Hava Durumu

#Yeni Yıl

TOURISMJOURNAL - Yeni Yıl haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yeni Yıl haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bodrum'da turizmcileri yeni yıl heyecanı sardı Haber

Bodrum'da turizmcileri yeni yıl heyecanı sardı

Yaz aylarında dünyanın ve Türkiye'nin birçok bölgesinden yerli ile yabancı misafirlerini ağırlayan Bodrum'un yeni yıla girerken de talep görmesi bekleniyor. Bodrum'daki turizmciler, hareketli ve bol organizasyonlu bir yılbaşı tatili geçirmek isteyenleri ilçeye davet ediyor. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, AA muhabirine, ilçede düzenlenecek farklı organizasyonlara çevre il ve ilçelerden gelen misafirlerin de katılabileceğini söyledi. Yeni yıl çerçevesinde belediyenin de program düzenleyeceğini anlatan Dengiz, ilçedeki yoğunluğun beklentilerinin üzerinde olmasını beklediklerini dile getirdi. Uçak seferlerinde de oldukça yoğunluk gözlemlendiğini belirten Dengiz, şunları dile getirdi: "Aldığımız bilgiye göre 29 Aralık'tan itibaren yılbaşına kadar 21 uçak seferinden neredeyse yarısı dolu görünüyor. Bence kısa zamanda uçak rezervasyonlarını yapmanız gerekiyor. Rezervasyonları son dakikaya bırakmamak gerekiyor. Bodrum'a gelmek için bence yılın en iyi zamanı. Bodrum'da yazlık evi olanlar da programlar düzenleyecektir. Bunda da hareketlilik olacaktır. Otellerimiz şimdiden yüzde 40'ın üzerinde doluluğa ulaştı." Turizmci Orhan Kavala da Bodrum yine her yılbaşı olduğu gibi diğer turizm bölgelerine göre daha iyi karşılayacağını düşündüğünü söyledi. Bodrum'da doluluğun yüzde 50'liler seviyesinde olduğunu, bu artışın ilerleyen günlerde artacağını düşündüğünü dile getiren Kavala, şöyle konuştu: "Yılbaşında hem esnafın hem de vatandaşların güzel bir yılbaşı geçirmesini umut ediyorum. Ben de bunu gönülden diliyorum. Bodrum'un normal nüfusu 200 bin ama yerleşik olarak da 600 bin insan konaklıyor. Bunların bir kısmı şehir dışından geliyor. Bu insanların bir kısmı evlerde kalacaksa da diğerleri de konaklama yerlerinde kalacaktır. Buna göre de makul fiyatlarla Bodrum'da tatil yapmaları mümkün olacaktır." "Canlı müzik organizasyonları da olacak" Otel işletmecisi Hadi Türk de işletmeciler olarak tüm hazırlıkları yaptıklarını, yeni yıla Bodrum'da girmek isteyen misafirleri beklediklerini belirtti. Biraz daha ılıman iklimi tercih eden misafirlerin Bodrum'a geleceğini ifade eden Türk, "Bodrum'da yaz gibi olmasa da güzel bir yılbaşı tatili bizleri bekliyor. İnsanların bu dönemde Bodrum'u tercih etme sebepleri iklimin güzel olması. Bodrum mükemmel bir destinasyon. Her yıl olduğu gibi yine misafirlerimiz Bodrum'u tercih edeceklerdir. Bodrum'da yılbaşı için yapılan konser ve canlı müzik organizasyonları da olacak." diye konuştu.

Van'da yeni yıl hazırlığı! Haber

Van'da yeni yıl hazırlığı!

