Hava Durumu

#Zeus Tapınağı

TOURISMJOURNAL - Zeus Tapınağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeus Tapınağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zeus Tapınağı, restorasyonla dünya turizmine kazandırılıyor Haber

Zeus Tapınağı, restorasyonla dünya turizmine kazandırılıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, AA muhabirine, kentte yürütülen çalışmalarda kalıntıları gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Euromos Antik Kenti'nde ağırlıklı olarak 12 ay tapınakta çalışmaların devam ettiğini belirten Kızıl, tapınak içinde ve çevresindeki yapıların numaralandırılıp belgelendiğini kaydetti. Tapınaktaki beton yığıntıları bertaraf edildi Euromos'un konumu itibarıyla Anadolu'nun en şanslı antik kentleri arasında yer aldığını ifade eden Kızıl, antik kentin Karya'nın önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti. Kızıl, "İnşallah kısa bir sürede bu tapınağın restorasyonunu tamamlayarak hem ülkemiz kültür mirasına hem de dünya kültür mirasına çok önemli bir eser kazandırmış olacağız. Tapınaktaki beton yığıntıları bertaraf ettik." diye konuştu. Tapınakta yürütülen çalışmalarda blokların büyük çoğunluğunun yerlerine konulduğunu anlatan Kızıl, hepsinin orijinal yerine, antik dönemdeki metot ve yöntemlerle yerleştirildiğini söyledi. Kızıl, antik kentte Geç Roma Dönemine ait hamamda da çalışma yapıldığını belirterek, "Hamamın bütün mekanlarını ortaya çıkardık. Büyük ölçüde mozaiklerle kaplı olduğunu gördük. İyi korunamamış olsalar da bazılarında geometrik motifler, bazılarında figüratif metotlar var. Mitolojik balık motifleri bulunuyor. Bir havuz söz konusu. Ziyaretçilere bir Roma Hamamının ne şekilde olduğunu gösterecek hem bir koruma projesi hem de bir sergileme projesi yapmayı düşünüyoruz." dedi. Kentte yürütülen kazı çalışmalarında yeni buluntular elde ettiklerini anlatan Kızıl, özellikle arkaik dönem dediğimiz ilk evreye ait buluntular ele geçirdiklerini dile getirdi. Kızıl, kentte bulunan Agorayı da antik dönemdeki gibi canlandırmayı düşündüklerini vurgulayarak, "Bununla ilgili bütün restorasyon projesi aşamalarını hazırladık ve kurula sunduk. Kuruldan da geçti, şu an Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına verdik. Orada da en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Bölgesel ürünlerin haftanın muayyen günlerinde satıldığı, sergilendiği bir mekan olarak işlev vermeyi düşünüyoruz." diye konuştu. Euromos'un en önemli avantajının turistik merkezlere giden anayolun tam yanında yer alması olduğunu vurgulayan Kızıl, kentin ayağa kalktıkça daha çok görüldüğünü ve ziyaretçilerin ilgisini çektiğini kaydetti.

Aizanoi Antik Kenti'nde yeni sezon kazıları başladı Haber

Aizanoi Antik Kenti'nde yeni sezon kazıları başladı

Vali Ali Çelik, yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen, Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan antik kentteki kazıların, Cumhurbaşkanlığı kararı ve Valiliğin destekleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından sürdürüldüğünü hatırlattı. DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun başkanlığında bu yıl yapılacak kazı çalışmalarında yeni bulguların gün yüzüne çıkarılmasının beklendiğini belirten Çelik, şunları kaydetti: "Bu sezon Penkalas Çayı (Koca Çay), agora (çarşı), propylon, tiyatro ve Meter Steunene kutsal alanı sektörlerinde yoğun bir çalışma planlanıyor. Özellikle Penkalas Projesi'nde büyük bir ilerleme kaydettik ve sona yaklaştık. İçtenlikle umuyorum ki bu sezon yine keşiflerle dolu olacak ve Aizanoi'nin gizemli geçmişi hakkında bize yeni kapılar açılacak. Kazı ekibimizin tutkusu, bilgisi ve özverisi, şüphesiz bu sezonda da tarihimize muazzam bir katkı sunacak." Çelik, geçmişin sırlarını açığa çıkarmak için büyük bir özveriyle çalışan kazı ekibine başarılar diledi. Aizanoi Antik Kenti Kütahya il merkezine 57 kilometre uzaklıkta yer alan, Frigya'ya bağlı Aizanitislerin ana yerleşim merkezlerinden biri kabul edilen Aizanoi kent alanının, milattan önce 3000'li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor. Milattan önce 133'te Roma egemenliğine giren, piskoposluk merkezi de olan kentin erken Bizans döneminde önemini yitirdiği belirtiliyor. 13. yüzyılda Çavdar Tatarlarının üssü olan, sonraları Çavdarhisar ismini alan kent, Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildi. Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1970-2011 yıllarında yapılan kazılarda Anadolu'nun en iyi korunmuş Zeus tapınağı, tiyatro, stadyum, iki hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, "Meter Steunene" kutsal alanı, nekropoller, bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı. Tapınağın çevresinde milattan önce 3000'li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu. Antik kentte 1970'ten itibaren 41 yıl boyunca yaz aylarında çalışma yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsünün lisansı, Bakanlar Kurulu kararıyla 2011'de iptal edilerek kazı görevi Türk arkeologlara verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.