TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay yaralarını turizmle saracak

Hatay yaralarını turizmle saracak

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 10:14
Kaynak: Milliyet
Hatay yaralarını turizmle saracak

Uzun bayram tatilinde Ege ve Akdeniz sahilleri tıklım tıklım doldu; hareketli bir iç turizm yaşanıyor. Ancak aynı ilgiyi Hatay da hak ediyor. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremin üzerinden yaklaşık 500 gün ve 4 bayram geçti. Her sene yaralar daha da sarılıyor. Kurban Bayramı sebebiyle Hatay’daki gazeteci arkadaşlarımı, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün ve Hatay Turizm Derneği Başkanı Hakan Boyacı’yı aradım. Hepsinden kısa kısa bilgi aldım. 

Hatay sizi çağırıyor 

Yaz sezonunun başlamasıyla Ege ve Akdeniz’e akın eden tatilciler hep pahalılıktan ve kalabalıktan dert yanıyor. Bir de Yunan adalarına akın söz konusu. Oysaki 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden önce her yaz Hatay sahillerine binlerce yerli-yabancı turist akın ederken bu sene sahiller bomboşmuş. Dünyanın ve Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip Hatay’da Arsuz, Samandağ ve İskenderun sahilleri tatilcileri bekliyormuş. Esnaf tüm hazırlıkları yapmış; konteyner dükkânlarında gelecek misafirlerini bekliyormuş. 

Rotanızı Hatay’a çevirin 

Biz depremi yaşayınca nasıl tek yürek olup deprem bölgesine koştuysak şimdi de yaraları sarmak için Hataylı vatandaşların yanında olmalıyız. Özellikle karavan ve kamp severler için Hatay sahilleri mükemmel bir lokasyon. Ayrıca karavanların Hatay sahillerini doldurması bir farkındalık yaratabilir… Böylelikle hem Hatay’a destek sağlar hem de ekonomik bir tatil yapmış olursunuz. Hatay’ın ayağa kalkması için bu fikri bir kere düşünün derim… 

Akdeniz’in yıldızı olabilir 

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 1 Haziran itibarıyla tüm sahilleri temizleyip halkın kullanımına açmış. Defne Belediyesi ise yerli yabancı turistlerin tekrardan şehre gelerek hem alışveriş etmeleri hem de bir nebze depremzedelerin yaralarına merhem olmaları amacıyla 14 dönüm üzerine 81 konteyner ile gastronomi sokağı kurmuş. İçinde 13 restoran, kafe ve küçük çapta iş yerleri mevcutmuş. Eski günlerdeki gibi gastronomisinden; baharatından, mezesinden, balığından, etinden ödün vermeden hizmet için o şaşalı restoranlardaki gibi aynı damak tadını gerçekten alabilirsiniz. Aynı zamanda şehre gelmişken alışveriş etmek için de bir alan ayrılmış. Bu alanda ipek, sabun, salça, baharat ve Hatay’a özgü ne varsa her şeyi bulabiliyormuşsunuz. 

Molozlarla liman yapılsın 

Türkiye ekonomisinin canlanması için Akdeniz Bölgesi’nde cruise turizminin de düşünülmesi gerekiyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın verdiği bilgiye göre, yıkımdan sonra 17.1 milyon metreküp çapında ve 34 milyon metrekare büyüklüğünde moloz varmış. Bu molozu da ayrıştırıyorlarmış. Atık malzeme temizlendikten sonra sahillerde kullansak, cruise gemisi limanları yapsak… Çünkü Doğu Akdeniz turizmi denilen bir şey var. Bakıyorsunuz cruise gemileri İsrail’e, Lübnan’a, Mısır’a geçiyor ve sonra dönüp gidiyorlar. Oysaki Türkiye’de gösterecek turistik birçok yerimiz var. Hatay’ın yeniden hayat bulup cazibe merkezi haline gelmesinin en kolay yolunun deniz turizminin canlandırılması diye düşünüyorum… 

Özetleyecek olursam daha yaz sezonu yeni başlamışken, bu sene tatil rotanız HATAY olsun… 

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.