TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DHMİ, Teknolojik ve Verimlilik Fuarı'na damga vurdu

Türkiye’nin teknolojik ürünlerinin tanıtıldığı fuarda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından geliştirilen proje ve sistemler de sergilendi.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2023 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2023 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
DHMİ, Teknolojik ve Verimlilik Fuarı'na damga vurdu

Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı” ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuarın açılışı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir ve TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış törenine katılan DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Genel Müdür Yardımcısı Erhan Ümit Ekinci ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu DHMİ standını ziyaret etti.

DHMİ tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yerli ve millî imkânlarımızla geliştirdiğimiz proje ve sistemlerle 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda yerimizi aldık. Dünya sivil havacılığının parlayan yıldızı DHMİ, teknolojiye verdiği önemle de ekonomimize katkı sunmaya devam ediyor.

Türkiye’nin teknolojik ürünlerinin tanıtıldığı fuarda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından geliştirilen proje ve sistemler sergileniyor.

2-4 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda, kuruluşumuz tarafından geliştirilen yerli ve millî ATM Ar-ge projeleri; kardeş ülke Azerbaycan'da da kullanılacak olan Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE), Millî Gözetim Radarı (MGR), Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü (atcTRsim), Fod Tespit Radarı (FODRAD), Kuş Tespit Radarı (KUŞRAD),  DHMİ Eğitim Yönetim Sistemi (EYS), Uçuş Rehberim mobil uygulaması, Uçuş Bilgi Sistemi (FIDS), AIS Portal Uygulaması, Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi, Uçuş İzle Uygulaması ve Havalimanları İç Navigasyonu proje ve sistemleri tanıtılıyor.

DHMİ GELİŞTİRDİĞİ SİSTEMLER İLE DIŞA BAĞIMLILI AZALTARAK MADDİ TASARRUF SAĞLIYOR

Dünya sivil havacılığının parlayan yıldızı DHMİ, son yıllarda gerçekleştirdiği teknolojik atılımlarla havacılık sektörümüzün ihtiyaçlarını cevap verecek ve dışa bağımlılığı azaltacak projeler üretiyor. Her biri kuruluşumuz tarafından tamamen millî ve yerli imkânlarla geliştirilen sistem ve uygulamalar, kullanıcı dostu özellikleri ve ileri teknolojik alt yapılarıyla dikkat çekiyor. Havacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren sistemler önemli oranda maddi tasarruf sağlıyor.

DHMİ tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilip 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda sergilenen proje ve sistemler şunlar:

KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN'DA DA KULLANILACAK OLAN ÇARE

Türk Hava sahasında 40’tan fazla hava trafik kontrol ünitesinde hizmet veren ve kardeş ülke Azerbaycan'da kullanılacak olan ÇARE, standımızda sergilenen yerli ve millî projeler arasında yer alıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Azerbaycan Hava Yolları Hava Seyrüsefer İştiraki AZANS (Azeraeronavigation) arasında imzalanan iş birliği protokolü  kapsamında, fikri ve sınai mülkiyet hakları DHMİ’ye ait olan ve tamamen Türk mühendislerince TÜBİTAK ile geliştirilen yerli ve milli Ar-Ge projelerinden ÇARE sistemi Bakü Haydar Aliyev Havalimanı başta olmak üzere üç ayrı Hava trafik kontrol ünitesinde hizmete başlayacak.

Türkiye'nin teknoloji tüketen değil üreten ülke olma vizyonuna uygun olarak çalışmalarını yürüten Kuruluşumuzca tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen ÇARE, hava trafik kontrol yönetim kabiliyeti çerçevesinde gerçek zamanlı uçuş verilerini harita üzerinde sergileyen bir insan-makine ara yüzü uygulaması.

ÇARE, kullanıcı dostu ara yüzü ile hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini etkin bir biçimde yönetmesine imkân tanımanın yanında hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesi sağlıyor.

