TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Su altında tarihi keşif

Datça Kızlan'da 18.yy ait gemi ve Bilecik'te 9 bin yıllık yerleşke bulundu

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2022 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2022 09:18
Kaynak: Sözcü
Su altında tarihi keşif

Datça Kızlan'da 18.yy ait gemi

 MUGLA'nın Datça İlçesi Kızlan bölgesinde Osmanlı Dönemi Batığı su altı kazısında, 18. yüzyıla ait şimşir tarak ve Çin porseleni gibi değerli eşyalar bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünden bilim insanlarınca yürütülen araştırmalarda su altı arkeolojisi açısından uluslararası öneme sahip buluntulara ulaşıldı. 18. yüzyıla ait ahşap geminin 30 metre boyunda ve 7 metre genişliğinde olduğunu tespit edildi.

BODRUM DA SERGİLENECEK

Doç. Dr. Harun Özdaş, batıktan çıkarılan eserlerin Bodrum Müzesi'ne teslim edildiğini, tüm buluntuların çıkarılarak sergilenmesini hedeflediklerini söyledi. Özdaş, geminin kimliğini ortaya çıkarmak ve batma nedenini tespit etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini de kaydetti. Gemide ayrıca 18. yüzyıla ait tabanca, tüfekler, kılıçlar, yaklaşık 500-600 tüfek mermisi kurşunu, o dönemde humbara olarak bilinen el bombaları da bulundu.

Bilecik'te 9 bin yıllık yerleşke bulundu

BİLECİK'te düzenlenen çalıştayda, bir apartmanın yanındaki boş arsada yürütülen kazılarda 9 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen yaşam alanlarına ulaşılan, "Bahçelievler Yerleşmesi" ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçelievler Kazı Ekibi işbirliğinde gerçekleştirilen çalıştayda, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilde yapılan kazılarda ortaya çıkn buluntular tarihin yeniden şekillendirilmesine neden oldu. Bahçelievler'deki yerleşme Batı Anadolu'daki ilk köy olarak tanımlanıyor. Buranın bir 'arkeopark' olarak Bilecik'i dünyaya tanıtmak hedefleniyor. 

Kaynak: Sözcü

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.