Hava Durumu

#Zeytin

TOURISMJOURNAL - Zeytin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Alanyalı Turizmcilerden Petrol Tesisine Tepki Haber

Alanyalı Turizmcilerden Petrol Tesisine Tepki

ANTALYA (İHA) - Alanya’daki Aytemiz Petrol Dolum-Dağıtım Tesisleri’nin kapasite artırımı planı, turizm ve tarım sektörü temsilcilerinin tepkisini topladı. Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu, 2017 yılında tesisin büyütülmesiyle ilgili açtıkları davanın olumsuz ÇED raporu ve bilirkişi görüşleri doğrultusunda lehlerine sonuçlandığını hatırlatarak, "Bu projenin büyütülmesi, Alanya turizminin ve tarımının geleceğini baltalayacak bir adımdır. Tesisin kapasite artış projesi turizm kenti Alanya' nın doğasına, ekonomisine ve imajına zarar verecek bir projedir. Tesisin mevcut kapasitesi zaten tartışma konusuyken, büyütülmesi asla kabul edilemez" dedi. "TURİZM VE TARIM İÇİN KRİTİK BİR MESELE" Şakiroğlu, konunun yalnızca turizmi değil, aynı zamanda tarımı da yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, "Büyütme planı asla gündeme bile alınmamalıdır. Bu tesisle ilgili zaten yıllardır diken üstündeyiz. Turizm kenti Alanya'nın marka değerini düşürecek bu projeye sessiz kalmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı. "BİRLİKTE HAREKET ETMEK ŞART" Tesisin genişletilmesine karşı sessiz kalmayacaklarını belirten Şakiroğlu, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini ve bu süreçte tüm paydaşlardan destek beklediklerini dile getirdi. "Bu meselede geri adım atmayacağız. Alanya Belediyesi, Ticaret Odası, tüm siyasi partiler, oda ve dernekler, üniversiteler ve çevrecilerden bu konu ile alakalı olarak destek bekliyoruz. Hep birlikte hareket etmeliyiz. Bu yalnızca turizmi değil, tarımı da tehdit eden bir meseledir. Turizmin kalbinde böylesine bir tehlikeye karşı duracağız" dedi. "GELECEK İÇİN ORTAK BİR DURUŞ GEREKİYOR" Tüm kesimlerin bu konuda iş birliği yapması gerektiğini belirten Şakiroğlu, "Bölgedeki zeytin, muz ve avokado üreticileri de bu süreçten olumsuz etkilenecek. Bu yüzden sadece turizmciler değil, tarımla uğraşan tüm üreticiler de bu meselede tavrını ortaya koymalı" dedi.