TÜRKİYE’NİN İLK MİLLÎ GÖZETİM RADARI (MGR)

Sivil havacılık alanında kullanılacak olan Türkiye'nin ilk yerli radar sistemi Millî Gözetim Radarı (MGR), 4. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda sergileniyor.  Kurulumu Gaziantep Havalimanı’na yapılmış olan radar sisteminin saha kabul çalışmaları tamamlandı. Ülkemizin ilk yerli ve millî PSR (Primary Surveillance Radar) sistemi olma özelliğini taşıyan Millî Gözetim Radarı (MGR), DHMİ ve TÜBİTAK iş birliği ile tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirildi. Söz konusu sistem hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanılacak.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ EĞİTİM SİMÜLATÖRÜ 

DHMİ’nin fuarda sergilediği diğer bir sistem de Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü. Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü ’nün yazılımı tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirildi. Simülatörde, kule, yaklaşma, yol kontrol temel eğitimleri başta olmak üzere her düzeyde hava trafik kontrol eğitimleri veriliyor. Simülatör, başlangıç seviyesinden ileri seviye eğitime kadar tüm eğitim gereksinimlerini karşılıyor. Acil durum eğitimi de dâhil olmak üzere saha ve yaklaşma eğitimi verilebiliyor. Entegre kule ve radar senaryoları kapsamlı bir eğitim sağlıyor. Kullanıcı dostu grafiksel ara yüze sahip. 360 °’ye kadar gerçekçi 3B havaalanı görsel kule sistemi mevcut. 3B dürbün simülasyon yeteneğine sahip. BADA (Base of Aircraft Data) ile uyumlu gerçekçi uçak ve araç davranışı sergileniyor. EUROCONTROL, ICAO kurallarına ve uluslararası standartlara uygun.

FOD TESPİT RADARI (FODRAD)

DHMİ ve TÜBİTAK-BİLGEM ortaklığıyla geliştirilen FODRAD sistemi ile yabancı madde hasarı kaynaklı kazaların önüne geçiliyor. FODRAD, havalimanlarında uçuş pisti üzerindeki yabancı madde kalıntılarını (Foreign Object Debris–FOD) tespit ederek operatöre uyarı veren, kalıntının pist üzerindeki konumunun ve kamera görüntüsünün gerçek zamanlı gösterimini yapan bir mm-dalga radar sistemi. Sistem geliştirme çalışmaları tamamlandı ve Antalya Uluslararası Havalimanı’na kurulumu yapıldı. Radar, FAA (AC150/5220-24 Advisory Circular) tavsiye kriterlerini karşılayan tasarımı ile de dikkat çekiyor.

KUŞ TESPİT RADARI (KUŞRAD)

Fuarda sergilenen bir diğer teknolojik ürün de uçuş güvenliği açısından büyük önem taşıyan Kuş Tespit Radarı (KUŞRAD). Radar, DHMİ’ye bağlı olan havalimanlarına ait kritik sahalarda, kuş ve kuş sürüleri ile ilgili bilgi elde edilmesi, göçmen kuşların göç yollarının belirlenmesi, istatistiki veriler elde ederek hava sahasının optimum kullanımında durumsal farkındalığın artırılması maksadıyla yerli imkânlarla geliştirildi. 2017 yılında İstanbul Atatürk Havalimanına kurulumu tamamlanan radar başarıyla hizmet veriyor.

DHMİ EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (EYS)

Fuarda sergilenen DHMİ Eğitim Yönetim Sistemi’nin kaynak kodları ve alt yapısı tamamen DHMİ bünyesinde geliştirildi. Sistem üzerinden çevrimiçi ve video eğitimler düzenlenebiliyor. Bunun yanında personelin daha önce katılmış olduğu eğitimlerin ve yaklaşan eğitimlerinin takibi, planlaması yapılabiliyor. Ayrıca eğitimlere ait ayrıntılı raporlamalar, katılımcıların yoklama durumlarının takibi yapılabiliyor. Modüler bir sistem üzerine kurgulanan yazılım istenildiği zaman kuruluşun farklı ihtiyaçlarını da karşılayabilecek kabiliyetlere sahip. Bunun yanı sıra sistemde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına ait sonuç açıklama modülü üzerinden personelimizin katıldığı sınavlara ait sonuçlar, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümlerine uygun olacak şekilde açıklanıyor.

