TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağrı Dağı'na 2022'de, 20 bin dağcı tırmandı

Ülkemiz yabancı dağcıların cazibe noktalarından biri. Ağrı Dağı 2022'de 20 binin üzerinde dağcıya ev sahipliği yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Ağrı Dağı'na 2022'de, 20 bin dağcı tırmandı

Bıraktıkları döviz diğer turistlere göre çok yüksek

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, "Gelen yabancı dağcılar Ağrı, Niğde Aladağlar veya Erciyes'te bir kez tırmanış yapıyor. Bundan dolayı bıraktıkları döviz de diğer turistlere göre çok yüksek. Çünkü daha yüksek harcama yapıyorlar. Taşıma hizmeti, rehberlik hizmeti alıyorlar, ekipman satın alıyorlar veya kiralıyorlar. Bundan dolayı yüksek girdiye sahip" değerlendirmesinde bulundu.

Ağn Dağı'na 20 bin dağcı tırmandı

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, "Ülkemiz yabancı dağcıların cazibe noktalarından biri. Ağn Dağı 2022'de 20 binin üzerinde dağcıya ev sahipliği yaptı. Bu çok büyüle bir rakam" dedi. Ersan Başar, spor turizminin önemine işaret ederek, "Spor turizmi anlamında doğa sporları ve başta dağcılık önemli bir girdi kaynağı. Dünyanın birçok yerinden dağcılar ülkemize gelmekte. Bunun başında da Ağrı Dağı geliyor.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, dağcılığın Alpler'de başladığını ve çok eski bir spor olduğu söyledi. Türkiye Dağcılık Federasyonunun 1936 yılında kurulduğunu hatırlatan Başar, spor tırmanışının ilk kez Tokyo Olimpiyatlarında yer aldığını, dağ kayağının da 2026 Milano Kış Olimpiyatlarına dahil edildiğin söyledi..

Sportif tırmanışta milli sporcuların önemli başarılar elde ettiğini vurgulayan Başar, "İlk defa Balkan şampiyonu olduk. Sportif tırmanışta 28 madalya kazandık. Güzel haberlerden biri de sportif tırmanışta Avrupa'da ilk defa 7'ncilik aldık. Bu bizim için önemli. Ayrıca dağ kayağında ilk defa EYOF'a katılacağız. Onun hazırlıkları sürüyor. Birçok branşta faaliyetlerimiz yoğun olarak devam etmekte" ifadelerini kullandı.

Türk dağcılardan başarılı tırmanışlar Dağcılık faaliyetlerinin Türkiye'de 81 ilde federasyon ve kulüpler vasıtasıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Başar, "Özellikle alpinizm anlamında yüksek irtifa tırmanışları sayısı Kovid-19 salgını sonrası arttı. Çünkü pandemi döneminde birçok insan evde kapalı kaldı, daha sonra ise tırmanışlarda yer aldı. Özellikle Orta Asya'da 7 bin metrelik dağlarda birçok Türk dağcı başarılı tırmanışlar yaptı. Ülkemizde de çok önemli faaliyetler oldu. 2022 Uluslararası Ağrı Dağı Tırmanışı düzenledik. Dünyadan birçok dağcı ile Ağrı Dağı'nın zirvesine 30 Ağustos'ta çıktık" diye konuştu.

Kaynak: Türkgün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.