Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayısının yurdu Malatya'nın Lezzetleri

Kendine özgü mutfağıyla dikkat çeken Malatya mutfağı, iştah kabartıcı lezzetleriyle tadanları kendine hayran bırakıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Kayısının yurdu Malatya'nın Lezzetleri

Altın sarısı kayısılarıyla bildiğimiz Malatya, türkülere konu olmuş zengin kültürü, tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle ülkemizin nadide şehirlerinden biri. 

Kendine özgü mutfağıyla dikkat çeken Malatya mutfağı, yöreye özgü malzemelerin kullanımı ve yöresel tatların birleşimiyle oluşan lezzetlerden oluşmakta. Bulgurun ve baharatın eksik olmadığı Malatya mutfağı, iştah kabartıcı lezzetleriyle tadanları kendine hayran bırakıyor.

İşte sizler için hazırladığımız Malatya’nın en ünlü yöresel yemekleri;

Kayısılı kavurma: Daha önce kayısılı bir yemek denemediyseniz bu yemeği mutlaka denemelisiniz. Kavrulmuş kayısıların soğan ve kavurmalara olan uyumu ortaya inanması güç bir lezzet çıkarıyor. Yemek içerisinde soğan, biber, patates, domates, kuru kayısı, havuç, tarçın ve tuz gibi malzemeler bulunuyor. Üstelik besin kaynağı olarak oldukça zengin ve doyurucu. 

Gırık: Malatya mutfağında bulgur olmazsa olmaz. Görünüş itibariyle sulu köfteyi anımsatan bu lezzet, minik top top yuvarlanmış küçük köftelerin sebzelerle beraber yavaşça kaynatılmasıyla yapılıyor. Bir miktar suyundan koyularak kâselerde servis edilen gırık, akşam yemeklerinin vazgeçilmez yemeklerinden biri oluyor. Ayrıca içeriğindeki bulgur ve patates nedeniyle hem doyurucu hem de çok lezzetli.

Malatya kömbesi: Malatya mutfağında kömbe, normal kömbeden farklı olarak kuşbaşı etle birlikte yapılmakta. Yufkaların arasına konulan kuşbaşı etlerle oldukça lezzetli bir hale bürünen Malatya kömbesi günün her saati afiyetle yiyebileceğiniz lezzetli bir börek. Çayın yanında da çok güzel gidiyor.

Kiraz Yaprağı Sarması: Kiraz yapraklarına sarılarak yapılan sarma oldukça lezzetli ve ekşimsi bir tada sahip. Normal sarmalardan farklı olarak içerisine erik ekşisi de katılan kiraz yaprağı sarması, farklı tadıyla ön plana çıkan Malatya’nın yöresel lezzetlerinden birisi. İçerisindeki bulgur ile besleyici yönü zengin olan sarma, yoğurt ve sosuyla birlikte damakta şahane bir tat bırakıyor.

Elmalı köfte: Elmalı köfte mi olur demeyin. Malatya mutfağında bazı yemeklerde zamanında kullanılan yaratıcılık bugüne eşsiz lezzetler taşımış, bunlardan biri de elmalı köfte. Köftelerle birlikte pişen ekşi elmalardan yapılan bu lezzetli yemek, elmaların köftelere kattığı farklı aroması ile ilk defa yiyecek olanların ön yargılarını mutlaka yıkacak.

Geleli kebap: Malatya mutfağının pek fazla bilinmeyen ancak harikulade bir tada sahip olan geleli kebabı Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş Malatya’nın en önemli lezzetlerinden birisi. Malatya usulü olan geleli kebabı kuzu eti ile birlikte patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılmakta. Üzerine tereyağı eritilerek servis ediliyor.

Banık köfte: Bulgurun sıklıkla kullanıldığı Malatya mutfağında, banık köfte bir diğer sevilen lezzetler arasında. Bulgurla beraber dana veya kuzu eti ile harmanlanarak hazırlanan banık köfte, denemeye değer yemeklerden birisi. Malatya yöresel mutfağında sıklıkla rastladığımız bulgurlar salçaya ve ince kıyım soğanlara bulanarak kızartılıyor. Yassı olarak hazırlanan köfteler tavada kendi yağında pişirilerek hazırlanıyor.

Kara çorba: Malatya mutfağına has bir çorba türü olan kara çorba, nohuttan yapılıyor ve rengi ile yoğun kıvamı nedeniyle bu isimle anılıyor. Bu çorbada kullanılan nohutlar Malatya’nın kara nohutlarıdır ve yalnızca Malatya’ya özgüdür. Çorbanın, aynı zamanda birçok hastalığa da iyi geldiği biliniyor.

Acılı Ayran: Malatya mutfağının vazgeçilmez soğuk içecek türlerinden biri olan acılı ayran içerisine yasemin biberleri eklendikten sonra 24 saat kadar buzdolabı içerisinde bekletiliyor ve içmeye hazır hale geliyor. Yasemin biberi olmadan da, yeşil veya kırmızı sivri biberler doğranarak yapılabiliyor. Hem serinletici hem de farklı bir tada sahip olan acılı ayran her öğünün yanında tercih ediliyor. 

Kayısı Tatlısı: Kayısıyla meşhur olan şehrin tatlısı da bir başka oluyor. Kayısıların tereyağında kavrulduktan sonra içlerine kaymak koyularak yapılan tatlı, daha önce yediğiniz tatlıları size unutturacak. Hem görüntüsü hem lezzeti ile, kesinlikle denemeniz gereken tatlılardan birisi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.