Hava Durumu

#Zeytinyağı

TOURISMJOURNAL - Zeytinyağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytinyağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Lezzetleri Amerikalı Şeflerin Gözdesi Oldu Haber

Türk Lezzetleri Amerikalı Şeflerin Gözdesi Oldu

İZMİR (İHA) - Türk lezzetleri, Amerikalı şeflerin menülerinde daha fazla yer bulmaya başladı. Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı desteğiyle 5 yıl önce başlatılan Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi ile ABD’ye Türk gıda ihracatını artırmayı hedefliyor. Proje, ABD’ye gıda ihracatını 800 milyon dolardan 1,5 milyar dolara çıkarmayı başardı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’de ağırladığı Amerika Aşçılar Federasyonu’nun eski Başkanı Thomas Macrina, Türk ürünlerinin tazeliği ve lezzetini överek, "Türk zeytinyağını diğer ülkelerin zeytinyağlarından ayırt edecek konuma geldim. Türk kuzusu dünyada tartışmasız 1 numara. Türkiye’deki kuzu etinin lezzeti dünyanın hiçbir yerinde yok. TURQUALITY Projesiyle kurduğumuz güçlü bağlar, Türk ihraç ürünlerinin ABD pazarında daha güçlü temsilini beraberinde getirecek. Çok yakında ilk zeytinyağı siparişimizi vereceğiz. Türk markalı zeytinyağları ABD’ye gidecek. Zeytinyağlarını kuru meyve barları takip edecek" dedi. Menülerinde levrek, zeytinyağı ve kuru incir gibi ürünlere sıkça yer verdiğini belirtti. ABD’nin önde gelen şeflerinden ve Chef Hall of Fame üyesi ve US Foods Üst Düzey Yöneticisi Anthony M. Rizzo, "Türkiye’deki insanların üretimdeki becerileri bizim ABD pazarında işimizi kolaylaştırıyor. Türk üreticilerinin hijyen ve sürdürülebilirliği ciddiye almaları ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin daha fazla temsilini sağlayacak. Türk gıda sektörünün ABD pazarında ihracat hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi son derece gerçekçi" ifadelerini kullandı. TURQUALITY PROJESİ İLE GÜÇLÜ BAĞLAR KURULUYOR Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, TURQUALITY Projesi kapsamında Amerikalı şefler, üniversiteler ve satın almacılarla güçlü bağlar kurulduğunu belirterek, "Türkiye geneli ABD’ye gıda ihracatımız 2018 yılında 708 milyon dolar iken 2023 yılı sonunda 1 milyar 712 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı sonunda 2 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. TURQUALITY Projemizin sonunda 5 milyar dolara yükselmek için büyük adımlar atıyoruz. Bu yolculukta Amerikalı şeflerin bizimle hareket etmesi çok kıymetli. Projemize verdikleri destek için teşekkür ediyoruz" dedi. ABD ve Japonya’daki fuarlarda Amerikalı şeflerle ortak etkinlikler düzenlenecek. 2025’te Japonya’daki Foodex Japan Fuarı’nda Türk mutfağı tanıtılacak. TÜRK BALIĞI ABD SOFRALARINDA Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türk somonunun ABD’ye ihracatında artış olduğunu ve Türk mutfağının protein odaklı beslenme alışkanlıklarıyla ön plana çıktığını dile getirdi. Turkish Cargo ile taze balık ihracatının da son yıllarda hızlandığını dile getirdi. Girit, "Levrek ve çipurada Avrupa birincisiyiz. ABD’ye ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde raflarda yerini alıyor. Düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi engelliyor. Ürünlerimizin içindeki değerli yağ asitleri beyin fonksiyonlarına direkt katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesini sağlıyor" dedi. ŞEFLER TÜRK MUTFAĞINA HAYRAN KALDI Türkiye’ye gelen Amerikalı şefler, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, Türk ürünlerinden oluşan kahvaltı menüsünün Amerikalı şefler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Seda Genç, "Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yönetici Şefi Selin Güloğlu önderliğinde, Türkiye’nin gıda ihracatında öncü markalarından Pınar’ın ABD pazarında yer alan ürünlerinden öğrencilerimiz tarafından hazırlanan kahvaltı menüsünde simit, boyoz, karakılçık ekmeği, menemen, peynir çeşitleri ve höşmerim yer aldı. Öğrencilerimiz, Amerikalı şeflere İzmir’in lezzetlerini sundu" diyerek konuşmasını tamamladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Amerikalı şeflerin Turkish Tastes projesini benimsemesinin Türk gıda ürünlerinin uluslararası tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade etti. Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen programa, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel, ve Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ferika Özer'in aralarında bulunduğu isimler katılım sağladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bir Köfteciyi Daha İfşa Etti Haber

