Hava Durumu

#Yılbaşı Yemekleri

TOURISMJOURNAL - Yılbaşı Yemekleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yılbaşı Yemekleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Evde yılbaşı kutlamasının baş yiyeceği: KURUYEMİŞ Haber

Evde yılbaşı kutlamasının baş yiyeceği: KURUYEMİŞ

Yeni yıla evlerinde geçirecek olanlar kuruyemişçilere akın etti. Bu yıl da yeni yıla evlerinde girmek isteyen vatandaşların uğrak noktası kuruyemişçiler oldu. 70 lira ile 400 lira arasında değişen kuruyemiş fiyatları yılbaşı sofrasında bu yılda yerini alıyor. “Her vatandaşın bütçesine göre ürün bulunuyor” Uzun yıllardır kuruyemiş dükkanı işleten Yafez Ünsal, “Yeni bir yıla giriyoruz ister istemez bunun bir heyecanı var. Eski bir yılı geride bırakıyoruz sevinciyle üzüntüsüyle halkımızda bunu kutlamak için kuruyemiş olmazsa olmazı. Kuruyemiş çeşitleri 70 liradan başlayıp 400 liraya kadar var. Karışık çeşitlerimiz var lüks, özel, ekonomik fiyatlarda ona göre değişiyor. Her vatandaşın bütçesine göre ürün bulunuyor. Kahveye yılbaşı özelinde bir rağbet oluyor. Şekerde de renkli, özel üretim, damla sakızlı, kahveli gibi masaya süs olarak da konulabilen çeşitlerde de hareketlilik oluyor. Önce ülkemize ve İslam alemine yeni yılın mutluluk huzur getirmesini diliyorum” dedi. “Yılbaşı klasiği, onsuz olmaz” Kuruyemiş dükkanından yılbaşı alışverişi yapan Okşan Kılıç, “Karışık kuruyemiş aldım. Ülkemize ve milletimize sağlıklı sıhhatli yeni bir yıl olsun. Kuruyemiş bir klasik zaten yılbaşı klasiği, onsuz olmaz. Bizde kendi çapımızda aldık yiyeceklerimizi programımızı yaptık, menümüzü oluşturduk kuruyemişsiz olmaz” diye ifade etti.

Yeni yıla sağlıklı girmek için, uzmanlardan uyarılar geliyor Haber

Yeni yıla sağlıklı girmek için, uzmanlardan uyarılar geliyor

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canlı, özenle hazırlanmış yılbaşı sofralarındaki sınırsız yiyecek ve içecek tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, yeni yıla sağlıklı girmek için önerilerde bulundu. Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canlı, yılbaşı gecesinde doğru beslenmenin önemini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu: "Yeni yılda sağlığımız için önce beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Yılbaşı akşamı kutlaması sırasında ne kadar yenildiği kadar, nelerin yenildiği de çok önemlidir. Yılbaşı sofrasında fazla yemek yiyebilmek için gün içerisinde öğün atlamak, fazla besin tüketiminden sonra gazlı içecek veya maden suyu içerek hazımsızlığın önlenebileceğini düşünmek, yapılan yanlış davranışlardan sadece birkaçıdır. Temel kural azar azar ve sık yemektir. Yılbaşı veya diğer özel günler için düzenlenen yemeğe, zeytinyağlılar gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı ve yarım porsiyon yiyerek sürdürülmelidir. Meze olarak yağ oranı düşük olan haydari, acılı ezme, yaprak sarma veya biber dolma, barbunya veya fasulye pilaki, patlıcan ezme gibi mezeler tercih edilmelidir. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek besinlere sofrada mutlaka yer verilmeli, yemek mümkün olduğu kadar yavaş ve uzun zaman dilimine yayılarak yenmelidir.” Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin sofraları, yılbaşı ve diğer özel günlerde daha dikkatli olarak hazırlanması gerektiğine dikkat çeken ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canlı, “Kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka diyetlerini sürdürmesi ve gerekirse diyetisyenlerine danışıp ek besin almaları gerekmektedir. Aşırı gıda alımı sonucu ortaya çıkan mide gerginliği, tansiyonun yükselmesine, kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açabilir, yılbaşı akşamı yemeğinde de diğer günlerde olduğu gibi işin sırrı öğün düzenine dikkat etmektir. Düzenli beslenme her zaman çok önemlidir. Kahvaltı atlanmadan, hafif bir öğle ve akşam yemeği olacak şekilde üç öğünde beslenilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açacağı için mümkün olduğu kadar yağsız ve az çeşit besin tüketilmelidir. Yemekten önce 45-60 dakika yürüyüş yaparak metabolizma hareketlendirmeli ve yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturmamak adına, 1 - 2 saat öncesinde yoğurt, salata, meyve, çorba ve ekmek gibi düşük enerjili besinler tüketilmelidir. Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmak yemek miktarının artmasına neden olacağı için yemek bitiminde sofradan kalkmalı ve özellikle yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalıdır. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

