Hava Durumu

#Yurtdışında Eğitim

TOURISMJOURNAL - Yurtdışında Eğitim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yurtdışında Eğitim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hakan Fidan: Haber

Hakan Fidan: "Schengen Vizesindeki Gecikmenin Sebebi Politik"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Schengen vizesi başvurularındaki gecikmelerin nedenlerini açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Bakan Fidan, Schengen vizesine ilişkin geçmiş yıllara ait başvuru ve ret oranlarıyla ilgili verileri paylaştı. GEÇMİŞ YILLARA AİT RET ORANLARI 2014 yılında Türkiye'nin Schengen başvurularındaki ret oranının %4,4 olduğunu belirten Fidan, bu oranın yıllar içinde artış gösterdiğini söyledi. Örneğin, 2021 yılında Türkiye için bu oran %16,9’a yükselirken, tüm dünya için %13,4 olarak gerçekleşti. 2022 yılında ise Türkiye’de ret oranı %15,7, dünya genelinde %17,9 olarak kaydedildi. 2023 yılına ait verilerin ise henüz açıklanmadığını ifade etti. SCHENGEN SÜRECİ NEDEN UZUYOR? Bakan Fidan, "2019'da 906 bin vatandaşımız başvuruda bulunuyor. 2021'de pandemi var, 271 bine düşüyor. 2022'de 770 bin. 2023'te 1 milyon 55 bin kişi. 2024'te bunun daha fazla olacağını düşünüyoruz. Vize başvurumuz yüzde 36 artmasına karşın, ret oranı binde 4 oranında artmıştır. Başvuru 278 bin 476 kişi, ret 48 bin 638 kişi artmış" diyerek başvuru sayılarını paylaştı. Schengen vizesi değerlendirme sürecindeki gecikmelerin iki temel nedeni olduğunu belirten Fidan, vize işlemlerini yürüten kadronun artan başvuru talebine karşı yetersiz kaldığını söyledi. Buna ek olarak, özellikle Batı ülkelerinin göçmenlere yönelik değişen politik yaklaşımları ve seçim dönemlerinde bu konunun iç siyasette önemli bir yer tutması nedeniyle problem yaşandığını vurguladı. Yurt dışına gitmek, öğrenim görmek ve çalışmak isteyen vatandaşların sayısının arttığını vurgulayan Bakan Fidan, Schengen vizesindeki sorunların kökten çözülmesi için vize serbestisi anlaşmasının devreye girmesinin önemine dikkat çekti.

Türk Öğrencilerin Vize Sorunu İçin İtalya'dan Açıklama Haber

Türk Öğrencilerin Vize Sorunu İçin İtalya'dan Açıklama

İtalya'da eğitim hakkı kazanmalarına rağmen vize alamayan Türk öğrencilerin durumu gündemdeki yerini korurken, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, konuyla ilgili açıklama yaptı. Tajani, vize başvurularının zaman alıcı bir süreç olduğuna dikkat çekerek, bu süreçte konsoloslukların çalışan sayısını artırmaya yönelik çaba sarf ettiklerini belirtti.   Roma'daki Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen "Dünyada İtalyan Mutfağı Haftası" etkinliğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tajani, Türk öğrencilerin eğitim hakkını kullanmalarının önünde İtalya açısından bir engel bulunmadığını ifade etti.   Tajani, İstanbul’daki İtalyan Başkonsolosluğu önünde Türk öğrenciler ve ailelerinin yaptığı protestoya atıfta bulunarak, vize taleplerinin çok yoğun olduğu durumlarda süreçlerin uzayabildiğini söyledi. Konsoloslukların talepleri mümkün olduğunca karşılamaya çalıştığını belirten Tajani, durumun Türkiye’ye özel olmadığını belirtti.   "BİZİM AÇIMIZDAN ENGEL YOK" Türk öğrencilerin İtalya’da eğitim görmek istemelerinin kendileri açısından hiçbir sorun teşkil etmediğini vurgulayan Tajani, "Birçok konsolosluk, vize talepleriyle dolup taşıyor ve kendilerinden istenileni her zaman hızlı bir şekilde yerine getiremiyor ama Türk öğrencilerin İtalya'ya gelip okumak istemeleri konusunda bizim açımızdan kesinlikle engel yok" ifadelerini kullandı.   Türk öğrencilerin 14 Kasım'da başlayan protestoları ise devam ediyor. İstanbul'da başlayan protestolar, İzmir’deki İtalyan Konsolosluğu önünde de sürüyor. Öğrenciler ve aileleri, 5 aya varan gecikmelerin eğitim haklarını sekteye uğrattığını belirterek çözüm talep ediyor.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.