TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmi yeniden tasarlamak ve düşünmek

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2023 10:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2023 10:29

2022 Yılında, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 27 Eylül Dünya Turizm Gününün temasını “TURİZMİ YENİDEN TASARLAMA/DÜŞÜNME” olarak ilan etti.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün Tüzüğü 27 Eylül 1970’te kabul edilmiş ve bu tarih Dünya Turizm Günü olarak kabul edilmişti. Ayrıca, 1997 yılında İstanbul’da yapılan toplantısında örgüt her yıl bir ülkenin bu kutlamanın ev sahibi olmasını kararlaştırdı. Bu yıl bu görevi Endonezya’nın Bali kenti üstlendi.

Dünya Turizm Günü, turizm endüstrisini anma ve farkındalık yaratma amacıyla kutlanır ve Turizmin Tüm dünya kültürlerini korumak ve tanıtmak için üstlendiği önemli rolü vurgular.

Turizmin önemini ve etkilerini anlatan bazı deyişleri sizlerle paylaşmak isterim;

* Seyahat ön yargı, bağnazlık ve dar görüşlülük üzerinde ölümcül etkiler yaratır ve insanlarımızın birçoğunun, acı ama aynı nedenlerle, buna ihtiyacı vardır.

* Seyahat insanlara dünyada ne kadar küçük bir yer kapladıklarını göstererek, alçak gönüllü yapar.

* Dünya bir kitaptır ve seyahat etmeyenler sadece bir sayfasını okurlar.

GEZEGENİMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ YENİDEN TASARLAMAK

Turizmi Yeniden Tasarlama/Düşünme teması, dünya turizm sektörünün, pandemi‘nin olumsuz etkilerini iyileştirmek ve daha kaliteli ve sürdürülebilir bir yaklaşımla, “sürdürülebilir turizmi” doğru uygulayabilmek için, sektörü nasıl devam ettirip yeniden düzenleyeceklerini tekrar düşünmek üzerinde ortaklaşan istekleri nedeniyle seçilmişti. 

Turizm küresel bir iyileşmeyi tetikleyebilir, ama bunu sorumlu bir şekilde başlatmak gerekir. 

Turizmi Yeniden Düşünmek; insanları ve gezegenimizi ön planda tutarak, hükümetlerden, işyerlerine ve yerel toplumlara kadar herkesi paylaşacakları, daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve dirençli bir sektör sağlama vizyonu etrafında toplamak için, önümüze bakarak çalışmalarımıza odaklamaktır.

PANDEMİ’DEN SONRA TURİZM

Son iki yıl birçok insan için çok çetin geçti. İnsanlar, maske takmak, birbirleriyle arasında mesafe bırakmak ve toplu halde bulunmamak gibi kurallar ile yeni alışkanlıklar edinmeye zorlandı. Pandemi bütün dünyada çok belirgin bir etki yarattı. En önemli etkilerinden birisi turizm sektörüne oldu.

BİRÇOK TURİZM DESTİNASYONU HALEN DÜNYAYI TAHRİP EDİYORLAR

Turizm sektörünün ekonomik değerinin çok belirgin olduğu söylenir. Dünya Ekonomik Forumu’nun “Seyahat ve Turizm Rekabet Gücü” 2017 yılı raporuna göre, 2007-2017yıllarında, sektör Brüt Yerel Üretime dan fazla katkı yaptı. Maalesef, turizm gelişimlerinin birçoğu; yerel doğal kaynakların tüketimi, çevre kirlenmesi ve atık problemleri ile çevreyi olumsuz etkilemektedir. Doğal kaynakların aşırı kullanımı, artan çevre kirliliği, hayvanlar ve bitkilerin doğal ortamının kaybı ve özel canlı türlerinin neslinin tükenmesi, turizm sektörü üzerindeki muazzam baskının sonuçlarıdır. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM GELİŞİMİNİ YENİDEN TASARLAMAK

Çeşitli taraflar, sürdürülebilir bir turizm gelişimi gerçekleştirmek için birçok adımı göz önüne aldı. Dünya Turizm Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (2005), sürdürülebilir turizm gelişimi için en az 12 temel hedef öngördü. Bunlar, Ekonomik Hayatiyet, Yerel Refah, İşgücü Kalitesi, Sosyal Adalet, Ziyaretçi İhtiyaçlarının Karşılanması, Yerel Kontrol, Halkın Mutluluğu, Kültürel Zenginlik, Bedensel Bütünlük, Biyolojik Çeşitlilik, Kaynak Verimliliği ve Çevresel Saflık’tır.

Aşağıdaki planlamaya dayalı olarak, sürdürülebilir turizm gelişimi kavramı, gelişme için en yüksek önceliğe sahip olmalı ve kuralara uygun yürütülmelidir;

Planlama, yönetim, izleme ve değerlendirme kriterlerini içerecek şekilde, sürdürülebilir turizm destinasyonlarının yönetimi.

Finansal izleme kriterleri, yerel toplum için iş olanakları, toplumun katılımı, yerel toplumun düşünceleri, yerel topluma açılım, turizm farkındalığı eğitimi çalışmaları, istismarı önleme, topluma destek, yerel işyerlerine ve fuarlara destekleri içerecek şekilde, yerel topluluklar için ekonomik fayda sağlama.

Turistik çekim bölgelerini koruma, ziyaretçi yönetimi, ziyaretçi davranışları, kültürel mirasın korunması, mekân yorumu ve düşünsel mülkiyetin korunması dâhil toplum ve ziyaretçiler için kültürel koruma.

Çevresel risk kriterleri, hassas ekolojik koruma, yabani yaşamı koruma (bitki örtüsü ve yaban hayatı), sera gazı salınımı, enerji tasarrufu, su yönetimi, su güvenliği, su kalitesi, sulu atıklar, katı atıkları azaltma, ışık kirliliği, etkin ve çevre dostu taşımacılık dâhil genel çevresel koruma.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM GELİŞİMİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR

Turizm gelişimi genellikle turistlerin ve geliştiren toplumun kolaylığı ile ilgilenir. Maalesef bu yaklaşım tabiatı tahrip etme potansiyeline sahiptir. Eğer kontrolsüz kalırsa turizm sektörü çevresel problemlerin belirgin bir kaynağı haline gelebilir.

Sürdürülebilir turizm gelişimi, tabiatı koruma ve doğal kaynakların kullanımını asgariye indirme ile ilgilidir. Bu eko-turizmi desteklemek, doğayı tahrip eden ve yaban hayatı tehdit eden faaliyetlerden kaçınmak ve sera gazı salınımlarını, su kullanımını ve fosil yakıt kullanımını, minimize etmek demektir.

Sürdürülebilir turizmin gelişmesi, sadece bunlarla kalmaz, aynı zamanda yerel kültürün korunması, aşırı nüfus yoğunluğunun önlenmesi, yerel ekonomiye çok önemli bir katkı yapması, bölgelerin ve yerel bölgedeki ticari kuruluşların gelişmesine yardımcı olması için de uygun bir ortam sağlar.

NE DERSİNİZ BU GÜNE KADAR TÜRKİYEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME GEREKEN ÖNEMİ VERDİK Mİ?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.