Yılbaşını evde geçirecekler için sağlıklı yemek önerisi Haber

Yılbaşını evde geçirecekler için sağlıklı yemek önerisi

Pandemiyle birlikte son yıllarda yılbaşını evde geçirme alışkanlığı giderek artarken, yeni yıla girerken evlerde ise yılbaşı sofrası telaşı başladı. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, yılbaşı için hem ekonomik hem sağlıklı hem de lezzetli bir masa kurmanın tüyolarını verdi. Yılbaşı günü, sabah ve öğle öğünlerinin atlanmaması gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, "Yılbaşı menüsünü hazırlarken yiyecekleri buharda, ızgarada veya fırında pişirin. Derin yağda kızartmaktan kaçının. Kırmızı et yerine, bol yeşillikli bir salata, ana yemek olarak ise hindi veya tavuk gibi beyaz et tercih edilmeli" dedi. Yılbaşı günü sabah ve öğle öğünlerinin atlanmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Seda Genç, "Yılbaşı gecesini ister evde, ister dışarıda geçirin her durumda çeşit çeşit mezeler, ana yemek, tatlılar ve kuru yemişler konusunda kendimizi sınırlamak çok zordur. Bu sebeple yılbaşı günü sofraya aç oturulmamalıdır. Yılbaşı menüsü hazırlarken yiyecekler, buharda pişirilebilir, fırınlanabilir ya da ızgarada hazırlanabilir. Yiyecekleri mümkün olduğunca derin yağda kızartmaktan kaçınmalıyız. Yılbaşı menüsünde bol yeşillik içeren bir salata ve ana yemek olarak da kırmızı et yerine hindi, tavuk ve balık gibi beyaz etler tercih edilebilir. Buharda pişmiş sebzeler etin yanında garnitür olarak yenilebilir. Tatlı tercihi ise hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlılar daha iyi bir tercih olarak dikkat çekiyor. Yavaş yemeye, iyi çiğnemeye ve yemeğin tadına odaklanmamız gerekir. Ayrıca yemek yerken konuşmak, yemeği daha yavaş tempoda yemeyi ve beyne doygunluk sinyallerinin gitmesini sağlar" diye konuştu. Hindi pişirmenin püf noktaları Öte yandan yeni yıla sayılı saatler kala Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitmen şefleri, hindi pişirmenin ve yanında tüketilebilecek lezzetlerin püf noktalarını şöyle paylaştı: "Hindinin direkt tepsiye temas etmesini engellemek için altına bir yükselti koyulmalı. Hindiye içeriden lezzet katmak için hindinin içini sarımsak, limon dilimleri (isteğe bağlı) ve taze baharat dallarıyla (kekik, biberiye vb.) doldurabilir. Bacakları birbirine bağlanmalı ve kanatların yayılmasını önlemek için kanatları sırtının altına yerleştirilmeli. Rezistans fırının üstündeyse veya küçük bir fırınınız varsa yanmasını engellemek için pişirmenin ilk yarısında kanat uçları folyoya sarılmalı. Fırınlamadan önce, hindinin sulu kalmasına yardımcı olmak için hindinin göğsündeki deriyi hafifçe kaldırarak deriyle et arasına taze baharatlı sarımsaklı tereyağı sürülmeli. Aynı yağ derinin üzerine de sürülmeli, bu durum daha güzel kızarmasına yardımcı olacaktır. Hindiyi göğüs tarafı aşağı gelecek şekilde üstü açık olarak fanlı fırınlar için 200 derecede standart fırınlar için 220 derecede 30 dakika fırınlanmalı. Hindiyi bir maşa, temiz bir kurulama bezi veya fırın eldiveni ile ters çevirin (göğüs tarafı yukarıya gelecek şekilde) ve tava suyuyla yağlayın. Isıyı 165 dereceye (standart fırınlar için 150 derece) alın ve üzeri açık olarak 1 saat daha kızartılmalı. Hindi tekrar tereyağı ile fırçalanmalı ve 30 dakika daha kızartılmalı. Tekrar yağlandıktan sonra hindinin boyutuna bağlı olarak yaklaşık 30 dakika daha pişirmeye devam edilmeli."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.