Hava Durumu

#Zeytin

TOURISMJOURNAL - Zeytin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO'da Haber

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO'da

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO’ya alındığını duyurdu. Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü sosyal medya hesaplarından duyuran Bakan Ersoy, yeni kültürel değerlerin de yolda olduğu bilgisini paylaştı. Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğinin müjdesini veren Ersoy, toplantının yarınki oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayının 30’a ulaşacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yaptığı paylaşımda, “Doğal ve kültürel değerlerimizi korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attık. Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel "UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne kaydedildi. Yenileri ise yolda. Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 4 kültürel değeri daha görüşülüyor. UNESCO toplantısının yarınki oturumunda görüşülecek unsurların da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayımız 30’a ulaşacak. Türkiye, "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak daha atlayarak 2'nciliğe yükselecek. Hayırlı olsun” dedi. Böylece, zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alınmış oldu. Görüşülecek yeni unsurlar Türkiye’nin yaşayan mirasları olan “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası, “İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma Sanatı” ile “Tezhip Sanatı” da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kayıt edilmek üzere yarın görüşülecek. Türkiye’nin “Sedef Kakma Sanatı ve “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile İcrası” dosyaları ise UNESCO’nun hazırladığı raporda iyi hazırlanmış dosyalar olarak örnek gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar ise şöyle: “Meddahlık”, “Mevlevi Sema Töreni”, “Aşıklık Geleneği”, “Nevruz (Çok Uluslu)”, “Karagöz”, “Geleneksel Sohbet Toplantıları”, “Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali”, “Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah”, “Tören Keşkeği Geleneği”, “Mesir Macunu Festivali”, “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”, “Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı”, “Geleneksel Çini Ustalığı”, “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)”, “Bahar Kutlaması: Hıdrellez (Çok Uluslu)”, “Islık Dili”, “Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, Halk Masalları ve Müzik”, “Geleneksel Türk Okçuluğu”, “Geleneksel Zekâ ve Strateji Oyunu: Mangala”, “Minyatür Sanatı” , “ Hüsn-i Hat, “Türkiye'de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı”, “Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği(Çok Uluslu)”, “Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)”, “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi(Çok Uluslu)” ile “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu)”.

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine alındı Haber

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine alındı

Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı unsurlarının sayısı 26 oldu Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Afrika'da Botsvana'nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda, Türkiye'nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü bildirdi. Doğal ve kültürel değerleri korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attıklarını belirten Ersoy, "Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel 'UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedildi. Yenileri ise yolda..." ifadelerini kullandı. Botsvana'daki toplantıda Türkiye'nin 4 kültürel değerinin daha görüşüldüğü bilgisini veren Ersoy, Türkiye'nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğini bildirdi. Bakan Ersoy, toplantının oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla Türkiye'nin listedeki kültürel değer sayısının 30'a ulaşacağını belirtti. Böylece zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alındı. Görüşülecek yeni unsurlar Türkiye'nin yaşayan mirasları "Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası,", "İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler", "Sedef Kakma Sanatı" ile "Tezhip Sanatı" da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kayıt edilmek üzere görüşülecek. Türkiye'nin Sedef Kakma Sanatı ve Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile İcrası dosyaları, UNESCO'nun hazırladığı raporda "iyi hazırlanmış dosyalar" olarak örnek gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar ise şöyle: "Meddahlık", "Mevlevi Sema Töreni", "Aşıklık Geleneği", "Nevruz (Çok Uluslu)", "Karagöz", "Geleneksel Sohbet Toplantıları", "Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali", "Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah", "Tören Keşkeği Geleneği", "Mesir Macunu Festivali", "Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği", "Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı", "Geleneksel Çini Ustalığı", "İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)", "Bahar Kutlaması: Hıdrellez (Çok Uluslu)", "Islık Dili", "Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, Halk Masalları ve Müzik", "Geleneksel Türk Okçuluğu", "Geleneksel Zeka ve Strateji Oyunu: Mangala", "Minyatür Sanatı", "Hüsn-i Hat", "Türkiye'de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı", "Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği (Çok Uluslu)", "Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)", "İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi (Çok Uluslu)" ile "Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu)."

Aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini düşürüyor Haber

Aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini düşürüyor

AA muhabirinin Avrupa Komisyonu verilerinden derlediği bilgilere göre, Avrupa Birliği'nin (AB) zeytinyağı üretimi 2017-2018 döneminde 2 milyon 188 bin ton iken 2018-2019 döneminde 2 milyon 264 bin tona yükseldi. Bu miktar, takip eden sezonda 1 milyon 920 bin ton seviyesine gerilerken, 2020-2021'de 2 milyon 51 bin ton seviyelerine çıktı. Avrupa zeytinyağında kriz yaşarken Türkiye rekor üretim ve stokuna güveniyor Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı üretimi kuraklık krizine girdi, gözler Türkiye'ye çevrildi AB'nin 2021-2022 döneminde 2 milyon 272 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon son 5 yılın en düşük seviyesi olan 1 milyon 385 bin tona gerileyeceği öngörüldü. AB dışı ülkelere bakıldığında ise toplam zeytinyağı üretiminde 2021-2022 sezonunda 1 milyon 127 bin ton olan miktarın 2022-2023 sezonunda 1 milyon 120 bin tona düşeceği tahmin edildi. Dünya toplam zeytinyağı üretimi de 2017-2018 sezonunda 3 milyon 379 bin ton, 2018-2019'da 3 milyon 304 bin ton, 2019-2020'de 3 milyon 269 bin ton, 2020-2021'de 3 milyon 3 ton, 2021-2022'de 3 milyon 398 bin ton oldu. 2022-2023 tahmini ise üretimde öngörülen yüzde 26,3 azalışla 2 milyon 505 bin ton olarak belirlendi. Böylelikle dünya zeytinyağı üretim tahminleri 5 yılın en düşük seviyelerine çekildi. İspanya'da rekor düşüşler yaşanıyor AB ülkelerindeki bu negatif tahminlerde, dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde başı çeken İspanya'daki rekolte düşüşleri etkili oldu. Söz konusu ülkede art arda 2 yıldır yaşanan kuraklık rakamlara yansıdı. İspanya, 2017-2018 sezonunda 1 milyon 262 bin ton ve 2018-2019 sezonunda 1 milyon 790 bin ton zeytinyağı üretimi yaptı. Rekolte, 2019-2020 sezonunda 1 milyon 125 bin tona düştü. Ülkenin takip eden sezonlarda 1 milyon 389 bin ton ve 1 milyon 491 bin ton seviyelerinde gerçekleşen zeytinyağı üretiminin, 2022-2023 sezonunda rekor seviyede (yüzde 56) azalışla 663 bin tonlara gerileyeceği tahmin ediliyor. İtalya'da da tablo benzer. Ülkenin 2021-2022 sezonunda 329 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon yüzde 27 azalarak 241 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Portekiz'de de önceki sezon 206 bin ton olarak gerçekleşen üretim miktarının 2022-2023 sezonunda yüzde 39 azalışla 126 bin ton seviyesine düşmesi bekleniyor. Yunanistan'da ise 2021-2022 sezonunda 232 bin ton olarak gerçekleşen zeytinyağı üretim miktarının bu sezon yüzde 47 artışla 340 bin tona yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin üretiminde rekor artış AB dışı ülkelerde zeytinyağı üretim miktarı beklentilerine bakıldığında ise Türkiye dikkati çekiyor. Türkiye'nin zeytinyağı üretimi, 2017-2018'de 263 bin ton, 2018-2019'da 194 bin ton, 2019-2020'de 230 bin ton, 2020-2021'de 177 bin ton ve 2021-2022'de 235 bin ton ile dalgalı bir seyir izledi. Avrupa Komisyonu'nun 2022-2023 sezonunda Türkiye için zeytinyağı üretim beklentisi 275 bin tondu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre ise ekim ayında tamamlanacak bu sezonda zeytinyağı üretimi beklentilerin çok üzerinde 422 bin ton seviyesine ulaştı. AB dışı ülkeler arasında yer alan Tunus'ta ise 2021-2022'de 240 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon yüzde 25 azalışla 180 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Zeytinyağı üretiminde bu sezon Fas'ta yüzde 22 azalış, Suriye'de yüzde 27 artış bekleniyor. "İspanya'nın üretimi 500 bin tona düşebilir" Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, AA muhabirine, BM olarak uzun süredir iklim değişikliğine karşı uyarılar yaptıklarını ve bununla mücadele edebilmek için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Selışık, iklim değişikliğinin en önemli ve ciddi belirtisinin kuraklık ve aşırı doğa olayları olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Bunlar insan hayatını direkt olarak tehdit ettiği gibi tarımsal üretimin düşmesine neden olarak gıda krizinin de kapılarını açıyor. Zeytin de bunlardan biri. Dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin açık ara bir numarası İspanya'da art arda iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde büyük bir düşüş bekleniyor. 2021-2022 sezonunda 1,4 milyon tonla dünya üretiminin bir numarası olan ülkede üretim tahmini bu sezon 680 bin tona geriledi. Bu rakamın 500 bin tona kadar gerileyebileceği ifade ediliyor. Türkiye zeytin ağacı dikimi, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışını istikrarlı şekilde devam ettirirse İspanya ve İtalya ile birlikte dünya zeytin ve zeytinyağı pazarında önde gelen konumunu kalıcı hale getirebilir."

