Hava Durumu

#Yöresel Ürün

TOURISMJOURNAL - Yöresel Ürün haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yöresel Ürün haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bitlis’in Yaşayan İnsan Hazinesi: Baston Ustası Cumali Birol Haber

Bitlis’in Yaşayan İnsan Hazinesi: Baston Ustası Cumali Birol

BİTLİS (İHA) - Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, üçüncü kuşak baston ustası olarak mesleğini sürdüren Cumali Birol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü aldı. SANATA HAYAT VEREN USTA Cumali Birol, sabahın erken saatlerinde başladığı çalışmalarında, yaşlı ve verimden düşmüş ceviz ağaçlarını işleyerek baston yapımında kullanıyor. Manda, sığır ve koç boynuzundan elde ettiği materyallerle bastonlarına şekil veren Birol, eserlerini zümrüt, yakut, sedef ve ebruli taşlarla süsleyip Osmanlı tuğrası ve ay yıldız gibi motiflerle bezeyerek sanata dönüştürüyor. Atölyesinde hummalı bir şekilde çalışırken, aynı zamanda Bitlis yöresine ait türküler söyleyerek geçmişi yaşatıyor. ULUSLARARASI TANITIMDA ÖNCÜ El emeği bastonlarını yurt içi ve yurt dışındaki organizasyonlarda sergileyen Birol, sadece mesleğini değil, aynı zamanda Bitlis’in kültürel mirasını da tanıtıyor. Bu çalışmalarıyla bölgenin turizm ve kültürel tanıtımına önemli katkılar sağlıyor. CUMHURBAŞKANINDAN ANLAMLI ÖDÜL Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödül alan Birol, mesleğini severek yaptığını ifade ederek, "‘Yaşayan İnsan Hazinesi' ödül töreni Ankara'ya çağrıldım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu ödüle layık görüldüğüm için kendisine şükranlarımı sunarım" dedi.

Mardin'in yöresel ürünü 'kara nohut' tescillendi Haber

Mardin'in yöresel ürünü 'kara nohut' tescillendi

Mardin'e özgü olan ve 1100 yıllık tarihe sahip yöresel ürün 'kara nohut' coğrafi işaret alarak tescillendi. Anıtlı Meryem Ana Süryani Manastırı ve Kiliseleri Derneği ve Mardin Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen proje sonucu Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi. Turizm şehri Mardin’in yöresel ürünü Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi. Kara nohut yemeğinin tarifini veren Şef Zelal Türk, "Bölgemizde olan kara nohut yüzyıllardır bu topraklarda yetişen fakat bilmediği bir üründür. Kimse bilmiyor daha yeni yeni bunun farkına varıyoruz. Kendi değerlerimizin zenginliklerimizin yeni yeni farkına vardık. Kara nohut bizim tarihimizde 2 bin yıllık tarihi olan bir ürün. Bugün tescillenmiş olması bizim için büyük bir gururdur. Bu yemek bildiğimiz sulu nohut gibi yapılıyor fakat biraz daha fazla suda kalması gerekir. Bir gece önceden suda kalması gerekiyor. Çok özel bir nohuttur ve vitamin değerleri yüksektir. İçinde omega 3-6 bulunur, besin değeri çok yüksek ve bol enerji verir" şeklinde konuştu. Tescillenmesinin gurur olduğunu söyleyen Türk, "Tescillendiği için çok mutluyum. Bu bölge insanı için ve bölgemize ayrı bir katkısı olacaktır. Bizim bölgede böyle bir ürünün yetişmesi ayrı bir zenginliktir. Bu lezzeti bütün dünyaya yaymak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Pişirme aşamasından bahseden Türk, “Kuru soğanımızı kavurorsunuz tabii bir gün önceden nohutları suya bastırıyoruz. Sabah kalkınca onu birkaç kere temiz suyla yıkarız. Biraz salça biraz baharat ile eti ekleyip kavuruyoruz. Üzerine nohutunu döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynaması 60 dakika sürüyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.