TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İklim krizi devam ederse turizm alanlarının %68’i büyük risk altında

Güney Avustralya'da yangın ve sel, turizm endüstrisini tehdit ediyor. Ülkenin çeşitli bölgeleri iklim riskleriyle karşı karşıya. Turizm varlıklarının %68'i 2050'ye kadar risk altında. Turizm sektörü, iklim değişikliğine karşı daha dirençli olmalı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 11:51
Kaynak: theguardian
İklim krizi devam ederse turizm alanlarının %68’i büyük risk altında

Güney Avustralya'nın şarap bölgeleri orman yangını dumanıyla kaplandı, Daintree yağmur ormanları sel nedeniyle kesildi ve turistler şiddetli fırtınalar nedeniyle büyük havaalanlarında mahsur kaldı. Yeni bir rapor, bu enstantanenin Avustralya'nın turizm endüstrisi için potansiyel kaotik bir gelecek olduğu uyarısında bulundu.

Analize göre, ülke genelindeki 178 turizm varlığının en az yarısı - milli parklardan şehir cazibe merkezlerine ve havaalanlarına kadar - büyük iklim riskleriyle karşı karşıya. Sıcaklık arttıkça aksaklıklar da artıyor. Sigorta grubu Zurich ve ekonomi analisti Mandala'nın raporuna göre, ülkedeki 620.000 turizm işinin çoğu tehdit altında olacak. Mandala'nın ekonomi uzmanı ve ortağı Adam Triggs, “Bizi etkileyen şey, sorunun büyüklüğü oldu” dedi. “Ülkenin dört bir yanındaki farklı bölgelere baktığımızda, bu riskin ne kadar sistemik olduğu ortaya çıktı.”

Pazartesi günü yayınlanan raporda, Zürih'ten alınan veriler kullanılarak, bölgelerin rüzgar, sel, sıcak, soğuk, fırtına, kuraklık, orman yangını, dolu ve yağmur olarak tanımlanan dokuz “iklim tehlikesine” karşı ne kadar savunmasız olduğu incelendi.

İklim modellerini kullanan analiz, sera gazı emisyonları için yüzyılın ortasına kadar dünyanın 2C ısındığı “orta yol” senaryosunu kullanarak bu alanlardaki değişiklikleri hesaba kattı. Bu ısınma seviyesi, 2050 yılına kadar turizm varlıklarının %68'ini büyük risk kategorisine sokmaktadır Queensland, her bir yerde “çok yüksek düzeyde etkiye sahip birden fazla çok yüksek riskin” var olduğu düşünülen diğer tüm eyaletlerden daha fazla, en yüksek beş risk kategorisinde yer alan alanların %52'sine sahiptir.

Yüksek risk altında olduğu düşünülen önemli alanlar arasında Sidney'in kraliyet botanik bahçeleri ve Bondi plajı, Victoria'daki Büyük Okyanus Yolu ve Grampians, WA'daki Cable Plajı ve Kalbarri ulusal parkı ve Canberra'daki ulusal arboretum yer almaktadır.

Güney Avustralya'da Barossa ve Adelaide Hills, Queensland'de Daintree ve K'Gari adası, Tazmanya'da Cataract geçidi ve Kuzey Bölgesi'nde Kakadu ve Uluru özellikle risk altındaydı.

Avustralya'nın en işlek 31 havalimanının tamamı, konumları ve fırtına ve rüzgara maruz kalmaları nedeniyle en yüksek iki iklim riski kategorisine girmiştir.

Bağcılık bölgeleri, botanik bahçeleri, doğal yollar ve demiryolu hatları, yağmur ormanları ve milli parklar en yüksek iklim riski kategorilerinde yer almıştır. Müzeler, galeriler ve stadyumların nispeten daha düşük risk altında olduğunu belirten Triggs, Avustralya'nın daha dirençli hale gelmesi ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlaması için çok daha fazla çalışması gerektiğini söyledi.

2019 ve 2020'deki kara yaz orman yangınları turizm gelirlerini %35 oranında azalttı. Raporda, benzer bir gelir kaybının bugün yaşanması halinde, yarısından fazlası başkentlerin dışında olmak üzere 176.000 kadar istihdamın riske gireceği belirtildi.

Bu yıl yayınlanan bir araştırma, kara yaz yangınlarının turizm ve tedarik zincirlerinin üretimini neredeyse anında 2,8 milyar dolar azalttığını ortaya koydu.

Triggs, Avustralya'daki politika tartışmalarının büyük ölçüde emisyonların azaltılmasına odaklandığını belirterek, “ancak halihazırda meydana gelen ve daha da kötüleşecek olan iklim değişikliği üzerinde çok fazla düşünmüyoruz” dedi.

Griffith Turizm Enstitüsü'nde uygulama profesörü olan Daniel Gschwind, raporun bulgularının “herkes için endişe verici” olması gerektiğini söyledi.

Gschwind, “Bu durum, turizm sektörünün on yıllardır [emisyonları azaltmaya yönelik] küresel politikalardaki başarısızlığın yükünü taşıdığını açıkça göstermektedir.

“Turizm endüstrisi [iklim eylemini] güçlü bir şekilde savunma sorumluluğuna sahiptir ve daha fazla farkındalık yaratmak için iletişim fırsatlarını kullanmalıdır.”

Turizm varlıklarının, hükümetler ve toplumla birlikte, iklim etkilerine karşı dayanıklılıklarını artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi. “Tüm cephelerde karşılık vermeli ve çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız” dedi.

Translated with DeepL.com (free version)

Kaynak: theguardian

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.