Tarım ve Orman Bakanlığı Bir Köfteciyi Daha İfşa Etti

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesini güncellemeye devam ediyor. Son güncellemede, İzmir’deki bir köftecinin ürünlerinde et kıyması dışında farklı bir malzeme tespit edildi. Daha önce ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf'un döner ve köftelerinde domuz eti bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bakanlık, ekim ayından bu yana sürdürdüğü gıda denetimlerini hız kesmeden sürdürüyor. Yapılan denetimlerde vatandaşların sağlığını tehdit eden, taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen ürünler, kamuoyuna açıklanarak ifşa ediliyor. ZEYTİNYAĞINDAN KÖFTEYE, GIDA SKANDALLARI BİTMİYOR 6 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan güncel listede zeytinyağı, et döner, haşlanmış köfte ve bitkisel karışım yağlar gibi birçok üründe hile yapıldığı ortaya çıktı. Bu listede, zeytinyağında tohum yağı karıştırıldığı, et dönerde deri dokusu ve kanatlı etine rastlandığı, haşlanmış köftede soya bulunduğu ve bitkisel yağlarda ise gıdada kullanımı yasak olan boyaların kullanıldığı tespit edildi. Bu listeye, İzmir'de faaliyet gösteren bir köfteci de eklendi. Bakanlık, köftecinin ürünlerinde et kıyması dışında başka bir malzeme kullanıldığını belirledi. Ancak, hangi malzemenin kullanıldığına dair detay verilmedi. VATANDAŞ TEDİRGİN, BAKANLIK DENETİMLERİ SÜRDÜRÜYOR Taklit ve tağşiş ürünlere yönelik ifşa listeleri, vatandaşların gıda güvenliği konusundaki endişelerini artırıyor. Bakanlık, denetimlerin daha sıkı şekilde devam edeceğini duyururken, sahtecilik yapan işletmelere ağır yaptırımlar uygulanacağını bildirdi. "Taklit veya tağşiş yapılan gıdalar" ve "Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar" başlıkları altında iki ayrı kategoride yayımlanan listede, halkın güvenle tüketmesi gereken temel gıdalarda yapılan hileler dikkat çekiyor. Özellikle zeytinyağında tohum yağı kullanımı ve et dönerde kanatlı et ile deri dokusunun yer alması, tüketicilerde büyük tepki çekti. LİSTEYE YENİ GİREN ÜRÜNLER Tarım ve Orman Bakanlığı'nın güncel listesi, gıda güvenliği konusunda vatandaşları daha bilinçli olmaya teşvik ederken, üreticilere de bir uyarı niteliği taşıyor. Bakanlık, denetimlerin kararlılıkla süreceğini ve gıda güvenliğine yönelik tehditlere karşı mücadelenin devam edeceğini belirtti. TÜKETİCİLERE TAVSİYELER Uzmanlar, tüketicilere güvenilir markalardan alışveriş yapmaları, marketlerdeki ürünlerin etiket bilgilerini dikkatlice okumaları ve özellikle et, süt ve yağ ürünlerinde "taklit ve tağşiş" listelerini takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Bakanlık, bu tür ürünlerin tespit edilmesi halinde Alo 174 Gıda Hattı üzerinden ihbar edilmesi gerektiğini hatırlattı. Son denetimlerin ardından gözler, ifşa edilen firmalara uygulanacak yaptırımlara çevrildi. Gıda güvenliğini tehlikeye atan işletmelere idari para cezasının yanı sıra üretim durdurma ve ürün toplatma gibi cezaların uygulanması bekleniyor.

