Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

485 yıldır aynı yöntemle yapılıyor

485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde 8 ton mesir macunu geleneksel yöntemlerle üretilecek. Festival, 21 Mart'ta Nevruz'la başladı, 27 Nisan'da saçım töreniyle sona erecek. Üretim kadınlara iş imkanı sağlıyor, festival şehre katkı sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2025 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2025 11:39
Kaynak: İHA
485 yıldır aynı yöntemle yapılıyor

Bu yıl 485. kez düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde atılacak 8 ton mesir macununun geleneksel yöntemlerle üretimi sürüyor. İmalathanede çalışan kadınlar, üretimden paketlemeye kadar her aşamada aktif rol oynarken, 27 Nisan Pazar günü binlerce kişi bu şifalı gelenekten yararlanmak için bir araya gelecek.
UNESCO'nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan bu festival, 21 Mart'ta Nevruz Bayramı şenlikleriyle birlikte başladı ve 8 ton mesir macununun geleneksel yöntemlerle yine kadınların ellerinde hazırlandığı bu etkinlik devam ediyor.
21 Mart Nevruz Bayramı'nda yapılan sembolik karma töreniyle başlayan mesir macunu üretimi, geleneksel yöntemlerle aralıksız sürmekte. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, üretimin geleneklere uygun biçimde devam ettiğini ve bu yıl 27 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek saçım töreni için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

"Halkımızın katılımıyla dolu dolu bir kutlama yapacağız"
Başkan Tanık, "485. kez kutlanacak olan Mesir Festivali, 22-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek ve 27 Nisan Pazar günü geleneksel saçım töreniyle sona erecek. Valiliğimiz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile turizm derneğimiz geleneğe uygun bir şekilde hazırlıklara başladı. Bu yıl 8 ton mesir macunu hazırlanıp saçılacak. Mesir, Manisa için çok önemli bir gelenek ve insanlar, bir tek mesir macunu kapabilmek için yarışıyorlar. Şifa, festivalin en önemli özelliği ve bu etkinlik, Manisa'nın ve ülkemizin tanıtımında büyük bir rol oynuyor. Bu yıl sosyal ve kültürel etkinliklerle dolu bir program hazırlayarak herkese hitap etmeye çalışacağız. Festivaller, bir şehrin kültürel, turistik ve ekonomik canlılığına katkı sağlar. Bu nedenle etkinliğimiz ilimize ciddi faydalar sağlayacaktır. Herkesi festivalimize davet ediyor ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Mesirin duası 25 Nisan'da yapılacak
Manisa 485. Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin, 27 Nisan Pazar günü saçım töreniyle sona ereceğini vurgulayan Başkan Tanık, 8 ton mesir macununun her yıl olduğu gibi bu sene de şifa duasıyla saçılacağını belirtti.
Başkan Tanık, "Saçım töreni 27 Nisan Pazar günü yapılacak, ancak öncesinde 25 Nisan Cuma günü, cuma namazı sonrası geleneksel duası okunacak. Bu tören, yıllar içerisinde geleneksel hale geldi. 27 Nisan'da saçımı yapılacak 8 ton mesir macununun hepsi hazırlanmış olacak ve protokolümüzün de katılımıyla mesir macunlarına dua yapılıp dağıtılacak. İnsanlar, Sultan Camiinden saçılan mesirin okunduğuna inanıyorlar. Gerçekten de bu böyle. Okunan mesir macunları, 27 Nisan günü dağıtılacak. Biz de bu geleneğin sürdürülmesine katkıda bulunuyoruz." dedi.

Mesir üretimi kadınlara iş imkanı sağlıyor
Mesir üretiminin kadınlara iş imkanı sunduğunu vurgulayan Başkan Tanık, derneğin imalathanesinde 20 yılı aşkın süredir çalışan kadınlar tarafından yılın her günü üretimin sürdüğünü ifade etti.
Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğine bağlı imalathanede 20 yıldır çalışan Fatma Suna, "İlk işyerim burası ve 20 yıldır mesir üretimindeyim. Festivale yönelik hazırlıklar bizim için çok özel, şifa dağıtmak heyecan verici ve gurur dolu. Yoğun bir çalışma sürecindeyiz, mesirlerimizi sağlık niyetiyle saçacağız." dedi.
Dernek imalathanesinde 21 yıldır mesir üretiminde görev alan Birgül Arda, "Çalışmaktan öte manevi boyutu önem taşıyor, halkımıza şifa sunmak güzel bir his, inşallah herkese şifa olur." dedi.
20 yıldır üretimde çalışan Fatma Arslan, geleneklere uygun şekilde ürettikleri mesir macunlarının herkese şifa olmasını temenni etti.

Mesir macununun tarihçesi
Mesir macunu, 41 farklı baharat ve şifalı bitkiden yapılan bir tür macundur. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından yapıldı. Zamanla halk tarafından ilgi görünce topluma da dağıtılmaya başlandı. Her yıl 21 Mart Nevruz gününde Manisa'daki Sultan Camii Darüşşifasında yapılan dua töreniyle karılmaya başlanan mesir macunu, haftayı takip eden Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka dağıtılmaktadır. Mesirin başlıca özellikleri, hoş lezzeti ve kokuya sahiptir. Vücuda kuvvet verir, kalbi ferahlatır, dikkat geliştirir, siniri yatıştırır, baş dönmesi, sırt ve bel ağrılarına iyi gelir, kanı temizler, göğsü yumuşatır, idrar zorluğunu hafifletir ve iştah açar.

Mesir macununun içeriğindeki 41 çeşit baharat
485 yıldır hazırlanan mesir macununun içerdiği baharatlar: "Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu ve karahalile."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.