Hava Durumu

#Zanaat

TOURISMJOURNAL - Zanaat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zanaat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başarılı Ney Ustasının Elinden Çıkan Neyler Dünyaya Yayılıyor Haber

Başarılı Ney Ustasının Elinden Çıkan Neyler Dünyaya Yayılıyor

HATAY (İHA) - Hatay’da yaşayan 57 yaşındaki Ney Ustası İzzet Özkan, 39 yıldır büyük özenle ürettiği neyleri yurt içi ve yurt dışındaki müzikseverlerle buluşturuyor. El emeğiyle ürettiği bu ürünlerin fiyatı bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. ALMANYA’DA BAŞLAYAN MÜZİK TUTKUSUNDAN NEY AŞKINA Antakya’nın Samandağ ilçesinde yaşayan İzzet Özkan’ın çaldığı ilk nefesli ürün, 1980 yılında Almanya’da çaldığı 7 delikli flüt oldu. Bu deneyim, üflemeli çalgılara olan ilgisini artırdı ve sonunda neye yönelmesini sağladı. Kendi neyini yapma fikriyle yola çıkan Özkan, bu alandaki yeteneğini geliştirerek, 39 yılı aşkın bir süre boyunca bu sanatı profesyonel seviyeye taşıdı. SAMANDAĞ KAMIŞI NEYİN ANA MALZEMESİ Özkan, neyin üretilme aşamasını detaylarıyla anlatarak, neyin ana malzemesinin Samandağ’a özgü bir kamış olduğunu vurguladı. Ney üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun 9 boğumluluk özelliği olduğunu belirten Özkan, "Kamışlar toplandıktan sonra 1 yıl kuruması için bekletilir. Kamışlar kuruduktan sonra ölçülerine göre ve neyin akorduna göre kamışları seçiyoruz. Seçtikten sonra kamışların kabuklarını sıyırıyoruz. Sıyırdıktan sonra ateşle düzeltiyoruz. Kamışların iç açıklarını ve perdelerini açıyoruz. Parazvane ve başparelerini taktıktan sonra ney aletine dönüşüyor" dedi. Ney çalmayı zor bulanlara da mesaj veren Özkan, "Ney zor bir müzik aleti değil. Tekniğini ve üfleme pozisyonunu bilmek gerekiyor. Herkes zor bir müzik aleti olarak bilse de aslında zor değil" ifadelerini kullandı. NEYLERE DÜNYA ÇAPINDA TALEP İzzet Özkan’ın el emeğiyle ürettiği neyler, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ilgi görüyor. "Yaptığım neyleri Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz" diyen Özkan, bu ülkelerden gelen taleplerin giderek arttığını söyledi. Yılların tecrübesiyle ürettiği bu ürünlerin fiyatları, kalite ve boyutlarına göre bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. HATAY'DAN DÜNYAYA NEY YOLCULUĞU Hatay’da yoğun talep olmasa da başta ülkedeki büyük şehirler olmak üzere yurtdışından gelen çok sayıda sipariş aldığını belirten Özkan, "Dünyanın her tarafından büyük talepler var. Neyi taleplere göre şehir dışında; İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerine gönderirken yurtdışında ise; Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı. İzzet Özkan’ın 39 yıllık emeği ve tutkusuyla ürettiği bu ürünler, Hatay’ın geleneksel el sanatlarını ve müzik kültürünü dünya çapında temsil etmeye devam ediyor.

Safranbolulu Kilit Ustasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ödül Haber

Safranbolulu Kilit Ustasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ödül

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 46 yıldır kilit ustalığı yapan Hüseyin Şahin Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödülünü aldı. Ödül töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. "İŞİMİZİ SEVEREK VE SAMİMİYETLE YAPTIK" Safranbolu’nun 228 yıllık Demirciler Arastası’nda mesleğini sürdüren 62 yaşındaki Özdemir, demirci ve çilingir ustası olarak tarihi konakların kapı kilitlerini yapıyor. Aldığı ödülle ilgili duygularını paylaşan Özdemir, "Bizim için güzel bir ödül ve bölgemiz adına da güzel bir gurur oldu. Bölgemizi orada tanıtmış olduk" dedi. ATALARIN İZLERİNİ TAŞIYAN KİLİTLER Mesleğini sürdürürken restorasyon çalışmalarında ecdadın yaptığı kapı dekorlarını aslına uygun olarak üretmeye çalıştığını söyleyen Özdemir, "Kişi ne iş yaparsa önce yaptığı işi samimi olarak sevip kabullenmeli. Başarı isterse bu şekilde yapmalı. Yani, ‘bu iş sert, bu iş soğuk' diye bir şey yok. Başarı isteyen kişi, yaptığı işi en güzel şekilde sevmelidir. Gördüğünüz gibi bizim yaptığımız iş metal işleri. Metal, bildiğiniz gibi sert bir şey ama samimiyetimizi, gönlümüzü verdik. İşimizi sevdik. Elimizdeki en sert demir hamur şeklini aldı" diyerek işine sevgisini paylaştı. "BU DUYGU TARİF EDİLEMEZ" Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödül almanın mutluluğunu tarif edemediğini belirten Özdemir, tören için çok güzel ağırlandıklarını belirtti. Ödülü aldığı an, yaptığı işin değerini daha iyi anladığını söyleyerek, böyle ödüllerin kendisini motive ettiğini ekledi. UNESCO tescilli kilit ustası Özdemir’in başarısı, hem Safranbolu’nun hem de Türk el sanatlarının tanıtımı için önemli bir değer olarak görülüyor.

