TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin ve Tarsus’a sağlık, golf, sergi ve konferans turizmi geliyor

Tarsus, tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde yatırımlara devam ediyor. Tarsus OSB'de sanayi parselleri tahsisi büyük ölçüde tamamlandı. Tarsus-Mersin Çukurova Uluslararası Havalimanı'na TAM adı önerildi. Turizm projeleri bekletiliyor. Tarsus'un turizm ve gastronomi potansiyeli öne çıkarılmalı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 16:38
Kaynak: Dünya
Mersin ve Tarsus’a sağlık, golf, sergi ve konferans turizmi geliyor

Tarihi ve coğrafyası ile farklı kültürlerin buluşma noktası olan Tarsus, tarım, turizm ve lojistik sektörlerine yönelik yatırımlarıyla hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. 530 hektar alana kurulan Tarsus OSB’de sanayi parseli arsa ön tahsisi yüzde 95 oranında tamamlandı. Faaliyete geçen firmaların yanı sıra, tahsisi yapılan diğer firmaların 2025 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Ayrıca, mevcut alana ek olarak yaklaşık 320 hektarlık yeni alan için çalışmalar sürüyor. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, Tarsus’un tarım, sanayi ve lojistik gelişmelerinin yanında turizm ve gastronomi alanında da ilerlemesi gerektiğine vurgu yaparak, uzun yıllardır tahsisi yapılmış olan 12 bin yatak kapasiteli Mersin-Tarsus Turizm Gelişim Bölgesi projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çukurova Havalimanı’na Alternatif İsim: TAM Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Tarsus ve bölgeye stratejik bir değer kazandırdığını belirten Başkan Koçak, “Havalimanımızın marka değerimize güç katacağına inancımız tam. Bölgemize, şehrimize yakışan bir havalimanı oldu. Gönül isterdi ki ismini de şehrimizden, bulunduğu coğrafyadan alsaydı. Aslında mevcut örnekleri de var. Dolayısıyla gönlümüzden geçen, havalimanımızın adının Tarsus-Mersin Çukurova Uluslararası Havalimanı olarak düzenlenmesi yönünde. Hatta Tarsus-Adana-Mersin (TAM) ismi de kullanılabilirdi. Bu konudaki talebimiz hâlâ geçerli” dedi.

Akdeniz, Güneydoğu ve İç Anadolu'nun yurt dışına açılan kapısı olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacağını belirten Koçak, hızlı trenin de bir an önce devreye girmesiyle yolcuların zamandan tasarruf ederek havalimanına ulaşabileceklerini ve direkt yurt dışı uçuşlarına katılabileceklerini ifade etti. Koçak, “10 Ağustos’ta hizmete açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı, yolcu taşımacılığının yanı sıra bölgenin ihracatında da lokomotif görevi üstlenecek. Terminal alanı 110 bin metrekare olan havalimanına, 3 bin 500 metre uzunluğundaki pistte en geniş gövdeli uçaklar iniş yapabilecek. Haftada bir kez Londra ve Amsterdam’a, Almanya’nın beş şehrine ve Rusya’ya haftada beş uçuş düzenleniyor. Gelecekte uçuş sayılarının da artması bekleniyor” dedi.

"Proje 20 Yıldır Bekletiliyor" Tarsus’un turizm ve gastronomi potansiyelinin öne çıkarılmasının önemine değinen Koçak, “12 bin yataklı Mersin-Tarsus Turizm Gelişim Bölgesi ve Karboğazı Kayak Merkezi’nin bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Bu turizm projeleri 20 yıldır tahsis edilmiş olmasına rağmen beklemekte. Şu anda iki firma ÇED raporunu aldı, yatırımcıların bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Bölgenin çehresini değiştirecek bu proje, sağlık, golf, sergi ve konferans turizmi ağırlıklı olacak. Turizm bölgesinin sahil uzunluğu yaklaşık 9 kilometre, Adanalıoğlu’nu da eklersek 14 kilometreye ulaşıyor” dedi.

Tarsus’un turizmde gelişmesi için sokak iyileştirmeleri, gezi güzergâhlarının düzenlenmesi ve yaya yollarının artırılması gerektiğini belirten Koçak, “Şehrimizde faaliyette olan işletmelerin turizm belgesi ya da turizme uygunluk belgesi alması önemli. Ayrıca yetişmiş eleman ihtiyacımız var. Geçen yıl Meslek Edindirme Merkezi’nde iş bulamayan vasıfsız personele eğitim vererek meslek edinmelerine katkıda bulunduk. Kariyer Merkezi ile de iş arayanları işverenlerle buluşturmayı planlıyoruz” dedi. Tarsus Belediyesi ile birlikte kurdukları Tarsus Gastronomi Merkezi’nde atölyeler kurulacağını, yemeklerin yapılıp satılacağı bir Good Food merkezi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Koçak, “Tarsus’un 9 coğrafi işaret almış ürünü var, bu ürünler gastronomi merkezinde hem satılacak hem de ikram edilecek” dedi.

"Havalimanı İçerisinde Serbest Bölge Kurulmalı" Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, başlangıçta Çukurova Uluslararası Havalimanı içerisinde bir serbest bölge kurulmasının planlandığını, ancak bu projenin gerçekleşmediğini ifade etti. Koçak, “Serbest bölge kurulursa katma değeri yüksek ürünlerin hızlıca kargoya verilmesi sağlanacaktır. Ana projede yer alan serbest bölgenin, havalimanının yaklaşık 500-1000 dönümünü kapsayacak şekilde planlandığını biliyoruz. Bu bölge faaliyete geçirilirse katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve havayolu kargosu için önemli bir fırsat olacak” dedi.

Kaynak: Dünya

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.