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı Haber

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Antalya’nın Manavgat İlçesi, 1-3 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”ne ev sahipliği yaptı. Manavgat Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival, zeytin temalı kortejle başlayarak, antik taş yataklarda zeytin sıkımı gibi çeşitli etkinliklere sahne oldu. Ayrıca, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde zeytin tarımı ve zeytinyağı sektörüne dair çalıştay, söyleşi ve forumlar düzenlendi. Festivale çeşitli yerlerden gelen vatandaşlar ve Manavgatlılar yoğun ilgi gösterdi.  “ZEYTİNİN KATMA DEĞERİNİ ARTIRACAĞIZ” Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara ilk kez düzenledikleri festivali geleneksel hale getirip her sene daha da güçlendirerek, uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Kara “Bu festival vesilesiyle ilçemizin ciddi bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu ve bölgemizin bu konudaki gücünü kamuoyuna duyurmak amacıyla çıktığımız yolda çok önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sektör paydaşları ve zeytin üreticilerimiz ilk kez bölgede zeytinin konuşulmasından çok memnun oldular. Zeytin, 2 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan ilçemiz tarım kültürünün önemli bir parçasıdır. Ayrıca önemli bir ekonomik değere de sahiptir.  11 Farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan ilçemizde; kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, girit, gemlik tavşan yüreği ve sadece bize has beylik zeytini yetişiyor. ‘Beylik Zeytin’imiz için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi  işaret alınmasına öncülük edeceğiz. Manavgat’ta şu an 50 bin dönüm üretim alanında yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor” dedi. “MANAVGAT ZEYTİNDE KENDİ MARKALARINI YARATACAK” Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti: “ İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımını destekleyerek, zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz için gerekli markalaşma ve mekanizasyon çalışmalarına öncülük edeceğiz. Zeytinyağının katma değerini yükseltecek, üreticinin refahının da artmasına katkı sağlayacak pazarlama ve kooperatifle ilgili çalışmaları destekleyeceğiz. Manavgat kendi markalarını yaratacak ve ben belediye başkanı olarak zeytin tarımının ve zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliğine sahip çıkacağım.” “ZEYTİN SAĞLIKTIR” Doktor Başkan zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerken şunları söyledi: “Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür ve antioksidan özelliğe sahiptir. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Zeytin, vücut için barıştır ve vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bu kadar faydalı olan zeytinin ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir.” dedi.  SÜRDÜRÜLEBİRLİK, DESTEKLER, ÖRGÜTLENME VE MARKALAŞMA KONUŞULDU Festival kapsamında çalıştay, söyleşi ve forum düzenlendi. Tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde zeytin ve zeytinyağı çalıştayı gerçekleştirildi. Uzman akademisyenler tarafından kalite, coğrafi işaret ve gastronomi konuları ele alındı. İkinci günde gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde bir forum düzenlendi. Foruma katılan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytincilikteki üretici, işgücü ve tağşiş sorunlarını dile getirirken tarımın devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Antalya Tarımsal Daire Hizmetleri Başkanı Seda Özel ise iklim sorununa dikkat çekerek, suyu fazla tüketen ürünlerden kaçınılması gerektiğini ve tarımda örgütlenmenin önemini ifade etti. Festivalde ayrıca Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesinde üreticilerle zeytinyağı konulu söyleşi düzenlendi. Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, antik çağdan kalma taş yataklarda, zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı.  FESTİVAL ÇARŞISINDA SERGİLENEN MANAVGAT’IN ZEYTİNLERİ VATANDAŞ TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergilendiği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşurken, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.  

Manavgat’ın Zeytinleri, “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde” Görücüye Çıkıyor  Haber

Manavgat’ın Zeytinleri, “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde” Görücüye Çıkıyor 

Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, bölgesinde yetişen zeytinlerini tanıtmak için kolları sıvadı. Başkan Kara, tarihi 500 yıl ve öncesine dayanan Manavgat bölgesindeki zeytinleri kamuoyuna tanıtmak ve sektörün katma değerini artırmak amacıyla ilçede ilk kez bir zeytin ve zeytinyağı festivali düzenleyecek.  MANAVGAT BÖLGESİNDE  50 BİN DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDE YAKLAŞIK 2 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR Manavgat’ın, iklim ve toprak yapısı nedeniyle zeytin yetiştiriciliği açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu söyleyen Manavgat Belediye Başkanı Dr. Nefi Niyazi Kara: “İlçede, 2007 yılında 22 bin dönüm üzerinde zeytin yetiştirilirken bugün üretim alanı 50 bin dönüme yayılmış durumda. Manavgat Ziraat Odası tarafından bölgedeki üreticilere, 2007 yılından bugüne kadar 1 milyon 448 bin zeytin fidanı dağıtıldı. İlçemizde bugün tahmini 2 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Yani kamuoyunda çok bilinmese de Manavgat aynı zamanda çok önemli bir zeytin şehridir” dedi. 11 ZEYTİN TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN MANAVGAT’IN YÖREYE HAS ZEYTİN ÇEŞİDİ “BEYLİK ZEYTİNİ” Hemen her çeşit zeytin türünün yetiştiği bölge toplam 11 çeşit zeytin türüne ev sahipliğe yapıyor. Bölgede kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzalya, arbekün, girit, gemlik ve Antalya’ bölgesinde coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği ile yalnızca Manavgat’a ait beylik zeytini yetişiyor. Beylik zeytini bölgeye özgü, iri taneli, dolgun bir zeytin çeşit olup hem sofralık zeytin olarak hem de zeytinyağı üretiminde tercih ediliyor. Aynı zamanda yüksek yağ verimine sahip olan beylik zeytininden elde edilen zeytinyağı kaliteli ve aromatik özellik taşıyor.  Konuyla ilgili olarak Başkan Kara, “Bölgeye has ‘beylik’ zeytinimiz için coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışmalara kısa zamanda başlayarak bu konuya öncülük edeceğiz. Zeytinimiz kendine has aromasıyla çok lezzetli bir zeytindir. Coğrafi işaret alarak, tüketicilere ürünün gerçekliğini ve kalitesini garanti ederken yerel üreticilerimizin ürününü tanıtarak bölgesel ekonomiyi desteklemeyi ve yerel kültürümüzü yaşatmayı hedefliyoruz” dedi. DOKTOR BAŞKAN FESTİVALLE BİRLİKTE ZEYTİNYAĞININ SAĞLIĞA FAYDASINA DA DİKKAT ÇEKECEK Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, festival vesilesiyle zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından birçok faydasının da altını çizdi. Başkan Kara: “Toplumun çoğunun bildiği gibi zeytinyağı çok faydalı. Antioksidan özellikleri, kalp sağlığınızı destekler ve sindirim sistemine yardımcı olur. Beyin sağlığına ve cilde de çok iyi gelen zeytinyağı bölgemizde kolay ulaşılabilir ve diğer bölgelere göre daha ekonomik. Ben bu festival vesilesiyle, bir hekim olarak zeytin ve zeytinyağı tüketmenin önemine ayrıca dikkat çekmek istiyorum” dedi.  ZENGİN PROGRAMI OLAN FESTİVAL, 1-3 KASIM’DA MANAVGAT AKM'DE GERÇEKLEŞECEK Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festival’i 1 Kasım Cuma günü Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde yapılacak açılışla başlayacak. Festival 3 gün boyunca çeşitli etkinliklere sahne olacak. Festival, saat 11’deki AKM önündeki açılış töreninin ardından ünlü televizyoncu Ezgi Gözeger’le “Zeytin Tadımı” etkinliği ile devam edecek. Aynı gün AKM salonunda tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde akademisyen ve üretici konuşmacıların yer alacağı “Çalıştay” gerçekleştirilecek. Festivalin 2. gününde ise ünlü gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde düzenlenecek forumun konuğu Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım olacak. Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergileneceği festival çarşısı ise 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Kültür Merkezi önünde vatandaşların ziyaretine açık olacak.

