TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Burdur'un sofralara damga vuran lezzetleri

Burdur'un yöresel yemekleri, şehrin zengin mutfak kültürünü yansıtmasıyla birlikte geleneksel lezzetleri de günümüze taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 07:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2023 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Burdur'un sofralara damga vuran lezzetleri

Burdur, eşsiz doğasıyla bilinen bir şehir olmanın yanı sıra yöresel lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Türkiye'nin güneybatısında yer alan bu şehir, tarihi ve kültürel mirası kadar damak tadına hitap eden yemekleriyle de ziyaretçilerini cezbediyor.

İşte sizler için derlediğimiz Burdur'un bazı yöresel lezzetleri:

Mürdümek Aşı: Şehrin meşhur çorbalarından olan Mürdümek Aşı Mercimek benzeri bir bakla türü olan mürdümek ile yapılıyor. Önceden haşlanan mürdümeklerle, soğan, salça ve tereyağlı karışımın birleştirilmesiyle yapılan bu leziz çorba yaz kış sofralarda yerini alıyor.

Haşhaşlı Ekmek: Bu harika ekmek, elde açılıyor ve bol mayalı hamurların içerisine önceden dövülen şekerli haşhaşların yağla birlikte yufkaya sürülmesiyle yapılıyor. Hamurun içine sarılan yufkaların fırında pişirilmesiyle servise hazır hale gelen ekmek, şehrin meşhur geleneksel lezzetlerinden biri.

Gazel Böreği: El açması hamur ve yufka ile yapılan bu leziz börek, içerisine kavrulmuş soğan, patates ve maydanoz eklenerek hazırlanıyor. Burdur'un bu meşhur böreğini kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.

Dirmil Kebabı: Burdur’un şiş sırık kebabı olarak da bilinen Dirmil kebabı, oğlak ya da kuzu etiyle yapılıyor. Kömür üzerinde pişirilen et, üç saatlik pişirme süresiyle biraz zahmetli olsa da, tadı itibari ile kesinlikle beklemeye değecek bir lezzet. 

Gölhisar Kavurması: Kavurmanın en güzel hallerinden olan Gölhisar Kavurması, küçükbaş hayvan etinden yapılıyor. Kendi kuyruk yağıyla birlikte sac üzerinde pişiriliyor. Şehrin geleneksel lezzetlerinden biri haline gelmiş bu kavurmayı Burdur'a geldiğinizde kesinlikle denemelisiniz.

Sarma Aşı: Burdur’un vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Sarma Aşı, asma yapraklarının içine konularak yendiği için bu ismi almış. İçerisine soğan, salça ve ezilmiş haşhaş eklenen bu yemek, bulgur pilavı gibi pişirildikten sonra isteğe göre üzerine çekilmiş ceviz dökülerek servis ediliyor. 

Erikli Et: Meyveli et yemekleri daha çok Avrupa kültürüne aitmiş gibi bilinmesine rağmen Doğu ve Anadolu mutfağının da pek çok yöresinde sofralarda yerini alıyor. Kuşbaşı et ve kuru erik, ya da bardak eriği denilen küçük eriklerle yapılan bu yemek, Burdur’un Yassıgüme mevkinin yöresel yemeği olarak da biliniyor. Erikli eti, isteğe göre içerisine pekmez ekleyerek tatlı şeklinde de yiyebilirsiniz.

Bulamaç Aşı: Kıyma ve soğan ile yapılan bulamaç aşı, kavrulan kıyma ve soğanın üzerine su ve salça eklendikten sonra unla kavrulmasıyla hazırlanıyor. Pelte kıvamında doyurucu ve pratik bir yemek olan aş, Burdur’un meşhur yemeklerinden. Ayrıca daha sulu şekilde yapıldığında çorba olarak da içilebiliyor.

Burdur Şiş: Sadece o bölgedeki dağlarda dolaşan ve otlayan kuzu ve keçilerin etinden yapılan bu yemek, Burdur’un meşhur yöresel yemeklerinden, şehrin tescilli lezzetlerinden biri. Diğer köftelerden bir diğer farkı ise, köftenin içerisine kıymadan başka soğan, salça ve baharat konulmadan yapılıyor olması.

İncir Dolması: Suda ıslatılan kuru incirlerin içerisinin çekilmiş ceviz doldurulmasıyla yapılan bu tatlı, üzerine sür, su ve tereyağı eklenerek tencerelerde pişiriliyor. İsteğe göre üzerine pekmez ya da kaymak da eklenebilen tatlı, hafif tat sevenler için oldukça ideal bir lezzet.

Haşhaş Helvası: Pekmezle birlikte pişip ağda haline geldikten sonra dövülerek yaprak halini alan Haşhaş Helvası, sarıldıktan sonra yenmeye hazır hale geliyor. isteğe göre dövülürken çekilmiş ceviz gibi tatlarla da çeşitlendirilebiliyor.

Havuç Tatlısı: Rendelenen havuçların şeker ve su ile birlikte tavada pişirilmesinden sonra, üzerine çekilmiş bisküvi ve ceviz eklenerek yapılan bu meşhur tatlı, yapımı oldukça kolay olduğu için günün her saatinde yemeklerden sonra yenebilecek bir lezzet. Rendelenen havuçların şeker ve su ile birlikte tavada pişirilmesinden sonra üzerine çekilmiş bisküvi ve ceviz eklenerek hazırlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.