Hava Durumu

#Yöresel Lezzetleri

TOURISMJOURNAL - Yöresel Lezzetleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yöresel Lezzetleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zonguldak'ın Lezzet Dünyası Haber

Zonguldak'ın Lezzet Dünyası

Erikli Kurufasulye: Zonguldak'ın bir benzersiz lezzeti olan erikli kurufasulye, taze eriklerle zenginleştirilmiş kuru fasulyesiyle resmen enfes bir birliktelik sunuyor. Hamsi Tava: Karadeniz'in bereketli sularından çıkan taze hamsi, özel bir tavada kızartıldıktan sonra yanında limonuyla sofraları süslüyor. Bostan Mantarı Çorbası: Zonguldak'ın ormanlarında yetişen leziz bostan mantarlarıyla hazırlanan bu enfes çorba, doğanın tazeliğini adeta sofralara taşıyor. Kara Lahana Sarması: Zonguldak mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan kara lahana sarması, özel enfes iç harcıyla damakları şenlendiriyor. Limonla tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir. Gömleksiz Pilav: Zonguldak'a özgü bir pilav türü olan gömleksiz pilav, yalnızca bulgur ve pirinçle hazırlanarak, sofralara lezzet katıyor. Sinop Mantarı Güveç: Zonguldak'ın komşusu Sinop'un meşhur mantarı, güveçte pişirilerek muhteşem bir aroma sunuyor. Hamsikoli: Karadeniz'in incisi hamsiden ilham alan bu özel börek, hamurunun inceliği ve iç harcının zenginliği ile damakları şenlendiriyor. Erikli Yoğurtlu Kabak: Taze erik ve yoğurtla hazırlanan bu hafif salata, özellikle yaz aylarında gayet serinletici bir alternatif. Karalahana Turşusu: Zonguldak'ın kışa hazırlık lezzetlerinden biri olan leziz karalahana turşusu, yöresel baharatlarla da birleşince muhteşem ferahlıkta bir tat sunuyor. Dut Kurusu Pilavı: Zonguldak'ın kendine özgü tatlarından bir diğeri de Dut Kurusu Pilavı. Dut kurusu, pirinç ve baharatlarla buluşarak damaklarımıza tatlı bir sürpriz sunuyor. Kuymak: Mısır unu ve peynirin muhteşem uyumuyla hazırlanan Kuymak'ın, Zonguldak'ın yöresel mutfağında özel bir yeri var. Yumuşak dokusuyla resmen damakları şımartan bu yemeği, mutlaka tatmalısınız.

Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri, 13 Lezzet Bombası Haber

Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri, 13 Lezzet Bombası

Çeşme’nin yöresel lezzetleri denince akla birbirinden lezzetli zeytinyağlılar, meşhur rakı balık sofraları ve damla sakızlı tatlar geliyor… Yaz aylarında yüksek sıcaklıklarla başa çıkarken ağır yemeklerden uzak durmak isteyenlere, Çeşme mutfağı damakları şenlendirecek hafif ve muazzam lezzetler vaat ediyor. Sizler için derlediğimiz listede, bu güzeller güzeli ilçeyi ziyaret edip de denemeden dönmemeniz gereken lezzetleri sıraladık.. Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri Zeytinyağlılar 1- Deniz Börülcesi Çeşme’nin hatta ve hatta Ege mutfağının vazgeçilmez zeytinyağlılarının başında gelen deniz börülcesi, denizin gel git yaptığı kıyılarda yetişen ve yüksek besin değerini denizden alan bir ot çeşidi. Haşlandıktan sonra zeytinyağı, nar ekşisi, sirke ve çeşitli baharatlarla tatlandırılarak servis ediliyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten… Bir akşam yemeğinde meze olarak sipariş edebilirsiniz. 2- Isırgan Otu Uzun yıllardır sağlık açısından da oldukça faydalı bir bitki olarak gösterilen ısırgan otu, çeşit çeşit yorumlarla pişirilen lezzetli bir zeytinyağlı… Çorbası, mezesi ve yemeği derken halk arasında bir tür ilaç olarak bilinen ısırgan otunu Çeşme’de denemenizi tavsiye ederiz. 3- Kenger Çeşme’nin yöresel lezzetleri arasında ön plana çıkan ot yemeklerinden, kuzu etli versiyonunu deneyebileceğiniz kenger yemeği, tam bir sağlık bombası. Ege bölgesine ait özel otlardan biri olan kengerin ayıklanması ne kadar zahmetli olsa da, zeytinyağı ile birlikte pişirilince bir de kuzu eti eklenince tadından yenmiyor. Üstelik her derde deva olduğu söyleniyor… 4- Arapsaçı Çeşme’nin leziz zeytinyağlılarından biri de arap saçı otundan yapılan bu lezzetli yemek. Taze soğan ve sıcak su ile haşlanan ot; limon, zeytinyağı ve bir kaşık unla lezzetlendirilince tadından yenmiyor. 5- Kuşkonmaz Ege’nin mucizevi otu kuşkonmaz ile yapılan yemekler bir hayli fazla… Özellikle Çeşme’de balık masalarının vazgeçilmez mezelerinden biri olan kuşkonmaz haşlama, denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetlerden bir diğeri. Balık 6- Rakı Balık ‘’ Denizden babam çıksa yerim! ‘’ mantalitesinde olanlar için Çeşme’nin rakı balık sofraları, lezzetli mi lezzetli bir akşam yemeği garanti ediyor. Birbiri ardına dizilmiş restoranlarda, denize sıfır konumda, mehtap eşliğinde muhteşem ikili tazecik balık ve  halis muhlis Türk rakısının tadına bakmanın tam zamanı. Hamur İşi Lezzetler 7- Kumru İzmir’in simgesi kumru, Çeşme’nin pek çok restoranın da itinayla hazırlanıyor. Hangi otelde konaklıyor olursanız olun bir öğle yemeğini Çeşme’deki kumruculardan birinde yemenizi şiddetle tavsiye ederiz. İzmir’in bu güzel beldesine gidip de leziz kumrunun tadına bakmadan dönmek olmaz! 8- Boyoz Çeşme’de sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi boyoz, merkezde yer alan çoğu fırında her sabah taze çıkıyor. Sıcacık ve yumuşacık boyozun tadına bir kez bakan yerli yabancı turistler ise müdavimi oluyor. Tatil dönüşü evinize boyozlardan alıp, kendi yöntemlerinizle ısıtarak da tüketmeye devam edebilirsiniz. 9- Gevrek İzmirliler’in simide gevrek dediğini bilmeyen yoktur. Çeşme’de deniz keyfi yaparken yanınızdan geçen satıcılardan alabileceğiniz ya da sabahın ilk saatlerinde belde fırınlarından tazecik temin edebileceğiniz, çıtır çıtır taş fırın gevreğinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz. 10- Lokma Ege’nin popüler tatlılarından düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmezi lokma tatlısı, Çeşme’de de yok satan lezzetlerden biri. Çıtır çıtır lokma hamurunun yağda kızartılması ve şerbetlenmesiyle ortaya çıkan bu lezzet topları, tatlıyla arası iyi olanlar için önerebileceğimiz lezzetlerden. Damla Sakızlı Lezzetler 11- Sakız Reçeli Çeşme’de sakız ağaçları bir hayli fazla… Beldeye gidip de damla sakızından yapılmış lezzetleri denemeden dönmek olmaz. Pek çok kişinin Çeşme tatili sırasında tanıştığı sakız reçeli, bölgede kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi eşsiz bir lezzet. Mutlaka deneyin! 12- Sakızlı Dondurma Yaz akşamlarının vazgeçilmezi dondurmayı, bir de Çeşme’de denemenizi tavsiye ederiz. Belde sokaklarında pek çok dükkandan temin edebileceğiniz dondurma çeşitleri arasında öyle biri var ki parmak ısırtan cinsten. Elbette ki Çeşme’ye has damla sakızlı dondurma… Damaklarda çok geç kaybolan bir lezzet şöleni yaratan sakızlı dondurmayı mutlaka deneyin! 13- Sakızlı Türk Kahvesi Gündüz denizin yorgunluğunu okkalı bir kahveyle atmak isteyenler için Çeşme’nin sakızlı Türk kahvesi mutlaka denenmeli! Bölgede özel üretim ile nam salmış, damla sakızlı Türk kahvesi hem yorgunluğunuzu alacak hem de hoş aromasıyla uzun yıllar hafızalarınıza kazınacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.