TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nepal'de dağlara yalnız tırmanmak yasaklandı

Nepal ülke çapında yalnız yürüyüşçüleri yasakladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Nepal'de dağlara yalnız tırmanmak yasaklandı

Nepal hükümeti, gezginlerin tek başına Everest Dağı'na tırmanmasını yasakladıktan beş yıl sonra, kısıtlamayı tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletti.

Nepal, dünyanın en yüksek sekiz dağına ev sahipliği yapıyor, ancak aynı zamanda güzel kırsal yürüyüş bölgeleriyle de tanınıyor. Şu andan itibaren, uzak bölgelerde yürüyüş yapmak isteyen gezginler, devlet lisanslı bir rehber kiralamak veya bir gruba katılmak zorundalar.

Trekking endüstrisi ülkenin en büyük para kazandıran sektörlerinden biri olsa da, kaybolan yalnız yürüyüşçüler için arama kurtarma görevlerinin maliyeti çok önem taşıyor.

Nepal Turizm Kurulu Direktörü Mani R. Lamichhane, "yalnız seyahat ettiğinizde acil durumlarda size yardım edecek kimse yok" dedi. "Şehirlerde seyahat ediyorlarsa sorun yok ama uzak dağlarda altyapı yeterli değil."

Lamicchane şunları ekliyor: "Turistler kaybolduğunda veya ölü bulunduklarında, uzak yolları kullandıkları için hükümet bile onları izleyemiyor."

Lamichhane, kırsal alanlarda yürüyüşçülerin kaybolmasının yarattığı zorluklara ek olarak, lisanssız tur rehberleri ve şirketlerin de sorun oluşturduğunu söylüyor. Devlete kayıt yaptırmayan bu şirketler vergi ödemiyor ve turizm müdürünün iddiasına göre Nepallilerin işlerini ellerinden alıyor.

"Trekking derneğinin bizden bu yetkisiz trekking operasyonlarını durdurmamızı talep ettiği bazı durumlar oldu. Bu turizm derneklerinden uzun süredir talep geliyor” dedi.

Tırmanma ve trekking camiasındakiler, yeni karar hakkında karışık görüşlere sahipler.

Nepal'de uzun bir geçmişe sahip saygın bir rehberlik şirketinin sahibi olan Ian Taylor, giderek daha fazla insanın Nepal'de zorlu tırmanışlar denemesi nedeniyle hareketin mantıklı olduğunu söylüyor.

"Bölgede sadece deneyimli yürüyüşçüler ve dağcılar görürdünüz, bunların çoğu rehbersiz seyahat ediyordu ve tamamen kendi kendilerine yetiyorlardı."

“Ancak artık bölgede seyahat eden çok daha fazla sayıda insan var ve bunların çoğu yürüyüşçü değil turist. Açık havada kendi kendilerine yetemiyorlar ve bu nedenle deneyimli rehberlerin yardımına ihtiyaçları var.”

Taylor, Nepal hükümetinin her bir vize başvuru sahibini ayrı ayrı inceleme kapasitesine sahip olmadığını, dolayısıyla genel bir yasak getirme kararı aldığını da ekliyor.

Taylor, “dağları seven ve dünyanın dağlık bölgelerini gezmeyi seven biri olarak işlerin bu noktaya gelmesi son derece hayal kırıklığı yaratıyor” diye devam ediyor.

“İnsanların dağlara erişiminin kısıtlanmasını asla istemiyoruz. Ancak Nepal'deki durum çok benzersiz ve değişikliklerin yapılması gerekiyor."

Dağlara yalnız tırmanma yasağı, 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacak.

Nepal, 2018'de kaza sayısını azaltmak için dünyanın zirvesi kabul edilen Everest'e yalnız tırmanmaya yasak getirmişti.

8 bin 848 metre yükseklikteki Everest'te 1920'den bu yana 200'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak: CNN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.