TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ayının sultanı: Pide

Geleneksel mutfağımızda önemli yer tutan pide, Ramazan ayında fırınlarda uzun kuyruklar oluşturuyor

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2023 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2023 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Ramazan ayının sultanı: Pide

Ramazan pidesi, Türk mutfağında yer alan, Ramazan ayına özgü olan bir çeşit mayalı ve yassı ekmek türü. 

Pide, özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahur sofralarında tercih edilen bir ekmek türü olarak ülkemizde geleneksel bir yer tutuyor. 

Ramazan pidesi, Ermenistan'daki matnakaş ile benzerlik gösteriyor. Matnakaşin üzerinde susam ve çörek otu bulunmuyor. Türkiye'deki Ramazan pidesinin üstüne yumurta da sürülebiliyor. 

Pide ayrıca somun ekmekler gibi gündelik sofralarda ve ayrıca kebap salonlarında sık sık "tırnak pide" olarak tüketilir. Döner, Adana kebabı, İskender Kebabı gibi et yemeklerinde etin altına dörtgen şeklinde kesilmiş parçalar halinde konarak servis yapılır. 

​​​​​​

Antep mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan Antep Tırnaklı Pidesi yaklaşık 20 cm eninde, 39 cm boyunda ve yaklaşık 1 cm kalınlığında oval şekilde düz ekmektir. Hamur halindeyken yapılan tırnaklama nedeniyle yüzeyinde yaklaşık 1,35 x 1,40 cm boyutlarında ve genellikle homojen dağılım gösteren tırnak aralıkları bulunur. Antep Tırnaklı Pidesi / Gaziantep Tırnaklı Pidesi / Antep Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Şanlıurfa Tırnaklı Ekmeği de ayrıca 20 Mart 2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Yine çok lezzetli olan Malatya Pidesi/ Malatya Açık Ekmeği 28.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Gastronomide söz sahibi Adana ve Mersin'de de pide çok tüketiliyor. Lezzet bakımından öncü pideler özellikle kebabçıların en önemli unsuru.

Türkiye’nin hemen her yerinde sevilen pide, Ramazan ayında fırınlarda günlük olarak üretiliyor ve iftar öncesi halk fırının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.