TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TURİZM DUAYENLERİ AFRİKA TURİZM FORUMU’NDA ÇOK BAŞARILI BİR SINAV VERDİ

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2024 20:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 20:52

Afrika kıtasının turizm potansiyelini keşfetmek, iş birliklerini geliştirmek ve yeni fırsatlar yaratmak hedefiyle Mısır’ın Sharm El Sheikh şehrinde düzenlenen Afrika Turizm Forumu’nda (ATF), Türkiye’nin turizm duayenleri çok başarılı bir sınav verdi. Ortaya çıkan muhteşem tablo bir Türk gazeteci olarak, uzun yıllar turizm sektörünün gelişimine emek veren bir birey olarak göğsümü kabarttı. 

Antalya Turizm Fuarı’nın yaratıcısı GM Center GMT Fuarcılık Kurucusu Selçuk Meral, Mısır’ın Sharm El Sheikh şehrinde 20-21 Mayıs tarihleri arasında 30’u aşkın ülkeden 2 bin turizm profesyonelini buluşturarak Afrika Kıtası’nın turizm rotasına yön verecek stratejilerin belirlenmesine giden yolda baş rol oyuncusuydu.

Afrika Turizm Forumu, Rusya, Türkiye, Almanya, Polonya, Romanya, Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, İran, Lübnan, Umman, Fas, Tunus, Cezayir ve birçok Afrika ülkesinden turizm profesyonellerini bir araya getirdi. Bu dev organizasyon, sektörün farklı pazarlarını ve dinamiklerini güçlendirmek, ilişkileri pekiştirmek, kurulacak yeni bağlantılarla kişi, kurum, kuruluş ve destinasyonların gelişimine destek olmak adına etkili bir platform oldu. Ekonomik ve jeopolitik açıdan hızla değişen koşulların yaşandığı günümüzde bu temelleri atmanın hiç kolay olmadığını özellikle vurgulamak istiyor, sevgili dostum Selçuk Meral’i bu başarısından dolayı tebrik ediyorum. 

Afrika Turizm Forumu Kurucusu Başkanı Selçuk Meral, yaptığı konuşmada Afrika’nın zengin doğal ve kültürel mirasıyla yüksek bir turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekti. Tüm dünyadan gelen yatırımcılar, kanaat önderleri, politika yapıcılar, karar vericiler ve turizm profesyonelleri bir aya getirmekten büyük heyecan duyduklarını dile getiren Selçuk Meral, kıtanın hızla gelişen olan ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi. Mısır’ın Afrika’nın dünyaya açılan en önemli kapısı olduğunu, bu ülkenin Alamein, Hurghada ve Sharm El Sheikh gibi en önemli turizm destinasyonlarına sahip olduğunu anlatan Selçuk Meral, bu değerlerin Afrika Turizm Forumu’nu düzenleme konusunda belirleyici rol oynadığını belirtti. 

Selçuk Meral, “Mısır, büyüleyici tarihi ve doğal güzellikleri ile Afrika turizminin dünyaya açılan penceresidir. Bu pencereden bakıldığında çok yüksek bir turizm potansiyeli görmek mümkündür. Bu potansiyeli değerlendirerek dünyayı Afrika ile buluşturmak istiyoruz. Bu önemli etkinlik ile tüm dünyanın dikkatini öncelikle Mısır’a ardından ana kıta Afrika’ya çekmek istiyoruz. Bu yeni dönem rekabetin değil birlikteliğin dönemidir. Türkiye ve Mısır turizm çeşitliliği ve sürdürülebilir turizme verebilecekleri katkı ile dünya turizmini domine edebilir. Bu birlikteliğin bu yeni dönemin başlangıcı olmasını dilerim.” sözleriyle kararlılığını ortaya koydu. 

Afrika Turizm Forumu’nun konaklama sponsoru Rixos Otelleri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince de bizleri gururlandıran isimler arasındaydı. Sektördeki fark yaratan yatırımları ve kalite yönetimindeki başarısı ile bilinen Fettah Tamince, Destinasyon Oluşturma ve Yönetme başlıklı konuşmasında bilgi birikimini ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. 

