TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suudi Arabistan çöllerindeki "2023 Dakar Rallisi" başladı

Dünyanın en zorlu motor sporları dayanıklılık testi 2023 Dakar Rallisi, 31 Aralık 2022 - 14 Ocak 2023 tarihlerinde Suudi Arabistan çöllerinde gerçekleşecek

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2023 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2023 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Suudi Arabistan çöllerindeki "2023 Dakar Rallisi" başladı

Dakar Rallisi'ndeki 1000'den fazla katılımcı Suudi Arabistan çöllerinde yaklaşık 7.500 km boyunca yarışmaya başladı. Yarışmacıların hepsinin çadırlarda uyuduğu ralli, 2 hafta sürecek. 

İlk etap bitti

Suudi Arabistan'da düzenlenen 45. Dakar Rallisi'nin 367 kilometrelik Kızıldeniz kıyısındaki Sea Camp'taki ilk etabı tamamlandı. 2023 Dakar Rallisi'nin ilk etabını otomobil kategorisinde İspanyol Carlos Sainz, motosiklet sınıfında genel klasmanda Avustralyalı Daniel Sanders birinci noktaladı

Dünya Ralli Şampiyonası'nı (WRC) daha önce 9 kez kazanan Fransız Sebastien Loeb, Sainz'in 10 saniye arkasında genel klasmanda ikinci oldu. Liderin 33 saniye gerisindeki Audi Sport takımının İsveçli sürücüsü Mattias Ekström ise genel klasmanda üçüncü sırayı aldı.

En uzun mesafeli ralli

Bilindiği gibi Dakar Rallisi, arazi araçlarıyla cross-country yapılan uzun mesafeli ralli. Katılımcıların hem hızlı, hem çok yönlü, hem de çok formda olması gerekiyor. Bütün gün zorlu engebeli zeminlerde araç kullanılıyor, bu nedenle darbeler ve arızalar oldukça yaygın. 

Toyota Gazoo Racing, Dakar 2023 galibiyetine odaklandı

Toyota Gazoo Racing'in üç Hilux aracından biriyle 2023 Dakar Rallisi'ne geçen yılın kazananı Nasser Al-Attiyah ve co-pilotu Mathieu Baumel yarışacak. Geçen yıl Toyota adına ikinci Dakar galibiyetini getiren ikili, yeni yarışta da bunu tekrarlamayı amaçlıyorlar.

Dakar 2023’te GR DKR Hilux T1+’in direksiyonundaki diğer ikili, şu ana kadar 20 Dakar yarışında mücadele eden Giniel de Villiers ve co-pilotu Dennis Murphy olacak.

2009'da Dakar'ı kazanan Giniel de Villiers, 20 kez katıldığı rallilerde yalnızca bir kez ilk 10'un dışında yer aldı. Son Hilux’ta ise, daha önce iki Dakar Rallisi’yle öğrenme sürecini tamamlayan Henk Lategan ve co-pilotu Brett Cummings yarışacak.

Ralli'nin yıldızları 

80'ler ve 90'larda Didier Auriol (Fransa), Ari Vätanen (Finlandiya) ve Stéphane Peterhansel (Fransa) gibi yıldızlar hakimdi. Yine Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz ve Stéphane Peterhansel gibi yeni nesil efsanevi şampiyonlar var.

Son etap zorlu

Özellikle Basra Körfezi’ndeki son üç kapanış etabının, 200 kilometrenin altında olsa da yarışın en zorlu etapları olması bekleniyor ve pilotların yarışın son metresine kadar konsantre olmaları gerekecek.

Dakar Rallisi nasıl oluştu?

Fransız maceracı Thierry Sabine'in icadı olan Dakar Rallisi, 1979'da Paris-Dakar adıyla hayata başladı. Fransa'dan Afrika'ya uzanan ralli Senegal'in Dakar kentinde sona eriyordu. Monte Carlo Rallisi'nden önce yılın ilk büyük ralli etkinliği olarak uluslararası motor sporları takviminde kendine yer edindi.

Rota, Dakar Rallisi'nin Kahire ve Cape Town gibi yerler de dahil olmak üzere tüm Afrika'yı ziyaret etmesiyle sık sık değişti. 2009'da, etkinlik Güney Amerika'ya taşındı ve Arjantin, Şili, Peru ve Bolivya'da And Dağları ve Atacama Çölü boyunca devam etti. On yıl sonra ise bu kez Suudi Arabistan'ı dolaşmak için Asya'ya adım attı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.