İranlı turistlerin gözdesi Van... Özellikle her yılbaşında İranlı turistler Van'da yoğunluk oluşturuyor... İranlı turistler, her yılbaşı olduğu gibi, bu yıl da eğlenmek için Van'ı tercih etti. İran'dan 3 günlük yeni yıl tatili için gelecek olan turistler, günler öncesinden otellere rezervasyon yaptırmaya başladı. Rezervasyonlar yüzde 100'e ulaştı Yeni yıl öncesi otellerin rezervasyonları yüzde 100'e ulaşırken, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, son 11 ayda Kapıköy Sınır Kapısı'ndan kente 554 bin turistin kente giriş yaptığını söyledi. "Onları baş tacı yapacağız" Kapıköy Gümrük Kapısı'nın Van'a 100 kilometre uzaklıkta bulunduğunu söyleyen Çeliktaş, "Yılbaşına kadar 600 bin turistin kente gelmesini bekliyoruz. Kapıköy Gümrük Kapısı, ilimizin ekonomik can damarı olmaya devam ediyor. İlimizin geçim kaynağı yüzde 63 oranında turizm endeksli. Bu oranın önümüzdeki yıl daha da yükseleceğini umut ediyoruz. Van ili, Türkiye'nin göz bebeği, incisi. İranlılar da ayrı şekilde Van'a bakıyorlar. Gerçekten burada yaşayan insanlarımız da kadirşinas, misafirperver insanlar. Dışarıda kalan turistleri evlerinde misafir etmektedirler. İnşallah bu yıl da bunu yapacağız. Onları baş tacı yapacağız. Onlar buraya geldiği zaman hareket oluyor. Hareket olan yerde de bereket oluyor. İranlı turistlerin gelişi ile Van ili olarak ülkemizin ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Bu anlamda çok mutluyuz." dedi. "Önümüzdeki yıl daha çok yoğunluk bekliyoruz" İranlı turistlerin, yeni yılda eğlenmeye ve alışveriş yapmaya geldiğini anlatan Çeliktaş, "Gelen turistlerden eğlenen de var, alışveriş yapan da var. Gelenler, buranın tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret ediyor. Hatta kışın kayak merkezine, kayak yapmaya gelenler de oluyor. Esnafımız için çok iyi oluyor. İranlı turistlerin gelişine çok mutlu oluyorlar. İnşallah bu devam eder. Çünkü buna ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıla daha çok yoğunluk bekliyoruz. Çünkü sınır kapımız 7/24 saat hizmet vermeye başlamış. Gelecek sene bunun etkisini göreceğiz. İş insanlarımız da Van'da yatırım yapmaya devam ediyor. Otel konaklama sektöründe birçok inşaatın yükseldiğini görüyoruz. Kafe, restoran, giyim mağazaları bu şekilde turizme yönelik güzel hizmetler yapıyor. Geçen yıl yeni yılda otellerimizin doluluk oranları, yüzde 100'e ulaşmıştı. Van'daki otellerin günlük kapasitesi, 12 bin civarındadır." diye konuştu. Rezervasyonlar tamamen doldu Otel sahibi Yunus Yüksel ise "2023 yılı turizm yılı olarak geçirdik. İranlı turistlerin Van esnafına çok büyük faydası oldu. Yeni yıla daha 1 aydan fazla bir süre var. Ama şu an rezervasyonlarımız tamamen dolu. Diğer otellerin de aynı şekilde öyle. Bunun yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti'nin belirli tatil günleri var. O günler için de rezervasyonlar almışız. Yeni yıl için 3 gece, 4 gün konaklayacaklar. Ondan sonra da ülkelerine dönecekler. Bu sene turist yoğunluğu çok iyiydi. Memnun kalan bazı aileler, yılda 2-3 kez geldi. Buranın yemekleri onlar için çok uygun. Buraya gelenler, alışverişe geliyor. Bir yandan da eğleniyorlar. Onun için her zaman şunu diyoruz; İranlılar bizdendir. Onlar bize, biz onlara alıştık." dedi. İranlı turistler de gündüz alışveriş, akşamları da doyasına eğlendiklerini, Van'a gelmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Yeni yıla sağlıklı girmek için, uzmanlardan uyarılar geliyor Haber