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak Haber

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen, birçok ülkeye satılan Gemlik zeytini, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucu AB tarafından tescillendi. Bursa'nın Gemlik ilçesi kırsal Katırlı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı ve zeytin üreticisi Hüseyin Hulusi Bayrak, AA muhabirine, coğrafi işaret tescilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemlik zeytininin diğer çeşitlere göre çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkati çekerek, "İnce kabuklu, küçük çekirdekli, sofralık, salamuraya uygun yumuşak dokulu bir zeytin. Yılda ortalama 1500 ton zeytin üretiyoruz fakat bunun tamamı sofralık nitelikli değil. Yıllara göre bunun düşük kalibrasyonlu yağlık kısmı var. Yıllara göre bu farklılık değiştirir." ifadesini kullandı. Bayrak, kooperatife ait yaklaşık 600 ton kapasiteli depolarının bulunduğunu aktardı. Gemlik zeytininin 2003 yılında Türk Marka ve Patent Kurumunca coğrafi işaret tescilinin yapıldığını hatırlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Zeytinimiz İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kendi köyümüzün zeytini yetmediği zaman komşu köylerden alabiliyoruz. Gemlik zeytinini tüketici kolay kolay ayırt edemez. Coğrafi işaret zaten öncelikli, coğrafi işaret varsa Gemlik zeytini tamam. Gemlik'te üretilen sofralık zeytinler işleniş bakımından da farklıdır. Bunu işlemek de çok önemli ki 40 yıllık kooperatifçiyim ve artık kalitemizin de zirvesine geldik." AB tescilinin Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracağını vurgulayan Bayrak, "AB coğrafi işaret tesciliyle Gemlik zeytini Avrupalı tüketiciye güven verecek ve tercih sebebi olacak. Tescil hologramı bulunan zeytine mevcut talep de dünyada güven tazeleyerek artacak." dedi.

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak Haber

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen, birçok ülkeye satılan Gemlik zeytini, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucu AB tarafından tescillendi. Bursa'nın Gemlik ilçesi kırsal Katırlı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı ve zeytin üreticisi Hüseyin Hulusi Bayrak, AA muhabirine, coğrafi işaret tescilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemlik zeytininin diğer çeşitlere göre çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkati çekerek, "İnce kabuklu, küçük çekirdekli, sofralık, salamuraya uygun yumuşak dokulu bir zeytin. Yılda ortalama 1500 ton zeytin üretiyoruz fakat bunun tamamı sofralık nitelikli değil. Yıllara göre bunun düşük kalibrasyonlu yağlık kısmı var. Yıllara göre bu farklılık değiştirir." ifadesini kullandı. Bayrak, kooperatife ait yaklaşık 600 ton kapasiteli depolarının bulunduğunu aktardı. Gemlik zeytininin 2003 yılında Türk Marka ve Patent Kurumunca coğrafi işaret tescilinin yapıldığını hatırlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Zeytinimiz İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kendi köyümüzün zeytini yetmediği zaman komşu köylerden alabiliyoruz. Gemlik zeytinini tüketici kolay kolay ayırt edemez. Coğrafi işaret zaten öncelikli, coğrafi işaret varsa Gemlik zeytini tamam. Gemlik'te üretilen sofralık zeytinler işleniş bakımından da farklıdır. Bunu işlemek de çok önemli ki 40 yıllık kooperatifçiyim ve artık kalitemizin de zirvesine geldik." AB tescilinin Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracağını vurgulayan Bayrak, "AB coğrafi işaret tesciliyle Gemlik zeytini Avrupalı tüketiciye güven verecek ve tercih sebebi olacak. Tescil hologramı bulunan zeytine mevcut talep de dünyada güven tazeleyerek artacak." dedi.