Mardin'in telkâri sanatı yeniden canlandı Haber

Mardin'in telkâri sanatı yeniden canlandı

Tarihi Eski Mısır'a dayanan ve tellerin ince ince işlenerek sanata dönüştürülmesini sağlayan telkâri ustalığı Mardin’de turizmin gelişmesiyle birlikte yoğun ilgi görüyor. Gümüş ve altının tel şeklini alıp ardından istenilen motife işlenerek hazırlanmasıyla yapılan telkâri sanatının önemi her geçen gün artıyor. Halk Eğitim merkezlerinde de ustalık derslerinin verilmesiyle birlikte telkâri ustalığının yaygınlaşmaya başladığı kentte turizm de mesleği bırakmış ustaların geri dönmesini sağladı. Tezgahlarda 250 liradan yer alan telkâriler, ince işçiliği ile gözde olmayı başarıyor. “39 kapı dediğimiz işlemlerden geçiriyoruz” Telkari sanatının zor ve zahmetli bir iş olduğunu belirten Gabriel Sağlamoğlu, “Telkâri yapımına ham madde eritilerek başlanılıyor ardından çubuk halinde olan kalıplara döküyoruz. Silindirden dereceler halinde 39 kapı dediğimiz işlemlerden geçiriyoruz. Yuvarlak hal aldıktan sonra iki tel birbirine birleştirip burma teli oluşturuyoruz. Bu teli düz silindirler yardımıyla eziyoruz. Ardından bir motif belirleyip iskeletini oluşturuyoruz. Ardından hazırlamış olduğumuz telkâri telini cımbız yardımıyla motiflendiriyoruz ve dolgusunu yapıyoruz. En son gümüş lehimle birleştirme işlemini yapıyoruz. Özel bir maddemiz var onun içerisine sokup çıkartıyoruz. Üzerine toz helim atıyoruz ısıtma işlemi yapıyoruz ısıtma işlemi toz helim üzerinde dağılınca bitiyor. Ardından asitte koyuyoruz ve özel maddeyi üzerinden atıyor. Ardından cila işlemi başlıyor ve parlatma işlemi yapıyoruz” şeklinde konuştu. “Telkâri ustası azdı, talep olunca eski ustalarda geri dönmeye başladı” 2004 yılından itibaren Mardin’de turizmin gelişmesiyle beraber taleplerin arttığını belirten Gabriel Sağlamoğlu, “Telkâri ustası azdı, talep olunca eski ustalarda geri dönmeye başladı. Branş değiştirmiş olanlarda geri telkâri ustalığına döndüler. Yeni öğrenenler de oldu halk eğitimin verdiği derslerle de ustaların sayısı arttı. Dolayışla şuan bir furya yaşıyoruz, telkârinin yoğun yapıldığı bir dönemdeyiz. 2004 yılında artış başladı 2010 yılında bu artış daha yükseldi. Diğer ürünlere göre el işçiliği fazla olduğu zahmeti daha çok. Ham maddesi 100 ise 200 lira da işçilik gidiyor. Altınla yapılan telkâride daha fazla oluyor. Altının fire kaybı da üzerine hesaplanıyor ve fiyat biraz daha yükseliyor ve 400 lira gibi bir fiyat çıkıyor. Telkârinin döküm olarak yapılanı da var o ürünleri de tercih edenler oluyor. Ancak el işçiliği rağbet görüyor. Döküm de bir sanattır, ince telkâriyi dökümden çıkarmak çok zordur. El işçiliği ve döküm arasında maliyetler yüzde 50 fark ediyor o yüzden fiyat bakımından tercih edilebiliyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.