Yeni yıla sağlıklı girmek için, uzmanlardan uyarılar geliyor

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canlı, özenle hazırlanmış yılbaşı sofralarındaki sınırsız yiyecek ve içecek tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, yeni yıla sağlıklı girmek için önerilerde bulundu. Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canlı, yılbaşı gecesinde doğru beslenmenin önemini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu: "Yeni yılda sağlığımız için önce beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Yılbaşı akşamı kutlaması sırasında ne kadar yenildiği kadar, nelerin yenildiği de çok önemlidir. Yılbaşı sofrasında fazla yemek yiyebilmek için gün içerisinde öğün atlamak, fazla besin tüketiminden sonra gazlı içecek veya maden suyu içerek hazımsızlığın önlenebileceğini düşünmek, yapılan yanlış davranışlardan sadece birkaçıdır. Temel kural azar azar ve sık yemektir. Yılbaşı veya diğer özel günler için düzenlenen yemeğe, zeytinyağlılar gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı ve yarım porsiyon yiyerek sürdürülmelidir. Meze olarak yağ oranı düşük olan haydari, acılı ezme, yaprak sarma veya biber dolma, barbunya veya fasulye pilaki, patlıcan ezme gibi mezeler tercih edilmelidir. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek besinlere sofrada mutlaka yer verilmeli, yemek mümkün olduğu kadar yavaş ve uzun zaman dilimine yayılarak yenmelidir.” Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin sofraları, yılbaşı ve diğer özel günlerde daha dikkatli olarak hazırlanması gerektiğine dikkat çeken ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canlı, “Kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka diyetlerini sürdürmesi ve gerekirse diyetisyenlerine danışıp ek besin almaları gerekmektedir. Aşırı gıda alımı sonucu ortaya çıkan mide gerginliği, tansiyonun yükselmesine, kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açabilir, yılbaşı akşamı yemeğinde de diğer günlerde olduğu gibi işin sırrı öğün düzenine dikkat etmektir. Düzenli beslenme her zaman çok önemlidir. Kahvaltı atlanmadan, hafif bir öğle ve akşam yemeği olacak şekilde üç öğünde beslenilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açacağı için mümkün olduğu kadar yağsız ve az çeşit besin tüketilmelidir. Yemekten önce 45-60 dakika yürüyüş yaparak metabolizma hareketlendirmeli ve yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturmamak adına, 1 - 2 saat öncesinde yoğurt, salata, meyve, çorba ve ekmek gibi düşük enerjili besinler tüketilmelidir. Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmak yemek miktarının artmasına neden olacağı için yemek bitiminde sofradan kalkmalı ve özellikle yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalıdır. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

İstanbullu, yılbaşı alışverişini yine  Eminönü'nden yaptı Haber

İstanbullu, yılbaşı alışverişini yine Eminönü'nden yaptı

Yılbaşına son bir gün kala Eminönü’nde alışveriş yoğunluğu devam ediyor. Eminönü esnafı, vatandaşın kuruyemiş gibi ürünlere talep gösterdiğini belirtirken, vatandaşlar ise genelde lokum, kuruyemiş ve sucuk çeşitlerine yöneliyor. Yılbaşı alışverişinin vazgeçilmez yerlerinden olan Eminönü’nde yılbaşı yoğunluğu yaşanıyor. Yılbaşı gecesini evde geçirmek isteyen vatandaşlar tercihini lokum, kuruyemiş ve sucuk gibi ürünlerden yana kullanıyor. Eminönü esnafı ise yılbaşı nedeniyle satışlarda artış olduğunu söylüyor. Eminönü’ndeki yaşanan yoğunluk yılbaşı gününe kadar süreceği belirtiliyor. “Yılbaşının son günü yoğunluk daha da artacaktır” Yılbaşı yoğunluğunun başladığını belirten Eminönü esnafı Mahmut Yıldız, “Satışlarımız normal güne göre arttı. Vatandaşlar genelde kuruyemiş çeşitlerine yöneliyor, bunların içinde fındık, Antep fıstığı, kaju, ceviz, lokum ve sucuk çeşitlerinden alıyor. Fiyatlarımız iki ay önceyle aynı. Fındık 270 TL, Badem 410 TL, ceviz 340 TL gibi fiyatlarla satıyoruz. Eminönü yarın büyük ihtimalle daha yoğun olacak. Yılbaşını yurt dışında kutlayacak olan turistler buradan alışveriş yapıp yurt dışına götürüyorlar. Yeni yılda herkese sağlık huzur mutluluk diliyorum” şeklinde konuştu. “Eminönü’ne kuruyemiş almaya geldik” Yurt dışından yılbaşı için alışverişe geldiğini belirten vatandaş Bahadır Özaynacı, “Normalde yılbaşı için gelmiyorum ama bu sene denk geldi. Eminönü çok yoğun bizlerde kuruyemiş almaya geldik. Ailemiz ile beraber birlikte gireceğiz yılbaşına. Herkese yeni yılda sağlık, mutluluk, huzur diliyorum” dedi. Yılbaşı alışverişine geldiğini belirten vatandaş Havva Yar, “Kuruyemiş, hediyelik eşya, kahvaltılık gibi ürünler almaya geldik. Bu sene biraz fiyatlar yüksek. Daha tam alışverişimiz bitmedi biraz daha gezip alışverişi tamamlayacağız” diye konuştu.

