TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayısılarıyla ünlü Malatya'da, EXPO 2028 düzenlenecek

50 ülkeden 2 milyon ziyaretçi çeken, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) sorumluluğunda düzenlenen 'Dünya Sergisi" EXPO, yeniden Türkiye'de

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2022 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2022 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Kayısılarıyla ünlü Malatya'da, EXPO 2028 düzenlenecek

Uluslararası Bahçecilik Sergisi EXPO 2028'in ev sahibi Malatya olacak.

27 Eylül'de Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılan 74'üncü EXPO Genel Kurulunda Malatya'nın EXPO 2028'e ev sahipliği yapmasına karar verilmesinin ardından, kentte çalışmalar hızlandı.

"EXPO 2028 Malatya Lansman ve Vizyon" programında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, etkinliğe 2 milyon ziyaretçi beklediklerini söyledi. Gürkan "Malatya, tarihte medeniyetin inkişaf ettiği yerdir; ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe, ilk gümrükleme işlemlerinin yapıldığı yerdir. Hollanda'nın Amsterdam kentinde de 'Ben oraya hizmet etmekle mükellefim, sizler de insanlık âleminin bir ferdi olarak o şehre sahip çıkmak mecburiyetindesiniz' dedim ve Malatya EXPO 2028 oy birliğiyle kabul edildi. Yaklaşık 50 ülkeden ziyaretçi bekliyoruz" dedi.

İlk devlet hayatının, bürokrasinin başladığı yer Malatya

Malatya'nın insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu'yu ana yurt yapan destan şehri olduğunu anlatan Gürkan, tarihin sıfır noktasmın Göbeklitepe olduğunu ancak Malatya'nm tarihte ilk devlet hayatının, bürokrasinin başladığı yer olduğunu ve devir açtığını belirtti. Amsterdam'daki genel kurulda, Uluslararası Bahçecilik Sergisi EXPO 2028'in Malatya'da yapılmasına karar verilmesinin ardından şehirde çalışmalar hızlandı. Malatya Valisi Hulusi Şahin "2028 EXPO Malatya'yı bir fırsat olarak görüyoruz" derken, AIPH Genel Sekreteri Briercliffe "Malatya, tüm dünyada çok daha tanınır hâle gelecek" değerlendirmesinde bulundu. Logosu ilk kez tanıtıldı.

Vali şahin: "Artık suyumuzu az ve öz kullanacağız Malatya'da"

Malatya Valisi Hulûsi Şahin de EXPO 2028 Malatya'nm, şehrin tarihine ve kültürüne yakışan vizyon bir proje olduğunu söyledi. İklim değişikliği, çevre ve karbon ayak izi sorunuyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Şahin "Dünya artık yeni bir sanayi, yeni bir tarım, yeni bir turizm, aslında yeni bir 'şehirler' konseptini tanıtıyor ve buraya doğru yürüyor. 2028'e 6 yıl var, 6 yıl içinde Malatya'da, Türkiye'ye ve hatta dünyaya örnek olacak bir 'Yeni şehir' konseptini Malatya'da başarmayı planlıyoruz. İddiamız büyük; artık suyumuzu az ve öz kullanacağız. Kullandığımız suyu mutlaka Malatya'da ileri biyolojik arıtmadan geçireceğiz. Tarımda kullandığımız sulamayı son derece ölçülü, hesaplı yapacağız. Topraksız tarımın hazırlıklarını yapacağız. Malatya sanayisinde 'yeşil fabrikalara' geçeceğiz" diye konuştu.

TÜM DÜNYADA TANINACAK

Toplantıya bir video mesaj gönderen AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ise "Böyle bir uluslararası EXPO'ya ev sahipliği yapmak, şehrinizi küresel bir lider olarak konumlandırırken, Malatya'nın dünya çapında daha da tanınmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Toplantıda, EXPO 2028 Malatya'nın logosu da ilk kez gösterildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.