TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sapancalı işletmeciler bungalov dolandırıcılarına savaş açtı

Bungalov turizmi trend olunca sahtekarlar da devrede. Olası mağduriyetlerin önlemek için dernek kuruldu, kesinlikle ödeme yapmadan önce derneğe danışın.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2022 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2022 12:29
Kaynak: Sabah
Sapancalı işletmeciler bungalov dolandırıcılarına savaş açtı

Eşinizle evde otururken doğa içinde iki gün tatil yapmayı hayal ettiniz. Hemen internete girip rezervasyon yaptırdınız. O da ne! Tatile gittiğinizde, öyle bir tesisin olmadığını gördünüz. Bavulunuzla ortada kalırken paranızı da dolandıncılara kaptırdınız.

Bungalov turizimi trend olunca sahtekarlar da devreye girdi. Peki, mağdur olmamak için neler yapmalı, hakkınızı nasıl aramalısınız? 

Sapanca, Türkiye'nin her yerinden seyahat ve tatil tutkularını cezbeden, Sakarya'nın şirin bir beldesi... Doğa harikası Sakarya gölü, müthiş doğası, yeşille mavinin her tonunun, her mevsimde ayrı güzellikte olduğu bu belde pandemi döneminden beri daha bir revaçta. İnsanlar bu dönemde doğada vakit geçirmenin, açık havanın ve müstakil bir tatil yapmanın keyfini ve ne kadar sağlıklı olduğunu anladı çünkü. Ve bu bölgede bulunan bungalov (ağaçtan yapılan) evlerin verdiği özgürlük hissi, kişiye özel sıcak havuzları dünyada eşine az rastlanır güzellik ve huzur sunuyor.

Yüzlerce bungalov işletmesi var Sakarya'da... Bölge ve turizm için çok önemli bir gelir kalemi. Hal böyle olunca, dolandırıcılıkta sınır tanımayan art niyetli kişiler burayı da keşfetti ve bir dolandırıcılık türü çıktı ortaya: Bungalov dolandırıcılığı. Instagram üzerinden paylaştıkları güzel fotoğraflarla, 'olmayan' evlerin pazarlamasını yapan bu kişiler, müşteriyle VVhatsApp hattı üzerinden iletişime geçiyor, kaparo istiyor, sigorta ücreti istiyor, olmadı paranın tamamını yatıranlara indirim teklif ediyor... Ve tabii ki parayı aldıktan sonra ışık hızıyla ortadan kayboluyorlar. Çoğu zaman verdikleri konum boş çıkıyor, bazen de bölgede bulunan diğer işletmelerin adresini veriyorlar. Gelenler geri dönmek zorunda kalıyor, böyle bir kayıt olmadığı için. Sonra hatlar kapanıyor, banka hesapları ortadan kayboluyor. Geçen seneden beri binlerce kişi bu yöntemle dolandırıldı. Instagram da terör suçları dışında, dışarıya bilgi vermediği için suçluları yakalamak güçleşiyor.

Sakarya Bungalov işletmecileri boş durmamış.

Bir dernek kurarak bu konuyla bizzat mücadele etmeye karar vermişler. Derneğin adı, SAVİBU yani Sapanca Villa Bungalov İş. Der. Dernek bir de çağrı merkezi kurmuş. Kişiler bir konaklama satın aldıklarında, hesabın, tesisin sahte olup olmadığını buradan teyit ettirip mağdur olma riskini ortadan kaldırıyorlar. SAVİBU Başkanı Ali Safa Alaçam aynı zamanda bir bungalov işletmecisi. Alaçam "Her geçen gün artan bungalov sayısı ile Sapanca dünyanın minimalist yaşam merkezi haline dönüştü" diye başlıyor sözlerine: "380 Toplam bungalov işletmesi sayısı. 13 Nisan 2022 tarihinde kuruldu. İlçemizde villa ve bungalov işletmelerine olan ilgi yerel ekonomimizi ciddi derecede ayakta tuttu. Tecrübeli-tecrübesiz birçok yerel yatırımcı sektöre yöneldi. 60'a yakın alt sektör oluştu ve ilçe genelinde hemen hemen her aileye gelir sağlamaya başladı. Herkes bu durumdan mutlu oldu, işsizlik sorunu kalmadı, suç oranı azaldı, pandemi döneminde bile birçok kesim hiç etkilenmeden yaşantısına devam etmeye başladı, bizler de oluşan bu güzellikleri ve mutluluğu sürdürebilir kılmak için dernekleşme kararı aldık. Elbette esas kuruluş amacımız dışında dolandırıcılık sorununu görmezden gelemezdik ve onunla ilgilide bir dizi önlemler alarak olası mağduriyetlerin önüne geçmeye başladık.

"Peki, dolandırıcılar nasıl çalışıyor ve ne zaman Sapanca'yı mesken tuttular?

"Dolandırıcılar sosyal medya üzerinden gerçek ev resimlerini kopyalayarak birçok kişiye ulaşıyorlar. Piyasanın altında fiyatlama, olmayan hizmetleri sunarak (örneğin sabah, öğle ve akşam yemeği, atv turu, göl turu gibi) cezbedici teklifler ile müşterinin aklını çeliyorlar. Rezervasyon ön ödemesi, sigorta bedeli, depozito bedeli veya 'Ödeme ulaşmadı tekrar gönderin' diyerek milyonlarca lira topluyorlar.

Tatilciler ne yapmalı?

Öncelikle dernekten tatil teklif edilen işletmenin vardlığı araştırılmalı. Eğer mağdursanız da, Dernek Başkanı Alaçam çok önemli bir noktaya değiniyor şu sözleriyle: "Ev görselleri kullanılan tüm işletmelerimiz savcılıklara suç duyurusunda bulunuyor. Fakat instagram terör harici ülkemize kullanıcı bilgisi vermediği için kovuşturma uzun sürüyor, süreci avukatımız takip ederek bizleri bilgilendiriyor. Demek olarak bizde Emniyet müdürlüğü ve Jandarma komutanlığımız ile aldığımız tüm bilgileri paylaşıyor suçluların yakalanması için birlikte çalışıyoruz." diyor.

Demek ofisimize pazar günleri hariç 09:00-20:00 saatleri arasında ulaşılabilir. Olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla kesinlikle ödeme yapmadan önce iletişimde olunan yerin teyidinin yapılması gerekiyor. Çünkü sahte bir profil kapanıp yenisi kolaylıkla açılabiliyor." Dernek yürekli yazılı ve görsel basında yer alarak bu durumdan herkesi haberdar etmeye, mağduriyet yaşanmaması amacıyla teyit sistemini anlatıyor. Emniyet siber suçlarla mücadele birimi konuyla ilgileniyor fakat dolandırıcılar VVhatsApp üzerinden haberleştiği için yer tespiti konusunda zorlanılıyor. Ödemeler genelde saf veya yabancı uyruklu göçmenlerden alınan vekaletle açılan banka hesaplanna yapılıyor. Bu hesaplarda sistem çökene kadar içerdeki para çekiliyor. Başanlı takip sonucu yakalanan dolandıncılar 12 yıla kadar ceza alıyor. Sapanca bungalov tatilinden memnun kalan müşteri oranı.

Kaynak: Sabah

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.