Şahika Ercümen, Ayvalık’ta Kırmızı Mercanlara Dalış Yapacak Haber

Şahika Ercümen, Ayvalık’ta Kırmızı Mercanlara Dalış Yapacak

BALIKESİR (İHA) - Ayvalık’ın dünya çapında ün kazanan kırmızı mercanları, 1-3 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan “19. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali” kapsamında tanıtılacak. Festivale katılacak olan milli sporcu ve Serbest Dalış Dünya Şampiyonu Şahika Ercümen, 150 yıllık kırmızı mercanların bulunduğu derinliklere dalarak bu doğa harikasını gözler önüne serecek.  Bu yıl 19.’su düzenlenen festival, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Ticaret Borsası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Ayvalık Ziraat Odası’nın desteğiyle gerçekleştiriliyor. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, festivale ilişkin yaptığı açıklamada, Ayvalık’ın 12 ay tatil imkânı sunan turistik değerlerinden biri olan kırmızı mercanların tanıtımı için Ercümen’in dalış yapacak olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Uçar, “14 bin 500 yatağa sahip konaklama kapasitesi, dalış turizmine elverişli 22 adası, dünyanın sadece 2 yerinde var olan kırmızı mercanları, turizmde markalaşmış Cunda Adası ve mübadele ile gelmiş olan özellikli bir mutfak kültürüyle gastronominin yıldızı, tarihi kent dokusu, tabiat parkları, eşsiz gün batımı ve birçok özelliğiyle Ayvalık, turizmde de yıldızını parlatıyor. Dünyada bir eşi İtalya'nın Portofino kentinde olan bu eşsiz güzelliği görmek üzere kentimize özel olarak dalışa geliyorlar” dedi.

