TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suudi Turizminin Kaynakları: Kim Seyahat Ediyor, Kim Harcıyor?

Suudi Arabistan 2023 yılında 109 milyon ziyaretçiye ulaşarak hedefini aştı. Yerli turistler bölgede önemli bir paya sahip. IMF raporu, turizmin ekonomiye katkısını vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2024 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2024 12:08
Kaynak: skift
Suudi Turizminin Kaynakları: Kim Seyahat Ediyor, Kim Harcıyor?

Suudiler kendi ülkelerini daha fazla sayıda keşfediyor ve yabancılar nakit para getiriyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Suudi ekonomisinin durumuna ilişkin bir raporundan çıkarılan sonuç bu.

IMF raporunda “Ziyaretçilerdeki artış çoğunlukla yurt içi kaynaklı olurken, ziyaretçilerin harcamalarındaki artış çoğunlukla gelen kaynaklı (yani uluslararası varışlar) oldu” denildi.

Suudi Arabistan 2023 yılında 109 milyon ziyaretçi sayısına ulaşarak 2030 yılına kadar 100 milyon ziyaretçi hedefini aştı ve bu hedefi 150 milyona yükseltti.
Yerli turistler geçen yıl ziyaretlerin %74,9'unu ya da 81,9 milyon kişiyi oluşturdu. Suudi hükümeti yerli turisti nasıl ölçtüklerini paylaşmıyor, ancak Skift'in Suudi Turizm Otoritesi'nden aldığı bilgiye göre bu ölçüm kısmen cep telefonu sinyallerini takip ederek insanların ülkedeki kara sınırlarını ne zaman geçtiklerini tespit etmeyi içeriyor.

Uluslararası turistler geçen yıl 141,2 milyar Suudi Riyali (yaklaşık 37,6 milyar $) harcarken, yerli turistler 114,4 milyar Suudi Riyali (yaklaşık 30,5 milyar $) harcadı.

2030 yılına kadar 70 milyon yabancı turist hedefleniyor. Neom ve The Red Sea gibi 'Giga-projeler', bir dizi lüks otel ve restoranla Batılı zevkler göz önünde bulundurularak inşa ediliyor. Ancak bu projelerin, otellerin küçüklüğü nedeniyle toplam ziyaretçi hedeflerine büyük bir katkı sağlaması pek mümkün görünmüyor.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin tahminlerine göre Suudi Arabistan'ın turizm sektörünün GSYH'ye toplam (doğrudan ve dolaylı) katkısı 2023 yılında ,5'e ulaşmıştır ve 2034 yılına kadar bu oranın 'ya çıkması beklenmektedir.

Covid sonrası turizm harcamalarında önemli bir artış yaşanmış ve bu artış temel olarak arkadaşlarını ve akrabalarını ziyaret eden uluslararası gezginlerden kaynaklanırken, Suudi vatandaşlarının yurtdışındaki boş zaman harcamalarında 2019'dan 2023'e kadar %51'lik önemli bir düşüş yaşanmıştır.
Uluslararası gezginler için inanç turizmi, geçen yılki 27,42 uluslararası ziyaretin 11,46 milyonunu oluşturarak ziyaretin ana amacı olmaya devam ediyor. Arkadaş ve aile ziyaretleri, sırasıyla 6,2 ve 6,25 milyon ziyaretçi ile eğlence turizmi ile neredeyse başa baş gitti.

Geçen yıl yerli turistler için 35 milyon kişinin ana seyahat amacı eğlence olmuştur.

Kaynak: skift

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.