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı Haber

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Antalya’nın Manavgat İlçesi, 1-3 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”ne ev sahipliği yaptı. Manavgat Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival, zeytin temalı kortejle başlayarak, antik taş yataklarda zeytin sıkımı gibi çeşitli etkinliklere sahne oldu. Ayrıca, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde zeytin tarımı ve zeytinyağı sektörüne dair çalıştay, söyleşi ve forumlar düzenlendi. Festivale çeşitli yerlerden gelen vatandaşlar ve Manavgatlılar yoğun ilgi gösterdi.  “ZEYTİNİN KATMA DEĞERİNİ ARTIRACAĞIZ” Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara ilk kez düzenledikleri festivali geleneksel hale getirip her sene daha da güçlendirerek, uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Kara “Bu festival vesilesiyle ilçemizin ciddi bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu ve bölgemizin bu konudaki gücünü kamuoyuna duyurmak amacıyla çıktığımız yolda çok önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sektör paydaşları ve zeytin üreticilerimiz ilk kez bölgede zeytinin konuşulmasından çok memnun oldular. Zeytin, 2 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan ilçemiz tarım kültürünün önemli bir parçasıdır. Ayrıca önemli bir ekonomik değere de sahiptir.  11 Farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan ilçemizde; kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, girit, gemlik tavşan yüreği ve sadece bize has beylik zeytini yetişiyor. ‘Beylik Zeytin’imiz için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi  işaret alınmasına öncülük edeceğiz. Manavgat’ta şu an 50 bin dönüm üretim alanında yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor” dedi. “MANAVGAT ZEYTİNDE KENDİ MARKALARINI YARATACAK” Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti: “ İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımını destekleyerek, zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz için gerekli markalaşma ve mekanizasyon çalışmalarına öncülük edeceğiz. Zeytinyağının katma değerini yükseltecek, üreticinin refahının da artmasına katkı sağlayacak pazarlama ve kooperatifle ilgili çalışmaları destekleyeceğiz. Manavgat kendi markalarını yaratacak ve ben belediye başkanı olarak zeytin tarımının ve zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliğine sahip çıkacağım.” “ZEYTİN SAĞLIKTIR” Doktor Başkan zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerken şunları söyledi: “Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür ve antioksidan özelliğe sahiptir. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Zeytin, vücut için barıştır ve vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bu kadar faydalı olan zeytinin ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir.” dedi.  SÜRDÜRÜLEBİRLİK, DESTEKLER, ÖRGÜTLENME VE MARKALAŞMA KONUŞULDU Festival kapsamında çalıştay, söyleşi ve forum düzenlendi. Tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde zeytin ve zeytinyağı çalıştayı gerçekleştirildi. Uzman akademisyenler tarafından kalite, coğrafi işaret ve gastronomi konuları ele alındı. İkinci günde gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde bir forum düzenlendi. Foruma katılan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytincilikteki üretici, işgücü ve tağşiş sorunlarını dile getirirken tarımın devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Antalya Tarımsal Daire Hizmetleri Başkanı Seda Özel ise iklim sorununa dikkat çekerek, suyu fazla tüketen ürünlerden kaçınılması gerektiğini ve tarımda örgütlenmenin önemini ifade etti. Festivalde ayrıca Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesinde üreticilerle zeytinyağı konulu söyleşi düzenlendi. Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, antik çağdan kalma taş yataklarda, zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı.  FESTİVAL ÇARŞISINDA SERGİLENEN MANAVGAT’IN ZEYTİNLERİ VATANDAŞ TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergilendiği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşurken, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.  

