TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Petra antik kenti yeniden ziyarete açıldı

Ürdün'ün güneyindeki Petra antik kentinde bu hafta başlarında ani sel baskınlarının UNESCO dünya mirası alanını yutmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2023 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2023 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Petra antik kenti yeniden ziyarete açıldı

Ürdün'ün güneyindeki Petra antik kentinde bu hafta başlarında ani sel baskınlarının UNESCO dünya mirası alanını yutmasının ardından turist yolları yeniden açıldı.

Orta Doğu haber sitesi Al-Monitor'dan Joyce Karam'ın sosyal medyada paylaştığı bir videoda, kayalıklardan aşağı çağlayan suların popüler turistik yerin yürüyüş yollarında çamurdan bir nehre dönüştüğü görülüyor.

Petra Kalkınma ve Turizm Bölge Müdürlüğü'nden bir sözcü, "Site en iyi durumda ve dün sabahtan (2 Aralık 2012) beri turistler siteye her zamanki gibi giriyor” dedi.

Facebook'ta yayınlanan bir bildiride yetkili makamlar, "periyodik olarak sel için erken alarm sistemini sürdürdüklerini ve suyun yüksekliğini ölçen yaklaşık dokuz izleme istasyonu işlettiklerini" eklediler.

Ürdün Meteoroloji dairesi müdürü Raed Al-Khattab, Petra'nın topografyasının "sellerin [gelişmesine] yardımcı olduğunu ve bölgeye düşen yağış miktarının - bazı yerlerde 80 milimetre - büyük kabul edildiğini" söyledi.

Ani sellerin bölgede kalıcı bir hasara neden olup olmadığı belli değil, ancak Karam şöyle yazdı: “Petra, MÖ 3.000 yıllarına tarihleniyor. ve insan ve doğal afetlere dayanmıştır. Mevcut fırtınanın yapı için bir tehdit oluşturduğuna inanılmıyor.”
BBC'ye göre 2018 yılında bölgede meydana gelen sellerde 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Petra, MÖ 1. yüzyılla 4. yüzyıl arasında Nebatiler tarafından kumtaşı kayalıklara oyulmuş ayrıntılı mezar cepheleriyle tanınır. 2003 yılında, ticaret yollarının önemli bir durağı olan bölgede Fransız ve Suudilerin öncülüğünde bir arkeolojik kazı başladı; 1985 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Kaynak: Hürriyet Daily News

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.