UÇUŞ REHBERİM MOBİL UYGULAMASI

Uçuş Rehberim mobil uygulaması; Android ve IOS uygulama marketlerinden mobil cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulama sayesinde kullanıcılar yolculuklarına başlamadan önce uçuşları ile ilgili tüm detaylara tek bir dokunuş ile erişerek bütün yolculuklarını planlayıp takip edebiliyor. Havalimanı sınırları içerisinde hızlı ve ücretsiz internet erişimi imkânı da sunan mobil uygulama, kullanıcı dostu ekranları ile hava yolu yolcularına hizmet veriyor.

UÇUŞ BİLGİ SİSTEMİ (FIDS)

Uçuş Bilgi Sistemi (FIDS), DHMİ Bilgi Teknolojiler Dairesi Başkanlığı öz kaynakları ile geliştirildi. Sistem, havalimanlarındaki tüm uçuşların iniş/kalkış bilgilerini (gecikme durumu, iptal durumu, tahmini geliş saati vs.) ekranlar vasıtasıyla gösteriyor. Yolcuları, karşılayıcıları ve yer hizmetlerini doğru ve zamanında yönlendiriyor. Çoklu dil desteği sunan sistem, kullanıcı dostu ara yüze (web tabanlı) sahip.

Sistem, sezonluk uçuş kayıtları oluşturulabiliyor, reklam, tanıtım ve bilgilendirme, video, resim ve slaytlarının gösterilmesine imkân veriyor. Uçuş bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenebilmesini sağlıyor. Rol tabanlı kullanıcı yetkilendirmesine sahip olan sistem her bir monitör için haftalık zaman çizelgesinin oluşturulabilmesini sağlıyor. Monitör türleri için farklı layout (sayfa düzeni) seçilebilmesine imkân veriyor.

AIS PORTAL UYGULAMASI

DHMİ AIS PORTAL uygulaması, NOTAM servisi Avrupa Havacılık Bilgi Veri Tabanı (EAD) sistemi ile entegredir. Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlık olarak havacılık sektörünün kullanımına sunuyor. Çoklu dil desteği sunan sistem, kullanıcı dostu ara yüze (web tabanlı) sahip ve sezonluk uçuş kayıtları oluşturulabiliyor. Reklam, tanıtım ve bilgilendirme, video, resim ve slaytlarının gösterilmesine imkân veriyor. Ayrıca uçuş bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenebilmesini sağlayabiliyor.

AFET ACİL DURUM YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi;  afet ve acil durum öncesinde, esnasında ve sonrasında DHMİ afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistem. Kuruluşumuz bünyesinde yürütülen faaliyetlerin ulusal ve uluslararası normlara uygunluğunu kolaylaştırıp, DHMİ’nin afet ve acil durum yönetimi konusundaki kurumsal yetkinliğini yükselten bir uygulama.

UÇUŞ İZLE UYGULAMASI

Uçuş İzle uygulamasına, Uçuş Rehberim mobil uygulamasıyla entegre bir şekilde veya bağımsız olarak tarayıcı üzerinden erişilebiliyor. Türkiye hava sahasındaki ticari ve transit uçuşların tamamını harita üzerinden canlı göstererek, kullanıcıların havada canlı uçuş takibi ve uçuş hakkındaki tüm bilgileri detaylı biçimde edilebilmelerini sağlıyor.

HAVALİMANLARI İÇ NAVİGASYONU

Havalimanları İç Navigasyonu; Türkiye’de bulunan 52 adet havalimanının kat planlarını baz alarak interaktif olacak şekilde iç mekân haritalandırılmasını yapıp, bu haritaların Android ve iOS uygulama marketlerinde bulunan DHMİ Uçuş Rehberim mobil uygulaması üzerinden de gösterimini sağlıyor. Uygulama, başlangıç konumundan bitiş konumuna kadar animasyonlu ve tarifli yönlendirmeler ile yön bulma ve bakış açısına göre animasyonlu rotalama yapabilme imkânı sunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.