Sabun, zeytinyağı ve pekmez yapımının anlatıldığı müze büyük ilgi görüyor Haber

Sabun, zeytinyağı ve pekmez yapımının anlatıldığı müze büyük ilgi görüyor

 Evliya Çelebi’nin kayıtlarında öne çıkan ve restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürülen tarihi handaki Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi’nde, zeytinin sabuna ve yağa, üzümün ise pekmeze dönüştürülmesi anlatılıyor. Şahinbey ilçesi Tışlaki Mahallesi’nde yer alan 400 yıllık tarihi han, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçerek müzeye dönüştürüldü. Gaziantep’te atıl durumda olan 4 asırlık tarihi hanın restore edilmesiyle turizme kazandırılan Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Pekmezci ailesinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı han, yaklaşık 1,5 yıl süren yenileme çalışmalarının ardından ziyaretçilere açıldı. Restorasyon sürecinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ekipleri, handaki geleneksel kazanlar, fırınlar ve testileri titizlikle yenileyerek orijinaline uygun hale getirdi. Ayrıca, Gaziantep ve çevre köylerde yapılan araştırmalar sonucunda müze için gerekli malzemeler toplandı ve müzede kullanıldı. Müze, zeytin ve üzümden sabun ve pekmez üretim süreçlerini detaylı bir şekilde sergilerken, müzeye gelen ziyaretçiler, bu ürünlerin nasıl üretildiğini görsel materyaller ve dijital sunumlar aracılığıyla öğrenmenin yanı sıra atölyelerde üretim sürecini deneyimleme şansı buluyor. Evliya Çelebi’nin önemli hanlar arasında saydığı tarihi yapı, Gaziantep’in sabun ve pekmez kültürünü yaşatarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Gaziantep, tarihi dokusunu geleceğe taşıyan yeni bir mekanla tanışırken, Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan müze, açılır açılmaz ziyaretçilerden yoğun ilgi görmeye başladı. Zeytin kırılması için kullanılan mengeneden, zeytinyağlarının tutulduğu kuyulara kadar zeytinin yağa yolculuğunda, "şerbet evi, tort, mahsere ve tekedene" adı verilen üzümün pekmez yapılma sürecinde kullanılan tüm eski ve geleneksel aletlerin sergilendiği müze, ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. Antep fıstığının yanı sıra zeytin, zeytinyağı ve üzüm üretiminde önemli bir yere sahip Gaziantep'te Kayna Sabun ve Pekmez Müzesine dönüştürülen tarihi handaki müze, açıldığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi Müdürü Hazal Bostancıeri, müzenin amacının geçmişi yaşatmak ve geleneksel ürünlerin tanıtımını yapmak olduğunu belirtti. Bostancıeri, müzenin tarihi nesneleri ve üretim aşamalarını doğru bir şekilde sergilemek için büyük bir emek harcadıklarını ifade ederek, Gaziantep’in kültürel zenginlikleri arasında yer alan müzenin, kentin turizm potansiyelini artıracağına da dikkat çekti. Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi’nin restoranıyla ödül alan tarihi bir mekan olduğunu bildiren Bostancıeri, “Bu han eskiden de sabunhane olarak kullanılmıştır. Sabunhane izlerini zaten tarihi hana girdiğinizde halen restore edilmemiş orijinal olarak duran taş kazandan da anlayabiliyorsunuz. Yine zeytinyağının dinlendirildiği alanlardan da anlayabiliyorsunuz. Bu mekan iki geleneksel ürünü buluşturduğumuz bir mekan. Artık fabrikasyona yenik düşmüş, orijinalini çok bulamadığımız bu iki ürünü atölyelerde yerel ziyaretçilerimizle birlikte deneyimleyip, yaptığımız ve anlattığımız bir müzedir” dedi. Eskiden de sabun ve pekmez yapımında kullanılan tarihi handa bulunan büyük kazanların, fırın ve testilerin bulunduğu bölümlerin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu tarafından tek tek ortaya çıkarıldığını ve aslına uygun hale getirildiğini belirten Bostancıeri, “Zeytinin toplanması, yağ yapımından sabun oluşumuna, üzümün bağlardan toplanıp pekmez ve diğer şire ürünlerinin yapılışına kadar tüm aşamalarının anlatıldığı müzemizde, görsel malzemeler ve dijital sunumlarla da Gaziantep’in mutfağında önemli bir yeri olan yöresel lezzetlerimizin de yapılışı aktarılıyor. Ar-Ge çalışmaları yakın zamanda bitti. Müzemizin kapılarını açalı çok olmadı. Ar-Ge çalışmaları sırasında da geleneksel üretimin unutulduğunu fark etmiş olduk. Çünkü hiç genç usta ve çırak göremedik. İnsanlar artık bu ürünlere çok rağbet olmadığını söylüyorlar. Ar-Ge çalışmalarımız sırasında Gaziantep'in ve civardaki illerin köylerini gezdik. Bu iki ürününün geleneksel olarak nasıl yapıldığını ama artık çok daha rağbet olmadığı için yavaş yavaş insanların üretimden elini ayağını çektiğini gördük” diye konuştu. Pekmez, zeytinyağı ve sabunun yapımında kullanılan ve aileler tarafından bağışlanan malzemelerin de müzede kullanıldığını bildiren Bostancıeri, malzemelerin arasında yüzyıllık eşyaların da olduğunu ifade etti. Müzenin pazartesi gününün dışındaki diğer günlerde açık olduğunu ve 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebildiğini belirten Bostancıeri, herkesi müzeye davet etti.