“Zeytin, gelecek demek” Haber

“Zeytin, gelecek demek”

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Orman Çiftliği’nde 200 dönümlük alanda kurulan zeytin çiftliğinden sonra, Kepez’e 300 dönümlük yeni bir zeytin çiftliği daha kuracaklarını bildirdi. Kepez Belediyesi tarıma farkındalık oluşturmak amacıyla Antalya’ya kazandırdığı Orman Çiftliği’nde zeytin çiftliği kuruyor. 200 dönümlük alanda kurulan çiftlikte zeytin fidanları toprakla buluşturuluyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, fidan dikimi devam eden zeytin çiftliğini gezdi. Zeytin fidanlarını diken işçilere kolaylıklar dileyen Başkan Tütüncü, “Zeytin gelecek demek, zeytin servet demek, zeytin zenginlik demek” dedi. Şehrin yarınlarına fayda sağlayacak 2023 yılının en önemli projelerinden birisinin 200 dönümlük alanda 10 bin ağaçtan oluşan zeytin çiftliği kurmak olduğunu belirten Başkan Tütüncü, “1 Ocak 2023’te başlayan çalışmalarımız heyecanla devam ediyor. Antalya’ya 200 dönümde, 10 bin ağaçtan oluşan muhteşem bir zeytin çiftliği kazandırıyoruz. Bu coğrafyadaki insanlar yüzyıllar boyu bu ağacın meyvesinden faydalanacak. Dikilen her zeytin ağacı bölgenin iklimi için bir zenginlik olacak. Bugün nasıl Antalya’nın dört bir tarafında geçmişte kurulan zeytin çiftlikleri varsa ve o zeytin çiftliklerinin sağladığı birçok fayda varsa, işte bu zeytin çiftliği de şehrin yarınlarına muhteşem faydalar sağlayacak” diye konuştu. Kepez’e 500 bin metre kare zeytin ağacı “Biz hizmet ağımızda vites büyüten bir belediyeyiz” diyerek sözlerine devam eden Başkan Tütüncü, “200 dönümlük zeytin çiftliğinden sonra 300 dönümlük yeni bir zeytin çiftliği kurmaya karar verdik. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 2023 yılı biterken 200 bini burada olmak üzere toplamda 500 bin metre karelik zeytin çiftliği ve 30 bin kadarda zeytin ağacı olacak. Bu zeytin ağaçları yıllar sonra bereket olacak, zenginlik olacak” dedi.

Ayvalık'ta Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm sloganlı çalıştay Haber

Ayvalık'ta Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm sloganlı çalıştay

Ayvalık, Balıkesir il sınırında bulunan, Ege sahillerinin kıyısında, küçük bir ilçe. Yazın oldukça hareketli olan Ayvalık, kış aylarında çok sakin.  Küçük olmasına karşın turizm bakımından gezilip görülecek yerleri, plajları ve doğası ile tam bir turizm destinasyonu olmasına rağmen turizmden hak ettiği payı alamıyor.  ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE ÜNLÜ Zeytinyağı ve zeytin, Ayvalık yemek kültürünün temelini oluşturan Ayvalık'ta; tatil yapıp da tadına bakmadan dönmemeniz gereken başlıca yemekler: Ada köftesi, kabak çiçeği dolması, balıklı bamya, nohutlu bakalaros ve kuzu etli arapsaçı. Dünya üzerinde bulunan en lezzetli zeytinyağı ve zeytin Ayvalık'ta bulunuyor. BELEDİYE, TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ORTAK AKIL OLUŞTURUYOR AYVALIK Belediyesi ilçe turizmini geliştirmek için, Ayvalık Vizyonu Çalıştayı düzenleyecek. Turizme katlı sağlayacak herkesi davetli olduğu çalıştay, 13-15 Ocak 2023'te Cunda Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilecek. Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Fikri, projesi iddiası ve pozitif enerjisi olan herkesi çalıştaya davet ediyorum" dedi. Ortak sonuç, çözüm ve öneri raporlarının ortaya çıkmasıyla 2023 yılı turizm hedeflerine de yön verecek olan çalıştay, Ayvalık Belediyesi Ticaret Odası, Kent Konseyi ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği'nce yürütülecek. Daha temiz, daha mavi, daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir bir Ayvalık için "Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm" sloganıyla yapılacak çalıştayda "Kent ve Yaşam Kültürü", "Turizm ve Sürdürülebilirlik", "Doğal ve Kültürel Miras", "Gastronomi, Ölmez Ağaç ve Ayvalık Mutfağı" konuları tartışılacak. Katkı vermek isteyenler için katılım ve son başvuru tarihi 31 Aralık 2022. (Ayrıntılı bilgi 0552 053 54 79- 444 10 66)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.