TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin en önemli 10 camiisi

Bu camiler, Türkiye'nin zengin dini ve kültürel mirasının önemli birer parçasını temsil ediyor ve her biri farklı tarihi ve mimari tarzıyla ziyaretçilere benzersiz deneyimler sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2023 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2023 10:41
Kaynak: Tourism Journal
Türkiye'nin en önemli 10 camiisi

1-Sultanahmet Camii (Mavi Camii) – İstanbul: Sultanahmet Camii, I. Ahmed tarafından 1609-1616 yılları arasında yaptırılmış olup, İstanbul'un tarihi yarım adasında yer almakta. Sadece Türkiye'den değil dünyanın hemen her yerinden turistlerin akın ettiği ve görmek için sıraya girdikleri tarihi bir camimiz.  Mavi çinilerle süslenmiş iç mekanı ve altı minaresi ile de ünlü. Kesinlikle görülmesi gereken tarihi güzelliklerden.

2-Eyüp Sultan Camii –  İstanbul: Eyüp ilçesine adını veren tarihi Eyüp Sultan Camii; yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı. İstanbullular içinde önemli bir yere sahip olan Eyüp Sultan Camisi görülmesi gereken yerlerden. Asıl adı Halit bin Zeyd olan Ebu Eyyubi El Ensari; Peygamberimizin Medine’de evinde ağırlayan kişidir.

3-Selimiye Camii – Edirne: Selimiye Camii, Türklerin ünlü mimarı Mimar Sinan'ın 90 yaşında 1569-1575 yılları arasında inşa ettiği, ustalık eserim dediği muhteşem bir cami. Cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

4-Yeni Camii (Valide Sultan Camii) – İstanbul: Yeni Camii, 1663-1666 yılları arasında Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Eminönü'nde yer alıyor ve Osmanlı döneminin önemli yapılarından biri olarak görülmekte.

5-Ulu Camii – Diyarbakır: Bu camiAnadolu tarihinin en eski camisi olarak bilinmekte. İslamın hızla yayıldığı dönemlerde Araplar tarafından yaptırılan cami, Büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah tarafından 1091 yılında tadilat yaptırılarak şuanki halini almış.

6-Kocatepe Camii – Ankara: Kocatepe Camii, Türkiye'nin başkenti Ankara'da, Çankaya ilçesine bağlı Kocatepe semtinde bulunuyor. 1967 yıllında inşaatına başlanıp 1987 yıllında hizmete giren bu cami modern bir tasarıma sahip ve kesinlikle görülmeye değer olan camilerimizden.

7-Sabancı Merkez Camii – Adana: Adana’da Seyhan nehrinin kenarında yer alan Sabancı Merkez Camii, Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olma özelliğine sahip. Sabancı Merkez Camisinin masrafları yüzde ellisi halk tarafından bağışlar ile karşılanmış, yüzde ellisi ise Sabancı Ailesi tarafından karşılanmıştır. 1998 yılında tamamlanmış, klasik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiş bir camimiz.

8-Ulu Camii – Bursa: Ünlü Türk seyyah Evliya Çelebiye göre Ulucami, Bursa ilimizin Ayasofya'sı. Rivayete göre Hızır a.s bu camide her gün bir vakit namaz kılmaya gelir. Kuruluşunda Somuncu baba hazretlerinin de her gün işçilere ekmek dağıttığı bu cami, Türkiye'nin en önemli tarihi eserleri arasında sayılmakta. Bursa’da yer alan tüm mimari eserlerin en büyüğü olan Bursa Ulu Camii 20 kubbelidir. Ulu Caminin içinde; kubbenin hemen altında bir şadırvan bulunmakta.

9-Divriği Ulu Camii – Sivas: Sivasın en önemli tarihi yapısı olarak bilinen bu camii, muazzam bir taş işçiliğine sahip ve İslam Mimarisinin başyapıtı konumunda. Mengüçoğullarından Turan Melek Şah tarafından yapılmış. Yapılı tarihi; 1128-1229 yılları olarak bilinmekte. Igımbat Dağının eteklerinde yer alıyor. Caminin en dikkat çeken yönü ise kapılardaki ve sütunlardaki motifleri.

10-Rüstem Paşa Camii – İstanbul: Rüstem Paşa Camii, Mimar Sinan tarafından 1561 yılında inşa edilmiştir. İstanbul'da yer alan cami, ünlü Osmanlı devlet adamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır ve eşsiz çini süslemeleriyle bilinir.

Kaynak: Tourism Journal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.