Küresel iklim krizine karşı turizm destinasyonlarının korunması gerektiğine vurgu yapan Fettah Tamince, çevre dostu yatırımların artırılması konusunda hükümetlerin teşvik edici politikalar geliştirmesinin yanında turizm altyapısını güçlendirecek yatırımcıların sektörün motivasyonunu yükseltebileceğini dile getirdi. 

Günümüzde pek çok destinasyonun kaderinin deniz suyunun birkaç derece ısınmasına bağlı olduğunun altını çizen Fettah Tamince, yılın 52 haftasını programlayacak bir turizm yapısına ihtiyaç duyulduğunu, havalimanları, oteller ve turizm tesislerinin bir bütün olarak ele alınmasının büyük fayda sağlayacağını söyledi. 

Fettah Tamince beyin anlattıkları, benim gibi salonu dolduran diğer davetlileri de düşünmeye sevk etti doğrusu… Çünkü, küresel ısınma ve iklim değişikliği, dünya genelinde turizm sektörünü birçok yönden etkileme potansiyeline sahip. Yükselen deniz seviyeleri, aşırı hava olayları, su kıtlığı, biyolojik çeşitliliğin azalması ve hastalıkların yayılması dünya turizmini yıldan yıla olumsuz etkiliyor. 

Yaşanan bu değişimin turizm sektörünü nasıl etkileyeceği, iklim değişikliğinin şiddetine, ülkelerin ve destinasyonların uyum çabalarına ve turistlerin davranışlarındaki değişikliklere bağlı olacak kuşkusuz…

Turizm sektörünün sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli ve uyum sağlayabilen bir altyapı ve iş modeli oluşturulmasında ülkelerin ve büyük şirketlerin ortak hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Afrika Turizm Forumu’nun bu alanda da ulusları harekete geçirecek bir işaret fişeği ateşlediğini düşünüyorum.


Özetlemem gerekirse, Afrika Turizm Forumu, dünyanın en uzun kıyı şeridine, en yüksek dağlarına (Kilimanjaro) ve en büyük çölüne (Sahra), antik Mısır uygarlığına, Serengeti Milli Parkı’na Vicrotia Şelalelerine ev sahipliği Afrika’nın kapılarını ardına kadar Türk turizmcilere açtı. Dilerim bu fırsatlar en iyi şekilde değerlendirilir hem Afrika ülkeleri hem de Türkiye için sürdürülebilir iş birlikleriyle yeni değerler üretip, hep birlikte kazanırız.
 

Türkiye ile Mısır arasında dostluk köprülerinin güçlendirilmesinde büyük katkılar sağlayacağına inandığım Afrika Turizm Forumu’nun organizasyonunda büyük emekleri olan Rixos Otelleri Mısır Genel Koordinatörü Erkan Yıldırım’a özel bir paragraf açmadan geçemeyeceğim. Ülkemizin yetiştirdiği değerli turizmciler arasında ayrı bir yeri olan Erkan Yıldırım ve ekibi, foruma katılan tüm misafirlerin en iyi şekilde ağırlanmasını sağladı. Büyük bir özenle yaptıkları hazırlıklarla gerek konaklama konforu gerek zengin yemek mönüleri ve gerekse birbirinden renkli eğlence etkinlikleriyle rüya gibi bir Mısır deneyimi yaşattı bizlere... Rixos Otelleri Satış Koordinatörü Kamile Sezgin hanımefendinin güler yüzü ve misafirperverliği bizleri evimizde hissettirdi. 
GMT Fuarcılık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şebnem İmece hanımefendi ve tüm ekibi, Antalya’dan Mısır’a gidiş ve dönüşte uçuş programı, transferler ve diğer ihtiyaçlar konusunda basın mensuplarının ve acenta yöneticilerinin hemen yanındaydı ve her konuda kolaylaştırıcı oldular. İnanılmaz başarılı, inanılmaz güzel geçen bu dev organizasyona imza atan tüm turizm dostlarını kutluyorum. Elinize, emeğinize sağlık! İyi ki varsınız…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.