çorbası Yuvalama Şiveydiz Gaziantep Pilavları: Firik Pilavı, İncikli Pilav, Mercimekli Pilav, Özbek Pilavı, İç Pilav, Maltıhalı Aş, Dövme Aşı, Simit Aşı, Yaprak Buğulaması, Meyhane Pilavı, Loğlazlı Pilav İç Pilav Gaziantep Sebze Yemekleri: Karnı yarık, İmam bayıldı,  Borani, Pirpirim aşı, Kabak Musakka, Domates Tavası, Saçma Tavası, Öcce, Bakla Yemeği, Etli Bamya, Kabaklama, Ciğer Kavurması Etli Bamya Karnıyarık Pirpirim Gaziantep Dolmaları: Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma, Bulgurlu Kabak Dolması, Firikli Acur Dolması, Haylan Kabağı Dolması, Yaprak Sarması, Karışık Yaz Dolması, Mumbar Zeytinyağlı Dolma Yaprak Sarması Mumbar Gaziantep Köfteleri: Çiğ Köfte, İçli Köfte, Maltıhalı Köfte, Yağlı Yumurtalı Köfte, Kısır Köftesi, Yağlı Köfte,  Omaç Akıtmalı Ufak Köfte Çiğ Köfte İçli Köfte Gaziantep Çorbaları: Ezogelin çorbası, Süzme Mercimek çorbası, Lebeniye çorbası, Alaca çorba, Maş çorbası, Un çorbası, Öz çorbası, Şirinli çorba, Bulama çorbası, Katma çorbası Süzme mercimek çorbası Gaziantep Tatlıları; Baklava, Şöbiyet, Dolama Burma Kadayıf ,Fıstıklı Kadayıf, Katmer,Şam Tatlısı, Krokan, Nişe Helvası, Kurabiye, Aşure, Sütlaç, Zerde, Antep Fıstığı Tatlısı, Peynirli İrmik Helvası, Ev Yapımı Sade Maraş Dondurması Baklava Şöbiyet Katmer Aşure Sütlaç Zerde Dondurma

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.