Hava Durumu

#Yugoslavya

TOURISMJOURNAL - Yugoslavya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yugoslavya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Belgrad’ın İkonik Hotel Jugoslavija’sının Akıbeti Belirsiz Haber

Belgrad’ın İkonik Hotel Jugoslavija’sının Akıbeti Belirsiz

1960’larda modernist mimarinin önde gelen örneklerinden biri olarak inşa edilen Hotel Jugoslavija, yıllar içinde dünya liderlerinden sanatçılara kadar pek çok ünlü ismi ağırladı. Kraliçe II. Elizabeth, ABD Başkanları Richard Nixon ve Jimmy Carter, astronot Neil Armstrong, Belçika ve Hollanda kraliyet aileleri, otelin misafir listesinde yer aldı. O dönem beş yıldızlı lüks otel olarak tanınan yapı, 40.000 Swarovski kristali ve 5.000 ampulden oluşan devasa avizesiyle görkemini taçlandırdı. Ancak otelin çehresi, 1999 yılında NATO’nun eski Yugoslavya’ya düzenlediği hava saldırıları sırasında aldığı hasarla değişti. Bu süreçte otelin bazı bölümleri onarıldı ve sınırlı hizmet vermeye devam etti. Günümüzde otelin yılların yıprattığı beyaz cephesi soluk, duvarları grafitilerle dolu, içeride ise kırık mobilyalar ve döküntülerle çevrili bir manzara hâkim. Güncel bilgilere göre, otelin yıkılarak yerine 150 metre yüksekliğinde iki kule inşa edilmesi gündemde. Yatırımcılar, bu yeni projede lüks bir otel, ofisler ve özel daireler inşa etmeyi planlıyor. Yatırımcıların sözcüsü Zivorad Vasic, bu değişikliğin iki temel nedeni olduğunu belirtti. Bir sebebin 1999’daki 78 gün süren bombalamaların otelin yapısını tahrip etmesi, bir diğerinin ise konaklama sektöründeki radikal dönüşüm olduğunu açıkladı. Otellerin tasarımının geçmişe göre tamamen farklı olduğunu hatırlatan Vasic, modern beklentilere uygun bir yapı tasarlamak istediklerini ifade etti. PROJEYLE İLGİLİ KARŞIT GÖRÜŞLER Ancak bu planlar, yerel halk ve otelin tarihî değerine sahip çıkan kesimler arasında ciddi tartışmalara neden oldu. Yatırımcıların oteli yıkma kararına karşı çıkan mimar ve turist rehberi Matija Zlatanovic, "Belgrad’ın kuleleşmesi ve her yere devasa yüksek binaların dikilmesi eğiliminin bir parçası" diyerek, bu değişimin bölgedeki mahalleler üzerinde yaratacağı etkiye dikkat çekti. Otelin bulunduğu Yeni Belgrad bölgesindeki mahalle sakinleri, yeni projelere karşı protestolar düzenliyor. Her hafta bir araya gelen protestocular, otelin yıkımına karşı gerekirse bedenleriyle direneceklerini söylüyor. Protestolardan birine katılan Svetlana Gojun, Hotel Jugoslavija’nın ülke tarihinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Aktörlerden müzisyenlere, politikacılardan yazarlara kadar dünyanın yarısı bu otele geldi. Herkesin bu otelle bir bağı var, bütün dünya bu oteli biliyor. Şimdi böyle bir şeyin yok olmasına izin mi vereceğiz?" dedi. Hotel Jugoslavija’nın korunması gerektiğini savunanların yanı sıra, otelin yerine modern bir yapının inşa edilmesini savunanlar da var. Bu kesimler, Belgrad’ın büyüme trendine ayak uydurması gerektiğini düşünüyor. Ancak tarihi bir sembol olan bu yapının yıkılması, Belgrad’ın kültürel mirasının bir parçasını kaybetmesi anlamına gelebilir.

Dünya, Haber

Dünya, "Kanayan Göz Virüsü" Alarmıyla Tetikte

Halk sağlığı yetkilileri, ölümcül "kanayan göz virüsü" olarak bilinen Marburg virüsü nedeniyle teyakkuzda. Ruanda Sağlık Bakanlığı'na göre, 29 Kasım itibarıyla salgında en az 66 kişi enfekte oldu, 15 kişi ise hayatını kaybetti. Sıklıkla ölümcül olan ve Ebola virüsüyle yakın akrabalığı bulunan Marburg, vücut genelinde ciddi kanamalara neden oluyor. Virüs, enfekte olan kişilerin kan damarlarına zarar vererek gözler de dahil olmak üzere çeşitli açıklıklardan kanamaya yol açıyor. Beş güne kadar süren yüksek ateşin ardından kan damarlarında hasar başlıyor. Bu durum, iç kanamalar, kafa karışıklığı ve saldırganlık gibi psikolojik belirtiler ile burun, diş eti, göz, ağız ve kulaklardan sürekli kanamalar şeklinde kendini gösteriyor. DSÖ'DEN SEYAHAT UYARISI Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekim ayında Ruanda'ya yönelik tüm seyahatler için uyarıda bulundu. İngiltere'nin halk sağlığı kurumu da ziyaretçileri, cenaze törenlerine katılmaktan ve vahşi hayvanlarla temastan kaçınmaları konusunda bilgilendirdi. Uzmanlara göre, Marburg virüsü, küresel sağlık endişesi yaratan birçok virüsten yalnızca biri. Son günlerde İngiltere ve Kaliforniya'da maymun çiçeği virüsü vakalarının da görülmesi, küresel salgın tehlikesine yeniden dikkat çekiyor. MARBURG (KANAYAN GÖZ) VİRÜSÜ NEDİR? Marburg virüsü ilk kez 1967 yılında Almanya’nın Marburg ve Frankfurt şehirleri ile o dönemdeki Yugoslavya’nın başkenti Belgrad’da tanımlandı. Ölümcül Ebola virüsünü de içeren filovirüs ailesine mensup olan bu virüs, klinik belirtiler açısından Ebola ile neredeyse ayırt edilemez bir yapıda oluyor. Virüs genellikle meyve yarasaları aracılığıyla insanlara bulaşıyor ve enfeksiyon, 21 güne kadar semptom göstermeden vücutta kuluçkalanabiliyor. YÜZDE 62 ÖLÜM ORANI Tedavi edilmediği takdirde virüsün ölüm oranı yaklaşık yüzde 62 olarak tahmin ediliyor. Spesifik bir antiviral tedavi henüz bulunmamakla birlikte, araştırılmakta olan potansiyel bir aşı mevcut. Virüsün ölümcül etkileri, küresel sağlık uzmanlarının dikkatini bu salgına yönlendirmiş durumda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.