Yılbaşını evde geçirecekler için sağlıklı yemek önerisi Haber

Yılbaşını evde geçirecekler için sağlıklı yemek önerisi

Pandemiyle birlikte son yıllarda yılbaşını evde geçirme alışkanlığı giderek artarken, yeni yıla girerken evlerde ise yılbaşı sofrası telaşı başladı. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, yılbaşı için hem ekonomik hem sağlıklı hem de lezzetli bir masa kurmanın tüyolarını verdi. Yılbaşı günü, sabah ve öğle öğünlerinin atlanmaması gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, "Yılbaşı menüsünü hazırlarken yiyecekleri buharda, ızgarada veya fırında pişirin. Derin yağda kızartmaktan kaçının. Kırmızı et yerine, bol yeşillikli bir salata, ana yemek olarak ise hindi veya tavuk gibi beyaz et tercih edilmeli" dedi. Yılbaşı günü sabah ve öğle öğünlerinin atlanmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Seda Genç, "Yılbaşı gecesini ister evde, ister dışarıda geçirin her durumda çeşit çeşit mezeler, ana yemek, tatlılar ve kuru yemişler konusunda kendimizi sınırlamak çok zordur. Bu sebeple yılbaşı günü sofraya aç oturulmamalıdır. Yılbaşı menüsü hazırlarken yiyecekler, buharda pişirilebilir, fırınlanabilir ya da ızgarada hazırlanabilir. Yiyecekleri mümkün olduğunca derin yağda kızartmaktan kaçınmalıyız. Yılbaşı menüsünde bol yeşillik içeren bir salata ve ana yemek olarak da kırmızı et yerine hindi, tavuk ve balık gibi beyaz etler tercih edilebilir. Buharda pişmiş sebzeler etin yanında garnitür olarak yenilebilir. Tatlı tercihi ise hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlılar daha iyi bir tercih olarak dikkat çekiyor. Yavaş yemeye, iyi çiğnemeye ve yemeğin tadına odaklanmamız gerekir. Ayrıca yemek yerken konuşmak, yemeği daha yavaş tempoda yemeyi ve beyne doygunluk sinyallerinin gitmesini sağlar" diye konuştu. Hindi pişirmenin püf noktaları Öte yandan yeni yıla sayılı saatler kala Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitmen şefleri, hindi pişirmenin ve yanında tüketilebilecek lezzetlerin püf noktalarını şöyle paylaştı: "Hindinin direkt tepsiye temas etmesini engellemek için altına bir yükselti koyulmalı. Hindiye içeriden lezzet katmak için hindinin içini sarımsak, limon dilimleri (isteğe bağlı) ve taze baharat dallarıyla (kekik, biberiye vb.) doldurabilir. Bacakları birbirine bağlanmalı ve kanatların yayılmasını önlemek için kanatları sırtının altına yerleştirilmeli. Rezistans fırının üstündeyse veya küçük bir fırınınız varsa yanmasını engellemek için pişirmenin ilk yarısında kanat uçları folyoya sarılmalı. Fırınlamadan önce, hindinin sulu kalmasına yardımcı olmak için hindinin göğsündeki deriyi hafifçe kaldırarak deriyle et arasına taze baharatlı sarımsaklı tereyağı sürülmeli. Aynı yağ derinin üzerine de sürülmeli, bu durum daha güzel kızarmasına yardımcı olacaktır. Hindiyi göğüs tarafı aşağı gelecek şekilde üstü açık olarak fanlı fırınlar için 200 derecede standart fırınlar için 220 derecede 30 dakika fırınlanmalı. Hindiyi bir maşa, temiz bir kurulama bezi veya fırın eldiveni ile ters çevirin (göğüs tarafı yukarıya gelecek şekilde) ve tava suyuyla yağlayın. Isıyı 165 dereceye (standart fırınlar için 150 derece) alın ve üzeri açık olarak 1 saat daha kızartılmalı. Hindi tekrar tereyağı ile fırçalanmalı ve 30 dakika daha kızartılmalı. Tekrar yağlandıktan sonra hindinin boyutuna bağlı olarak yaklaşık 30 dakika daha pişirmeye devam edilmeli."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.