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO'da Haber

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO'da

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO’ya alındığını duyurdu. Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü sosyal medya hesaplarından duyuran Bakan Ersoy, yeni kültürel değerlerin de yolda olduğu bilgisini paylaştı. Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğinin müjdesini veren Ersoy, toplantının yarınki oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayının 30’a ulaşacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yaptığı paylaşımda, “Doğal ve kültürel değerlerimizi korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attık. Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel "UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne kaydedildi. Yenileri ise yolda. Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 4 kültürel değeri daha görüşülüyor. UNESCO toplantısının yarınki oturumunda görüşülecek unsurların da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayımız 30’a ulaşacak. Türkiye, "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak daha atlayarak 2'nciliğe yükselecek. Hayırlı olsun” dedi. Böylece, zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alınmış oldu. Görüşülecek yeni unsurlar Türkiye’nin yaşayan mirasları olan “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası, “İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma Sanatı” ile “Tezhip Sanatı” da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kayıt edilmek üzere yarın görüşülecek. Türkiye’nin “Sedef Kakma Sanatı ve “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile İcrası” dosyaları ise UNESCO’nun hazırladığı raporda iyi hazırlanmış dosyalar olarak örnek gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar ise şöyle: “Meddahlık”, “Mevlevi Sema Töreni”, “Aşıklık Geleneği”, “Nevruz (Çok Uluslu)”, “Karagöz”, “Geleneksel Sohbet Toplantıları”, “Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali”, “Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah”, “Tören Keşkeği Geleneği”, “Mesir Macunu Festivali”, “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”, “Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı”, “Geleneksel Çini Ustalığı”, “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)”, “Bahar Kutlaması: Hıdrellez (Çok Uluslu)”, “Islık Dili”, “Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, Halk Masalları ve Müzik”, “Geleneksel Türk Okçuluğu”, “Geleneksel Zekâ ve Strateji Oyunu: Mangala”, “Minyatür Sanatı” , “ Hüsn-i Hat, “Türkiye'de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı”, “Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği(Çok Uluslu)”, “Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)”, “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi(Çok Uluslu)” ile “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu)”.

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine alındı Haber

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine alındı

Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı unsurlarının sayısı 26 oldu Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Afrika'da Botsvana'nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda, Türkiye'nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü bildirdi. Doğal ve kültürel değerleri korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attıklarını belirten Ersoy, "Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel 'UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedildi. Yenileri ise yolda..." ifadelerini kullandı. Botsvana'daki toplantıda Türkiye'nin 4 kültürel değerinin daha görüşüldüğü bilgisini veren Ersoy, Türkiye'nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğini bildirdi. Bakan Ersoy, toplantının oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla Türkiye'nin listedeki kültürel değer sayısının 30'a ulaşacağını belirtti. Böylece zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alındı. Görüşülecek yeni unsurlar Türkiye'nin yaşayan mirasları "Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası,", "İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler", "Sedef Kakma Sanatı" ile "Tezhip Sanatı" da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kayıt edilmek üzere görüşülecek. Türkiye'nin Sedef Kakma Sanatı ve Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile İcrası dosyaları, UNESCO'nun hazırladığı raporda "iyi hazırlanmış dosyalar" olarak örnek gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar ise şöyle: "Meddahlık", "Mevlevi Sema Töreni", "Aşıklık Geleneği", "Nevruz (Çok Uluslu)", "Karagöz", "Geleneksel Sohbet Toplantıları", "Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali", "Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah", "Tören Keşkeği Geleneği", "Mesir Macunu Festivali", "Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği", "Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı", "Geleneksel Çini Ustalığı", "İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)", "Bahar Kutlaması: Hıdrellez (Çok Uluslu)", "Islık Dili", "Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, Halk Masalları ve Müzik", "Geleneksel Türk Okçuluğu", "Geleneksel Zeka ve Strateji Oyunu: Mangala", "Minyatür Sanatı", "Hüsn-i Hat", "Türkiye'de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı", "Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği (Çok Uluslu)", "Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)", "İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi (Çok Uluslu)" ile "Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu)."

Aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini düşürüyor Haber

Aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini düşürüyor

AA muhabirinin Avrupa Komisyonu verilerinden derlediği bilgilere göre, Avrupa Birliği'nin (AB) zeytinyağı üretimi 2017-2018 döneminde 2 milyon 188 bin ton iken 2018-2019 döneminde 2 milyon 264 bin tona yükseldi. Bu miktar, takip eden sezonda 1 milyon 920 bin ton seviyesine gerilerken, 2020-2021'de 2 milyon 51 bin ton seviyelerine çıktı. Avrupa zeytinyağında kriz yaşarken Türkiye rekor üretim ve stokuna güveniyor Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı üretimi kuraklık krizine girdi, gözler Türkiye'ye çevrildi AB'nin 2021-2022 döneminde 2 milyon 272 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon son 5 yılın en düşük seviyesi olan 1 milyon 385 bin tona gerileyeceği öngörüldü. AB dışı ülkelere bakıldığında ise toplam zeytinyağı üretiminde 2021-2022 sezonunda 1 milyon 127 bin ton olan miktarın 2022-2023 sezonunda 1 milyon 120 bin tona düşeceği tahmin edildi. Dünya toplam zeytinyağı üretimi de 2017-2018 sezonunda 3 milyon 379 bin ton, 2018-2019'da 3 milyon 304 bin ton, 2019-2020'de 3 milyon 269 bin ton, 2020-2021'de 3 milyon 3 ton, 2021-2022'de 3 milyon 398 bin ton oldu. 2022-2023 tahmini ise üretimde öngörülen yüzde 26,3 azalışla 2 milyon 505 bin ton olarak belirlendi. Böylelikle dünya zeytinyağı üretim tahminleri 5 yılın en düşük seviyelerine çekildi. İspanya'da rekor düşüşler yaşanıyor AB ülkelerindeki bu negatif tahminlerde, dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde başı çeken İspanya'daki rekolte düşüşleri etkili oldu. Söz konusu ülkede art arda 2 yıldır yaşanan kuraklık rakamlara yansıdı. İspanya, 2017-2018 sezonunda 1 milyon 262 bin ton ve 2018-2019 sezonunda 1 milyon 790 bin ton zeytinyağı üretimi yaptı. Rekolte, 2019-2020 sezonunda 1 milyon 125 bin tona düştü. Ülkenin takip eden sezonlarda 1 milyon 389 bin ton ve 1 milyon 491 bin ton seviyelerinde gerçekleşen zeytinyağı üretiminin, 2022-2023 sezonunda rekor seviyede (yüzde 56) azalışla 663 bin tonlara gerileyeceği tahmin ediliyor. İtalya'da da tablo benzer. Ülkenin 2021-2022 sezonunda 329 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon yüzde 27 azalarak 241 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Portekiz'de de önceki sezon 206 bin ton olarak gerçekleşen üretim miktarının 2022-2023 sezonunda yüzde 39 azalışla 126 bin ton seviyesine düşmesi bekleniyor. Yunanistan'da ise 2021-2022 sezonunda 232 bin ton olarak gerçekleşen zeytinyağı üretim miktarının bu sezon yüzde 47 artışla 340 bin tona yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin üretiminde rekor artış AB dışı ülkelerde zeytinyağı üretim miktarı beklentilerine bakıldığında ise Türkiye dikkati çekiyor. Türkiye'nin zeytinyağı üretimi, 2017-2018'de 263 bin ton, 2018-2019'da 194 bin ton, 2019-2020'de 230 bin ton, 2020-2021'de 177 bin ton ve 2021-2022'de 235 bin ton ile dalgalı bir seyir izledi. Avrupa Komisyonu'nun 2022-2023 sezonunda Türkiye için zeytinyağı üretim beklentisi 275 bin tondu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre ise ekim ayında tamamlanacak bu sezonda zeytinyağı üretimi beklentilerin çok üzerinde 422 bin ton seviyesine ulaştı. AB dışı ülkeler arasında yer alan Tunus'ta ise 2021-2022'de 240 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon yüzde 25 azalışla 180 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Zeytinyağı üretiminde bu sezon Fas'ta yüzde 22 azalış, Suriye'de yüzde 27 artış bekleniyor. "İspanya'nın üretimi 500 bin tona düşebilir" Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, AA muhabirine, BM olarak uzun süredir iklim değişikliğine karşı uyarılar yaptıklarını ve bununla mücadele edebilmek için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Selışık, iklim değişikliğinin en önemli ve ciddi belirtisinin kuraklık ve aşırı doğa olayları olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Bunlar insan hayatını direkt olarak tehdit ettiği gibi tarımsal üretimin düşmesine neden olarak gıda krizinin de kapılarını açıyor. Zeytin de bunlardan biri. Dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin açık ara bir numarası İspanya'da art arda iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde büyük bir düşüş bekleniyor. 2021-2022 sezonunda 1,4 milyon tonla dünya üretiminin bir numarası olan ülkede üretim tahmini bu sezon 680 bin tona geriledi. Bu rakamın 500 bin tona kadar gerileyebileceği ifade ediliyor. Türkiye zeytin ağacı dikimi, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışını istikrarlı şekilde devam ettirirse İspanya ve İtalya ile birlikte dünya zeytin ve zeytinyağı pazarında önde gelen konumunu kalıcı hale getirebilir."