İspanyol zeytincilerden Türk zeytinyağına tam not Haber

İspanyol zeytincilerden Türk zeytinyağına tam not

Balıkesir'in Edremit Belediyesi'nin zeytin ve zeytinciliğin devamlılığını sağlayarak, yöresel zeytin türlerinin iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlerden korunması amacıyla başlattığı “İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği: Uyum Stratejileri ile Mücadele” projesi ortaklarından İspanyol ve Yunan zeytinciler, zeytinyağı tadımı yaptı. Misafir üreticiler, tadına baktıkları zeytinyağlarına tam not verdi. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı dahilinde İspanya'nın Selva (Mayorka) Belediye Başkanı Juan Rotger Segui, Selva Belediyesi Meclis Üyeleri Manuel Jose Barredo Enrique, Ana Maria Rotger Mestre, Beatriz Lechuga Tortella, Proje Koordinatör Yardımcısı Esperença Devis, Selva Belediyesi Tarım Müdürü Joan Toni Gual Mir, zeytin ve zeytinyağı üreticisi Jose Rotger Garau, Ziraat ve Orman Mühendisi Bernat Barcello Perello, İletişim Şefi Julia Frau Martorell ve Avrupa Konseyi Zeytin Ağacı Kültür Rotası Temsilcisi Konstantinos Kaisaris'ten oluşan heyet, Edremit Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Meclis salonundaki sunumların ardından heyet, Zeytinyağı Duyusal Analiz Tadım Laboratuvarı'na geçti. İspanyol ve Yunan zeytinciler, burada Duyusal Panel Test Lideri Zülal Taçar'ın sunumuyla bölgenin zeytinyağları ile tadım yaptılar. Bölgenin çeşidinin karakteristik özellikleri ve üretim proseslerinin tanıtıldığı tadım programında, coğrafi işaretli ürünlerin ayırt edici özellikleri de tanıtılarak tadım yaptırıldı. Selva Belediye Başkanı Juan Rotger Segui, “Zeytinyağının üretimiyle ilgili o çok yüksek kalitede ürünler olduğunu burada gözlemleyebilme şansına sahip olduk. Edremit bölgesinin bu ürünlerini görme şansına sahip olduk. Gerçekten burada çok misafirperverlikle çok iyi bir şekilde karşılandık. Çok da mutluyuz buraya gelmiş olmaktan” dedi. Kaliteli Türk zeytinyağlarını deneyimleme fırsatı bulduklarını ifade eden Segui, “Tadım sonucu olarak biz çok meyvemsi, çok yüksek kaliteli aromalara sahip zeytinyağına şahit olduk. Bizim İspanya'daki zeytinyağımız da benzer şekilde bu seviyelerdeki aromalara, meyvemsi tatlara ve kalitelere sahiptir. İyi zeytinyağı üretimiyle ilgili olarak yerel yönetimin, Edremit Belediyesi'nin gerek üretim tesisleri gerek diğer bütün tesisleri ve kadrolarıyla birlikte çok başarılı bir iş ortaya koyduğunu gözlemleme şansına sahip olduk” dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, “Bugün Edremit Belediyesi'ne misafir olan İspanya Mallorca Adası'ndan Selva Belediye Başkanı ve yanındaki ekibi ağırladık. 10 kişilik bir ekip. İçerisinde belde belediye başkanları da var, üreticiler de var ve belediye çalışanları da var. Öncelikle Edremit Ticaret Odası'nı kendilerine tanıttık. Arkasından bizim coğrafya işaretli ürünlerimizin tanıtımı oldu. Odamızda Balıkesir Üniversitesi'nden, Edremit Zeytincilik Yüksekokulu'ndan Tuğba Abacigil de bölge hakkında kendilerine bilgi verdiler. Daha sonra Türkiye'deki 9 duyusal analiz laboratuvarından bir tanesi olan Edremit Ticaret Odası Etolab Duyusal Analiz Laboratuvarı'na geldik ve burada bir tadım paneli gerçekleştirdik. Bölgemizin kaliteli zeytinyağlarından kendilerine tadım imkanı sağladık ve oldukça keyifli bir tadım panelinden sonra güzel hatıralarla kendilerini buradan uğurladık” dedi.

