Türkiye, zengin toprakları, iklimi ve tarım geleneğiyle dünya genelinde önemli bir tarım ülkesi. İşte Türk tarımının gurur kaynaklarından 10 adet coğrafi tescilli tarım ürünü...
Haber Giriş Tarihi: 30.09.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2023 12:22
Kaynak:
Tourism Journal
1-Antep Fıstığı (Gaziantep Fıstığı): Antep Fıstığı 7.2°C'nin altında çeşitlere göre değişmek üzere 600-1050 saat arasında soğuklama istiyor. Hava koşullarının aynı/uygun olduğu yörelerde yetiştiriliyor. Bu leziz fıstık türü, Gaziantep mutfağının vazgeçilmez bir parçası.
2-Giresun Fındığı: Kendine özgü tat ve lezzeti, çiğ veya kavrulup yendiğinde damakta bıraktığı aroması ve tadı Giresun Tombul Fındığı’nı diğer fındık çeşitlerinden ayıran özelliklerinden. Giresun iline özgü olan fındık türü, küçük boyutu, ince kabuğu ve lezzetiyle de dünyaca ünlü.
3-Maraş Biberi: Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitki. Kahramanmaraş iline özgü olan bu biber türü, kendine özgü acılığı ve aromasıyla biliniyor. Türk mutfağında gerçekten çok önemli bir yere sahip.
4-Çorum Leblebisi (Çorum Hitit Leblebisi): Çorum ilinde yetiştirilen bu leblebi çeşidi, büyük, lezzetli vegevrebirdokuya sahip. Yüksek kaliteli üretimiyle biliniyor
6-Sarımsak (Taşköprü Sarımsağı): Diğer sarımsaklara nazaran daha acı olan Kastamonu iline özgü Taşköprü sarımsağı, keskin tadı ve büyük dişleriyle ünlü. Tıbbi özellik açısından da en değerli sarımsak kendisi .Yemeklerin ve salataların vazgeçilmez malzemesi.
7-Diyarbakır Karpuzu: Diyarbakır Karpuzu (Sürme) tek yıllık olup sürüngen yapıda bir bitki. Sürme çeşidi ise Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşit. Diyarbakır'a özgü olan bu karpuz türü, lifli yapıda olup bol miktarda su içeriyor. Yaz aylarında tüketmek için ideal, serinletici bir atıştırmalık.
8-Amasya Elması: Amasya elmasının, ilin iklim özelliklerinin de etkisiyle, kendine has kuvvetli mis kokusu ve aroması var. . İri boyutları, tatlı ve ekşi dengesiyle ünlü. Üstüne çiğ düşüp ardından da güneş ışığı alması sonucu parlak kırmızı rengini alıyor. Bu da Amasya Misket Elmasının ayırt edici özelliklerinden biri oluyor.
9-Sultaniye Üzümü: Manisa’da üretilen çekirdeksiz üzümün en önemli ayırt edici özelliği Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli isimlerin de içinde yer aldığı şehzadelerin yetiştiği Manisa’da tadı, aroması ve yapısıyla “sultanlara layık” olarak değerlendirilmesiyle Sultani ismini almış olması. Manisa iline özgü olan bu üzüm türü, büyük ve tatlı üzümleriyle biliniyor.
10-Isparta Gülü: Türkiye florasında 24 gül türü olmasına rağmen gül yağı elde etmek amacıyla kullanılan bu türün adı, kültürü yapılan ve Isparta Gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill'dir. Isparta iline özgü olan bu gül türü, güzellik ve parfüm endüstrilerinde kullanılıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Coğrafi tescilli 10 tarım ürünümüz
Türkiye, zengin toprakları, iklimi ve tarım geleneğiyle dünya genelinde önemli bir tarım ülkesi. İşte Türk tarımının gurur kaynaklarından 10 adet coğrafi tescilli tarım ürünü...
1-Antep Fıstığı (Gaziantep Fıstığı): Antep Fıstığı 7.2°C'nin altında çeşitlere göre değişmek üzere 600-1050 saat arasında soğuklama istiyor. Hava koşullarının aynı/uygun olduğu yörelerde yetiştiriliyor. Bu leziz fıstık türü, Gaziantep mutfağının vazgeçilmez bir parçası.
2-Giresun Fındığı: Kendine özgü tat ve lezzeti, çiğ veya kavrulup yendiğinde damakta bıraktığı aroması ve tadı Giresun Tombul Fındığı’nı diğer fındık çeşitlerinden ayıran özelliklerinden. Giresun iline özgü olan fındık türü, küçük boyutu, ince kabuğu ve lezzetiyle de dünyaca ünlü.
3-Maraş Biberi: Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitki. Kahramanmaraş iline özgü olan bu biber türü, kendine özgü acılığı ve aromasıyla biliniyor. Türk mutfağında gerçekten çok önemli bir yere sahip.
4-Çorum Leblebisi (Çorum Hitit Leblebisi): Çorum ilinde yetiştirilen bu leblebi çeşidi, büyük, lezzetli vegevrebirdokuya sahip. Yüksek kaliteli üretimiyle biliniyor
6-Sarımsak (Taşköprü Sarımsağı): Diğer sarımsaklara nazaran daha acı olan Kastamonu iline özgü Taşköprü sarımsağı, keskin tadı ve büyük dişleriyle ünlü. Tıbbi özellik açısından da en değerli sarımsak kendisi .Yemeklerin ve salataların vazgeçilmez malzemesi.
7-Diyarbakır Karpuzu: Diyarbakır Karpuzu (Sürme) tek yıllık olup sürüngen yapıda bir bitki. Sürme çeşidi ise Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşit. Diyarbakır'a özgü olan bu karpuz türü, lifli yapıda olup bol miktarda su içeriyor. Yaz aylarında tüketmek için ideal, serinletici bir atıştırmalık.
8-Amasya Elması: Amasya elmasının, ilin iklim özelliklerinin de etkisiyle, kendine has kuvvetli mis kokusu ve aroması var. . İri boyutları, tatlı ve ekşi dengesiyle ünlü. Üstüne çiğ düşüp ardından da güneş ışığı alması sonucu parlak kırmızı rengini alıyor. Bu da Amasya Misket Elmasının ayırt edici özelliklerinden biri oluyor.
9-Sultaniye Üzümü: Manisa’da üretilen çekirdeksiz üzümün en önemli ayırt edici özelliği Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli isimlerin de içinde yer aldığı şehzadelerin yetiştiği Manisa’da tadı, aroması ve yapısıyla “sultanlara layık” olarak değerlendirilmesiyle Sultani ismini almış olması. Manisa iline özgü olan bu üzüm türü, büyük ve tatlı üzümleriyle biliniyor.
10-Isparta Gülü: Türkiye florasında 24 gül türü olmasına rağmen gül yağı elde etmek amacıyla kullanılan bu türün adı, kültürü yapılan ve Isparta Gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill'dir. Isparta iline özgü olan bu gül türü, güzellik ve parfüm endüstrilerinde kullanılıyor.
Kaynak: Tourism Journal
En Çok Okunan Haberler