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak Haber

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen, birçok ülkeye satılan Gemlik zeytini, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucu AB tarafından tescillendi. Bursa'nın Gemlik ilçesi kırsal Katırlı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı ve zeytin üreticisi Hüseyin Hulusi Bayrak, AA muhabirine, coğrafi işaret tescilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemlik zeytininin diğer çeşitlere göre çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkati çekerek, "İnce kabuklu, küçük çekirdekli, sofralık, salamuraya uygun yumuşak dokulu bir zeytin. Yılda ortalama 1500 ton zeytin üretiyoruz fakat bunun tamamı sofralık nitelikli değil. Yıllara göre bunun düşük kalibrasyonlu yağlık kısmı var. Yıllara göre bu farklılık değiştirir." ifadesini kullandı. Bayrak, kooperatife ait yaklaşık 600 ton kapasiteli depolarının bulunduğunu aktardı. Gemlik zeytininin 2003 yılında Türk Marka ve Patent Kurumunca coğrafi işaret tescilinin yapıldığını hatırlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Zeytinimiz İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kendi köyümüzün zeytini yetmediği zaman komşu köylerden alabiliyoruz. Gemlik zeytinini tüketici kolay kolay ayırt edemez. Coğrafi işaret zaten öncelikli, coğrafi işaret varsa Gemlik zeytini tamam. Gemlik'te üretilen sofralık zeytinler işleniş bakımından da farklıdır. Bunu işlemek de çok önemli ki 40 yıllık kooperatifçiyim ve artık kalitemizin de zirvesine geldik." AB tescilinin Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracağını vurgulayan Bayrak, "AB coğrafi işaret tesciliyle Gemlik zeytini Avrupalı tüketiciye güven verecek ve tercih sebebi olacak. Tescil hologramı bulunan zeytine mevcut talep de dünyada güven tazeleyerek artacak." dedi.

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak Haber

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen, birçok ülkeye satılan Gemlik zeytini, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucu AB tarafından tescillendi. Bursa'nın Gemlik ilçesi kırsal Katırlı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı ve zeytin üreticisi Hüseyin Hulusi Bayrak, AA muhabirine, coğrafi işaret tescilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemlik zeytininin diğer çeşitlere göre çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkati çekerek, "İnce kabuklu, küçük çekirdekli, sofralık, salamuraya uygun yumuşak dokulu bir zeytin. Yılda ortalama 1500 ton zeytin üretiyoruz fakat bunun tamamı sofralık nitelikli değil. Yıllara göre bunun düşük kalibrasyonlu yağlık kısmı var. Yıllara göre bu farklılık değiştirir." ifadesini kullandı. Bayrak, kooperatife ait yaklaşık 600 ton kapasiteli depolarının bulunduğunu aktardı. Gemlik zeytininin 2003 yılında Türk Marka ve Patent Kurumunca coğrafi işaret tescilinin yapıldığını hatırlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Zeytinimiz İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kendi köyümüzün zeytini yetmediği zaman komşu köylerden alabiliyoruz. Gemlik zeytinini tüketici kolay kolay ayırt edemez. Coğrafi işaret zaten öncelikli, coğrafi işaret varsa Gemlik zeytini tamam. Gemlik'te üretilen sofralık zeytinler işleniş bakımından da farklıdır. Bunu işlemek de çok önemli ki 40 yıllık kooperatifçiyim ve artık kalitemizin de zirvesine geldik." AB tescilinin Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracağını vurgulayan Bayrak, "AB coğrafi işaret tesciliyle Gemlik zeytini Avrupalı tüketiciye güven verecek ve tercih sebebi olacak. Tescil hologramı bulunan zeytine mevcut talep de dünyada güven tazeleyerek artacak." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.