Yudum Egem ve Tohum Derneği'nden  yabani zeytin ağaçları çalışması Haber

Yudum Egem ve Tohum Derneği'nden yabani zeytin ağaçları çalışması

Yudum Egemden ile Tohum Derneğinin, delice olarak bilinen yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırmak, çiftçilerin kullanımına sunmak için başlattığı proje bu yıl Aydın'da devam ediyor. Savola Gıda ile Tohum Derneğinden yapılan ortak açıklamaya göre, proje kapsamında Kuşadası ilçesine bağlı Kirazlı köyünde aşılanan ağaçlar, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh'in ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte çiftçilere teslim edildi. Geçen yıl Manisa'da başlatılan proje, İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün teknik konulardaki katkısıyla yürütülüyor. Proje, gelecek yıllarda zeytin yetiştirilen farklı bölgelerde sürdürülecek. Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüyor ve verimli hale geliyor. Türkiye'de mevcut delice türü ağaçların aşılanarak ekonomiye kazandırılmasının, çiftçilere ve ülkeye en az 60 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Yudum Egemden ve Tohum Derneğinin başlattığı projenin ilk yılında Manisa'da Davutlar, Kaleköy, Sarma ve Sarıalan köylerinde, ikinci yıl da Kuşadası'nın Kirazlı köyünde aşılama çalışmaları yapıldı. Aşılanan ağaçlar, bu köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin kullanımına sunuldu. - Çiftçi ağı kuruldu, eğitimler veriliyor Tohum Derneği tarafından proje kapsamında köylerde 'çiftçi ağı' kuruldu. Bu ağ sayesinde çiftçiler tüm faaliyetlere ilişkin bilgilendirilirken, dönemlik tarımsal bilgiler de bu ağ üzerinden çiftçilerle paylaşılıyor. Ağ ve kooperatifler aracılığıyla yöre çiftçilerine teslim edilen delice ağaçlarının yetiştirilmesi, hastalıkları ve hasadı konularında eğitimler verildi. Eğitimler, uzmanlar tarafından köylerde yüz yüze gerçekleştiriliyor. Açıklamaya göre Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, etkinlikte yaptığı konuşmada, her zaman doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler yaptıklarını ifade etti. Savola Gıda Türkiye ile başlattıkları Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi'nin sektörde bir ilk olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti: 'Yakında yerli tohumla ilgili çalışmalarımız da meyve verecek. Geçen yıl Savola Gıda Türkiye'nin desteğiyle Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi'ni başlattık. Binlerce zeytin ağacını ekonomiye kazandıracağımız projede bu sene Aydın Kuşadası'nda yüzlerce çiftçimize destek sağlıyoruz. İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlükleri ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü aracılığıyla bu projenin sürdürülebilirliğini sağlamaktan dolayı mutluyuz. Proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler de veriyoruz. Ülkemizin ekonomisine ve çiftçilere katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Savola Gıda Türkiye'nin yanımızda olması bizim için çok değerli.' Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh de zeytinyağı üretiminde yarım asırlık bilgi ve tecrübeye sahip olduklarına dikkati çekerek, 'Yudum markamız sektöre her konuda öncülük ediyor. Bu vizyonla yerli üretimimizin artırılmasına ve çiftçilerimizin desteklenmesine yönelik başlattığımız projeleri hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu proje de üretici, çiftçi, kamu, sivil toplum kuruluşları olarak işbirliği içinde çalıştığımızda somut faydalar ve sonuçlara imza atabileceğimizin net bir göstergesi. Sektörün en sevilen markası olarak yerli üretimimize ve çiftçilerimize katkı sağlayacak, Türk zeytinyağı kalitesini dünyaya tanıtacak projelere imza atmaya devam edeceğiz.' ifadesini kullandı.

Aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini düşürüyor Haber

Aşırı sıcaklar zeytinyağı üretimini düşürüyor

AA muhabirinin Avrupa Komisyonu verilerinden derlediği bilgilere göre, Avrupa Birliği'nin (AB) zeytinyağı üretimi 2017-2018 döneminde 2 milyon 188 bin ton iken 2018-2019 döneminde 2 milyon 264 bin tona yükseldi. Bu miktar, takip eden sezonda 1 milyon 920 bin ton seviyesine gerilerken, 2020-2021'de 2 milyon 51 bin ton seviyelerine çıktı. Avrupa zeytinyağında kriz yaşarken Türkiye rekor üretim ve stokuna güveniyor Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı üretimi kuraklık krizine girdi, gözler Türkiye'ye çevrildi AB'nin 2021-2022 döneminde 2 milyon 272 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon son 5 yılın en düşük seviyesi olan 1 milyon 385 bin tona gerileyeceği öngörüldü. AB dışı ülkelere bakıldığında ise toplam zeytinyağı üretiminde 2021-2022 sezonunda 1 milyon 127 bin ton olan miktarın 2022-2023 sezonunda 1 milyon 120 bin tona düşeceği tahmin edildi. Dünya toplam zeytinyağı üretimi de 2017-2018 sezonunda 3 milyon 379 bin ton, 2018-2019'da 3 milyon 304 bin ton, 2019-2020'de 3 milyon 269 bin ton, 2020-2021'de 3 milyon 3 ton, 2021-2022'de 3 milyon 398 bin ton oldu. 2022-2023 tahmini ise üretimde öngörülen yüzde 26,3 azalışla 2 milyon 505 bin ton olarak belirlendi. Böylelikle dünya zeytinyağı üretim tahminleri 5 yılın en düşük seviyelerine çekildi. İspanya'da rekor düşüşler yaşanıyor AB ülkelerindeki bu negatif tahminlerde, dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminde başı çeken İspanya'daki rekolte düşüşleri etkili oldu. Söz konusu ülkede art arda 2 yıldır yaşanan kuraklık rakamlara yansıdı. İspanya, 2017-2018 sezonunda 1 milyon 262 bin ton ve 2018-2019 sezonunda 1 milyon 790 bin ton zeytinyağı üretimi yaptı. Rekolte, 2019-2020 sezonunda 1 milyon 125 bin tona düştü. Ülkenin takip eden sezonlarda 1 milyon 389 bin ton ve 1 milyon 491 bin ton seviyelerinde gerçekleşen zeytinyağı üretiminin, 2022-2023 sezonunda rekor seviyede (yüzde 56) azalışla 663 bin tonlara gerileyeceği tahmin ediliyor. İtalya'da da tablo benzer. Ülkenin 2021-2022 sezonunda 329 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon yüzde 27 azalarak 241 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Portekiz'de de önceki sezon 206 bin ton olarak gerçekleşen üretim miktarının 2022-2023 sezonunda yüzde 39 azalışla 126 bin ton seviyesine düşmesi bekleniyor. Yunanistan'da ise 2021-2022 sezonunda 232 bin ton olarak gerçekleşen zeytinyağı üretim miktarının bu sezon yüzde 47 artışla 340 bin tona yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin üretiminde rekor artış AB dışı ülkelerde zeytinyağı üretim miktarı beklentilerine bakıldığında ise Türkiye dikkati çekiyor. Türkiye'nin zeytinyağı üretimi, 2017-2018'de 263 bin ton, 2018-2019'da 194 bin ton, 2019-2020'de 230 bin ton, 2020-2021'de 177 bin ton ve 2021-2022'de 235 bin ton ile dalgalı bir seyir izledi. Avrupa Komisyonu'nun 2022-2023 sezonunda Türkiye için zeytinyağı üretim beklentisi 275 bin tondu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre ise ekim ayında tamamlanacak bu sezonda zeytinyağı üretimi beklentilerin çok üzerinde 422 bin ton seviyesine ulaştı. AB dışı ülkeler arasında yer alan Tunus'ta ise 2021-2022'de 240 bin ton olan zeytinyağı üretiminin, bu sezon yüzde 25 azalışla 180 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Zeytinyağı üretiminde bu sezon Fas'ta yüzde 22 azalış, Suriye'de yüzde 27 artış bekleniyor. "İspanya'nın üretimi 500 bin tona düşebilir" Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, AA muhabirine, BM olarak uzun süredir iklim değişikliğine karşı uyarılar yaptıklarını ve bununla mücadele edebilmek için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Selışık, iklim değişikliğinin en önemli ve ciddi belirtisinin kuraklık ve aşırı doğa olayları olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Bunlar insan hayatını direkt olarak tehdit ettiği gibi tarımsal üretimin düşmesine neden olarak gıda krizinin de kapılarını açıyor. Zeytin de bunlardan biri. Dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin açık ara bir numarası İspanya'da art arda iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde büyük bir düşüş bekleniyor. 2021-2022 sezonunda 1,4 milyon tonla dünya üretiminin bir numarası olan ülkede üretim tahmini bu sezon 680 bin tona geriledi. Bu rakamın 500 bin tona kadar gerileyebileceği ifade ediliyor. Türkiye zeytin ağacı dikimi, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışını istikrarlı şekilde devam ettirirse İspanya ve İtalya ile birlikte dünya zeytin ve zeytinyağı pazarında önde gelen konumunu kalıcı hale getirebilir."

Kilis zeytinyağı için AB'ye tescil başvurusu yapıldı Haber

Kilis zeytinyağı için AB'ye tescil başvurusu yapıldı

Yoğun aroması, kendine has tadıyla Mayıs 2021'de coğrafi işaret tescil belgesi alan Kilis zeytinyağı, TÜRKPATENT tarafından 15 Ocak'ta AB Komisyonu'na tescil için sunulan Türkiye'nin 10 ürünü arasında yer aldı. Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, AA muhabirine, ürünlerinin AB'ye coğrafi işaret tescili için başvuru yapılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Kilis zeytinyağının coğrafi işaret sayesinde dünyada rekabet edebilecek duruma geleceğini belirten Polat, geçen yıl 110 ton ihracatını yaptıkları zeytinyağından bu yıl 100-150 ton dış satım hedeflediklerini ifade etti. Ürünlerinin kalitesinin artık dünyanın her yerinden bilineceğini dile getiren Polat, "Kilis'in zeytini ve zeytinyağı dünyada her markete girmeye aday." dedi. İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda kentte zeytincilik özelinde 12 projeyi desteklediklerini söyledi. Yaklaşık 7 milyon lira yatırım hacmi oluşturduklarını belirten Akyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Desteklediğimiz projeler kapsamında Kilis'te zeytin işleme tesisi, zeytinyağı üretim tesisi kurduk, mevcut tesislerin kapasitesini artırdık, çiftçilerimize verimli ve kaliteli üretime yönelik eğitimler verdik. Kilisli zeytin ve zeytinyağı üreticilerimizin iyi uygulamaları ve yenilik transferi yapmalarına katkı sağlamak için yurt dışına çalışma ziyaretleri düzenledik. Kilis zeytinyağının yurt dışı fuarlarda tanıtımını yaptık. Yaptığımız çalışmalarla Kilis zeytini Türkiye'de ve dünyada tanınır hale gelmeye başladı. Üreticilerimiz, daha önce iç piyasaya verdikleri ürünlerini, şimdi ABD, Kanada, Almanya, Katar ve Umman gibi farklı hedef pazarlara ihraç etmeye başladı." "Başvuru ile bu değer artık sınırları aşıp tüm dünyaya ulaşacaktır" Akyılmaz, AB'ye yapılan başvuru ile Kilis zeytinyağının ününün sınırları aşarak tüm dünyaya ulaşacağına dikkati çekerek, "Kilis zeytinyağı hem bölge için hem de Kilis için önemli bir değerdir. Başvuru ile bu değer artık sınırları aşıp tüm dünyaya ulaşacaktır. İKA olarak bu değerin tüm dünyaya ulaşması için biz de elimizden geleni yapacağız." dedi. Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu da ürünlerinin AB'ye tescil başvurusunun kendilerini umutlandırdığını anlattı. Kilis yağlık zeytin çeşidinin 5 bin yıldır bölgede yetiştirildiğini ve yaklaşık yüzde 50'ye yakın yağ verimine sahip olduğunu tespit ettiklerini belirten Şekeroğlu, yaptıkları çalışmaların artık meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. Şekeroğlu, AB coğrafi işaret tescilinin Kilis zeytinyağına ciddi katkılar sağlayacağını düşündüklerini kaydederek, "Bu durum, zeytinyağı üretiminin ve kalitesinin artmasına, özellikle tüketici ve talep eden insanların profilinin değişmesiyle birlikte katma değeri yüksek bir zeytinyağı olarak artık dünya mutfaklarında yer almasına yol açacak." dedi.

Ayvalık'ta Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm sloganlı çalıştay Haber

Ayvalık'ta Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm sloganlı çalıştay

Ayvalık, Balıkesir il sınırında bulunan, Ege sahillerinin kıyısında, küçük bir ilçe. Yazın oldukça hareketli olan Ayvalık, kış aylarında çok sakin.  Küçük olmasına karşın turizm bakımından gezilip görülecek yerleri, plajları ve doğası ile tam bir turizm destinasyonu olmasına rağmen turizmden hak ettiği payı alamıyor.  ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE ÜNLÜ Zeytinyağı ve zeytin, Ayvalık yemek kültürünün temelini oluşturan Ayvalık'ta; tatil yapıp da tadına bakmadan dönmemeniz gereken başlıca yemekler: Ada köftesi, kabak çiçeği dolması, balıklı bamya, nohutlu bakalaros ve kuzu etli arapsaçı. Dünya üzerinde bulunan en lezzetli zeytinyağı ve zeytin Ayvalık'ta bulunuyor. BELEDİYE, TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ORTAK AKIL OLUŞTURUYOR AYVALIK Belediyesi ilçe turizmini geliştirmek için, Ayvalık Vizyonu Çalıştayı düzenleyecek. Turizme katlı sağlayacak herkesi davetli olduğu çalıştay, 13-15 Ocak 2023'te Cunda Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilecek. Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Fikri, projesi iddiası ve pozitif enerjisi olan herkesi çalıştaya davet ediyorum" dedi. Ortak sonuç, çözüm ve öneri raporlarının ortaya çıkmasıyla 2023 yılı turizm hedeflerine de yön verecek olan çalıştay, Ayvalık Belediyesi Ticaret Odası, Kent Konseyi ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği'nce yürütülecek. Daha temiz, daha mavi, daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir bir Ayvalık için "Hep Birlikte Dört Mevsim Turizm" sloganıyla yapılacak çalıştayda "Kent ve Yaşam Kültürü", "Turizm ve Sürdürülebilirlik", "Doğal ve Kültürel Miras", "Gastronomi, Ölmez Ağaç ve Ayvalık Mutfağı" konuları tartışılacak. Katkı vermek isteyenler için katılım ve son başvuru tarihi 31 Aralık 2022. (Ayrıntılı bilgi 0552 053 54 79- 444 10 66)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.